piątek, 29 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
KUCHENKA ELEKTRYCZNA LUB INDUKCYJNA

Witam

moze ktos wie czy w blokach gdzie jest gaz(butla) mozna miec kuchenke indukcyjna lub elektryczna???? i czy to jest oplacalne??

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: KUCHENKA ELEKTRYCZNA LUB INDUKCYJNA

Kuchnia elektryczna wymaga zasilania trójfazowego, szczególnie w bloku, gdzie przekroje kabli w pionach na klatkach są ograniczone. W blokach gdzie nie ma i było kuchni elektrycznych mieszkania są zasilane jedną fazą, więc bez przeróbek zasilania kuchni elektrycznej podłączyć się nie da.

Piszę poprawnie po polsku.

Przy małych dzieciach w domu warto mieć indukcyjną, bo jest bezpieczniej (chociaż dalej trzeba uważać, bo bez względu na technologię, wrzątek to dalej ok. 100 st. i boleść taka sama).
Od strony ekonomicznej lepsza jest kuchenka tradycyjna. Wyłączona jeszcze dość długo utrzymuje ciepło. Można np. nastawić wodę na wyłączonym polu grzewczym i po zjedzeniu obiadu mamy ciepłą wodę do zmywania naczyń. Oszczędzamy na ciepłej wodzie i dodatkowo na energii elektr. Indukcyjna i gazowa po wyłączeniu przestaje grzać.
Wszystko zależy od naszych upodobań i potrzeb. Poza tym gaz przeważnie kończy się w najmniej oczekiwanym momencie. Dopóki butle będą normą w naszym regionie, dopóty będzie to niewygodne.
Korzystam z kuchni elektrycznej i nie zauważyłem, żeby opłaty za energię wzrosły.

Aro: stare modele kuchenek wymagały kiedyś zasilania trójfazowego. W moim, byłym mieszkaniu w bloku, wybudowanym w 1994 roku było jednak podłączenie trójfazowe. Miałem kuchenkę elektryczną. Obecnie wiele modeli kuchenek jest z płytą indukcyjną i zasilaniem 230V. Trudno mi jednak odnieść się do konkurencyjności poszczególnego sprzętu. Ciężko zapewne będzie także określić to normalnemu domownikowi. Nikt nie robi takich porównań, bo zależy to od bardzo wielu czynników. Trzeba zapewne kupić sprzęt i porównać zużycie energii elektrycznej w nowym m-cu w aspekcie do wcześniejszych opłat za gaz. Tylko takie dane powinny zostać uśrednione w skali przynajmniej kwartału bo to albo żona ogląda w TV romanse, albo Ty skoki narciarskie, albo przemawia Prezes partii opozycyjnej i boicie się włączyć telewizor !

Pozdrawiam
Ile nie karmić faceta i tak cycka szuka.

tylko indukcja, każda kuchenka jest przystosowana do 230V , może zwykła ceramika długo trzyma ciepło, ale i długo się nagrzewa i największa wada zwykłej kuchni elektrycznej to brak płynnej i natychmiastowej zmiany mocy

Jeżeli sporo gotujesz i nie masz gazu wprost z \"rury\" to indukcja (fizyka nie kłamie). Ale żeby indukcja rozwinęła skrzydła to przydałyby się 3 fazy... Itd itp http://rtvagd.wp.pl/kat,1009793,title,Na-czym-najtaniej-gotowac-gaz-kuchenki-elektryczne-czy-indukcja,wid,15189025,wiadomosc.html?ticaid=1141f0

są kuchenki indukcyjne 1-fazowe więc nie trzeba mieć 3-fazowej instalacji :)
inna sprawa, że lekką lipą jest zasilanie jej 1,5mm lub 2,5mm kabelkiem :P
jest jeszcze SOLGAZ - czyli płyty gazowe wyglądające jak indukcyjne- POLECAM!

Koledzy, wiem, że są kuchnie jednofazowe, a właściwie można je za pomocą załączonych mostków zaadoptować na jedną, dwie lub trzy fazy.
Tylko trzeba wiedzieć, że kuchnia czy ceramiczna, czy indukcyjna ma moc przyłączeniową przeważnie w granicach 8-10 kilowatów.
Nie chyba ma w Łomży bloku, w którym instalacja mieszkaniowa i \"klatkowa\" pozwoliłaby podłączyć taką moc.
A jeszcze czasem trzeba włączyć pralkę (2kW), zmywarkę (1kW), czajnik (2kW).
No można zrobić \"reglamentację\": jak pieczemy i robimy herbatę - wyłączamy zupę, jak się zmywa i pierze - nie pieczemy i używamy tylko małego pola itd :P

w protokole odbioru mieszkania w bloku mam podaną moc przyłączeniową 21 kW , jest doprowadzona instalacja trój fazowa 380 v, bezpiecznik za licznikiem C20A, przewód 5x4mm

No i tu indukcja pójdzie z palcem w ...nosie :)

Indukcyjne używam od trzech lat. Podłączona do zwykłego gniazdka. Nie wróciłabym już do gazowej.

elina ale czy w starych blokach????

ja zaraz na priv na fb ci napisze z reszta.

ty juz nie masz tego konta na fb. wiec nie moge napisac tam.

Tak, w starym bloku.

Elina, kuchni czy płytki jedno czy dwupolowej?
Bo jeśli kuchni to cud, że wyciągasz z gniazdka prąd na 8-10 kilowatów kuchenki. Wolałbym nie mieszkać w pobliżu :p

Mam indukcyjną Amica, 4 pola, do instalacji 230 V. Od trzech lat świetnie się sprawuje. Nie da się używać jednocześnie wszystkich pól na pełnej mocy. Jest to chyba automatycznie ustawione. Bo jak spróbowałam włączyć trzy, to jedno się wyłączało.
Ja nigdy nie miałam potrzeby używać wszystkich na maksa. Jak w jednym garnku się zagotowało, zmniejszałam i mogłam zwiększyć w drugim.

No i sprawa jasna - masz kuchenkę z której nie możesz w pełni korzystać - czyli to, o czym pisałem w jednym z wcześniejszych postów. Tylko czy taka funkcjonalność zadowoli autora tematu...

Całkowita moc tej płyty to 3600W. Jak na potrzeby dla 4 - osobowej rodziny spokojnie wystarcza. Wszystko szybko się zagotowuje, po czym zmniejszam moc, aby podtrzymać gotowanie. W taki sposób można korzystać równocześnie ze wszystkich pól. Nigdy nie miałam konieczności korzystania z całej mocy.
Czy jak gotuje się na kuchence gazowej to odkręca się równocześnie wszystkie palniki na maks ?
Wyraziłam swoją opinię. Miałam gaz, teraz mam indukcję. W gotowaniu, smażeniu nie ma dla mnie różnicy. Drugi raz też wybrałabym płytę indukcyjną.
Instalację mam wymienioną na miedzianą 3 x 1,5.

No i gra i trąbi :) Dzięki naszym wywodom autor będzie miał łatwiej zdecydować co wybrać: płytę czy kuchenkę. A tak przy okazji jak to jest naprawdę z tymi garami do indukcji? Bo gdzieś mi przeleciało, że są takie dedykowane na 100% indukcji, a są też takie \"trochę\" dedykowane i część energii i co się z tym wiąże czasu jest tracona.

Na gatunkach jest oznaczenie, spiralka . Dają tadę też zwykle emaliowane . Wszystkie , których spód przyciąga magnes . Ale te o cienkim dnie nieprzyjemnie brzęczą . Energia jest pobierana tylko tam , gdzie garnek styka się z płytą, więc nawet jak postawi się mały garnek na dużym polu nie ma strat .
Koszty eksploatacji są podobne , jak gazu w butlach . I na starej , aluminiowej instalacji , jaką miałam kiedyś nie miałabym odwagi używać.

\"Kuchnia elektryczna wymaga zasilania trójfazoweg\"

do kuchenki elektrycznej czy płyty indukcyjnej nie trzeba mieć 3 faz. Są np. Electroluxy z podłączeniem na 1-2 fazy 230V np. model EHH3634F9K

Myśl i działaj.

@elina, dziękuję za praktyczne wyjaśnienia; na razie mam prawie nową ceramiczną, ale przyjdzie czas na wymianę i wtedy pewnie stanie indukcja :)
Moi drodzy, starałem się delikatnie Was naprowadzić a właściwie przypomnieć temat.
Kol. panda19833 zastanawia się nad kupnem K U C H E N K I a nie płyty czy płytki, więc wszystko co w temacie wiedziałem - napisałem ciesząc się jeśli komuś pomogłem. Standardowe kuchenki mają moc od 8 kilowatów w górę, więc życzę powodzenia jeśli ktoś planuje to podłączyć z typowej instalacji blokowej jednofazowej.
Amen :)

podobno INDUKCJA STRASZNIE PROMIENIUJE tak mi kiedyś powiedział stary sprzedawca AGD jak był na szkoleniu, nikt do tego się nie przyzna bo by sprzedaż spadła ale kto teraz dba o normy o ludzi....a potem rak....

http://www.dobradieta.pl/forum/printview.php?t=18145&start=0

trochę informacji o indukcji...

promieniuje? Hm raczej nie jest to promieniowanie jonizujące czy gamma, czyli szkodliwe dla zdrowia i życia. Indukcja to nie jest żaden czarnobyl w kuchnii. Kuchenki wykorzystują pole elektromagnetyczne. Całość pola elektromagnetycznego pochłania dno garnka i zamienia je na energię cieplną. Nie sądzę by straty energii byłyby na tyle duże by mieć wpływ na jedzenie a tym bardziej na człowieka. Indukcja jest najbardziej oszczędnym gotowaniem, bez dużych strat energetycznych, dlatego wodę można na indukcji tak szybko zagotować. I to by potwierdzało moje słowa.

Myśl i działaj.

Jak dla mnie tylko indukcyjna:)

Indukcję można mieć wszędzie.

Ja to bym nie pelecal elektrycznej tylko
indukcyjna ale elektryczna
zdaje sie ze kazda indukcyjna jest elektryczna
no chyba ze w tytule chodzi o jakas
indukcyjna na wode lub rope :)

My mamy właśnie płyte indukcyjną. Na początku baliśmy się trochę większego zużycia prądu ale nie jest takie duże. Fakt,że rachunki za prąd wzrosły ale za to nie płacimy za gaz. Mamy płytę marki Candy, niewielką, dokładnie ten model

Powierzchnia jest ceramiczna. Na stronie jest ich katalog: http://www.candy.pl/pl/produkty/gotowanie/plyty-grzejne

Płyta jest bezpieczna dla dzieci ponieważ posiada odpowiednie zabezpieczenia przed włączeniem.

Płyty indukcyjne bardzo fajnie wtapiają się w designe nowoczesnej kuchni jednak my zdecydowaliśmy się na kuchenkę gazowo- elektryczną. Myślę, że spokojnie możesz zamontować sprzęt zasilany jedynie na prąd, zobacz ofertę kuchenek w https://www.maxelektro.pl/agd/kuchnie/ Ja tam zamówiłem swoją i odebrałem w jednym z punktów stacjonarnych. Z kuchenki jesteśmy bardzo zadowoleni.

Tylko indukcja, estetycznie wygląda i jest ekonomiczna w użytkowaniu.

Indukcyjna jest wygodna ale wymaga specjalnych garnków. Gazowa to praktycznie ciepło w momencie włączenia kuchenki i możliwość bardzo szybkiej regulacji temperatury w przeciwieństwie do klasycznej elektrycznej. Kto dużo gotuje to zapewne zna różnice i wady każdej kuchenki.

Ja mam kuchenkę elektryczną już od dobrych kilku lat i na pewno długo jej nie będę wymieniać. Zużyła mi się tylko jednak uszczelka, ale zamówiłem ją tutaj: https://north.pl/czesci-agd/czesci-do-kuchenek,g50241.html i następnego dnia już było po problemie. W tym sklepie mają po prostu wszystko.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org