piątek, 29 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Dzieci rocznik 2009

Chciałabym się dowiedzieć co sądzą rodzice o kontynuowaniu nauki w klasie pierwszej w roku 2016/17. Zostawiacie dzieci czy idą do drugiej klasy?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Dzieci rocznik 2009

Po pierwsze dzieci z tego rocznika zapisane na kolejny rok w I klasie będą miały luźno bo bardzo mało będzie klas pierwszych, po drugie powtórzą materiał i lepiej będą intelektualnie przygotowane do klasy II i po trzecie dojrzeją emocjonalnie i społecznie, więc odpowiedź jest jasna czy należy posłać czy zostawić ale dużo rodziców nie bierze tego pod uwagę kierując się tym iż większość klasy idzie dalej więc i moje też.

Nie kwestionuję przedmówcy bo jest w tym sporo racji, ale tych dzieci, które zostaną na drugi rok w pierwszej klasie będzie niewiele. Dzieci te czeka więc zmiana nauczyciela. Nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie, bo są dzieci które radzą sobie dobrze i będą sobie też dobrze radzić w następnej klasie. Wszystko zależy od nauczyciela nauczającego.

Nie namawiam do pierwszej i drugiej kwestii, ale ja też mam dziecko z tego rocznika, a ponieważ radzi sobie dobrze i wręcz dojrzał w pierwszej klasie, to idzie do II klasy bo w tym przypadku powtórzenie materiału dziecko uwsteczniłoby.

Nie miałbym takiego dylematu gdyby chodziło o zerówkę, dziecko po prostu by zostało II rok w zerówce. A tak pozostanie w I klasie tylko dziecku zaszkodzi, bo czekałaby go zmiana otoczenia. Wystarczył stres wywołany przejściem z przedszkola do zerówki.

Każdy rodzic powinien tak naprawdę podjąć decyzję pod kątem rozwoju mentalnego i intelektualnego własnego dziecka. Dzieci chłoną wiedzę bardzo szybko, ale nie zawsze mentalnie są wytrzymałe.

Nie zostało drugi rok w zerówce, bo było w pięciolatkach, a teraz pójdzie do zerówki. Dzieci z zerówek w większości chyba już muszą już iść do szkoły bo mają 7 lat rocznikowo.

moja córka idzie do drugiej klasy
pomyślcie sobie jeżeli dziecko dobrze czyta liczy pisze to jak zostanie na drugi rok w tej samej klasie to jak ono ma się rozwinąć intelektualnie raczej się zatrzyma przerabiając drugi raz to samo

Brzeczyszczykiewicz, to były pięciolatki, ale z przygotowaniem wczesnoszkolnym, jakby nie było - stara zerówka.

Jak można puszczać dzieci do szkoły w wieku 6 lat? To odbieranie dzieciom dzieciństwa.

maras008, teraz dziecko nie poszłoby do pierwszej klasy tylko do zerówki. Rok temu nie było tego wyboru. Teraz jest po ptakach. Dziecko sobie radzi i nie ma sensu pozostawiać go ponownie w I klasie. Dziękować możemy tylko wspaniałomyślności rządu PO za eksperyment na dzieciach.

u nas zostaje prawie cala klasa. mysle ze dzieci szescioletnie nie byly emocjonalnie przygotowane do pojscia do pierwszej klasy, wiec jesli teraz uatabilizuja wiedze to wyjdzie im to tylko na dobre

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org