piątek, 29 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Wojna polsko-bolszewicka

W artykule prof. nadzw. dr hab. Krzysztofa Sychowicza jest zdanie \"Wśród mających wówczas miejsce wydarzeń militarnych obok tego najważniejszego „Cudu nad Wisłą” należy przypominać te pięć dni walk na przedpolach Łomży, które opóźniając pochód agresora dały Józefowi Piłsudskiemu tak potrzebny czas na przygotowanie obrony i kontrataku. \" Niestety nie mogę się z tym zgodzić, całe zasługi dla zorganizowania obrony Polski, a w szczególności Warszawy z calym sercem mogę przypisać innym osobom, a w głównej mierze Gen Tadeuszowi Rozwadowskiemu... Solą w oku Marszałka było to i kto jest zainteresowany ten wie co spotkało tego bohatera narodowego za to w tzw wolnej Polsce piłsudczyków. Każdy jest bohaterem swojej miary, ale na pewno nie Pan Marszałek, bez umniejszania jego zasług jako bohatera narodowego. Pozdrawiam

"Dul­ce et de­corum est pro pat­ria mo­ri"

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Wojna polsko-bolszewicka

Żeby nie \"Cud nad Narwią\" to żadnego cudu nad Wisłą by nie było, proste i logiczne

________
Malachit

Re: Wojna polsko-bolszewicka

możesz przypisywać komu chcesz ,a prawda jest taka,że gdbyby nie Piłsudski i splot wielu okoliczności ( działanie Ducha Św) to Polski by nie było.
ponadto zawsze laur zwycięstwa spada na dowódcę i tyle. to,że byli różni bohaterowie godni upamiętnienia(których pozniej sam naczelny wódz honorował i odznaczał) ,nie zmienia faktu,że to marszałek Piłsudski był za wszystko odpowiedzialny i na niego spadły wszystkie honory z odniesionego zwycięstwa,tak zresztą jak spadłyby gromy z wszelkich klęsk .

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org