Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
U.S.A |
zamierzam wyjechac na stale do usa ,ale niewiem jak moge zabrac samochod ze sobą.(jakie papiery itp.)....ktos sie orietuje ....bo tu juz sie hujnia kreci.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: U.S.A |
|
myśle że to bedzie trudne i skomplikowane :] nie lepiej sprzedać wózek i zakupić tam na miejscu , chyba że jesteś bardzo niego przywiazy to juz inna sprawa ;] dobrze by było jakbys wynajął kontener z kimś na spółe , bedzie taniej . Nie wiem jak w USA ale w PL jezeli sprowadzasz auto z USA na mienie przesiedlencze nie placisz zadnych podatkow VAT, CLO czy AKCYZE.. Jezeli masz placic wszystkie podatki <sprowadzajac auto jako turysta-czyli chyba tam działa to na podobnej zasadzie bo nie wiem jaki masz status obwywatela> nie oplaca do Polski sciagac auta z USA, wiec sądze ze tam moze byc podobnie . Tyle fajnych bryczek tam jeździ , warto sie nad tym zastanowić :D jak juz to polecam firme I.C.E.TRANSPORT Polend-Spedycja Miedzynarodowa 81-342 Gdynia ul. Waszyngtona 34/36 tel.0*58-627-62-33 paru kumpli ściagneło sobie samochody dzieki ich pomocy Policz wszystkie wydaki - kontenr, opłaty celne , pierdoły typu tłumaczenie dokumnetów i sprawdż czy ci to bokiem nie wyjdzie postram sie jeszcze popytac kumpli i dac odp na forum bo pierwszy raz sie z czymś takim jak sprowadzenie z PL do USA ;] pozdro
|
|
a pozatym to ci k*rwa zadroszcze - tych dróg w USA , paliwa i ubezpiecznia o połowe tańszego , można mieć w USA dwa samochody w cenie jednego u nas ;] W USA nie ma vatu albo jakiś marny minimalny chyba 10 % nie jestem pewnien a w PL 22 % + akcyza, wiec ja bym sprzedał a tam kupił nawet o klase lepsze jak coś - podaje linka - http://www.webdesign.superhost.pl/polska_vs_usa.htm życze powodzenia w zassaniu autka z PL,NAJLEPIEJ zadzwoń do urzedu celnego albo wejdź na stronke ministerstwa finansów do działu służba celna i sie wszystkiego po kolei dowiedz a najlepiej zleć to komuś kto sie na tym zna , nawet jakbyś musiał zapłacić wiecej to sie rozgadalem buhehe ale to mój ulubiony temat :] SAMOCHODY jeeee to LUBIE !!! dobra dalej ide płakać nad losem naszych dróg :/ napisze jak bede wiedział cos wiecej
|
|
U - Ujebany S - Spracowany A - Alkoholik ...::: Dobry chłopak był.... i mało pił.... :::...
|
|
@luizfernandez ja bym inaczej powiedział: U. - Ukraińska S. - Spólka A. - Akcyjna :D @corvette: badBoyz dobrze gada, ale chyba statkiem nie mozna przewozić aut na gaz z tego co mi wiadomo, zresztą takie auto w stanach jest bezuzutyeczne. Nie ma takich stacji z tego co mi wiadomo. Przeciętny amerykanin czy polak który wymemigrował z polskie dobre parenaście lat temu nie wie co to jest auto na gaz :)
|
|
dzieki za napisanie....bo musze ten "wózek" zabrac ze soba:) dzieki za adres i telefon do tej firmy....moze cos z tego wyjdzie. Nom drogi i wacha w USA sa zajebiste, u nas o tym mozna tylko pomarzyc.nom naprawde zes sie niezle rozpisal...ale dzieki za to:)
|
|
a masz moze jakies dobre linki z uzywanymi samochodami w USA???...
|
|
a "ten" wózek... co to jest takiego? też jestem w podobnej sytuacji.
|
|
chodzi mi o normalny samochod(osobowke)....jeszcze niedzwonilem na ten numer co podal badboyz...i jeszcze sam niewiem co i jak.
|
|
corvette jak można się zpaytać to jaki masz wózek że chcesz go ze zobą wziąć? zrobiłbym to samo żebym był mocno przywiązany : ))
|
|
może sądząc po nicku właśnie taki rarytas? ;>
|
|
Czytalem kiedys na forum firmy sciagajacej auta z usa do polski, podobny post do twojego. Z tego co pamietam admin strony odradzal zabieranie ze soba samochodu do usa. Twierdzil, ze moga tam Cie spotkac problemy z zarejestrowaniem auta. Jakies dziwne amerykanskie normy bezpieczenstwa, wzmocnienia boczne itp. Ponoc nie wszystkie europejskie auta nie spelniaja norm bezpieczenstwa w usa. Dziwne to dla mnie, byc moze firma nie chciala sobie zaprzatac glowy "cudakiem", co to ciagnie drzewo do lasu. Tym bardziej, ze wiem na pewno o jednym pasjonacie z Greenpointu co posiada fiata 126p, a tego lata w Wallington NJ widzialem stara poczciwa Warszawe. W sumie sam Ci odradzam, tutaj za niewielkie pieniadze kupisz uzywany full wypas. Pozdrawiam
|
|
Siemano wiec popytalem kumpli i powiedzieli że pierwszy raz słyszą o czymś takim i że wątpia czy to ma jakikolwiek sens. Jeden ziomek coś gadał tylko o tu że tam na miejscu jak juz bys sprowadził musisz mieć title - akt wlasnosci auta . Title musi podbic "Public Notary" bo inaczej nie jest wazna transakcja. Z tym oraz D.L. idziesz do Motor Vehicle Dept gdzie otrzymujesz blachy. Nastepnie wybierasz sobie firme ubezpieczeniowa i generalnie cala procedura, Najpierw sie ubezpieczasz potem do wydzialu komunikacji i tu zaczna sie klopoty bo musisz udowodnic, ze jestes stalym rezydentem stanu gdzie mieszkasz ;] ale nie wiem czy to sie tyczy też auto które bylo exportowane czy tylko zakupionego tam na miejscu. na razie kilka linków typu PRAWO: http://www.makro-service.com.pl/?unit=1&title=Spedycja&reloaded=yes http://www.samar.pl/__/__la/pl/__ac/sec,110/__Wiadomo%C5%9Bci_Regulacje.html http://www.celsped.pl/taryfacelna/kalkulator.php http://www.bankier.pl/static/att/8000/1165588_news5169attachment38.pdf Prosiłes o jakies linki z autami używanymi w USA : http://www.usaauto24.com/auto_pl nie wiem jaki masz tam status obywatela i co tam "możesz" ale ci powiem że w USA ludzie zazwyczaj nie kupują samochodów za gotówkę, ponieważ są tam stosunkowo tanie kredyty. Całą procedurę zakupu, łącznie z uzyskaniem kredytu, można załatwić w jeden dzień, maksymalnie w trzy dni . Klient podpisuje tylko dwa papiery, nie musi przedstawiać zaświadczeń o dochodach, pisze tylko oświadczenie ;] Z tego co wiem usraju komisy samochodowe są rzadkością. Auta używane, oferowane u dilera, są kupowane przez niego na aukcjach, które są urządzane przez specjalne firmy. Pojazdy wystawiane są często np. przez banki, które odebrały je swoim niewypłacalnym klientom. Poza tym wiele osób kupujących nowe samochody, w rozliczeniu zostawia swoje używane auta wiec WYBÓR jest ogromny!! Aaa i wazne że używane auto kupuje się u dilera z gwarancją , tam bardzo popularny jest leasing samochodów, który w Polsce jest nieopłacalny. O ile u nas korzystają z tej formy pozyskania pojazdów głównie firmy, biorące w leasing samochody tzw. użytkowe, to w USA leasing to jest coś jak długotrwałe wypożyczenie, po okresie użytkowania samochodu mozesz go oddać, nie decydując się na kupno, ale jedno ale jak zwracasz bryczke, musi ona być utrzymane w dobrym stanie na glanc :D Nie śmiać sie jeden koleszka poradził wysłać auto FedXem buhehe Aha i z tego co wiem koszt transopru "luzem" jest tanszy niż w kontenerze, stateczke płynie 3-4 tyg, ty jak nie ubezpieczyles transportu obgryzasz paznokcie z nerwów. Wiec ja odradzam ,ale jak mus to mus :-) Pozdro napisze jak dowiem sie czego więcej strzała ;]
|
|
jeszcze pare mam nadzieje przydatynch linków: http://www.admoto.pl/default_nointro.asp http://www.autotrader.com/ kUPUJ bryke w USA , bardzo tanie, ukrywania usterek nei ma, bo jesli samochod jest mocno bity, to po takim wypadku nie da sie go juz zarejestrowac, kradną częsci przeważnie gl swiatla, lusterka itp i to tylko z hond i jakis tanich koreancow, samych samochodow mało kto kradnie <kradna ale przewaznie dzieciaki i imigranci którzy nie znaja zasad dzialania alarmów i innych zabezpieczeń a potem porzucja gabloty ale w róznym stanie heheh>, bo jest centralny rejestr pojazdow. Jedyny minus ze tam sa w wiekszosci automaty, ja np ich nienawidze bo lubie przygazować i dac czadu ;] tomnik ma raCJE amerkance sa przewrażliwieni na punkcie bezpieczeństwa a autach <w końcu jak chlaja i potem jadą to sie nie dziwmy LOL> i badań technicznych wiec musisz mieć SWOJE autko w super stanie i powiedzmy "młode", ale to też zalezy w jakim Stanie USA bedziesz rejstrowal gablote, w 1 moga sprawdzać czy nie masz np dziur na wylot jak spr blache a w innym Stanie spr ci wszystko łacznie z tym jakie spaliny wydzielasz i czym tam smrodzisz. jak już musisz to najlepiej zlecić to komus kto sie na tym zna hehe dokonanie odprawy celnej w Polsce i zalatwienie wszelkich formalnosci z tym zwiazanych kosztuje koło 500 dolarow ;/ wiem że mozna zanizyc wartosc samochodu wtedy moga wyjsc groszowe kwoty za transoprt - wystarczy w papierach wpisac flooded czyli zalany i wtedy wartosc auta z tabeli leci od razu o 50% w dol. Sprowadzac an pewno sie oplaca tylko trzeba miec dobry kontakt za oceanem i troche pokombinowac :D Ogolnie trzeba sie troche znac na temacie zeby sie w to bawic ;/ to by było dziś na tyle yoo spadam pozdro ;]
|
|
BadBoyz a'propos rejestracji samochodu troche pomyliles kolejnosc 1. trzeba znalezc firme ubezp. 2.z tytulem wlasnosci i zaswiadczeniem o ubez. samochodu idziesz do motor vehicle dept.tam pokazujesz wspomniane przeze mnie dokumenty, musisz miec tez nr ss i nr prawa jazdy 3.gdy zarejstrujesz juz samochod, dostaniesz skierowanie na inspekcje 4. inspekcje przeprowadzane sa komp., nawet drobnostka moze spowodowac, ze samochod nie przejdzie inspekcji, ale daja wtedy jakis/dluzszy/ czas na reperacje auta tak sie robi w nj
|
|
błagam powiedzcie na jakiej stronce znajde darmowe sms do usa ma siec cingular .....giza.... gizmo
|
|
belle dzieki za poprawnienie mnie bo ja to z pamieci pisałem , po tym jak rozmawiałem z kumplem ;] natępnym razem bede robił notatki ale daj jeszcze odpocząć bo studia jeszcze daleko hehe sorki jak kogos w błąd wprowadziłem ;] ale chciałem dobrze :D
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |