Kurpiowska majówka u Stacha i rock na weekend
W niedzielę gmina Łomża zaprasza na piątą edycję familijnej „Kurpiowskiej majówki u Stacha” w Lesie Jednaczewskim. Weekend upłynie też w Łomży pod znakiem rocka, dzięki III Przeglądowi Muzycznemu Zespołów Rockowych ŁOMOT! w Hali Kultury. Zagrają lokalne zespoły, młodsze i starsze, a zwycięzcę przeglądu wyłoni głosowanie publiczności.
W sobotę i w niedzielę miłośników rocka czekają aż dwa koncerty. Będą to jednocześnie przesłuchania konkursowe III Przeglądu Muzycznego Zespołów Rockowych ŁOMOT!, zorganizowanego przez Halę Kultury. Wystąpią: S.O.R., Light ‘N’ Dark, Mortuus Est, Leczsami, Jakub Wysmułek, Emocean Drive i Bassolomeo. Nowość jest taka, że nie będzie jury, a zwycięzcę wyłoni głosowanie publiczności. Początek koncertów o 16:00, wstęp wolny.
W niedzielę gmina Łomża zaprasza na doroczną „Kurpiowską majówkę u Stacha” w Lesie Jednaczewskim. To nie tylko upamiętnienie kurpiowskiego bohatera, ale też praktyczna lekcja historii i okazja do przyjemnego spędzenia czasu w familijnym gronie.
– Majówkę rozpoczniemy tradycyjnie o godz. 11.00 mszą świętą przy pomniku kurpiowskiego bohatera. Po niej, i złożeniu kwiatów przed pomnikiem Stacha Konwy, uczestnicy przejdą na pobliską polanę, gdzie rozpocznie się radosny festyn, nawiązujący do historycznych wydarzeń i walk Kurpiów Stacha Konwy z wrogami Ojczyzny. Będą rekonstruktorzy, zapierający dech w piersiach pokaz polskiej husarii, opowieść o polskiej szabli oraz prezentacja możliwości rosyjskiej artylerii. Będzie emocjonujący konkurs dla szkół o „Topór Stacha Konwy” i spektakl „Boje Stacha Konwy”. Na scenie będą występowały zespoły kurpiowskie, będą dmuchańce, animacje i konkursy dla najmłodszych. Koła gospodyń wiejskich z gminy Łomża zaserwują swojskie jadło, a strażacy ze Starych Kupisk najlepszą grochówkę. Specjalne stoisko wystawi Nadleśnictwo Łomża, a policjanci z KMP w Łomży będą znakować rowery wszystkim, którzy przyjadą na nich na majówkę – informują organizatorzy. Wstęp wolny.
Także w niedziele w Dobrym Lesie odbędzie się Regionalny Przegląd Kapel, Śpiewaków i Gawędziarzy Ludowych 2026. Na scenie tamtejszego amfiteatru w godz. 12:00 rozpoczną się przesłuchania, które wyłonią 3 zespoły, które pojadą na Ogólnopolski Festiwal Kapel i Śpiewaków Ludowych w Kazimierzu Dolnym, a 1 i 2 miejsca wystąpia podczas XXXIII Ogólnopolskich Dni Kultury Kurpiowskiej w Nowogrodzie. Organizatorzy przewidzieli stoiska i atrakcje dla dzieci.
W poniedziałek 11 maja MDK-DŚT zaprasza na koncert jazzowego Tubis Trio. Początek o 19:00, bilety 59-69 zł.
We wtorek 12 maja w Galerii N (Klub Wojskowy 18. Łomżyńskiego Pułku Logistycznego) odbędzie się wernisaż wystawy malarstwa Elżbiety i Anny Bronowicz.
– Malowanie rozpoczęłam po przejściu na emeryturę – mówi Elżbieta Bronowicz. – Maluję pejzaże podlaskie i kurpiowskie. Wcześniej wyszywałam serwety i robiłam gobeliny. Chodziłam też na kurs pisania ikon. Lubię malować kapliczki i cerkiewki, pejzaże – szczególnie morskie, ponadto kwiaty i drzewa. Wszystko to robię z wielką przyjemnością i zaangażowaniem. Od wielu lat cierpię na chorobę wzroku – AMD. Sprawia to, iż moje obrazy są trochę zamglone - tak widzę otaczający świat i tak maluję. Jednocześnie malowanie jest dla mnie formą rehabilitacji, wspomaga moje leczenie. Jest pasją i terapią jednocześnie.
– Dość późno zaczęłam malować, początkowo jako członek Koła Plastycznego w ROK w Łomży, potem samodzielnie w domu – przybliża Anna Bronowicz. Traktowałam to najpierw jako odpoczynek po pracy, a później jako formę rehabilitacji leczniczej. Stosuję różne techniki malarskie – olej na płótnie, akryl na płótnie, suche pastele i akwarele. Najbardziej interesują mnie dzikie krajobrazy, piękno przyrody, od czasu do czasu również portrety ludzi i zwierząt. Cały czas uczę się zasad malarskich i próbuję osiągnąć coraz wyższy poziom. Początek o 18:00, wstęp wolny.
O tej samej godzinie Miejska Biblioteka Publiczna zaprasza do Hali Kultury na spotkanie autorskie reporterki Magdaleny Grzebałkowskiej, prowadzone przez Marlenę Siok.
– Magdalena Grzebałkowska specjalizuje się w biografiach oraz historii XX wieku, a jej warsztat był wielokrotnie doceniany prestiżowymi nagrodami dziennikarskimi i literackimi. Czytelnicy pokochali ją za takie tytuły jak „Dezorientacje. Biografia Marii Konopnickiej”, „Wojenka. O dzieciach, które dorosły bez ostrzeżenia” oraz „Ksiądz Paradoks. Biografia księdza Jana Twardowskiego”. Autorka słynie z umiejętności docierania do nieoczywistych źródeł i przedstawiania swoich bohaterów w sposób pełnowymiarowy i autentyczny – przybliżają organizatorzy. Wstęp wolny.
W czwartek 14 maja Filharmonia Kameralna im. Witolda Lutosławskiego zaprasza na doroczny koncert „Estrada młodych”. To jedna z nielicznych tego typu inicjatyw w kraju, dzięki której bardzo młodzi, ale już niezwykle utytułowani i rokujący duże nadzieje muzycy mogą zagrać jako pełnoprawni soliści z łomżyńskimi filharmonikami. W tym roku wystąpią: Zofia Koniuch (sopran, III miejsce na Ogólnopolskim Konkursie Kameralistyki Wokalnej im. Witolda Freimanna w Rzeszowie), Olga Łusiewicz (flet, I miejsce na VI Międzynarodowym Konkursie Instrumentów Dętych „Finalis” w Białymstoku), Paulina Tomczuk (skrzypce, I miejsce podczas MingClassics Academy & Competition w Szwajcarii), Maja Wronowska (saksofon, III miejsce na Międzynarodowym Konkursie Muzycznym OPUS w Krakowie),
Konrad Korytkowski (akordeon, Srebro podczas XI Międzynarodowych Dniach Akordeonu w Pradze), a orkiestrę poprowadzi Alex Mackinder, laureat I nagrody na 5th International Conducting Competition Città di Brescia-Giancarlo Facchinetti we Włoszech. Bilety 10-30 zł.
Wojciech Chamryk