Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Czy postęp, rozwój jest człowiekowi potrzebny? |
Czego potrzebuje człowiek? Co jest dla niego najważniejsze? Co leży u podstaw? Czy człowiek potrzebuje bliżej nieokreślonego postępu i rozwoju niewiadomo dokąd, czy bliżej określonego szczęścia, satysfakcji z życia i ogólnego zadowolenia? --- PGG
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Czy postęp, rozwój jest człowiekowi potrzebny? |
Tester, Uważaj, bo pytania tego rodzaju grożą posądzeniem o koneksje z Choroszczą...:D
|
|
>>Czy postęp, rozwój jest człowiekowi potrzebny?<< Tester - tobie chyba nie...?
|
|
Rozwój (postęp technologiczny) jest potrzebny. Weryfikacja mojej tezy nadejdzie wraz z wojną Swiatów :) Kto oglądał, ten wie o co chodzi :) -- Samotność to emocjonalna trzeźwość.
|
|
No właśnie nie wydaje mi się żebym był. Dzięki temu rozwojowi mamy coraz więcej TIRów, spalin, śmieci, coraz mniej łąk, lasów po których można chodzić, zwierząt i świeżego powietrza. Któregoś dnia postęp nas zabije, a my będziemy się tępo uśmiechać nie wiedząc o co chodzi. ...nie uśmiechać, a skomleć. "[...]I tak się właśnie kończy świat Nie hukiem ale skomleniem." http://wiersze.annet.pl/w,pokaz,10738,,0,0 (Ryska - dobrze kombinujesz, we współczesnym świecie człowiek który nie pasuje do systemu najchętniej byłby zamykany w takich "ośrodkach") --- PGG
|
|
Albo sam zamyka się w swoim K-Paxie...:(
|
|
jedno drugiego nie wyklucza np. mamusie, ktore musialy uzywac tetrowek byly zmeczone i niezadowolone, bo nie dosc, ze pieluchy trza bylo prac, to jeszcze we frani i jeszcze wygotowac, i jeszcze porzadnie wyplukac/brrrr/ a teraz szczesliwa mamusia nawet nie pomysli, ze pielucha moze sprawic jakis problem,ze jej piekne mieszkanie moze przecinac dziesiatki sznurow z suszacymi sie platami tetry ja mysle, ze z postepem wiaze sie okreslonosc, a ze szczesciem raczej nie definicja postepu jest jasna i klarowna, natomiast szczescia nie ogolnie jestem za postepem i ulatwianiem sobie zycia/w granicach rozsadku i z uwzglednieniem dobra przyrody/ ale... postep militarny budzi moj strach niestety, moje zdanie nie ma zadnego znaczenia w tej wielkiej machinie
|
|
Postęp wiąże się z przyspieszeniem naszego życia. Pędzimy na oślep za czymś lub za kimś,rzadko oglądamy się za siebie. Często po trupach do celu. Silne osobowości nieźle radzą sobie z tym tempem ,czują się jak ryba w wodzie gdy coś się dzieje. Słabsze, wrażliwsze niestety nie potrafią odnaleźć się. Zamykają się w swoim własnym, wewnętrznym świecie.Stąd mnóstwo frustracji, depresji, nerwic i innych zaburzeń osobowości. Sama nie wiem czy wolałabym wieść życie "sielskie-anielskie" bez telefonów komórkowych ,komputerów, bieżącej wody itd.- czy też siedzieć sama, zamknięta w czterech ścianach za przyjaciela mając telewizor... Pozdrawiam. G a z e l a
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |