sobota, 30 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
komp

witam Wszystkich Forumowiczom

Zwracam się z prośbą do informatyków pradziwych speców aby mi udzielili pomocy )

co należy zrobić aby komputer po uruchomieniu nie brzeczał jak wiertarka .Raz cich chodzi jak myszka że wągle nie wiadomo czy chodzi
z góry dziekuje

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: komp

Mi coś się kojarzy że to wiatraki albo zasilacz. No ale ja też tak miałem...
Brzęczało...a w pewnym momencie któtkie"PIK" i zasilacz poszedł...

dokrec wiatraczki, sprawdz czy komputer stoi na wszystkich podstawkach i czy stoi rowno, sprawdz czy zaden kabelek nie obija sie o wiatraczek ;)

czasem pomaga kopniak z buta. ale nie radzę zbyt mocno.
Najlepszym sposobem jest wymiana wszystkich wiatraczków z fabrycznych na inne cichsze. A jeszcze lepiej wogóle je wyeliminować.

Przede wszystkim zrób to co mówi duży. Jeżeli to nic nie da to może być to po prostu spowodowane usuwaniem zbędności / bardzo starych plików systemowych lecz nie tylko, których użytkownik komputera nie może zobaczyć przez procesor. Jest tak w niektórych przypadkach jeżeli komputer jest mocno "zagracony" a użytkownik nie zrobi doszczętnego formatu dysku.

Ja też tak miałem i okazało sie, że wykręciła sie śrubka. :) Już wszystko dobrze.

Ahh: masz chyba na myśli to: http://pl.wikipedia.org/wiki/Fragmentacja_%28system_plik%C3%B3w%29
ale do tego nie jest potrzebny format.
Poza tym nie wiem jak musi być to stary dysk żeby tak głośno przy tym głowica pracowała. Więc nie sadzę żeby chodziło o dysk twardy

Rozbierz kompa tzn zdejmij obudowe i odpal. Jak będzie brzęczało to zatrzymaj palcem na sekundę wiatrak na procku (dotknij środek i sie zatrzyma) jak przestanie brzęczeć to będzie wiadomo, ze to wina wiatraczka na procesorze.
Jeśli dalej będzie brzęczało to sprawdź tak samo wiatrak na karcie graficznej ( oczywiscie jesli posiadasz na niej wentylator). Jeśli i to nie pomorze to zostaje zasilacz albo dysk twardy. Ja bym stawiał na zasilacz jak nie był wymieniany od nowości.

Przy okazji jak już rozbierzesz kompa to wyczyść wentylatory i radiatory w kompie. Oczywiście kompa najpierw wyłącz z sieci. Przed włożeniem rąk do środka, dotknij czegoś metalowego (grzejnik, czy coś w tym stylu) żebyś czegoś nie zepsuł. Wiadomo, ze jak rekami potrzesz o jakiś materiał czy coś to mogą sie naelektryzować, a takie małe napięcie może dużo nabroić : PP

Najlepiej do tego nadaje się powietrze w sprey'u. W sklepach komputerowych można takowe chyba dostać.

To chyba na tyle :))

' this world's gonna have to pay '

Prawdopodobnie wyrobił ci się wentylator procesora. Idz do sklepu z komputerami i ci go wymienią. Miałem to samo :)

www.level6.yoyo.pl

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org