Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Jak kupić teleskop? |
Witam Chciałbym kupić mojemu dziesięcioletniemu synowi, który lubi oglądać gwiazdy, teleskop. Nie wystarcza juz mu, niestety, ten za kilkadziesiat złotych ze sklepu z zabawkami. Czy ktoś z forumowiczów, kto inetresuje się tymi zagadnieniami, mógłby mi podpowiedzieć jakimi parametrami należy się kierować przy zakupie takiego urządzenia. Szukałem tego w sieci, wiem iż są różne ogniskowe, soczewka Barlow'a etc., ale nie bardzo mogę się w tym "pozbierać". Proszę o podpowiedź. Z góry dziękuję. Pozdrawiam zygzak
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Jak kupić teleskop? |
Spróbuj zerknąć na tę stronę producenta, firmę uniwersał - /www.universe.com.pl. Oferują sprzęt także dla początkujących. Ponadto w miarę zaawansowania proponują wymianę sprzętu na sprzęt dla bardziej wymagających. Ja osobiście proponuję wybrać coś z systemu Newtona, np. Uniwersał Newton 76/700. A potem po kilku latach wymiana na tzw. \"szukiwacz komet\", tj. w konfiguracji układu Newtona, teleskop który ma parametry pozwalające na obserwację obiektów typu mgławice, galaktyki, itp. Chcę ponadto zauważyć, że syn ma piękne hobby! Jakże piękne są gwiazdy w ciemne, bezchmurne noce! Życzę powodzenia. ADALL
|
|
Kup na allegro , tam będziesz miała duży wybór teleskopów w dobrej cenie
|
|
Wombat na allergro? Autorowi chyba nie chodzilo o palke teleskopowa ;)
|
|
W razie czego to spory wybór masz tutaj: www.faut.com.pl/teleskopy-i-lunety Myśle, że idealny będzie teleskop od levenhuka \\\"Skyline\\\" 120x1000 Jeszcze jest w promocji to już w ogóle bajka :)
|
|
Dla nastolatka wybrałabym jakiś średniej wielkości teleskop zwierciadlany (reflektor) - są tanie, proste w obsłudze, a przy tym mają spore możliwości. Spośród typowo dziecięcych teleskopów bardzo popularny jest EQ2, osobiście wybrałabym Syntę na Dobsonie 6 - na https://deltaoptical.pl/teleskopy powinny być poniżej tysiąca zł.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |