sobota, 23 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Świat jest piekny, nowy rok przynosi nadzieje...

Świat jest piękny! Tu gdzie jestem jest taki mały wielki świat (w pigułce)... Tysiące narodowości, mnóstwo kultur, zwyczajów. Radość dla oczu: zaskakujące zestawienia (rosły murzyn idący za rękę z malutką chinką). dziewczyny o zaskakujących rysach, meksyk ubrany jak meksyk, rapujący murzyn czy gruby harleyowiec. Restauracje narodowościowe, a szczególnie china bufety: z chińskich potraw najbardziej smakują mi ichne kiszone ogórki o wściekle zielonej barwie... pycha... No i spełniające się marzenia: zwiedzanie uboota, rozmowa z Davidem Bowie (ja powiedziałem haj david, on powiedział haj, uścisneliśmy sobie dłonie, on spytał mnie o ulubiony song ja wydukałem china girl (uwielbiam niskie dziewczęta o delikatnej urodzie!), koncert Arethy Franklin... Lubie spacerować wśród wieżowców, odwiedzać miejsca z filmów no i obserwować....Najbardziej jednak bawi mnie szukanie polskich śladów....
Podoba mi się w Ameryce, że tu ceni się oryginalność... W Polsce zawsze byłem wynalazkiem, a tutaj płacą mi za moje spostrzeżenia, obrazy zdjęcia...Tutaj nie liczą się znajomości, tylko umiejętności... Nikt mnie nie pytał o szkołę, o papierek, tylko musiałem pokazać że umiem... Nie boję się że syn burmistrza zajmie moje miejsce, tu płaci się (nawet w domu kultury!) za pracę.... Tu oryginalny wygląd jest w cenie, nijakość się nie liczy. Amerykanie nie przywiązują uwagi do stroju, konwenansów... To jest ich siła: otwartość i brak drobnomieszczaństwa....
W nowym roku życzę wam i sobie, by władze Łomży, władze z Podlasia przestały myśleć tylko o sobie, by zaczął liczyć się człowiek. Władzom dedykuję słowa Papieża, jedynego Polaka który liczy się w świecie: nigdy nie wiesz kim będzie człowiek którym pogardzasz - przestańcie intronizować tylko weźcie się za robotę! Odzrućie siebie, spórzcie z pokorą na teraz maluczkich. Tu z tej odległości gdy czyta się wiadomości z Polski to chce się płakać- tu mówią "głupi" to naród co wybiera takie władze, wszak w Polsce jest tylu wspaniałach ludzi - lecz urząd tłamsi, a egoizm każe myśleć tylko o sobie, zaś narcyzm to usprawiedliwia... Poczytajcie wiadomości z Polski tak bez emocji i jaki pojawia się obraz: stado wściekłych psów co same nie zjedzą, wszystko pogryza, a innych nie dopuszczą.... Władze się boją nowego ducha, nowego spojrzenia bo wiedzą że w tym nowym świecie są niczym - zasłaniają się bogiem i wiarą, choć czyny przeczą ich słowom....
DRODZY FORUMOWICZE.... Życzę wam tego nowego Roku jako roku spełnienia marzeń... Życzę wam chęci poznania świtata, duchowości i dumy z Polskości.... Marzę o spotkaniu forumowiczów nad jeziorem Miczigan lub w koterii (stawiam łomżę). Życzę wam przedewszystkim zdrowia, miłości i... pieniędzy.... resztę można kupić....
DaSto noworoczny........ (Amerykanin w Paryżu, ognisty hiszpan, narowisty meksyk, potulny chińczyk, żywiołowy rosjanin, biały murzyn, kudłaty indianin, miedzynarodowy citizen - duchem Polak, z wyboru Łomżanin, z wychowania Mazur, sercem - Małgosi no przede wszystkim wasz kolega...).

... świat uczy, różnorodność tworzy, duch kształtuje
język to wszystko słowem ujmuje...

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Świat jest piekny, nowy rok przynosi nadzieje...

Z daleka lepiej i ostrzej widać, ja też to wiem i nieraz nie mogę wyrobić patrząc na naszą małość i próżność. Nasz naród ma wielkie zasoby ludzkiej mądrości, ale dla władzy stanowi to wielkie zagrożenie: głupota na tle głupoty staje się swojska i normalna, ale karłowatość i brzydota głupoty na tle madrości staje się bardzo widoczna! Dlatego tak zwalczają to "tło".
Dziękujemy za Twoje prawdziwe życzenia noworoczne. Pozdrawiam.

Zbych

Odpowiedz na tę wiadomość
 Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org