Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
cmentarze wojenne |
Salve, Chcialbym sie zwrocic do Szanownych Uczestnikow Forum o pomoc. Otoz interesuje sie cmentarzami wojennymi z dawnych wojewodztw lomzynskiego, ciechanowskiego i ostroleckiego. Przez wojenne rozumiem (akurat w moim przypadku) od 1794 do 1956. Dostalem juz widamosci, ze lomzynski cmentarz wojskowy przestal byl istniec jakis czas temu i wiele z mogil wojennych z czasow Powstania Listopadowego i Styczniowego (polskie i rosyjskie), obu wojen swiatowych i wojny bolszewickiej juz nie ma. Byc moze jednak ktos z P.T. uczestnikow forum zna jakies inne ciekawe miejsca pochowkow wojennych. Prosze nie sugerowac sie pochowkami zolnierzy czy partyzantow polskich. Interesuja mnie wszelakie narodowsci. Poniewaz tematem interesuje sie juz jakis czas- wiec mam literature - Cmentarze Zabytkowe Wojewodztwa Lomzynskiego. Wiem, ze jest tam niepelna lista i chodzi mi o jej uzupelnienie. Czy moge liczyc na Panstwa pomoc? Z szacunkiem Gandalf de Grey
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: cmentarze wojenne |
Cmentarzy jest sporo, min. koło wsi Siwiki (n. Pisą) ładny cmentarzyk z I wojny i wojny 1920, okolice miejscowości Kąty (las na płn-zach - IWW), tam też ciekawy kurhan z tablicą pamiątkową z IWW, Kamienowo k. Śniadowa - mogiła z 1939 kilku żołnierzy w lesie, ładny cmentarzyk Rosjan z 1941 r na południe od Prosienicy (miedzy Zambrowem a Ostrołęką). Tyle z głowy. vR
|
|
Jest mały cmentarzyk przy wsi Gać (trasa Łomża - Rutki) przy szutrowej drodze w kierunku na Pniewo. Pozostało niewiele - dwa rzędy drzew, betonowe wejście i obwałowania. Na planie kwadratu, jakieś 20mx20m. Widać go z szosy jadąc od strony Łomży po lewej stronie przed wsią. --- PGG
|
|
Salve, Wielkie dzieki za podane dane. Poszukam czy mam juz je w notesie czy tez nie. Przy okazji chcialem zapytac P.T. uczestnikow Forum, ktorym dobrze sa znane okolice Lomzy i jej fortow. W ksiazce Izabeli Wolikowskiej z Lutoslawskiech "Bolszewicy w Polskim Dworze" - Lomza 1990 - na stronie 51 w rozdziale XV jest napisane: - "Po drodze zobaczylam nagle przy swiezych okopach robionych przez bolszewikow, gdy forty byly jeszcze w naszym reku, duzy stos kosci ludzkich. Czaszki poniewieraly sie tuz przed naszymi nogami. Stanelam - patrzac. Chlopiec objasnil:- To mogila powstancow, bolszewicy odgrzebali, bo stad ziemie brali do okopow." Pytanie- o jaki to grob powstancow (kosciuszkowcow, listopadowych, styczniowych) chodzi? Na stronie 68 w rozdziale XXIII jest napisane: -" Pognalo sie ich het. Ale tam cuchnie za fortami! Strach, cosmy ich nasiekli od wczoraj. - za fortami? Tamtedy szla cala nawala przed miesiacem. - Tamtedy tez uciekali - odrzekl schrypnietym glosem - i lezy tam tego co niemiara...." Pytanie - gdzie pochowano (a raczej zakopano) zwloki poleglych bolszewikow? Poniewaz ksiazka jest raczej wspomnieniami - to nie ma w/g mnie miejsca na fantazje. Czy ktos moze pomoc? Z szacunkiem, Gandalf de Grey
|
|
Salve, Czy na prawde nikt nic nie wie? Z szacunkiem Gandalf de Grey
|
|
Salve, Byc moze, w czasie swiatecznych spotkan i rozmow wyplynal temat cmenatzry wojennych? Moze ktos podejmie temat? Serdecznie prosze o pomoc! Z szacunkiem Gandlf de Grey
|
|
Nie wiem nic na ten temat, ale może jest coś w archiwach Towarzystwa N. im Wagów (ul. Długa), albo w Muzeum w Łomży? Widziałem pracę magisterską (z historii) o fortach w Łomży (autor Sienkiewicz - imienia nie pamietam). Pozdrawiam. Zbych
|
|
Jeżli poważnie interesują Cię cmentarze z lat II wojny światowej i przed nią to pojeździj po wsiach i popytaj ludzi starszych, oni napewno wiedzą coś na ten temat. Pozdrawiam nara, jak coś będe wiedział o cmentarzach to napisze na forum MARCIN
|
|
Proponuję kwerendę źródłową w Archiwum Państwowym w Łomży, Białymstoku - w zespołach akt dotyczących Powiatowej Rady Narodowej i Miejskiej Łomży i sąsiednich powiatów Zambrowa i Kolna oraz w aktach WRN, wojewody. Cmentarzami te jednostki i podległe im służby opiekowały się. Być może będą jakieś rejestry i dokumentacja. Warto sięgnąć do akt tych miast nawet z przed 1939 r. Może IPN posiada też jakieś informacje, jednak jeśli te dane są na etapie opracowania to nie będą udostępniane. Część materiałów archiwalnych różnych jednostek samorządowych i państwowych została wywieziona w okresie wojny i wcześniej przed 1915 r. na Wschód, ale ta kwerenda udaje się tylko nielicznym. Konserwator zabytków coś o tym może wiedzieć. Przy PTTK dzialała jakaś społeczna komisja zajmująca się zabytkami, przewodniczył jej Pan Wiktor Grochocki. Powodzenia i wytrwalości. czesław
|
|
"Proponuję kwerendę źródłową w Archiwum Państwowym w Łomży, Białymstoku - w zespołach akt dotyczących Powiatowej Rady Narodowej i Miejskiej Łomży i sąsiednich powiatów Zambrowa i Kolna oraz w aktach WRN, wojewody." Jak sie taką kwerendę składa? Kto może to zrobić? --- PGG
|
|
Salve, Za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi serdecznie dziekuje. Prosze wybaczyc, ale ja pisze z kraju Albionu i jedynie co moge to pisac. Wiem, ze to tylko dwie i pol godziny samolotem ale poki co fizycznie nie mam czasu aby sie wybrac i zrobic owe kwerendy zy pytac sie po wsiach. Dlatego tez poprosilem na forum lomzynskim o pomoc. Z drugiej strony juz co do niektorych w/w instytucji pisalem dawno temu. Dostalem od nich nawet ksiazke o zabytkowych cmentarzach w woj. lomzynskim. Lecz mnie interesuja znane wam - P.T. uczestnikom forum. Czemu? Z praktyki wiem, ze ludzie wiedza wiecej niz jest w oficjalnych kartotekach. Jakis czas temu pytalem sie , gdzie moga byc mogily zakopanych (bo nie pochowanych) bolszewikow z 1920 roku. Dostalem odpowiedzi raczej polityczne nic meritowe. Nie chodi mi o to, aby bolszewikow teraz czcic lecz o zwykla prawde historyczna - przeciez byli polegli po obu stronach... No nic moze poprzstane na tym. Serdecznie prosze dalsza pomoc w lokalizowaniu wszelkich grobow wojennych. Z szacunkiem Gandalf de Grey
|
|
Cmentarz prawdopodobnie bolszewikow, mieszkancy potwierdza, oznaczonych zostalo kilka grobow. Wies Popki (gm. Mały Płock), przy wjezdzie od strony Chludni jest skarpa, punkt ujecia zwiru - na niej sa mogily. pozdrawiam Marcin Chludzinski
|
|
Hej, Gandalf. Jeśli interesują Cię również zapomniane miejsca egzekucji na ziemi łomżyńskiej (II wojna światowa), odezwij się do mnie na mail: grover@os.pl. Wymienimy się informacjami, bo wiem to i owo, a jestem straszliwie ciekaw, co Ty wiesz. Pozdrawiam. grover
|
|
Taką kwerendę realizuje naogół sam zainteresowany. Do niektórych archiwów i akt potrzebne jst pismo instytucji polecającej (placówki badawczej. uczelni). To żmudne wertowanie indeksów i później akt, często bardzo, bardzo wielu. Żadnych źródeł nie można lekceważyć i tych z przekazu szeptanego (relacji) i tych z dokumentów pisanych (jeśłi opracowanie tematu ma być rzetelne). czesław
|
|
W Warszawie jest Centralne Archiwum Wojskowe. Moze to bedzie najpewniejsze zrodlo informacji. Moge zdobyc adres lub inny kontakt.Pozdrawiam.Zycze wytrwalosci.
|
|
Salve, Ponownie sliczne dzieki za wypowiedzi. Pisalem juz do CAW i oczywiscie najlepiej bylo by sie tam wybrac i samemu pobuszowac... Jakkolwiek interesuja mnie te przekazy szeptane o jakich wspomina Czeslaw. Najlepszy przyklad takich wiadomosci podal Marcin Chludzinski. Tego nie ma w podrecznikach a jest w glowach najstarszych z wioski czy z... Lomzy. Pytanie do Lomzyniakow i osob mieszkajacych kolo fortow - na poczatku postu podalem relacje o poleglych w tamtym rejonie bolszewikach. Czy ktos wie cos wiecej??? Do Grovera - napisze na private- jakkolwiek cywilne mogily mnie nie interesuja, a tylko wojenne. Z szacunkiem Gandalf de Grey
|
|
Jestem zbudowany powyższą dyskusją. To miło poczytać normalne posty. Pozdrawiam wszystkich rozsądnych użytkowników tego forum.
|
|
Zgadzam sie, konkretna sprawa, konkretne odpowiedzi i jest jeszcze jakis aspekt edukacyjny... pozdrowienia, Marcin Chludzinski
|
|
Salve, No coz, serdecznie dziekuje Marcinowi 1977 i Mch- owi za cieple slowa - lecz , prosze wybaczyc, czy moze Panowie wiedza cos o jakichs cmentarzach wojennych z Lomzy lub okolic Lomzy? Z szacunkiem Gandalf de Grey
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |