Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
GOŁĘBIE , problem z latającymi szczurami ... |
GOŁĘBIE , problem z latającymi szczurami ... Zna ktoś humanitarny sposób rozwiązania tego problemu ? Od wielu lat mam problem z gołębiami zakładającymi swoje gniazda na dachu mojej posesji. Niestety ze względów konstrukcyjnych dachu , gdzie jest kilka miejsc sprzyjających zakładaniu gniazda , po prostu jest kilka zacisznych nisz , gdzie te latające szczury mogą się zagnieździć. Problem polega na tym, że budynek jest trzy i pół kondygnacyjny, dach stromy i do tego znajduje się przy jednej z głównych łomżyńskich ulic. Gołębie srają , do tego stopnia, że są w stanie zapchać swoimi odchodami poziome rynny deszczowe , co skutkuje całkowitym zapchaniem i przelewaniem się wód deszczowych z ww rynien - wszystko leci do podpiwniczenia pod budynkiem. Ktoś powie bagatela, trzeba czyścić rynny - ale jak uwzględnić koszty : gdy minimum regularnie , dwa razy do roku , trzeba wynająć zwyżkę z obsługą jak jedna godzina takiej \"przyjemności \" kosztuje mnie brutto ok. 220 zł. - a do tego jednorazowe czyszczenie zabiera ok. 2h = 440 zł. Że już nie wspomnę o szkodach, jakie swoimi kwasowymi odchodami gołębie powodują na blachodachówkę . To też jest moja strata . Żerują po śmieciach i roznoszą (jak szczury) zarazki i inne nieprzyjemne rzeczy. Gołębie odchody zostawiane np. na parapetach to też groźne źródło chorób. Wystarczy otworzyć w ciepły dzień okno, a naszpikowane bakteriami pyłki z przysuszonego guano wpadną do mieszkania, osiądą na jedzeniu albo dostaną się do naszych płuc. A do tego dochodzą różne gołębie pasożyty i ich larwy. Sraluchy mogą stanowić zagrożenie dla populacji ludzi ponieważ przyczyniają się do rozprzestrzeniania bakterii wywołujących zapalenie płuc, bóle żołądka i biegunki itp... Powszechnie wiadomo, że gołębie to latające szczury, typowe szkodniki niszczące miasto i ich kwaśny odczyn gołębich odchodów niszczy budynki. Do tego \"miłe \" jest słuchanie gdy zaczynają gruchać o świcie, i niesie się to po pionach całym mieszkaniu , a i kilka razy dziennie trzeba szorować balkon i parapety z odchodów, którymi gołębie obficie je \"zdobią\". GOŁĘBIE ! jak walczyć z tą plagą ? Borykałem się z tym latami (nadmieniam , a priori wykluczyłem metody niehumanitarne jak kolce i trutka) ( kolce u sąsiadów też się nie sprawdzają ) - świecące płyty cd, wiatraczki, - zawiesiłem nawet specjalnie figury/postacie przypominające Myszołowa i inne ptaki drapieżne - ale jak po paru tygodniach gołąb usiadł na drapieżniku i zrobił mu pokaźną kupę na dziob załamałem ręce . Robiłem też próby z z nagranymi piskami sokołów jastrzębi i innych szponiastych - nic to nie dało na dłuższą metę. I od razu informuję : wszelkie siatki/zabezpieczenia i tym podobne w moim przypadku nie mają racji bytu . Raz, że szpetnie to by wyglądało z ulicy w centrum miasta, , po drugie to, że ze względów konstrukcyjnych dachu i wielu \"nisz\" nie jest to możliwe . Jak walczyć z tą plagą ?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: GOŁĘBIE , problem z latającymi szczurami ... |
ty spiczka co ty pi#rdolisz, przecież ty rodzicami jeszcze mieszkasz
|
|
... zawsze znajdzie się jaki ch..j , troll - typu Autor: nie`dotyczy co ma jakieś kompleksy , a w temacie nic mądrego do powiedzenia :)
|
|
Ja myślę, że s-picz-y jakiś gołąb z obrzydzeniem na łeb nasrał, i to na rzadko. z Listu św. Pawła do Efezjan: "Obleczcie pełną zbroję Bożą, byście mogli się ostać wobec podstępnych zakusów diabła".
|
|
Masakra...
|
|
Gołąb i kaczka to ptaki po prostu za paszkwile które wypisujesz na kaczkę i na jej piątkę dogadała się Kaczucha z gołębiami i dybią...zginiesz , zginiesz marnie zapalenie płuc, salmonellozy sraczka i... zgon ha ha ha
|
|
Nawet gołębie się na tobie poznały . Srają ci na twój pusty łeb .
|
|
Nawet gołębie na tobie się poznały i srają na twój pusty łeb .
|
|
Podobno pomagają np. odgłosy jastrzębia, ale jak dasz za głośno to możesz mieć problem nie tylko z gołębiami ale też z sąsiadami :)
|
|
To nie sztuka zabić kruka ale sztuka sowe pierdolnąć w glowe
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |