Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
rondo na Wojska Polskiego |
Albo mi się wydaje, albo ktos spieprzył sprawę. Wjazd na rondko od strony Ostrołeki (z każdej zresztą - z tym że tylko ta jest aktualnie włączona do ruchu) jest zdecydowanie za wąski. Tiry ledwo się tam mieszczą, a co gorsza jeżdzą już po krawężnikach i przyszłym trawniku. Paranoją dla mnie jest fakt że z tej strony pozostał jeszcze spory kawałek ziemi z której można było (przynajmniej wg mnie) wygospodarować jeszcze te pół metra ulicy więcej. Raz że aktualnie już fragment krawężnika jest wyszczerbiony, a dwa że strach poruszać się pieszo po tej stronie ulicy. Moim zdaniem rozwiązane całkowicie spiep**one, i to zapewne za dużą kasę. pozdrawiam M
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: rondo na Wojska Polskiego |
Dobry jesteś,wszyscy o tym wiedza od dawna,ale co na to poradzisz? nie jestes prezydentem ani radnym wiec nie wiele wskorasz... Jak już cos robić to porzadnie.... ____ ^_^
|
|
tak samo robią z cała poznanska...robia droge szerokosci tira a trawniki 3 razy szersze...przciez tyle jest miesjca ze nawet dwupasmowke mogli by zrobic.... a moze mi ktos powie na **** rondo przy Łochtynowie? ktos cos gadal ze moze droga na ostroleke bedzie,ale jesli juz to za jakies 20 lat...jesli tylko... ____ ^_^
|
|
hehe urzędasom zwoje na mózgu sie zmniejszyły to i ronda dali mniejsze !! a potem stanie taki pan piz da radny ipowie ja się przyczyniłem do poprawy bezpieczeństwa ruchu - dzięki mnie powstały ronda co spowalniają ruch! heheh paranoja bigi2004
|
|
Poczekajcie, skończą budowę, zobaczymy jak się sprawdzi rondo po całkowitym otwarciu i wtedy można coś konkretnego powiedzieć na temat tego rozwiązania komunikacyjnego. Było dużo bezsensownej krytyki na skrzyżowanie Sikorskiego - Legionów i Ronda Przy Teatrze Lalek w czasie budowy. Teraz jeździmy bez problemów o wiele bezpieczniej. Od kiedy to ocenia się nieskończoną robotę? Pozdrowienia
|
|
Wydaje mie się, że za wygląd miasta i ronda bardziej odpowiedzialne są nasze "kochane" władze miasta. Ktos to projektuje, zatwierdza, wybiera wykonawcę, potem nadzoruje i odbiera. TYLKO NIKT POTEM ICH Z TEGO NIE ROZLICZA . Czy kiedyś będzie w tym mieście normalnie.
|
|
Rondo? a kierowcy jeżdżą jakby było to skrzyżowanie, zjeżdżają bez kierunkowskazów a dają jak wjeżdżają. Dotyczy to ronda przy Teatrze Lalek Szok....
|
|
Maćku drogi, faktem jest że w ogólnym rozrachunku rondo to sprawdzi się napewno, choćby ze względu na upłynnienie ruchu po stronie Poznańskiej i Browarnej. Co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości. Martwi mnie jedno, jak długo wytrzymają te granitowe krawężniki pod naciskiem kół naczep tirów. Wjazd na to rondo jest stanowczo za wąski. barbra, dobrze że wogóle dają. Sam za siebie powiem że często sam tak robię z bardzo prozaicznnego powodu. Jeżeli już znajdę się na jednym z tych rądek to zanim włączę kierunek i zdąży on coś zasygnalizować to już praktycznie z niego zjeżdżam. Te rondka są poprostu za bardzo zminiaturyzowane :) Nie mówię że źle się po nich jeździ, całkiem przyjemie i nawet podobają mnie się te kapelusze, poprostu tam jest za mało czasoprzestrzeni na poprawne używanie kierunkowskazów. pozdrawiam pozdrawiam M
|
|
Dziś na CB było słychać komentarze. Ki ch..j to robił, tego nie da się przejechać by nie wjechać na krawężnik. Przy takiej kolizji może ucierpieć nie tylko krawężnik, opona do TIRa kosztuje od 1500 PLN w górę. A obciążona łatwo strzela. Albo ktoś się porządnie walnął przy projektowaniu, albo mają wprowadzić całkowity zaraz ruchu dla TIRów.
|
|
współczuje kierowcom tirów bo aj mam osobówke i przy 30 to jest az nadto jak wjeżdżam na te rondo:D dobrze że było jasno bo w nocy to epwnie bym przychaczył oponą. bigi2004
|
|
spokojnie, może prze przypadek cos wyjdzie tym ludziom. Tiry na **** to w mieście. Niech sobie po białymstoku jeżdżą. tylko ze tam ich wyjebali MoJe ŻyCie To MentoR.
|
|
A dziś o 3 nad ranem obudził mnie przeciągły pisk hamulców i delikatny łomot. Jak się okazało rano na środku nowego rondka stał sobie samochód dostawczy marki MAN bodajrze, próbował iśc na skróty - po prostej, niestety zawisł na krawęznikach. To nie pierwszy przypadek ostrego hamowania - od momentu otwarcia tej połówki ronda średno 2 razy na noc słychać ostry pisk opon tirów... Jakiś idiota tak postawił lampki ostrzegawcze że świecą one w oborę przy spożywczym a nie kierowcom w oczy... paranoja. może jak się ktoś tam zabije to pójdą po rozum do głowy. Wg mnie najprostrzym rozwiązaniem poprawiającym bezpieczeństwo na tym odcinku jest postawienie masztu od fotoradaru na wysokości zjazdu do agrobiznesu, to działa lepiej niż dziesiątki znaków nakazu i zakazu... bo w tym momecnie kierowcy poruszają tam z prędkościami znacznie przekraczającymi dopuszczalne 50, nie wspominając o postawionej 30... pozdrawiam... pozdrawiam M
|
|
Autor: c3po (---.neoplus.adsl.tpnet.pl) Data: 12-07-06 08:55 Martwi mnie jedno, jak długo wytrzymają te granitowe krawężniki pod naciskiem kół naczep tirów. Wjazd na to rondo jest stanowczo za wąski. To nie pierwszy przypadek ostrego hamowania - od momentu otwarcia tej połówki ronda średno 2 razy na noc słychać ostry pisk opon tirów... Jakiś idiota tak postawił lampki ostrzegawcze że świecą one w oborę przy spożywczym a nie kierowcom w oczy Masz rację rzeczywiście wjazd na rondo i zjazd z ronda są za wąskie. Wystarczy zlikwidować łuki przy wjeździe i zjeździe. Lampa przy samym krawężniku przy wjeździe pewnie tam długo nie postoi. Nie pomogły by tam i lamy ostrzegawcze i prawidłowo ustawione. Skrzyżowanie te i tak jest doskonale oświetlone, nie trudno zauważyć przeszkody. Ale jak w nocy grzeje się z 90 na godzinę nie zwracając uwagi na znaki to iefekty widać. Gdyby jechał 50/h, potem 30/h jak wskazują znaki, zdążył by wyhamować. Trudno zwalać winę na drogowców gdy zawinił kierowca. Kaczki grykę zjadły, bocian w d...ę dostał. Skracanie drogi. Skutki skracania drogi. Skutki skracania drogi 2. Na rondzie. TIR na rondzie. Przy krawężniku,czasem na... Zjazd TIR-a z ronda. Pozdrowienia.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |