niedziela, 24 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
plikostrada.pl ????

Witam czy miał ktoś problem ze stroną plikostrada.pl? Są to oszuści, którzy naciągają na kasę i miałam tego pecha, że i mnie dopadli. Oczywiście moje niedopatrzenie. Teraz wysyłają jakieś pisma przedsądowe o zapłaceniu im kasy za niby pobieranie plików z ich strony co oczywiście miejsca nie miało. Co zrobić czy olać czy na serio trzeba zapłacić?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: plikostrada.pl ????

Oj pasiaki się szykują:-)

Ja olałam narazie pół roku nic sie nie dzieje oby tak dalej:)

Napisz może na czym polegało Twoje niedopatrzenie.

poczytaj poniższy link

http://niedajsie.wikidot.com/plikostrada

Pewnie to ten sam syf,co swego czasu \"pobieraczek\" :P Jeśli nie podpisałaś własnoręcznie z nimi umowy,to mogą Cię cmoknąć ;) Tak było z tym \"pobieraczkiem\" właśnie. Ty wystosuj do nich pismo,że niczego nie pobierałaś,nic nie podpisywałaś,więc nie będziesz nic opłacać. Możesz też olać sprawę,choć będą Cię też pewnie komornikiem straszyć-tylko straszyć.W końcu się znudzą. To naciągacze,zastraszacze. Czekają tylko,aż ktoś w te bajki uwierzy i wystraszony zapłaci. Na naiwności właśnie zarabiają. ;)

Weszłam na swoją pocztę a tam jakieś zawiadomienia o tym, że muszę zapłacić im 96zł chyba..... plus ewentualne odsetki i grożą sądem itp jak nie zapłacę. No wchodziłam na tę stronkę, coś tam klikałam, ale nic nie ściągałam, w życiu nie przypuszczałam, że to jakieś oszustwo. Było to jakieś 3 tyg temu. A ostatnio lukam na skrzynkę a tam takie powiadomienia. Dziś w skrzynce wrzucono mi awizo. Jutro odbiorę. Ale podejrzewam, że to od tych naciągaczy. Bo pisze, że to wezwanie przedsądowe, wysłane poleconym.Cholercia sama nie wiem czy się bać czy nie.... :-(

Mechanizm jest identyczny jak w przypadku bardzo głośnego niegdyś serwisu Pobieraczek.pl. Internauci zachęceni możliwością darmowego ściągania plików (filmy, programy, gry, muzyka etc.) rejestrują się na nim, podając swoje dane osobowe. W większości przypadków nie czytają regulaminu, w którym jest mowa o opłatach - od 96 do 240 zł miesięcznie. Nie spodziewają się nawet tego, bo Plikostrada reklamuje się ofertą darmowych pierwszych 14 dni usługi.

Po mniej więcej trzech tygodniach do internautów przychodzą pierwsze faktury - mailem lub listownie - z wezwaniami do zapłaty. Wtedy dopiero ludzie orientują się, że popełnili błąd, choć w rzeczywistości w ten błąd zostali wprowadzeni. Potem przychodzą kolejne listy i wezwania, również przedsądowe. Osób, które się na to nabrały, są już dziesiątki tysięcy. Część zapewne zapłaci, ale część wcale tego robić nie chce i zamierza walczyć.

Obecnie toczy się około stu postępowań przeciwko właścicielom serwisu Plikostrada - firmie Smart Tech Connect Ltd. - Dotyczy to przede wszystkim przestępstwa oszustwa, bo w takim charakterze, jako ofiary, zgłaszają się do nas poszczególne osoby - mówi rzecznik prasowy komendanta głównego policji Mariusz Sokołowski w rozmowie z telewizją TTV. Sokołowski dodaje, że właściciele serwisu nie odpowiadają na wiadomości od policji.

Nie odpowiadają, bo siedzibę mają... w Dubaju, a ze Zjednoczonymi Emiratami Arabskimi Polska nie ma żadnych umów międzynarodowych w kwestii ścigania przestępców. Dlatego też - o ile w przypadku Pobieraczka było łatwiej, bo siedzibę mieli w Polsce - utrudnione jest tropienie sprawców. Mimo to Plikostradą zajmuje się także Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Co robić, gdy już damy się nabrać na sprytny trik Plikostrady? Najlepiej ignorować wezwania do zapłaty oraz zgłosić sprawę na policji lub właśnie do UOKiK, ewentualnie do lokalnego miejskiego rzecznika konsumentów.

Właściciele tego typu serwisów bazują na ludzkiej naiwności i strachu. Najpierw kuszą potencjalnych klientów atrakcyjnymi ofertami internetowymi, a potem straszą sądami i żądają opłat wynikających z pokrętnie napisanych regulaminów. Zwykle jednak internauci nie są pozywani do sądu, bo właściciele podejrzanych serwisów doskonale wiedzą, że przegraliby w nich z kretesem. Przykładem tego może być choćby wspomniany już Pobieraczek. Nie dość, że firma właściciel tego serwisu dostała karę (i przegrała odwołanie w sądzie) od UOKiK w wysokości 240 tys. zł, to niedawno dobrali jej się do skóry także wściekli internauci. W gdańskim sądzie tydzień temu rozpoczął się proces przeciwko właścicielom Pobieraczka. Pod pozwem zbiorowym podpisało się ponad 600 osób z całej Polski.

Cały tekst: http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,16533650,Plikostrada_pl___kolejni_naciagacze__Co_robic__gdy.html#ixzz3G3MC2cow

http://www.gloswielkopolski.pl/artykul/1067516,plikostradapl-naciaga-internautow-nie-dajcie-sie-oszukac,id,t.html?cookie=1

Olewam nie będę nic płacić cwaniakom. W tyłek niech się pocałują. Naczytałam się o tym, że ja wcześniej nie wpadłam na informacje na ten temat..

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org