Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
barszcz Sosnowskiego |
czym zniszczyć, mam go dużo na Grądach kaniak
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: barszcz Sosnowskiego |
Spośród herbicydów skuteczne przeciw barszczom okazały się środki zawierające glifosat.Dobre efekty daje stosowanie środków chemicznych w połączeniu z metodami mechanicznymi,ewentualnie kilkukrotne w ciągu roku i kontynuowane przez kilka lat zwalczanie roślin za pomocą herbicydów.Po zniszczeniu roślin na powierzchni(optymalnie 3 tygodnie po zastosowaniu herbicydów)można znacząco ograniczyć odradzanie się ich z nasion poprzez głęboką orkę.Jeszcze lepsze efekty daje usunięcie wierzchniej warstwy gleby i dopiero wówczas wykonanie orki oraz wapnowania gleby.Osoby biorące udział w zwalczaniu barszczu Sosnowskiego muszą być wyposażone w odpowiednie ubrania ochronne.
|
|
chwastox, rozrób 1litr na 20 litrów wody, ja tak robię i rozpylam ręcznym opryskiwaczem i wszystko pali do ziemi
|
|
Roundup 360SL I kładzie go jak dziecko ---------------------------------------------------------
|
|
ok dzięki kaniak
|
|
Też używałam tych preparatów, żeby to zneutralizować.
|
|
Trzeba to natychmiast zgłosić do straży pożarnej, absolutnie nic na swoją rękę.
|
|
czemu do straży kaniak
|
|
Tutaj http://czytelnia.cefarm24.pl/profilaktyka/porady-na-lato/uwazaj-barszcz-sosnowskiego macie wszelkie informacje na temat barszczu Sosnowskiego. Jest on bardzo niebezpieczny. Macie tam też opisane jakie są objawy i co dokładnie zrobić w przypadku poparzenia. Można od poparzenia nawet umrzeć...
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |