piątek, 29 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Nepotyzm dyrektora Szkoły Podstawowej nr 9

Dyrektorka Szkoły Podstawowej nr 9 w Łomży zatrudniła na stanowisko nauczyciela jęz. angielskiego swojego 21-letniego syna, który zdał jedynie maturę. W regionie, w tym w Łomży, setki osób każdego roku, kończy różne kolegia językowe i uniwersyteckie wydziały filologii angileskiej. Czy Łomża to jakś wieś?, żeby żaden wykształcony anglista nie zgłosił się do pracy? A może dyrektorka zbyt dosłownie realizuje politykę prorodzinną lansowaną przez obecny układ rządzący w Polsce z PiSem na czele? Nie po raz pierwszy ta Pani pokazała, że traktuje instytucję publiczną jak swój prywatny folwark /zwierzęcy?/.

ryzdyjek

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Nepotyzm dyrektora Szkoły Podstawowej nr 9

czy ty masz wogole zielone pojecie co ty piszesz najpierw dowiedz sie prawdy a pozniej wypowiadaj sie na ten temat

To jest Polska... Tu wszystko stac sie moze....

Rydzejek napisał:
Dyrektorka Szkoły Podstawowej nr 9 w Łomży zatrudniła na stanowisko nauczyciela jęz. angielskiego swojego 21-letniego syna, który zdał jedynie maturę.

Zatrudniła, zgadza się, ale on ma nie tylko maturę. Zdał licencjat w Kolegium Języków Obcych w Łomży i dostał się na studia magisterskie na UW.
Ma uprawnienia do nauczania.

Więc jak coś piszesz, to najpierw upewnij się czy jest to zgodne z prawdą!

Licencjat jest to minimum i wtedy gdyby naprawdę nie było nikogo z pełnym wyższym wykształceniem oraz stażem to można go było zatrudnić, ale gdyby mieć na względzie dobro uczni a nie tylko nauczyciela to chyba nie.

pracujesz gdzies

hmm a podobno w kraju brakuje nauczycieli języków obcych więc chyba lepiej,że ktoś jest kto ma troszkę pojęcia i ma uprawnienia do nauczania niż lekcje miałby prowadzić ktoś wogóle niekompetentny

bigi2004

W kraju może brakuje ale w Łomży ich dostatek, popatrz na ogłoszenia ilu absolwentów filologii angielskiej poszukuje pracy i chce udzielać korepetycji.

To i tak dobrze że wogole ktoś sie znalazl do nauki za taką kasę.

Do Rydzyjek nie wiem skąd masz te informacje, ja pracuję w tej szkole i wiem, że w/w ma uprawnienia do wykonywanie tego zawodu ponieważ skończył Kolegium Języków Obcych czyli ma wyższe wykształcenie. A twoje " sensacje" podpadaję pod pomówienie. Tak,że na przyszłość zastanów się co piszesz.

Nie można wejść dwa razy do tej samej wody.

Do Rydzyjek nie wiem skąd masz te informacje, ja pracuję w tej szkole i wiem, że w/w ma uprawnienia do wykonywanie tego zawodu ponieważ skończył Kolegium Języków Obcych czyli ma wyższe wykształcenie. A twoje " sensacje" podpadaję pod pomówienie. Tak,że na przyszłość zastanów się co piszesz.

Nie można wejść dwa razy do tej samej wody.

Jeżeli pracujesz w tej szkole to na pewno wiesz, że perę lat temu, krótko po objęci funkcji dyrektora, ta Pani, bez powodu "wyrzuciła" ze szkolnego sklepiku, dotychczasową, wieloletnią wynajmujacą, po to tylko, by zaraz wynająć ten sklepik osobie mocno skoligaconej z zastępcą Pani dyrektor /bez przetargu, konkursu ofert, czy czegokolwiek/. Czy to nie jest nepotyzm? Dziś zwalnia się nauczycieli z powodu braków w wykszałceniu. Jak Pani dyrektor będzie sprawować dyrektorski nadzór nad swoim synem? Czy to nie jest nepotyzm. Parę lat temu, poprzedni dyrektor tej szkoły otrzymał etat bibliotekarza ponieważ potrzebował ptrzejść na emeryturę nauczycielską. Czy ten fakt zatrudnienia nie nosił cech "po znajomości"?, czy to nie jest nepotyzm? Innych zdarzeń nie opiszę bo nie mam dowodów nadających się do procesu sądowego, ale jeżeli starczy mi determinacji i czasu to zgromadzę takowe.

ryzdyjek

kto jest teraz dyrektorem sp9 tak swoją drogą?

Ludzie ręka rękę myje .Na te stanowisko zapewno zgłosiło się wiele osób które miały większe wykształecenie od synka i napewno posiadały staż pracy a co za tym idzie doświadczenie wieloletnie ale nie dostały się z powodu prostego jak słońce

Szanowny Panie Rydzyjek

Publikowanie niesprawdzonych wiadomości dotyczących zatrudnienia bez kwalifikacji, jest pomówieniem. W tym roku zatrudniłam 2 anglistów –w tym mojego syna. Ukończył on Publiczne Nauczycielskie Kolegium Języków Obcych w Łomży a następnie uzyskał tytuł licencjata na Uniwersytecie Warszawskim –wykształcenie wyższe.
Są to pełne kwalifikacje do nauczania języka, nie tylko w szkole podstawowej.

Życzę dużo zdrowia

Bożena Dziekońska, dyrektor sp9 w Łomży

PS
Informacje dotyczące sklepiku są również stekiem bzdur.
Ukrywanie się pod pseudonimem nie oznacza bezkarności

O ludzie! Jakaś pani, jakiś pan usłyszał coś tam i robi z tego sensację. Rydzyjek - jeśli już piszesz to najpierw sprawdź, a nie robisz sensację bez żadnego pokrycia, bo być może ktoś się tobie z różnych powodów nie podobał. I rzeczywiście to podpada pod pomówienie.

PS. Niektóre tematy są tak porąbane, że czytać się już ich nie chce. Aby się pokazać i zabłysnąć. A gwiazdy żyją krótko.

Co do wykształcenia syna Pani dyrektor, rzeczywiście zostaliśmy wprowadzeni w błąd /przez ludzi z otoczenia szkoły/ za co PRZEPRASZAM. Nie zmienia to jednak podejrzeń o nepotyzm. W wiadomość o braku kwalifikacji łatwo uwierzyliśmy mając wiedzę o stylu sprawowania funkcji dyrektora przez Panią /i nie tylko o sklepik chodzi/. Proszę nie straszyć. Sprawuje Pani funkcję publiczną i nie jest świętą krową". Proszę nie zapominać, że otrzymuje Pani wynagrodzena za nasze pieniądze i dlatego mamy prawo, jako rodzice naszych dzieci, dbać o jak najlepsze funkcjonowanie szkoły publicznej, w tym i o jakość kadry nauczycielskiej. Jeżeli chce Pani w szkole publicznej załatwiać interesy rodzinne i znajomych to musi się Pani liczyć ze sprzeciwem rodziców. Może przeciesz Pani założyć szkołę prywatną i tam uprawiać nepotyzm do potęgi entej!

ryzdyjek

No rzeczywiście to lekkie przegięcie.Chłopak mógł sam sie postarac w pracę... Nie jest dzieckiem no ale jak się stało tak się stało.Najważniejsze żeby dobrze uczył dzieci!! Pozdrawiam

Otóż nie przegięcie

Witam forumowiczów, widzę że w oczach Pana ‘Rydzyjka’ stałem się sensacją na miarę afery Watergate, faktycznie czytając Jego post poczułem się jak ktoś kto skończył 6 klas podstawówki a dostał posadę członka zarządu w wielkim państwowym konsorcjum gdzie absolutnie bez wykształcenia zarabia krocie

Tymczasem kilka faktów
-maturę owszem zdałem, ale już fakt studiów dziennych licencjackich w państwowej szkole dziwnie umknął uwadze, a szkoda –bo już w tym momencie granica między plotką a przestępstwem została przekroczona. A jak już jesteśmy przy prawie małą informacja: moje studia stawiają mnie, jeśli chodzi o ubieganie się o pracę w szkole, na równi z magistrem. -posiadam pewne uprawnienia do nauczania.

Wychodzi wiec na to że należę jednak do wspomnianych przez Rydzejka TABUNÓW ANGLISTÓW, którzy kończą corocznie szkoły w Łomży i okolicach, tym samym małe sprostowanie: O JAKICH SETKACH ANGLISTOW MÓWISZ CZŁOWIEKU? Nie wiem jak sytuacja ma się w prywatnym kolegium ale w naszym w tym roku pracę dyplomową obroniło 14 osób, licencjat na Uniwersytecie Warszawskim zdało 10. Faktycznie setki nas…
A może w nasze miejsce chciałbyś Białostockich nauczycieli? Bo oprócz Łomży w regionie takie szkoły są tylko tam i w Ostrołęce…

Twój brak pojęcia o czymkolwiek w tym temacie jest tym samym porażający, gdyby była taka podaż anglistów to czemu już na trzecim roku połowa z nas pracowała bo dyrektorzy przychodzili szukać ludzi do pracy nie mogąc nikogo znaleźć? Wiedz więc że pracę znalazłbym wszędzie bez problemów już po samym kolegium, a co dopiero z licencjatem. Pracuję jednak w SP9, czy wobec powyższego to przestępstwo. Mając wszelkie kwalifikacje, będąc przez 3 lata aktywnym członkiem samorządu studentów kolegium, odbywając 3-letnie praktyki szkolne, będąc jedną z 3 wyróżnionych osób w grupie –mam nie iść do pracy w tejże szkole tylko dlatego że Dyrektorem jest moja matka??

Nie dość więc napisałeś bzdury o moim wykształceniu, oprócz tego pomówiłeś osobę mi bliską. Nazwałeś szkołę prywatnym folwarkiem –oznacza to że NIC nie wiesz o jej funkcjonowaniu –osobiście życzyłbym sobie by wszędzie były takie folwarki, wtedy nasz kraj być może wyglądałby inaczej. Jak widać ani opinia nauczycieli, rady pedagogicznej, ani wyniki merytoryczne szkoły PANA NIE INTERESUJĄ. Nawet taki szczegół jak angielski od pierwszej klasy, ministerstwo dopiero to wprowadza podczas gdy w SP 9 jest od kilku lat, dzięki komu? Przykłady można mnożyć ale pan chyba należy do osób tak zwanych ‘nie-bo nie’ więc przemilczę.
Podsumowując -Interesuję pana widać jedynie pana własna prawda. O stylu rządzenia widać też nie ma pan pojęcia skoro pisze takie bzdety. Generalnie ma pan blade pojęcie o oświacie.

W tym momencie to pan jest na jak najlepszej drodze do postępowania sądowego, jedno jest pewne. Ma pan problem ze sobą, w każdym razie wylewanie swoich żalów na forum pod pseudonimem jest, pomijając wszystko, aktem tchórzostwa. Ponadto jeśli robi pan aferę z tego że ktoś dostał pracę w szkole za pensję stażysty to gratuluję kompleksów –widać cierpi pan na syndrom tak zwanej ‘starej baby w oknie’.

Nie pozdrawiam
Marcin Dziekoński

Witam wiadomość dla Pana Marcina Dz. Panie Marcinie i tu się Pan grubo myli nie ma Pan wszelkich kwalifikacji równych tytułowi magistra ( chyba że ja się mylę) dlatego też ukończone przez Pana studia trwają 3 lata nie 5 i fachowo ( tak wynika z mojej wiedzy) nazywają się też nie studia wyższe tylko studia wyższe ZAWODOWE .

Pozdrawiam wszystkich :-)

Jeszcze raz bardzo przepraszamy za błędne podanie danych o wykształceniu p. Dziekońskiego. Nie mamy nic przeciw wykształconym ludziom, nawet jeśli są dziećmi dyrektorów szkół. Życzę Panu sukcesów pedagogicznych i innych w życiu. Choć rozumiem, że syn musi stanąć w obronie matki, szczególnie jeżeli "załatwiła" pracę i będzie mogła nadal troszczyć się o synka jako "swój" dyrektor, to jednak na Pana miejscu nie ujmowałbym się "całym sobą" za całokształt. Mimo tego mam nadzieję, że wobec Pana kwalifikacji i zapału do pracy, którą widać w polemice, nasze dzieci-uczniowie nie stracą a zyskają. Moja anonimowość to nie tchórzostwo, ale chęć ochrony naszych dzieci ,uczęszczających do 9-tki, przed szykanami i zwykłą zemstą, czego już doświadczaliśmy od tej szkoły.

ryzdyjek

Wow, mówią coś o mojej podstawówce....

Ludzie!!! Opanujcie sie!! Trzeba sie tylko cieszyc, ze mlodzi ludzie po ukonczeniu studiow ida z zapalem uczyc dzieci w szkole! Mogliby rownie dobrze za parokrotnie wyzsze pieniadze bez problemu znalezc prace za granica. Chwala im za to, ze zostaja i chca jeszcze w tym miescie zrobic cos dobrego! Zaczynaja od pensji stazysty i daja z siebie naprawde wszystko a trzeba tu zaznaczyc, ze praca w szkole nie nalezy do najlatwiejszych... I jesli oni w ta prace wkladaja cale swoje serce to czy wam nie wstyd ich tak krytykowac?! Wystarczy wejsc do Kolegium Jezykow Obcych i zobaczyc na tablicy ogloszen wiszacych przynajmniej 5 ofert pracy dla anglistow w szkolach gdzie dyrektorzy maja problem ze znalezieniem nauczycieli..

Panie Marcinie! Zycze samych sukcesow zawodowych!

Pozdrawiam!

panie rydzyjek pańskie wypowiedzi pozwalają sądzić że jest pan ogromnym nieudacznikiem w swoim myślę marnym życiu dam sobie obciąć rekie że nawet gdyby złapał pan złota rybkie która mogła by spełnić pańskie życzenia to nie poprosił by pan o posadę nawet za 5 tys miesiecznie tylko wolał by pan żeby swoja posadę stracił np sąsiad lub np jakis nauczyciel którego domyślam się że pan nie zna ale co tam niech wszyscy żyją w gównie niech wszyscy siedzą w oknach myślę że powinien pan się udać do jakiegoś specjalisty podobno większość zaburzeń można wyleczyć pozdrawiam

jaś

Komuś z otoczenia /rodziny/ dyrektorki puściły chore nerwy /może także przez mecz?/. To pewny znak, że mam dużo racji. Na nepotyzm nie wstarczy kurować sie głupim jasiem. Na nepotyzm jedynym, skutecznym lekarstwen jest utrata stanowiska wykorzystywanego do załatwiania rodzinnych interesów.

ryzdyjek

eW napisał: Wystarczy wejsc do Kolegium Jezykow Obcych i zobaczyc na tablicy ogloszen wiszacych przynajmniej 5 ofert pracy dla anglistow w szkolach gdzie dyrektorzy maja problem ze znalezieniem nauczycieli.

W takim razie pan Dziekoński mógł się spoko zatrudnić w innej szkole i nie byłoby sytuacji wzbudzającej jakieś podejrzenia.

I wcale nie o wykształcenie tu chodzi. Nawet gdyby ten pan był profesorem anglistyki, fakt, że zatrudniła go mamusia w instytucji publicznej brzmi, jak brzmi i pan Dziekoński niepotrzebnie się pieni, że to brzmi źle.
Tym bardziej źle, jeśli przypadkiem mamusia, zatrudniając synka, przymknęła oko na gnijące w szufladzie u kadrowej podania kandydatów z pełnym wykształceniem magisterskim...

Może jakiś magister angielskiego przyzna się, czy składał podanie w SP9, mielibyśmy wówczas jakieś konkretne przesłanki do oceny, czy to nepotyzm, czy jedynie triumf kwalifikacji młodego belfrzątka...

Romi

Będę bronił chłopaka. Jeśli chodzi o nauczycieli języka angielskiego w SP9, to za moich czasów fachowcem można było nazwać tylko jedną panią (K), a z pozostałych nauczycieli, których miałem okazję spotkać w toku nauki jedynie jedna ze stażystek (nielubiana za kolczyk w nosie) rokowała nadzieję. Taki jest poziom nauczycieli angielskiego w podstawówkach. Zresztą, jakiś czas temu była moda na Rosjanki, które nota bene były niezłymi nauczycielkami.

Ale gość z licencjatem UW? To i tak lepiej niż średnia... dużo lepiej. Jeśli w dodatku ma entuzjazm i podejście, a do tego jest rzeczywiście zdolny, to czego tu się czepiać?

Kto przypisze mi koligacje rodzinne/towarzyskie z Panią Dyrektor, tudzież inną stronniczośc, ten jest syf parówa. A co!

Zgadzam się z Romi.
Na anglistów jest ogromny popyt i na pewno dyrektorski syn nie pozostałby bezrobotny w naszym mieście.
Zatrudnianie rodziny świadczy o nepotyźmie. Jest przejawem braku klasy i przyzwoitoSci. Ale to nie jest niezgodne z prawem.

kocham cię złotko (platoniczne oczywiście) i uważam że Romi ma sporo racji, myślę jednak że w większych miastach problemów aż takich nie ma, ale tu gdzie ludzie (niektórzy) cieszą się że wogóle pracują (choćby za 899,10 zł brutto) jest jak jest

pozdrawiam

do Romi:

A wyobraz sobie, ze masz do wyboru prace w kilku placowkach publicznych. Jedna z nasz, wiesz jak sie w niej poruszac, znasz zasady tam panujace, a co najwazniejsze znasz ludzi tam pracujacych i sa oni przyjazni Tobie. I teraz powiedz szczerze: Gdzie wolalbys pracowac? w miejscu ktore znasz i wiesz, ze tam bedziesz sie dobrze czul i juz od samego poczatku rozwijal zawodowo bo nie bedziesz tracil czasu na sprawy organizacyjne, czy do kompletnie obcego miejsca pracy gdzie nie znasz nikogo. Ja bym szczerze wybrala pierwsze miejsce pracy.

Pozdrawiam.

Gdyby syn pani dyrektor poszedł do innej szkoły podstawowej i dostał tam pracę, krzyczelibyście, że mamusia mu załatwiła. Nie ma co się podniecać, tylko cieszyć, że w szkole podstawowej pracuje człowiek z licencjatem, a nie pani która sprzątała w USA kilka lat a teraz wraca i idzie do szkoły uczyć angielskiego.

Ale najgorsze jest to, że pan Dziekoński wierzy, że ma wykształcenie równe magistrowi. W takim razie zastanawiam się, po co ci ludzie robią magistra, skoro wystarczy licencjat. Po co ja się męczyłam. Gdybym tylko wiedziała wcześniej. Oj, człowiek całe życie się uczy... :D :D :D

pozdrawiam,
kaschia

Jeszcze jedno. Dziwię się, że syn pani dyrektor nie poszedł od razu pracować na uczelni wyższej. W końcu to prawie magister. Ale prawie robi wielką różnicę.

kaschia

"Ale najgorsze jest to, że pan Dziekoński wierzy, że ma wykształcenie równe magistrowi. W takim razie zastanawiam się, po co ci ludzie robią magistra, skoro wystarczy licencjat. Po co ja się męczyłam."

No widzisz, czasy się zmieniają. Ja nie mam ani magistra, ani nawet inżyniera, a pracuję w międzynarodowym koncernie na stanowisku specjalisty. Do obrony mgr został mi co najmniej rok.

Liczy się to co pod czapą, a nie to co w papierach. Jednak statystyka mówi, że ludzie ze stopniami zawodowymi raczej umieją więcej, niż ci, którzy nie mają udokumentowanego wykształcenia. Zdarzają się naturszczycy. Kiedyś w NOT-cie angielskiego uczył taki starszy pan (M), typowy naturszczyk, naprawdę niezły nauczyciel.

eM, wszystko, co piszesz, to prawda, ale ty piszesz o tym, czego pragnał i co zrobił Sz. Synek pani Dyrektor, tymczasem temat jest o nepotyzmie, czyli o tym, co zrobiła Sz. Mama. Śpieszę zaznaczyć, że ów nepotyzm jest póki co domniemany.

Wyjaśnijmy też, że nepotyzm nie polega na samym fakcie zatrudnienia krewnego (choć już taki fakt daje pole do domysłów, więc trzeba się z tym liczyć), ale na zatrudnieniu krewnego z jednoczesnym olaniem lepszych od niego kandydatów.

Zarówno Pani Mamusia, jak i Pan Synek wypowiadali się tu nieco wyżej, i żadne z nich nie stwierdziło, że M. Dziekoński, mimo szroko nagłośnionej oferty, był jedynym chętnym na to stanowisko, ani nawet że spośród chętnych przedstawiał najwyższe kwalifikacje. Żaden z przytoczonych przez nich argumentów w zasadzie nie dotyczył nepotyzmu.

Jak wobec tego mam uznać, że Pani Dyrektor obroniła się przed zarzutem?

Romi

złotko;

a kiedy ty masz czas pracować, przecież się uczysz na studiach dziennych (czyżbym się myliła?) - gdzieś tam na poście innym piszesz że mieszkasz w akademiku, jeżeli się nie mylę akademiki przysługują tylko studentom dziennym, przynajmniej tak w sekretariacie jednego z akademików na Zwierzynieckiej stwierdziła pani kierownik ,kiedy syn mojej siostry chciał tam zamieszkać,

czy ja się mylę? a może zmieniło się coś,

pozdrawiam

myślę że jako pracownik "w międzynarodowym koncernie na stanowisku specjalisty" nieźle zarabiasz i już niedługo nie będziesz musiał co piątek przyjeżdżać z Białegostoku do Łomży PKSem.

cholera znowu jestem zgryźliwa - przepraszam

Romi, przeciez nie wiemy ilu bylo kandydatow na to stanowisko, a nawet jesli byli tacy to nie wiemy jakie mieli kwalifikacje. To nie daje nam prawa do snucia jakichkolwiek oskarzen. A jest mi trudno uwierzyc, ze na biurku pani Dyrektor lezal stos podan o prace bo sama osobiscie znam studentow 3-go roku anglistyki ktorzy teraz pracuja w lomzynskich szkolach bo nie bylo zadnych chetnych wykwalifikowanych nauczycieli na ich miejsce. Dletego tez moze decyzja pani Dyrektor o zatrudnieniu syna byla jedynym wyjsciem z sytuacji bo inaczej mieliby o jednego nauczyciela j. angielskiego za malo. Dopoki nie mamy konkretnych dowodow, ze faktycznie pani Dyrektor zatrudnila swojego syna pomimo podan innych lepiej wykwalifikowanych nauczycieli nie powinnismy jej o nic oskarzac bo slowa potrfia bardzo zranic. Mam tylko nadzieje, ze w tym przypadku nie ostudza one checi do pracy i motywacji do zrobienia czegos dobrego w tej szkole w/w osob.

Pozdrawiam.

eM, ja nie oskarżam Pani Dyrektor, oskarżył ją Rydzyjek.

Ja tylko zauważyłem, że Pani Dyrektor, choć zabrała głos, nie obroniła się przed tym oskarżeniem.

Być może jej syn był jedynym fachowcem chętnym na to stanowisko, a Mama jest nieskazitelna. Nie wiem. Dlatego zapytałem, czy jest w Łomży ktoś jeszcze, kto składał tam swoją ofertę i czy wybrana oferta była akurat najlepszą. To wszystko. Nic prostrzego obronić przed zarzutem nepotyzmu, jeśli nepotyzmu naprawdę nie było.

Romi

Złotowłosy, sprawdź w słowniku hasło "ironia".

Jeszcze krótko o wykształceniu. Zgodzę się, że w pewnych miejscach wykształcenie nie jest ważniejsze niż faktyczne umiejętności, ale wybacz, szkoła to nie jest takie miejsce. Wiadomo, że są ludzie po studiach, którzy się też do tego nie nadają, ale nie wyobrażam sobie jak ktoś może dobrze nauczać bez wykształcenia w tym kierunku. Tu trzeba czegoś więcej niż tylko znajomości języka.

kaschia

ale jatka.. :) Ktos naglasnia sprawe a inni go za to chca zlinczowac.

Srodowiska te sa zamkniete i ciezko jest udowodnic czyjas wine ale zycze autorowi tego tematu Wszystkiego Najlepszego.

Pani Dyrektor puscily nerwy i zalozyla sobie konto na forum 4lomza:)

Moze teraz czesciej bedzie zabierac glos w dyskusji :D

Pozdrawiam;)

"a kiedy ty masz czas pracować, przecież się uczysz na studiach dziennych (czyżbym się myliła?) - gdzieś tam na poście innym piszesz że mieszkasz w akademiku, jeżeli się nie mylę akademiki przysługują tylko studentom dziennym, przynajmniej tak w sekretariacie jednego z akademików na Zwierzynieckiej stwierdziła pani kierownik ,kiedy syn mojej siostry chciał tam zamieszkać"

Widocznie taki mają regulamin w Białymstoku.
Nie ma takiej ustawy/rozporządzenia, które nakazuje dyskryminację studentów wieczorowych/zaocznych. Całe szczęście.
Studiuję dziennie, pracuję, piszę mgr., w dodatku właśnie siedzę w robocie... jeszcze tylko godzinka. Taki lajf...

A kokosów też nie mam. I nie zamierzam przepierdzieć ciężko zarobionych pieniędzy na jakiegoś gruchota, który zrobi się bezwartościowy po 3 latach. A jak widzę, jak "powrotowicze" z Zachodu bujają się wypasionymi Beemkami po Łomży, albo wietrzą tapicerkę na parkingu przy Yam'ie, to mnie skręca. W Polsce samochód nadal jest wyznacznikiem zamożności i lekarstwem na własne kompleksy.

kashia: Nie mów, że nie miałaś w szkole nauczycieli, którzy nie dość że się nie nadawali do tej pracy, to jeszcze nie za bardzo się orientowali w temacie.

Drodzy Forumowicze!

Wywołaliście mnie do odpowiedzi. Dobrze.
Nie będę się bronić ani tym bardziej polemizować z Panem (Panią) Rydzyjkiem –cytuję „zatrudniła syna po maturze”, „święta krowa”.

W SP9 jest 107 godzin języka angielskiego tygodniowo -5 etatów. W sierpniu MEN przyznało dodatkowe godziny do klas pierwszych.
Miałam dwa wolne etaty (wakaty).

Wpłynęły następujące podania (nie trzymam ich w szufladzie –są w sekretariacie w segregatorze „Kadry”).
1) mgr nauk politycznych + certyfikat CAE
2) licencjat po NKJO w Łomży, niestety niesprecyzowane po którym, osoba zamieszkała w Kolnie.
3) Dwie studentki prywatnego Kolegium Języków Obcych w Łomży, trzeci rok studiów.

Kwalifikacje mojego syna już znacie.

Dwa lata temu zatrudniłam nauczycielkę po Publicznym Kolegium Języków Obcych w Łomży z licencjatem UW. Sprawdziła się doskonale.
Jest to szkoła która dobrze przygotowuje do pracy z dziećmi.
Przed zatrudnieniem syna upewniłam się w Kuratorium Oświaty w Łomży, czy będzie to zgodne z prawem. Otrzymałam odpowiedź twierdzącą.

Dbam o kadry. Zatrudniam 60 nauczycieli –w tym 46 dyplomowanych (najwyższy stopień awansu), 9 mianowanych, 3 kontraktowych, 2 stażystów.

Pozdrawiam
p.s. Moje nerwy są w jak najlepszym porządku, czego życzę wszystkim.
Mimo że jestem matką dorosłego syna, nie stoję jeszcze nad grobem i potrafię posługiwać się komputerem. Kto wie? Może odezwę się jeszcze w innych tematach.

Jobler akurat moja mama ma konto na tym forum już dość długo, zauważ że to nie jej pierwszy post, w przeciwieństwie do Rydzyjka który swoją 'karierę' tutaj zaczął właśnie od tego tematu...

Droga Kaschiu, ironizowanie z Twojej strony jest zupełnie zbędne, jako
magistra proszę Cię o czytanie ze zrozumieniem, być może mogłem to ująć lepiej, niemniej jednak napisałem że: ‘jeśli chodzi o UBIEGANIE SIĘ o pracę w szkole, mam do tego takie prawo jak magister -posiadam pewne uprawnienia do nauczania’ w szkole podstawowej i gimnazjum, co oznacza że nikt nie robi mi ukłonu/łaski/przysługi w momencie gdy chce się ubiegać o pracę w szkole tych typów, nie są potrzebne ŻADNE pozwolenia kuratora itp. To miało miejsce jedynie przed obroną pracy dyplomowej gdy byliśmy na trzecim roku, powtarzam więc –SKORO TAK ŁATWO PONOĆ O MAGISTRÓW DLACZEGO POŁOWA STUDENTÓW MOJEGO ROKU PRACOWAŁA MIMO ŻE MOGLI TO ROBIĆ WŁAŚNIE JEDYNIE W RAZIE BRAKU OFERT OSÓB WYKWALIFIKOWANYCH?? Jako że już to pisałem znów proszę o czytanie ze zrozumieniem, chyba dużo nie wymagam.

Więc gratuluję Ci że się męczyłaś bo teraz możesz udzielać się w wyższych niż ja ‘celach’ (tu znów nadmieniam że dostałem się na studia mgr na UW więc długo na tytule licencjata poprzestać nie zamierzam).
W tej chwili natomiast jasne że zdaje sobie sprawę że magistrem nie jestem, zadajmy sobie jednak pytanie –po co powstały kolegia? Gdyby mgr chętnych do pracy w szkole było na pęczki po co głowy mądrzejsze niż my wszyscy wymyślałyby kolegia, placówki zamiejscowe i tytuł licencjata? I to nawet w Łomży.
Mogą być też sytuacje kiedy o pracę ubiega się magister z prywatnej szkoły gdzie pracę magisterską piszę się po polsku (SA takie przypadki) i ktoś choćby tak jak ja z licencjatem UW, po studiach zakończonych między innymi obroną pracy dyplomowej z METODYKI NAUCZANIA pisanej w języku angielskim.
Lepiej więc nie generalizować.

W tym momencie chciałbym jeszcze poinformować że wypraszam sobie określenia per ‘synek’, ‘mamusia’, ‘święta krowa’ (SIC) bo to świadczy, szczególnie to ostatnie, wyłącznie o kulturze osobistej a ściślej jej braku. Odmawiając nam prawa do odpowiadania na ‘zarzuty’ to pan jest świętą krową panie rydzejek. Dlatego też sformułowanie że się ‘pienię’ wydaje mi się śmieszne. Akurat ja tu pieniaczem na pewno nie jestem.

Tymczasem utwierdzam się w przekonaniu że z panem ‘Rydzejkiem’ polemiki prowadzić na dłuższą metę się nie da, dlaczego? – My podajemy fakty –pan w dalszym ciągu operuje z sufitu wziętymi hasłami bez pokrycia, ‘styl rządzenia pani dyrektor, nie pierwszy raz (…), ‘będę gromadził dowody’, ‘za nasze pieniądze chcemy by kadra była profesjonalna’ (widać o tej kadrze nie ma pan pojęcia), ‘chcemy chronić nasze dzieci przed zemstą i SZYKANAM’!?! (SIC!!!) –to jest tak żenujące że dyskusja z panem, jako chyba paranoikiem -jest bezcelowa, pan i tak wie swoje pod warunkiem że to co pan wie popiera pana punkt widzenia, zgodnie ze słynnym powiedzeniem –‘jeśli fakty są przeciw nam, tym gorzej dla faktów’. Klapki na oczy i wio.

Ponadto, w tym wszystkim jestem głęboko przekonany że podszywa się pan prawdopodobnie pod rodzica, a jeśli nawet jest pan rodzicem w co wątpię
-wyraża się pan o sobie w liczbie mnogiej co jest zapewne wprowadzeniem wszystkich nas w błąd. Nie wierzę żeby pan reprezentował kogokolwiek, chyba że ma pan rozdwojenie jaźni i niewidzialnych przyjaciół…wtedy rozumiem użycie liczby mnogiej…
Wydaje mi się chodzi tu o coś innego, realizuje pan prywatne, niecne cele, byle by tylko zaszkodzić, jak na dzisiejsze czasy, wzorowej szkole.

Ma pan ‘coś’ do szkoły, do jej funkcjonowania, do kadry –proszę udowodnić że jest to placówka najgorsza w mieście, jeśli zaś nie jest -niech się pan weźmie za inne a swoje rzekome dzieci przepisze skoro się nie podoba, dziwnym trafem właśnie tu ciągnie dużo dzieci spoza obwodu, będzie miał pan więc okazję poczuć się jak ktoś wyjątkowy wypisując a nie zapisując swoje pociechy (aczkolwiek dalej nie wierzę że pan jest rodzicem) .
A jeśli ma pan jakieś ‘ale’ -zamiast pisać bzdury na forum można się zwrócić bezpośrednio do szkoły lub odpowiednich instytucji i tam przedstawić swoje ‘argumenty’. Nikt panu nie broni.

Co do zasadności mojej pracy powiedziałem już wszystko wcześniej, w tym momencie dziękuję też użytkownikowi ‘eM’ za post o tym jak ważne jest żeby nauczyciel znał dobrze szkołę. Pan Rydzyjek, gdyby naprawdę zależało mu na dobru jego domniemanych dzieci i jakości kadry nauczycielskiej, doceniłby być może fakt że już na wstępie mam za sobą poznawanie dużej przecież szkoły oraz kolegów i koleżanki z kadry, z których wielu było niegdyś moimi nauczycielami. Proszę mi wierzyć, odejmuje to wiele stresów i pozwala skupić się na pracy. DLATEGO motywy pana pisania tutaj wydają mi się zgoła inne od tych jakie pan sugeruje, mam wrażenie że od początku do końca pan kłamie, a cała sprawa ma zgoła inne podłoże.

Idąc dalej, na posty krytykujące Ciebie piszesz że odezwały się osoby o chorych nerwach z otoczenie pani dyrektor’ –być może ktoś z otoczenia się odezwał ale chyba z twojego. Oprócz użytkownika ‘Bożena Dziekońska’ nic mi nie wiadomo o tym by ktoś jeszcze z mojej rodziny udzielał się w tym temacie, więc proszę mów za siebie. Tym samym trochę za dużo sobie pan uzurpuje, skromności również widać mało. Tak czy inaczej, generalnie jest pan dość odosobnionym przypadkiem krytyki SP9, co zresztą dobrze świadczy o szkole uczącej 1000 dzieci.

Życzę dużo zdrowia psychicznego ijeśli dalej będzie pan stosował retorykę paranoika odzewu proszę się nie spodziewać, jak mówią
‘nie dyskutuj z idiotą bo najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem’

W dalszym ciągu nie pozdrawiam

PS Gdybym zatrudnił się w innej szkole Pan Rydzejek z pewnością napisałby że pracę załatwiła mi znów ‘mamusia’ bo przecież zna innych dyrektorów.
Na szczęście świat do tego pana nie należy bo pewnie musiałbym szukać pracy 2000 km stąd, gdyby to od niego zależało. Może uczniem tej podstawówki też nie miałem prawa być bo już wtedy pracowała w niej moja matka, jako nauczyciel a potem vice-dyrektor? Na szczęście panie Rydzyjek nie muszę w tych kwestiach pytać się pana szanownego o zgodę, co na szczęście gwarantuje mi prawo. Najlepiej więc było by gdyby szanowny Pan Rydzyjek łaskawie raczył nie odzywać się już więcej na tym forum, choćby dlatego że czytają je również ludzie z innych miast i przynosi pan nam wstyd nie pozwalając człowiekowi pracować w swoim zawodzie za 700 złotych miesięcznie…

A jeśli szuka pan skandalicznych przykładów nepotyzmu, myślę że znajdzie pan ich zarówno w naszym kraju jak i mieście dużo więcej i w formie faktycznie zasługującej na krytykę, niech tylko dla odmiany będzie ona obiektywna.

Ale się gorąco zrobiło :) No no...

Panie Dziekoński, tu się nie ma czym podniecać (przepraszam za słowo), że pisał Pan pracę z metodyki... wiem, wiem, brzmi dumnie :) wszyscy piszą z metodyki i niech mi nikt nie mówi, że napisanie kilkunastu stron teorii, przeprowadzenia (nie zawsze) trzech lekcji a potem opisanie tego wymaga ogromnego wysiłku. Ja już skończyłam UW, wcześniej kolegium i doskonale wiem o co chodzi. Proszę popracować kilka lat i zobaczymy jak to, co Pan wyniósł ze studiów przełoży się na wyniki uczniów. Bez żadnego sarkazmu w tym zdaniu życzę sukcesów.

Złotowłosy, jasne że miałam takich nauczycieli. Co więcej, dalej w szkołach tacy uczą. Brakuje im kilka lat do emerytury i nikt nie ma sumienia ich zwolnić. Czyż to nie piękne i szlachetne? ;) Ja twierdziłam, że do pracy w szkole trzeba wykształconych ludzi, więc w zasadzie nie rozumiem skąd to pytanie. Ja nie zatrudniam nieudaczników. Mam tylko nadzieję, że za kilka lat moje dziecko trafi na tych wykwalifikowanych i radzących sobie ze współczesną szkołą. :)

Powtórzę się, ale nie mam nic przeciwko temu, żeby syn/córka dyrekcji był/-a zatrudniana na stanowisku nauczyciela kiedy
a) ma wykształcenie (licencjat pana Dziekońskiego wystarczy do podstawówki i gimnazjum)
b) tych nauczycieli (anglistów szczególnie) faktycznie brakuje.

Pewnie wszyscy zbulwersowani woleliby, żeby pani dyrektor zmniejszyła liczbę godzin języka angielskiego, bo nie udało jej się znaleźć nauczyciela z kwalifikacjami. Ważne, żeby nie zatrudniła znajomego, broń Boże rodziny. Trzeba się tylko zastanowić, kto na tym ucierpi najbardziej.

Pozdrawiam wrześniowo i wracam do pracy. Oczywiście nad jutrzejszymi lekcjami. :)

kaschia

Kaschiu, przeciez ja się nie podniecam;)
przytoczyłem jedynie przykład, my wiemy co i jak jako bedący oboje z jednego "środowiska", ale to że my wiemy nie znaczy że wiedzą wszyscy, stąd moje "wytłumaczenie" i nie ma tam ani krzty podniecenie, chyba rozumiesz;)

A jaka będzie moja kariera -przekonamy się tylo wtedy jeśli będzie dane mi ją zacząć;) również pozdrawiam

Pani dyrektor . Na pani szkole jest napis Szkoła z klasą- niestety każdy przyzwoity człowiek (a mniemam że na studiach przynaj mniej coś o tym wspominali) przyzna , że klasy to tam może i sa ale pani tej klasy brakuje . Pani tłumaczenie jest żenujące !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.
Jeżeli pani nie rozumie znaczenia słów : przyzwoitośc , etyka , nepotyzm, uczciwośc trudno . Widocznie w tej szkole można byc dyrektorem i bez tego, nie jest to karalne. Takie pojecia osoba pełniąca służbę nauczyciela powinna wynosic z domu i przekazywac młodym ludziom. Jest wiecej niż pewne ,że młodzież pani szkoły za parę lat gdy dorosną również nie będą widziec w podobnym zachowaniu nic złego.

WSTYD I ŻENADA!!!!!!!!!!!!!!
Polskę może uratowac młode pokolenie które nie przesiąkło PRL- owskim (tak jak pani dyrektor)kolesiostwem , układzikami i brakiem przyswoitości

od takich pedagodów dających popism cynicznego nie liczenia się z niczym broń nas Panie.
Gdzie jest Kurator ?!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dean daj se luz

Znasz chyba zasadę prawa rzymskiego ( taki wykształciuch zna na pewno)
Nie można byc sędzią we własnej sprawie

Do Złotowłosej : przestań piepszyc : Specjalista w międzynarodowym koncernie - czytaj siedzi na kasie w Auchan ( w soboty gdy nie ma zajęc). Hłe hłe

przestań piepszyc : Specjalista w międzynarodowym koncernie - czytaj siedzi na kasie w Auchan ( w soboty gdy nie ma zajęc). Hłe hłe

Jak wolisz.

panie pabloz4 to że wiedzie pan życie nieudacznika nie upowaznia pana do wypowiadania takich głupot sadze że to pańscy rodzice byli uwikłani w układy partyjne a gdy wczytałem się głębiej w te twoje wypocin to nawet myślę że należeli do ORMO??????? PODOBNO CECHY KONFIDENTA SIĘ DZIEDZICZY (czytałem o ty w WPROST ) ZŻERA CIĘ PO PROSTU ZAZDROŚC ŻE KTOŚ SIĘ UCZYŁ I został nauczycielem że ktoś pracuje w zachodnim koncernie itp.........aty kim jesteś cieciem-ochroniarzem ? czy jeżdzisz taczką na budowie?

jaś

Jasiu, znasz stare powiedzenie

NIE KARM TROLLA

Jeżeli zaznaczysz mi w której części wypowiedzi okazuje zazdrośc ( nauczycielom raczej należałoby okazywac współczucie) albo co jest głupiego w tym ,że chce aby nauczyciel uczący moje dzieci był przyzwoity to będe wdzięczny
mam uprawnienie pedagogiczne, tytuł magistra, nauczycielem nie chcialem byc z wyboru bo to nie zawód dla mężczyzny , pracy w auchan nie zazdroszczę( innych "koncernów" w bialymstoku trudno znaleźc )
rodziców mam bardzo przyzwoitych nigdy nie należeli nawet do ZSMP i wdzięczny jestem im za to ,że umiem dostrzegac kurestwo w którym niektórzy zanaleźli metodę na życie.

jasiu ( może fasola) niech zgadnę - pewnie znamy pania dyrektor i wkurzamy się ? Dobrze , że czytasz- może wyczytasz kiedyś ,że oceniac trzeba wszystkich ta samą miarą- znajomych i wrogów. czytaj dalej może jeszcze nauczysz sie pisac tak "aby język giętki powiedział to co pomyśli głowa"

http://www.dobiasz.art.pl/teksty.php?doc=tomektt/frustrat_w

Masz pabloz4... ams ams!

do pabloz4 uprawnienia pedagogiczne to może i masz ale te które robi sie w trzy miesiące i nie wpieraj mi że znam panią Dziekońską powiem wiecej nie znam pana Dziekońskiego tylko jak czytam twoje "złote myśli" to dostaje doła przez takich jak ty w tym kraju mamy to co mamy nikt nie cieszy się że ktos obok rozwija się że pracuje tylko każdy węszy podstęp czy wszyscy są psami ogrodnika nawet w przypadku tego nauczyciela anglisty... ludzie wystarczy otworzyć gazetę udać się do zatrudniaka i zobaczycie ile jest ofert dla anglistów

z kolei tobie wspułczuje a właściwie szkoda mi twoich rodziców poco dostawałes kasę na buty ubrania poco łożyli w ciebie posyłając cie na nałki skoro nie umiesz tego wykorzystać tylko wyżalasz się na forum mogłeś siedziec w domu bo i tak nic z tego pozdrawiam

jaś

pabloz z całym szacunkiem, Ty chyba czytać nie umiesz
a moze jestes rydzejkiem w kolejnym wcieleniu? szkoda slow na twoje wypociny

gmina choroszcz wita, a ja zegnam

Ludzie za przproszeniem Was popierdolilo!!!!
Wezcie zacznijcie ze soba rozmawiac z kultura bo widze ze znajduje sie wsrod stada bydla...

Bez komentarza..

Zreszta koniec tematu. Wiadomo ze w tym kraju masz dobra prace jesli masz znajomosci. Nikt nie dostaje sie na stanowisko z przypadku.

Niech mi mowi kto chce ze ten czy owy byl najlepszy z wielu ale to i tak gowno prawda. Tylko czasami udaje sie wygrac konkurs na najlepsze predyspozycje.

Ja sam zatrudniam w pierwszej kolejnosci znajamych tyle ze jesli sie nie sprawdzaja wylatuja. Tak najczesciej konczy sie nasza znajomosc.

Pozdrawiam tych co zaprzeczaja samym sobie!!!

Do jasia czytaj więcej bo robisz ortografy- a uprawnienia robiłem lat cztery( więcej niż dean) , Ku...skad ty bierzesz takie wiadomości ,że czegoś nie umiem wykorzystać ? Schisofrenia?
dzieki za wsparcie pana z postu wyżej - nie ma co pisać kurestwo zawsze będzie kurestwem jak by go nie zwał

Dean widzę że koparka opadła - taki marny odzew - umoralniasz na forum łomzyńskim i białostockim różnych ludzi a sam widzę za bardzo nie wporząsiu? Widzisz żbło u innych a nie widzisz belki w swoim? mamusia roibotkę załatwiła bo biedny deanuś sam nie umiał?

Zmien post bo ci będę terez panie moralizatorze dosrywał niemiłosiernie

Wywody P. Dziekońskich mieszczą się w kategorii prawdy, zdefiniowanej przez słynnego filozofa ks. Tischnera, jako trzecia prawda czyli "gówno prawda". Jest jeszcze słynne okreslenie tego księdza :"homo sowieticus", pod które pasuje mentalność kumoterstwa i nepotyzmu. W PRL-u aby osiągnąć jakąś pozycję trzeba było być w "znajomościach", odpowiedniej rodzinie itp. Dziś młodzi ludzie nie mają równego startu, przede wszystkim ze względu na status materialny rodziców. Ale okazuje się, że nawet jeśli ktoś skończy edukację , to bez znajomości /np.braku "mamusi dyrektora,/ , nie może liczyć na równe szanse w zdobyciu pracy.Trudno mi uwierzyć, że P.Dziekońscy albo są tak aroganccy albo naiwni, ponieważ racjonalnie myślący ludzie, godząc się na zatrudnienie syna przez matkę do publicznej instytucji musieli zdawać sobie sprawę z zaistnieniem podejrzeń o nieuczciwość. Wszyscy powinniśmy brzydzić się wykorzystywaniem stanowiska publicznego do załatwiania rodzinnych interesów, choć wielu dyrektorów chciałoby mieć wśród swoich podwładnych członków rodzin, bo wówczas łatwiej rozdzielać awanse, nagrody, zaliczać staże itp. Czy zatrudnienie syna P. Dziekońskiej miało aż tak niskie-moralnie pobudki? my tego nie wiemy. Natomiast oburzanie się, że ktoś ośmielł się skrytykować "jaśnie panującą" jest przejawem m.in. megalomanii osobistej. Z wypowiedzi P. Dziekońskich można odnieść wrażenie, że już jest ustalone nazwisko następnego dyrektora tej szkoły, Oni liczą na to , że będzie nim M. Dziekoński.

ryzdyjek

Witam.
Szanowna Pani DYREKTOR!
Nie wierzę, że w teczce z podaniami o pracę, leżało tylko 5 podań o pracę! Wystarczy przejść się po szkołach i zobaczyć jaka jest sytuacja! Podań o pracę są grube segregatory, a w wielu szkołach nie chcą ich już nawet przyjmować. Jest po 20-30 osób chętnych do nauki JEDNEGO przedmiotu. Co Pani na to, Pani DYREKTOR?

Głos Rozsądku

marny odzew gdyż byłem w pracy, a w pracy postów się nie pisze, przynajmniej w mojej.

pabloz, czekam z niecierpliwoscia na jak to ujałeś 'dosrywanie mi' kulturka nie powiem... okreslenia jakimi sie poslugujesz swiadcza, mimo rzekomego wyksztalcenia, o dosc rynsztokowej mentalnosci, znizac sie do twojego poziomu nie bede

Glosie rozsadku -wiesz czemu podan anglistow jest malo posrod innych w grubym segregatorze? wlasnie dlatego ze juz po studiach sa 'rozszarpywani' przez dyrektorow szkol, w przeciwienstwie do kandydatow po innych kierunkach.

Swiat wg rydzyjka jest natomiast taki: szkola musi zatrudnic anglistow wg ich kwalifikacji, chyba ze jest on akurat synem dyrektorki, wtedy trzeba go dyskryminowac i zatrudnic kogos o kwalifikacjach gorszych. Czyli od rzekomej protekcji do dyskryminacji. Pogratulowac rozumowania.

Podsumowujac, bardziej wytlumaczyc sytuacje niz wytlumaczylismy sie nie da, ale widac opor na fakty niektorych jest silniejszy

Dziekuje myslacej wiekszosci forum

A temat z panem rydzyjkiem i garstka jemu podobna uwazam za zakonczony, mowiac krotko -masz cos do mnie? spotkaj sie ze mna w sadzie, albo lepiej -ja spotkam sie z Toba

ende

ps rydzyjek, oburzasz sie Ty. Normalny czlowiek na oszczerstwa typu twojego musialby odpowiedziec, choc teraz widze ze wart tego nie byles.
megalomanii szukaj w lustrze, tylko pierw zdejmij klapki z oczu

ende definitywne

Jak to miło posłuchać czego nauczył nas Wielki Polak JPII, widzę samą miłość ludzką,

pozdrawiam

Ok, podnoszę "rękawicę' z satysfakcją, choć bez przyjemności. Nie mam nic /wcześniej o tym pisałem/ przeciwko Tobie /a nawet zacząłem Cię lekko szanować/. Popełniłeś jednak błąd /jesteś młody/ zatrudniając się w 9 bo jest w tym sytuacja nie tylko dwu- ale wieloznaczna moralnie; choć nie wykluczam, że , osobiście miałeś czyste intencje. Jednak dyrektora szkoły publicznej obowiązuje dużo więcej. Ciekawe jak to się stało, że P. Dziekoński nie studiował na Uniwersytecie, choćby w B-stoku czy Olsztynie, tylko w miejscowym Kolegium /w którym uczą się przede wszystkim Ci co nie dostali się na uniwerki/? Może dlatego, że dawno z mamą zaplanowali taką a nie inną drogę kariery? O tym, że nie dostał się na filologię angielską, choćby na UwB boję się nawet pomyśleć. To pytanie do ludzi, którzy znają temat.
Niech P. Dziekońscy nie myślą, że nie mają opozycji w Radzie Pedagogicznej i Rodziców. Nie wszystkie uśmiechy i uściski są szczere i to od dawna.

ryzdyjek

nie studiowalem w Bialym z wylacznie jednego powodu -w calym bialym nie ma w ogole dziennych mgr. Zapewne znow nie wiedziales...
Studia tam koncza sie licencjatem rowniez licencjatem.
Moje rowniez, z tym ze licencjatem uw, moja szkola jest pod patronatem tejze uczelni.

zadalbys sobie przynajmniej trud sprawdzenia lokalnych szkol i tego co oferuja, zamiast znow pisac niesprawdzone bzdury
-ale czego sie spodziewac po kims kto nawet nie wiedzial ze owe studia skonczylem

pan z jedynie matura pozdrawia, sytuacja moze bylaby dwuznaczna gdyby ludzie czytali tylko Twoja wersje, Ci ktorzy zadali sobie trud dokladnego przeczytania naszych postow raczej nie powinni miec watpliwosci.

przy zatrudnianiu pracownika nie powinno brac sie pod uwage jego pochodzenia lecz kwalifikacje -to DZIALA W OBIE STRONY, i na dyskryminacje sobie nie pozwole

definitywnie ostatni PS
-dla twojej informacji, zanim zaczalem studia w kolegium zdalem egzamin na dzienne magisterskie studia na uniwersytecie warszawskim.
Nie przyjety zostalem z braku miejsc, niemniej jednak lista osob niezdanych byla dluga, mnie wsrod nich nie bylo.

na uwb i inne nie zdawalem gdyz Łomża akurat w tej kwestii oferuje wystarczajace mozliwosci.

Wiecej podstawowych informacji udzielac Ci nie bede, szkoda mojego czasu.
Widac jaka jest twoja wiedza w temacie, po raz kolejny zreszta.

ZEGNAM

Panie Marcinie! Prosze sie nie denerwować. Szczerze gratuluję Panu ukończenia Kolegium i kontynuacji nauki oraz tego, że zdecydował się Pan uczyć tu, w Łomży, za marne, nauczycielskie pieniądze . Choć ma mnie Pan za złego człowieka to zapewniam, że doceniam młodych ludzi podobnych Panu. Zaczynam żałowac, że za moją przyczyną został Pan "wciągnięty" w "pyskówkę",która młodemu człowiekowi nie wogóle potrzebna. Jezeli bedzie Pan dobrym nauczycielem,w co nie wątpię wszysto musi być o.k. Przyzna Pan jednak, że pozim uczelni wyznaczają studenci, anie podnoszą tego poziomu ci co nie zdołali dostać się na kierunki dzienne/w Wa-iejest bardzo trudno/. Nie trzeba jednak "chorować" na posiadanie dokumentu z pieczątką warszawską bo w kolegium w Łomży to jednak inny poziom i wykładowcy w dalszych linii. Jestem Panu szczerze życzliwy. Amen

ryzdyjek

Jednym slowem masz znajomosci i kwalifikacje to masz prace.

Tym milym akcentem mysle ze zakonczymy dosc kontrowersyjny temat " Nepotyzm dyrektora Szkoły Podstawowej nr 9"

Ciesze sie ze doszlismy do porozumienia.

Pozdrawiam, Jobler.

moim zdaniem zakończenie powinien dopisa wizytator z kuratorium który powinien prześwietlic dokumenty tego nazwijmy to "konkursu" i mamusie udupic aby synuś wiedzial jak wychowywac dzieci w szkole.

Dean masz rację idź do sądu tam też rządzą kliki jeszcze gorsze niż gdzie indziej

do pabloz4 ty to napewno jesteś z PIS nawet sądy ci się nie podobują ty się lecz i to szybko

jaś

Jaś masz rację - Nie podobują mi się jak to intyligentnie ująłeś. Ale nie jestem z PIS ale z Kurii na sadowej. Powiem ci jeszcze ,ze nie podobują sie te sądy 70% społeczeństwa oceniającego ,że jest tam największa korupcja -zaraz po szpitalach .
A widząc ,że nie jarzysz co chce społeczeństwo to musisz byc z SLD albo z inszej niszowej partii

Skąd taka znakomita opinia o dyrektorce szkoły, o Publicznym Nauczycielskim Kolegium Językowym. Kto przeprowadzał badania opiniotwórcze? Dlaczego tak tendencyjnie napisany został ten artykuł. Czyżby autor-ka artykułu to też rodzina? Według mnie to nie ma dymu bez ognia. Jeżeli syn myśly o wyjeździe z Łomży po nagonce ryzdyjka, to jest słaby psychicznie i nie nadaje się na nauczyciela. Z uczniami nie takie będzie miał przeboje. Słusznie napisał Pabloz4 "Gdzie jest kurator".

Źródło: Kontakty nr 38/1350

Pozdrowienia.

Ale wy ludzie stwarzacie sztuczne problemy...

Rozdyjek się nie przejmuj "obiektywność" kontaktów jest znana . Zreszta to szmatławiec który niedługo zbankrutuje .

Miejmy nadzieję. Ludzie kupują to ścierwo chyba tylko dla ogłoszeń.

Głos Rozsądku

Nie bo to ostatnia gazeta na rynku jakości papieru toaletowego . Kupują głównie na wsiach

Autor: dean84 (---.elomza.pl)
Data: 18-09-06 23:59

z calym szacunkiem ale zamiast zamieszczac skany gazet i odzywac sie w sprawie o ktorej jak widac bylo po poscie nie ma pan pojecia, sam pan mogl pan odpowiedni post zamiescic.

a tak pretensje moze pan miec do siebie jak i do innych, tyle ode mnie

ps. co do tamtego tematu, prosze pierw zapoznac sie z tematem i samemu poszukac podstawowych odpowiedzi na swoje pytania a dopiero potem pisac swoje opinie, pyta pan o fakty -prosze zadac sobie trud i poszukac samemu, latwo o pochopna, krzywdzaca opinie, tylko potem nie ma komu przepraszac.
a jesli WTEDY cos bedzie jeszcze niejasne, adres kuratorium jest podany do publicznej wiadomosci, chyba ze nalezy pan tylko do 'forumowych' dzialaczy...
ps dziwi mnie ze tak latwo wychycil pan rzekomy nieobiektywizm artykulu a na jawne klamstwa i oszczerstwa dwoch forumowiczy byl pan slepy, a wydawal sie pan osoba powazna, a moze pan poprostu niedoczytal?
ale jesli tak to tym bardziej gratuluje i 'dziekuje'...
dobra, koniec OT

Po pierwsze, ten post ma się tyle do temat 17 września 1939 jak piernik do wiatraka.
Po drugie nie mam nic syna dyrektorki bo jego nie znam, to jest ich rodzinny problem.
Po trzecie wyraziłem tylko swoją opinię o stronniczości Tygodnika "Kontakty" czego nie da się ukryć.

Dla mnie człowiek, który ukończył jak sam pisze odpowiednie szkoły dające mu prawo nauczania, na pewno jest dorosły i mógłby sam sobie znaleźć pracę w zgodną ze swoim wykształceniem. Ale po co, kiedy lepiej i bezpieczniej jest pod skrzydełkami mamusi.
Gdyby sam znalazł pracę, nie było by problemów z posądzanie o nepotyzm, jeżeli jest się jednak dorosłym maminsynkiem, to dopiero początek problemów młodego nauczyciela.

Pozdrowienia.

Ryzdyjek spośród swoich "inteligentnych" wypowiedzi wyłania prostackie i nieokiełznane oblicze. Analizując wnilkiwie , można jednoznacznie stwierdzić że przemawia przez niego chamska zazdrość i brak jakiegokolwiek wyczucia. Dlaczego dyskwalifikuje się bezpodstawnie, człowieka bardzo kompetentego do nauczania? Nie widzę tutaj żadnych przeciwskazań, przecież p. Marcin posiada odpowiednie uprawnienia. A to że mama jest dykretkorem szkoły? hehe ta uwaga wygląda na zemste z przeszłosci (moze Pani Dziekonska jeszcze jako nauczyciel postawila komuś ndst) ale niech rydzyjek ma swiadomość tego ze 1000 uczniow i ich rodzice są za Pania Dziekońską i Panem Dziekońskim a wiem to bo sama jestem rodzicem i rozmawiam z innymi rodzicami i jesteśmy zbulwersowani takim szarganiem opinii. Co należałoby zaznaczyć, że rodzina p. Dziekońskich odznacza się wysokim poziomem kultury co zresztą przedstawili w swoich wypowiedziach. I naprawde państwu Dziekońskim współczuje, że musieli znosić takie szykany
Panie MArcinie PROSZĘ się nie tłumaczyć debilom! polemizuje się z ludźmi równymi sobie czyli na tym samym poziomie intelektualnym a tutaj Ryzdyjek nic sobą zupełnie niereprezentuje.
Normalnie pożal się Boże Ryzdyjek, skąd Ty się człowieku urwałeś.
Pozdrawiam życzliwych ludzi.

dziekuje kimkolwiek jestes...zapewne zaraz ktos powie ze moja rodzina:D

panie macku, nie ublizam panu wiec prosze ograniczyc w wypowiedziach pochopne wnioski na moj temat

stronniczosc widzi pan w sposob, hmm...stronniczy, i tyle panu mialem do zarzucenia

pyta pan skad taka opinia na temat tego a to tamtego? nie wie pan -prosze poszukac. Obnoszenie sie z niewiedza to jedno, ale zadawanie pytan bez proby odpowiedzenia sobie samemu to juz przesada. Rozumiem gdyby pan mial kontrargumenty ale pan wyraznie nic nie wie, ok nie lubi pan kontaktow ale 'rykoszetow' przez to sobie nie zycze
A tu wyszedl pan w poscie zdecydowanie poza tematyke kontaktow, stad moj atak, grzmial pan tez GDZIE JEST KURATORIUM -to juz chyba jawnie nie o kontakty chodzi, wiec prosze oznajmuje ze jak dla mnie prosze sobie isc do kuratorium, obywatelu -adres jest znany.

zarzuca mi pan OT...ale utrzymuje pan ze skierowall pan swoj post jedynie przeciw kontaktom...czemu wiec akurat w tym temacie?? OT za OT, a ze byc moze mocniejsze...ale wybaczy pan ale po dziurki w nosie mam juz tego tematu i kolejnych komentarzy niezorientowanych ludzi ktorzy zapewne nie zadali sobie trudu przeczytania naszych postow a oceniaja i probuja mi wmowic ze jestem maminsynkiem i tylko dlatego pracuje ze jestem czyims synem. OCZY WAM BIELMEM ZASZLY z tym pokrewienstwem?? nic innego nie widzicie??

gdybym byl to samą osoba ale 'niespokrewniona' z nikim dostal bym ta prace w uczciwej walce, akurat pech chcial ze jestem jednak synem swojej matki, pytanie czy:
MAM REZYGNOWAC Z UBIEGANIA SIE O PRACE TYLKO DLATEGO ZE NAZYWAM SIE AKURAT DZIEKONSKI, dyskryminacja tylko dlatego ze jestem czyims synem -pachnie mi to tak znienawidzona przez was komuna w najgorszym wydaniu.

nie chcialem isc prawde mowiac do tej szkoly wlasnie zeby nie bylo niedomowien, ale widzac ze bylbym obiektywnie najlepszym kandydatem zdecydowalem sie jednak, nawiny...czy to grzech ze lubie ten budynek tam sie wychowalem i tak chcalem wrocic? Myslalem wiec ze juz w tak czystej sytuacji niedomowien nie bedzie i moge z czystym sumieniem sie ubiegac...ale widac zawsze znajdzie sie 'menda'
i udalo sie tej mendzie panie macku...sprawila ze pan widzi tylko jej argumenty, nawet bzdury o mojej 'maturze' nie wydaja sie panu stronnicze, ale juz artykul bioracy mnie w obrone tak...smutne

pozdrawiam wszystkich ktorzy chca mi odebrac prace za moje nazwisko
przepraszac za nie mimo wszystko nei bede, to moj definitywnie ostatni post w tym temacie

Pretty: coś dziwnie stronnicza/y jesteś... Tylko jeden post na liczniku... Śmierdzisz.

maciek: gratuluję prawdopodobnie najmądrzejszej wypowiedzi w tym temacie. W końcu ktoś krótko, zwięźle i konkretnie napisał, jakie jest sedno całej sprawy.

Kontakty zawsze były, są i będą bardzo stronnicze. Pani dyrektor wykonała zapewne kilka telefonów i tak powstał ten reportaż. Nie mieli o czym pisać, to chociaż spróbowali wybielić panią dyrektor. Żałosne.

dean84: nigdzie by cie zapewne nie przyjeli. Jak ktos jest prostakiem to tylko w rodzinnej "firmie" moze robic.

Głos Rozsądku

Ciekawie tu jest. Nie będę oceniał nikogo, moje odczucie jest takie: nie zatrudnia się swojej rodziny, bo zawsze będzie się narażonym na podejrzenia nepotyzmu i wówczas należy się liczyć z takimi tekstami.

Siedze na forach juz od bardzo dawna, tyle ze nie zabierałam jak dotąd głosu, jednak w tym przypadku postanowilam ze nie omieszkam i ten głos jednak zabiore.

Nie znam osobiście Państwa Dziekońskich, ale argumenty jakimi posługują się niektórzy - to jedynie małomiasteczkowe zapatrywania, płytkie myślenie i wiele by tu jeszcze można wymieniać.
Powiem tak, mam w dupie ze rodzina zatrudnia rodzine, należy całą uwage skupić, na odpowiednym przygotowaniu i kwalifikacjach do nauczania. A kogo to obchodzi że matka Dyrektor. Nie ma co szukać tanich sensacyjek (chyba komuś bardzo się nudzi to niech lepiej zajrzy za swój kołnierz) bo tu nie ma do czego sie przyczepić.

GłosRozsądku sam Śmierdzisz a juz nie wspomne o tej słomie wystającej z butów.

PANIE MARCINIE NIECH PAN WALCZY O SWOJE RACJE, I STOI TWARDO PRZY SWOIM STANOWISKU BO TO CO TUTAJ JEST PORUSZANE TO CZYSTY NIETAKT I PODWAŻANIE PAŃSKICH KWALIFIKACJI.

Z wyrazami Szacunku

Autor: Pretty (---.lom.vectranet.pl)
Data: 19-09-06 22:21

Nie widzę tutaj żadnych przeciwskazań, przecież p. Marcin posiada odpowiednie uprawnienia. A to że mama jest dykretkorem szkoły? hehe ta uwaga wygląda na zemste z przeszłosci (moze Pani Dziekonska jeszcze jako nauczyciel postawila komuś ndst) ale niech rydzyjek ma swiadomość tego ze 1000 uczniow i ich rodzice są za Pania Dziekońską i Panem Dziekońskim a wiem to bo sama jestem rodzicem i rozmawiam z innymi rodzicami i jesteśmy zbulwersowani takim szarganiem opinii. Co należałoby zaznaczyć, że rodzina p. Dziekońskich odznacza się wysokim poziomem kultury co zresztą przedstawili w swoich wypowiedziach. I naprawde państwu Dziekońskim współczuje, że musieli znosić takie szykany

Pretty!
Wazelina, wysokogatunkowa wazelina.

Dyrektorka zatrudniając swojego syna, mając z taką rzeszą ludzi do czynienia, powinna się takiego ataku spodziewać i nie powinna mieć do nikogo pretensji.

Hough!

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org