Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Pralki - planowe usterki |
Jak myślicie, z tymi planowymi usterkami w pralkach i innych urządzeniach RTV/AGD to jest prawda? Myślicie, że rzeczywiście coś jest na rzeczy? Czy są jeszcze producenci którzy nie robią takich cyrków?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Pralki - planowe usterki |
Planowe to może nie są ale producenci dążąc do maksymalizacji zysków montują najtańsze podzespoły, które mogą ale nie muszą się zepsuć.
|
|
W dzisiejszych czasach najwiecej zarabia się na serwisie i dotyczy to praktycznie kazdej dziedziny czy branży. A jak serwis nie da rady to następna sztuka. Bo części są słąbej jakości to raz, a dwa, to że składają się z większych, nierozbieralnych podzespołów, które są drogie. Na przykład z branży motoryzacyjnej: łożysko w Golfie III kosztuje 20-40zł to w juz w Golfie V 150-500zł. A do tego robocizna - banalnie prosta, ale też droga. Wieża firmy Samsung ma niecałe 4 lata, a niedziała CD?MP3, kaseta(zależało mi żeby była bo mam pudło starych kaset), radio też słabo, stoi w formie dekoracji podłaczone pod komputer. Syf, nawet nie chce mi się tego naprawiać, na szczęście jest Youtube.:)
|
|
Pojawia się dużo artykułów na ten temat i wg mnie coś jest jednak na rzeczy. To nie przypadek, że pralka ulega awarii kilka miesięcy po skończonej gwarancji. Producentom po prostu nie opłaca się robić trwałych rzeczy, bo musi być w branży ruch - ze szkodą dla środowiska. Dlatego uważam, że nie warto kupować drogich sprzętów AGD - max 1000 - 1200 zł. Rozejrzyj się też na https://deyde.com/pl/pralki jest to porównywarka cenowa ofert ze większości krajów Unii Europejskiej. Kupujesz mniej więcej na takich samych zasadach jak w PL. Przy czym na zachodzie pojawiają się zdecydowanie większe przeceny niż w kraju - bywa, że dany produkt można kupić 30% taniej od tego samego w kraju.
|
|
Trzeba też przyznać, że ostatnio dużo chłopów w Polsce zamieniło się w cipy i nie potrafią naprawić prostej rzeczy.
|
|
prosta symulacja trwałości sprzętu i wiadomo gdzie można ciąć koszty, tu odwinie się trochę miedzi z uzwojenia, tam zmieni się grubość plastiku itd. Nikt się nie p..doli, producentowi nie zależy na kliencie, a na pieniądzach. To nie żadna teoria spiskowa a czysta matematyka.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |