Kalendarz
| 2025 « Listopad » |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
dopisz wydarzenie |
Świeżyzna na forum
39 par małżeńskich na Medal świętowało Złote Gody
Kapral Stanisław Kuligowski miał 23 lata, kiedy przyjechał na przepustkę z JW w Płocku. Od brata dowiedział się, że w urzędzie w Skomacku Wielkim pracuje „nowa dziewczyna”. A 20-letnia wtedy Wacława miała koleżankę, z którą wybrała się na potańcówkę do klubu wiejskiego. - Weszliśmy do sali pełnej młodzieży. Brat wskazał mi dziewczynę. Podszedłem bez wahania i poprosiłem do tańca. Później przetańczyliśmy razem cały wieczór... - wspomina z uśmiechem Stanisław Kuligowski po ponad pół wieku w Hali Kultury w Łomży. Właśnie otrzymali Medal na Złote Gody od Prezydenta.
Artystyczne „Wytchnienie” Ewy Dzieniszewskiej
Wystawę malarstwa łomżynianki Ewy Dzieniszewskiej otwarto w Hali Kultury. Zrealizowana w ramach artystycznego cyklu „Galeria Młodych” ekspozycja to debiutancka wystawa zafascynowanej pięknem krajobrazu autorki, która z powodzeniem wróciła do malowania po wielu latach przerwy. – Malowanie było dla mnie ważne już od dziecka! – mówiła Ewa Dzieniszewska, dodając, że teraz nabrało dla niej jeszcze większego znaczenia.
Podziękowania za wsparcie projektu obywatelskiego
Przeniesienia tablicy upamiętniającej getto łomżyńskie z budżetu obywatelskiego nie będzie. Zgłaszająca pomysł Anna Moczydłowska w przesłanym do redakcji liście dziękuje za wsparcie jej działań. Oto list:
Samochód zawiesił się na zamkniętym mostku
Lekko uszkodzony opel, stojący tuż przy remontowanym mostku na Łomżyczce, zaskakuje mieszkańców Łomży pokonujących jego „obejście” wzdłuż ulicy Wojska Polskiego. „Jak on się tu w ogóle znalazł?”
W 2026 roku więcej wydatków i zadłużenia Łomży
W 2026 roku wzrośnie zadłużenie Łomży, wydatki i dochody. Z wymienionych, te ostatnie rosną najmniej, bo o zaledwie 1,78%, „Musimy dalej obniżać koszty funkcjonowania miasta i jednocześnie wzmacniać stronę dochodową” - pisze skarbnik miasta Elżbieta Parzych, która nie liczy na „kroplówki” z budżetu państwa.
Wieczór pełen detali - co sprawia, że kolacja zostaje w pamięci?
Współczesny rytuał jedzenia dawno przestał być wyłącznie kwestią zaspokojenia głodu. Dziś, kolacja, zwłaszcza ta celebrowana w gronie bliskich, czy ważnych gości, staje się kompletnym doświadczeniem, które na długo pozostaje w naszej w pamięci.