Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Dzieci rocznik 2009 |
Chciałabym się dowiedzieć co sądzą rodzice o kontynuowaniu nauki w klasie pierwszej w roku 2016/17. Zostawiacie dzieci czy idą do drugiej klasy?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Dzieci rocznik 2009 |
Po pierwsze dzieci z tego rocznika zapisane na kolejny rok w I klasie będą miały luźno bo bardzo mało będzie klas pierwszych, po drugie powtórzą materiał i lepiej będą intelektualnie przygotowane do klasy II i po trzecie dojrzeją emocjonalnie i społecznie, więc odpowiedź jest jasna czy należy posłać czy zostawić ale dużo rodziców nie bierze tego pod uwagę kierując się tym iż większość klasy idzie dalej więc i moje też.
|
|
Nie kwestionuję przedmówcy bo jest w tym sporo racji, ale tych dzieci, które zostaną na drugi rok w pierwszej klasie będzie niewiele. Dzieci te czeka więc zmiana nauczyciela. Nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie, bo są dzieci które radzą sobie dobrze i będą sobie też dobrze radzić w następnej klasie. Wszystko zależy od nauczyciela nauczającego. Nie namawiam do pierwszej i drugiej kwestii, ale ja też mam dziecko z tego rocznika, a ponieważ radzi sobie dobrze i wręcz dojrzał w pierwszej klasie, to idzie do II klasy bo w tym przypadku powtórzenie materiału dziecko uwsteczniłoby. Nie miałbym takiego dylematu gdyby chodziło o zerówkę, dziecko po prostu by zostało II rok w zerówce. A tak pozostanie w I klasie tylko dziecku zaszkodzi, bo czekałaby go zmiana otoczenia. Wystarczył stres wywołany przejściem z przedszkola do zerówki. Każdy rodzic powinien tak naprawdę podjąć decyzję pod kątem rozwoju mentalnego i intelektualnego własnego dziecka. Dzieci chłoną wiedzę bardzo szybko, ale nie zawsze mentalnie są wytrzymałe.
|
|
Nie zostało drugi rok w zerówce, bo było w pięciolatkach, a teraz pójdzie do zerówki. Dzieci z zerówek w większości chyba już muszą już iść do szkoły bo mają 7 lat rocznikowo.
|
|
moja córka idzie do drugiej klasy pomyślcie sobie jeżeli dziecko dobrze czyta liczy pisze to jak zostanie na drugi rok w tej samej klasie to jak ono ma się rozwinąć intelektualnie raczej się zatrzyma przerabiając drugi raz to samo
|
|
Brzeczyszczykiewicz, to były pięciolatki, ale z przygotowaniem wczesnoszkolnym, jakby nie było - stara zerówka.
|
|
Jak można puszczać dzieci do szkoły w wieku 6 lat? To odbieranie dzieciom dzieciństwa.
|
|
maras008, teraz dziecko nie poszłoby do pierwszej klasy tylko do zerówki. Rok temu nie było tego wyboru. Teraz jest po ptakach. Dziecko sobie radzi i nie ma sensu pozostawiać go ponownie w I klasie. Dziękować możemy tylko wspaniałomyślności rządu PO za eksperyment na dzieciach.
|
|
u nas zostaje prawie cala klasa. mysle ze dzieci szescioletnie nie byly emocjonalnie przygotowane do pojscia do pierwszej klasy, wiec jesli teraz uatabilizuja wiedze to wyjdzie im to tylko na dobre
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |