Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Budowa domu - jaki koszt? |
Czy ktoś tutaj może budował ostatnio dom? Jaki był koszt realizacji tej inwestycji? Czy wystarczy mi 250k zł, przy założeniu że mam własną działkę?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Budowa domu - jaki koszt? |
dom domowi nie równy.. było sporo takich wątków ostatnio, więc poszukaj.
|
|
250 może i starczy ale na parterowy max 100m2 - oczywiście mówie z wykończeniem skromnym, domek 150-160m2 z działką pod klucz ok 400-500k trzeba liczyć.
|
|
Przy okazji podłączając się do tematu dajcie namiary na jakąś solidną ekipę do postawienia domu.
|
|
1 mln powinno wystarczyć na około 250-300m2
|
|
Zależy jaki taki do 150 m2 powinieneś się wyrobić przy założeniu że parę rzeczy wykonasz sam np. malowanie, szpachlowanie.
|
|
100-110 m2 postawisz muraza bierzesz na dniowki sam robisz za pomocnika jak z innymi pracami pomagasz co da rade samemu zrobisz i postawisz pod kluczyk jak jestes obrotny i pracowity
|
|
Być może wystarczy ale raczej na mniejszy domek i przy założeniu, że część rzeczy zrobisz sam. Na pewno w naszych okolicach będzie to tańsze niż na przykład w Warszawie. Pamiętam,że jak sam się budowałem to zakładałem ,że budowa wyniesie tyle a tyle a wyszło o wiele więcej tak więc dobrze,że były jakieś zaskórniaki. Na pewno warto jest zrobić sobie pewien plan na początku. Możesz skorzystać z takich kalkulatorów budowy: http://kb.pl/budowa/ i będziesz miał jakieś tam rozeznanie ile będziesz musiał wyłożyć na domek.
|
|
Ale wy się szmacicie piszący z tego dynamica... Tylko nick się zmienia i dalej na ludziach zarabiać... Transponder!
|
|
Sprzedajemy projekty domów i współpracujemy z biurami projektowymi. Dostarczamy materiały budowlane i stawiamy domy od podstaw. Możemy także polecić solidne ekipy budowlane. Jeśli chce Pan/Pani oszacować koszt budowy domu proszę o kontakt.
|
|
Masakra ...
|
|
Rondo o co Ci chłopie chodzi? Już nikomu doradzić nie można?
|
|
Niestety, forum zalewane jest naiwnymi wpisami, które później okazują się prowokacją i chodzi w nich tylko o pozycjonowanie. Wybacz jeśli się mylę, ale te mendy często używają właśnie dynamica, ich wpisy wyglądają tak jak Twój, więc dla pewności będę miał Cię na oku...
|
|
Kojarzy mi się to trochę z polowaniem na czarownice.
|
|
Admin sobie nie radzi...
|
|
obie ma
|
|
Autor: Rondo (---.elomza.pl) Data: 13-10-14 19:52 pierdolne spawa zaraz bede rozkminiem to
|
|
rondo mianuje na przewodnika jak i czekoladnika administracji swojego ego
|
|
Zależy jaki dom i gdzie...?
|
|
jak to gdzie dom kosztuje gdzie tego nie zmieni
|
|
koszt budowy domu parterowego od piętrowego jest droższy Paradox
|
|
Dlaczego droższy ? Miecio to jest gość :)
|
|
Czytałam dziś ciekawy poradnik o tym jak wybudować dom tanim kosztem. http://kb.pl/teksty/2014/05/22/tani-dom-czyli-jak-wybudowac-go-niewielkim-kosztem/
|
|
czemu droższy? bo \"wyjście\"z ziemi więcej kosztuje .np postawić dom o 150 m2 urzytkowych to jest dom tak +- 240 m2 całkowitych, zrób wykop , zakup bloczki cementywe, beton +zbrojenie a no i pamiętaj o fikuśnym dachu do parterówki też myślałem że będzie tańszy parterowy do-póki go niepostawiłem Paradox
|
|
Z tego co się orientowałam dom pasywny to tak w stanie deweloperskim kosztuje około 350 tys. zł. więc można sobie przeliczyć, że w stanie surowym około 250 tys. zł. Ale to nie wyszło, widziałam, że od ponad roku można starać się o dotacje o dofinansowanie do takiego domu i tak właśnie do domu pasywnego można uzyskać do 50 tys. zł brutto. Moim zdaniem warto się starać... Info. znalazłam tutaj: http://domy.procyon.com.pl/dotacja-na-budowe-domu-pasywnego Sama zastanawiam się nad budową takiego domu, wydaje mi się, że jest to przyszłość budownictwa.
|
|
Bzdurne pytanie! To jakby zapytac. Zamierzam kupic samochod.Ile kosztuje?
|
|
|
Na dom z drewna min 90m2 to może starczy, ale na porządny dom z cegły lub np. porothermu 120m2 trzeba liczyć z 500k zł.
|
|
Bardzo wiele czynników ma wpływ na to ile kosztuje budowa domu , finalnie te kwota najczęściej jest trochę większa niż sobie założylismy, dlatego najlepiej taką nadwyżkę uwzględnić już na poczatku :) Polecam też śledzić blogi budowlane np. MG Projekt, tam można znaleźć wiele ciekawych porad odnośnie kosztów budowy jak i samej budowy :)
|
|
|
gutek tylko wrzuca linki do stronek nieudolnie próbując to ukryć poprzez dyskusję
|
|
Nie wiem czy płakać czy się śmiać jak czytam posty idiotów,którzy wypowiadają się na tematy,o których nie mają pojęcia. Moja budowa pochłonęła ok 200 tys przy budowie domu o wymiarach 11mx9m plus garaż 3,6x6m plus poddasze. Wszystko zależy jak drogie materiały kupujesz. Szczególnie chodzi o wykończeniówkę i czy dasz się wydoić naciągaczom Graf
|
|
Tak czy siak, z pozycjonowania nie wystarczy, więc idźcie sobie już pozycjonujący imbecyle.
|
|
Postawisz i za 200 a wykończenie można zrobić i za 2 miliony - zależy jaki masz smak...................................................................................................
|
|
Jak na mały i skromy domek to starczy zdecydowanie.
|
|
Też ostatnio się interesowałem kosztami budowy domu. Na tej stronie znalazłem ciekawy cennik http://www.proeko.com/domy-drewniane-z-bali/cennik Daje jakiś pogląd na to, ile może kosztować dom z bali.
|
|
Można to nieco obniżyć. Wiele osób tego nie wie ale w programie Mieszkanie dla Młodych można wybudować również i dom. Można dostać dopłatę w wysokości kilkudziesięciu tysięcy złotych a jest to bardzo duża pomoc finansowa. Na stronie jest dobry temat: http://www.forum-kredytowe.pl/f134/banki-w-programie-mieszkanie-dla-mlodych-mdm-77951.html - macie tam wypisane jakie banki biorą udział w programie. Joł joł
|
|
Normalna firma nie szuka pracowników poprzez forum internetowe wiec przestrzegam przed takimi ogłoszeniami
|
|
Koszty domu od Ciebie samego, jakie w nim zrobisz dodatki, jakie okna, czy inne bajery, typu odkurzacz centralny, klima, co na podlogach. Jak bym budowal z rozmachem to 250k na pewno by mi nie starczylo, a z nie nie mam nawet 250k to nie buduje
|
|
won mendo z tymi reklamami
|
|
Jak masz działkę to stawiasz domek typu HOLENDERSKI za 30 tyś. i też mieszkasz.
|
|
Orlando spadaj do Zabrza
|
|
Bardzo przydatne info :) Dzięki wielkie za wszelkie porady :) Na pewno z nich skorzystam! Jest nieskazitelna!
|
|
Na to pytanie nie da się odpowiedzieć, zbyt wiele zmiennych :)
|
|
o kepma już wróciła i znów wkleja linki . Admin nie śpij i kasuj takich trolli
|
|
a kogo obchodzi śląsk? za co wam płąca te firmy ? wklejają trolle wszędzie gdzie się da za parę groszy
|
|
Koszt budowy domu trzeba liczyć 3.500 - 4.000 tys. zł / za metr kw. z wykończeniem. Tanie się nie da, chyba , że wszystkie prace budowlane zrobisz sam. Budowałem więc wiem co piszę... Jeśli masz 250 tys. to porywaj się na dom 100m/kw, max. 120 m/kw + najprostszy projekt domu. Oczywiście dodatkowo bez kredytu się nie obędzie ( 100-150tys.)
|
|
Odezwij się do tej firmy - http://mawit.com.pl/aktualnosci/domek-szkieletowy/
|
|
Czasem, jeśli grunt jest nieodpowiedni, to zanim zacznie się stawiać dom, przydaje się go zagęścić http://cafeteria.pl/zageszczanie-gruntu-na-czym-polega-dlaczego-wazne-w-budownictwie/, ale nie orientuję się w kosztach takiej usługi.
|
|
Koszty domu mimo że są dosyć spore, zależą od wielu czynników tj. rozmiaru działki, lokalizacji, materiałów, ekipy, wszystkich instalacji. Tak czy inaczej i tak bardziej opłaca się postawić dom niż kupować mieszkanie. _____________________ http://www.parex-kotly.com.pl/produkty/sztoker
|
|
Budując dom, czasem można trafić na dodatkowe trudności jak np niestabilny grunt typu piaski, iły - wtedy niezbędne może się okazać posadowienie budynku aby budowa domu była wykonalna. Wiadome jest, że to podnosi koszt końcowy, ale czasem nie ma innego wyjścia.
|
|
250k Może nie wystarczyć, chociaż zależy z jakich materiałów będziesz korzystał, ile mkw... wiele czynników wpłynie na koszt budowy domu. Z mojej strony mogę polecić gości od Odbioru Odpadów Niebezpiecznych, które często się generują
|
|
Pierdolone trolle
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |