sobota, 23 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Trzynastki dla wszystkich albo dla nikogo!!!

Trzynastki i wzrost zatrudnienia w Ratuszu to skandal!!!

Trzynastki powinny być dawno zlikwidowane albo powinni dostawać je wszyscy a nie tylko wybrańcy a reszta marne złodziejskie ochłapy za które nie da się żyć!!!

I była by duża oszczędność w budżecie państwa!

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Trzynastki dla wszystkich albo dla nikogo!!!

Nie wiem dlaczego ta pozostałość po komunie do tej pory istnieje?
Paranoja !

Typowe podejście, sam nie mam to i niech inny nie ma. Zlikwidować!!!

Zgadzam się. Trzynasta pensja to nie premia uznaniowa.

To dlatego między innymi budżetówki są tak oblegane jeśli chodzi o pracę. Nie narobisz się- a jeszcze za to kasę darmową dostaniesz. Super, oby tak dalej. Może druga Grecja nas czeka niebawem.

żałosne małe polaczki prostaczki !

co za problem idź jeden z drugim do budżetówki, albo tam gdzie są emerytury po 15 latach, z jednej strony mówicie, że to pozostałość po komunie z drugiej jedynym waszym problemem jest to, że wy 13 nie macie a ktoś ma,

to jest chyba grzech zazdrości co ćwierćkatoliki niedouczone ????

"Inni pracodawcy też mogą dobrowolnie wypłacać „trzynastkę”" więc miejcie pretensje do swoich pracodawców

rano czytając informację o 13 w UM zastanawiałem się ile pojawi się postów zazdrosnych małych ludzi :-)

Każdy broni swojej racji.
A poza tym nikt nikomu niczego nie broni. Każdy wyraża tylko swoje opinie na ten temat.

ludzi z budżetówki - na stos i szubienice ;)

[B]Mocne postanowienie poprawy !!!!!![/B]

Mocno postanawiam, że następną swoją 13 rozdzielę pomiędzy was DARMOZJADY :):)

Na wszystko może brakować ale na 13tki i premie zawsze się znajdzie.

Masakra ...

Zlikwidować Urząd Miasta - nie będzie trzynastek!

łomżyńskie psy ogrodnika... wstyd. Trzeba było się uczyć plebsie pier... lony ,a nie teraz narzekasz jeden z drugim na zasiłku!!!!!!!

Tu nikt nikomu nie zazdrości tylko chodzi o odrobinę przyzwoitości. W mieście szaleje bezrobocie, maleją wpływy do budżetu miasta, które jest coraz bardziej zadłużone a władza rozdziela między siebie blisko milion z pieniędzy podatników.

Chłopie szanuję Twoje posty na tym forum i teraz naprawdę dałeś popis moim zdaniem tymi wpisami...
To, że bezrobocie jest w mieście to nie znaczy, że mieszkańcy mają pracować jako wolontariusze, albo płacić jakiś haracz bezrobotnym!
Ludzie opanujcie się... Niby bezrobocie, a setki pięknych domów w Łomży stoi... Wiele nowych osiedli powstaje, nowe budownictwa i ludzie kupują mieszkania. W każdym społeczeństwie są różne warstwy społeczeństwa. Nie każdy może pracować w Urzędzie Miejskim, Policji czy Urzędzie Wojewódzkim. Muszą być też w społeczeństwie ludzie, którzy pieką chleb, sprzątają ulice, wywożą śmieci albo odwalają śnieg...
Rodząc się każdy jest równy i każdy sobie rzepkę skrobie. Jeden kończy w szpitalu jako lekarz, drugi w urzędzie jako inspektor, trzeci na komendzie jako policjant , a czwarty pod zatrudniakiem jako bezrobotny.
Taki kolej losu i nie ma tutaj co swoich żali wypisywać na forum, bo nikt tutaj ze swojej kieszeni nie wyjmie i nikomu nie da!!

hu...prawda...nie w łomzy.
znam kolege skoczył studia i moze to o niczym sie swiadczy ale jest naprawde inteligentny i tak tez wyglada i hu... ma dobra prace bo starzy nie maja znajomosci....drugi jest pijaczkiem i cpunem a przynajmniej tak go znałem i hazardowcem bo takie sceny tez widziałem i siedzi na budzetowej tata załatwił inna taka znajoma to samo..... dziedziczenie stanowisk, komutactwo matactwo kombinatorstwo, lewe konkursy, przetargi, wszytsko nawet zakupy na lewo bez vat, bez kasy, kombinowanie na całego.....
kazdy tak robi w całej polsce i taka tez polske mamy. ...
ja sam siedze zagranica i mam na to wyjebne w tej chwili i strach tylko tam rodzine zakładac bo panstwo ma w ***** człowieka gdy takie kolesiostwo siedzi u władzy zamiast ludzie naprawde na to zasługujacy i majacy kompetencje do swojej pracy...
prawda jest tylko jedna ze sami sobie jestesmy winni i nic wicej....
wystarczy podac tylko ze 20 około mniej lub wicej społeczenstwa chodzi do urn i w wiekszosci sa ta starzy ludzie
gdzie byli ekonomisci kiedy setki tysiace ludzi brało kredyty we frankach gdzie władza- przeciez to jasne było ze waluta podskoczy kiedy takie milionowe obroty zaczna sie poprzez skale zadłuzenia.
polacy to tez tchórze ale moze przykłady ukrainy, egiptu i innych kraii w koncu cos zmienia i tego zapewne nasza władza boi sie najbardziej

ryba weź ty w końcu wyjaśnij co to za słowo komutactwo, z jakiej wsi to dialekt?

Duza czesc obecnych pracownikow urzedow to byli dzialacze Solidarnosci.Oni to byli przeciwko socjalizmowi i tkzw,komunie.Sobie jednak socjalke zostawili maja wczasy trzynastki i inne przywileje.Niestety spoleczenstwo toleruje to od 25lat.Przeciez urzad to nie zaklad produkcyjny.Urzedasy nie macie wstydu.

Nikt Tobie Krzychu nie bronił być urzędasem, lekarzem czy prezesem własnej firmy. Każdy sobie rzepkę skrobie i można mieć teraz pretensje tylko do siebie. Dla mnie mogą co miesiąc trzynastki brać i ja nikomu nie żałuję :)

mietek12345

jeśli już piszesz, że ludzie domy kupują i tak fajnie jest to chyba nie odnosi się to do rodziny przeciętnej w Łomży. Takich to nawet na mały kredyt hipoteczny nie stać bo nie spełniają kryteriów. Owszem zgadzam się z Tobą, że piękne domy ludzie kupują - ale popatrz kto!! Ludzie pracujący w budżetówce itp. Tak i owszem niektórzy nie muszą o kredyt się starać bo nie muszą i nie muszę wyjaśniać dlaczego a jeśli już muszą to bez problemu go dostają. Bo umowy mają na stałe, wynagrodzenia spełniające kryteria itp.

Więc nie pisz takich mądrych słów, albo zastanów się co piszesz.
Bo wiedz, że czasem role mogą się odwrócić. Ten będzie zapewne żałował kto będzie musiał zmienić profesję zza biurka urzędowego na kasę w sklepie.

Wtedy zapewne jego opinie i poglądy na ten temat, kolosalnie się zmienią.

Takie jest moje zdanie, i nie neguję tego że ktoś ma zdanie inne.

; Syty głodnego nie zrozumie;

A ja bym wolał żeby te 800.000 poszło np na ustawienie sygnalizacji świetlnej przy szpitalu, niż znalazło się na kontach i tak dobrze zarabiających urzędników z ratusza.

zaraz dadza 15 juz zaczynaja sie remonty ulic ludzi poszukuja a wy dalej trolujecie a potem placz jak mi niedobrze i zle zapidalac sie pytac o prace dwie duze firmy czekaja na ludzi i 3 na farnej szuka pomocnikow

Mietku ciekawe czy ze swojej kasy bys placil co miesiac trzynastki.Jakis porzadek w tym panstwie powinien byc.Urzednik za swoja prace otrzymuje pensje.Trzynastka to zysk wypracowany przez caly rok.

odezwały się cioty z budżetówki ;-).łatwo was wychwycić.franca jedna z drugą po rodzinie się dostała do różnych urzędów,a potem pieprzy,żeby było się uczyć itp.ruszcie głową tępaki,a zobaczycie,że co niektórzy mają wyższe niż wy wykształcenie,mają lepiej płatną pracę,ale mimo to mają prawo krytykować bezsensowny system trwonienia pieniędzy publicznych.kasa wspólna nie znaczy niczyja barany jeba...e.sram na wasze 13-tki,a nawet i 14-tki,ale nie podoba mnie się system,który to umożliwia.to samo sądzę o wcześniejszych emeryturach dla służb mundurowych(na obecnych warunkach).premie uznaniowe to i owszem,tylko sprawiedliwie przyznawane,a nie "po kolei",bo ja miałem w tamtym roku to ty miej w tym.wszyscy znają te sprawy,dobrze że zaczyna im się to nie podobać.pozdrawiam

nie mogę powiedzieć,że nie wiem
ale wiem,że powiedzieć nie mogę

Marcin
"Inni pracodawcy też mogą dobrowolnie wypłacać „trzynastkę”" więc miejcie pretensje do swoich pracodawców

Otóż MARCINIE szanowny.
Gdyby pracodawcy operowali pieniędzmi państwowymi to może by i wypłacali.
Ale tak nie jest. Bo prywatna firma wiadomo jak działa, natomiast łatwo jest mówić jak operuje się nie swoimi pieniędzmi.

Pragnę podkreślić, iż BUDŻET=PAŃSTWO=SPOŁECZEŃSTWO CZYLI MY

Gdyby komanda szanownego premiera miała zabrać tylko przecietnemu Kowalskiemu trzynastki to by je dawno zlikwidowała a ze zabrałaby je jednocześnie sobie to nie zlikwiduje. Taka prawda!

pisze 15 rozdaja a ty mi tu o 13 nierealnych piszesz weza sie wgarsc

Autor: Jan Zysk vel Autor: andreo

a co w piekarni słychać ?

dalej wyzysk i obozy pracy?

W Łomży na pewno! A ciebie kto tu zaprosił do pisania głupot

13stka to inaczej NAGRODA ROCZNA, czyli nagroda za rok ciężkiej pracy i wzorowego wypełniania obowiązków pracowniczych/służbowych. W prywatnych firmach również pracodawcy mają prawo dawać nagrody pracownikom.... roczne, kwartalne, miesięczne czy nawet dzienne!!!
Mam bardzo wielu znajomych, którzy dostają bardzo dobre premie u swoich "prywaciarzy", jednak zajmują tam stanowiska kierownicze czy funkcyjne, a nie są zwykłymi robolami. Niestety, ale nigdy robol nie będzie zarabiał tyle co kierownik czy prezes, bo taka jest kolej rzeczy i ja to rozumiem.
Wypowiadają się tutaj właśnie ci robole, którzy pracują na stanowiskach liniowych, produkcyjnych czy fizycznych i narzekają na cały świat, że mają mało.
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby złożyć wypowiedzenie i szukać pracy gdzie indziej.
Proszę zwolnic się i złożyć dokumenty do Policji, Służby Więziennej, Straży Pożarnej - każdy z nas ma szansę pracować w budżetówce. Proszę przejść procedurę rekrutacyjną i dostawać potem 13stki i wcześniejsze emerytury.
Oczywiście wiele osób w sferze budżetowej dostają się po znajomości, ale nie wszystkie. W prywatnych firmach też ludzie dostają się po znajomości.
Żeby być kimś i coś w życiu osiągnąć to trzeba coś w głowie mieć i coś sobą reprezentować. Znam wielu takich co za młodego do szkoły im się nie chciało chodzić, bo lepiej było iść się napić albo zioła zapalić. Żadnych planów, marzeń i celów w życiu nie mieli, a teraz pracują w hurtowniach i skrzynki noszą narzekając, że cały świat dookoła ma lepiej!
Jak komuś nie pasuje system podatkowy w Polsce, życie w Polsce i to, że urzędasy dostają nagrody roczne to granice są otwarte. Asta la vista! Wielu wyjechało i teraz szwabom dupy podcierają i co płacze ktoś za nimi?

;13stka to inaczej NAGRODA ROCZNA, czyli nagroda za rok ciężkiej pracy i wzorowego wypełniania obowiązków pracowniczych/służbowych. W prywatnych firmach również pracodawcy mają prawo dawać nagrody pracownikom.... roczne, kwartalne, miesięczne czy nawet dzienne!!!;

W firmach prywatnych ciężko teraz o premie uznaniowe, a to dlatego, że wszystko stoi w miejscu szczególnie w Łomży. Źle prosperująca firma nie da Ci premii ot tak za wzorowe wypełnienie obowiązków pracowniczych. Za to dostajesz normalne wynagrodzenie i to w sytuacji jak jesteś efektywny. Nikt nie dostaje nic za darmo. W firmach prywatnych nie ma stwierdzenia :....czy się stoi czy się leży.....się należy..;
A z tego co wiadomo budżet miasta nie pęka w szwach. Tak???

;Mam bardzo wielu znajomych, którzy dostają bardzo dobre premie u swoich "prywaciarzy", jednak zajmują tam stanowiska kierownicze czy funkcyjne, a nie są zwykłymi robolami. Niestety, ale nigdy robol nie będzie zarabiał tyle co kierownik czy prezes, bo taka jest kolej rzeczy i ja to rozumiem.
Wypowiadają się tutaj właśnie ci robole, którzy pracują na stanowiskach liniowych, produkcyjnych czy fizycznych i narzekają na cały świat, że mają mało.;

Jak sam wspominasz Twoi znajomi dostają premie bo są na stanowiskach kierowniczych i nie twierdzę , że im się ta uznaniówka nie należy.
Pragnę wspomnieć , iż w budżetówce nie wszyscy są kierownikami....

;Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby złożyć wypowiedzenie i szukać pracy gdzie indziej.
Proszę zwolnic się i złożyć dokumenty do Policji, Służby Więziennej, Straży Pożarnej - każdy z nas ma szansę pracować w budżetówce. Proszę przejść procedurę rekrutacyjną i dostawać potem 13stki i wcześniejsze emerytury.
Oczywiście wiele osób w sferze budżetowej dostają się po znajomości, ale nie wszystkie. W prywatnych firmach też ludzie dostają się po znajomości.
Żeby być kimś i coś w życiu osiągnąć to trzeba coś w głowie mieć i coś sobą reprezentować. Znam wielu takich co za młodego do szkoły im się nie chciało chodzić, bo lepiej było iść się napić albo zioła zapalić. Żadnych planów, marzeń i celów w życiu nie mieli, a teraz pracują w hurtowniach i skrzynki noszą narzekając, że cały świat dookoła ma lepiej!;

Mam swoje lata, i trochę znam te sytuacje.
Widzisz nie zawsze jest tak dobrze. Sama byłam świadkiem jak pewna kandydatka składając dokumenty do pewnej ;budżetówki; miała wyśmienite CV i pokończone wszystkie szkoły jakie były wymagane przy tej pracy i wszelkie umiejętności. Jednym słowem kandydatka na 5+. I co??? Dostała się na to miejsce dziewczyna z zerowym doświadczeniem i dopiero zaczynająca szkołę w wymaganym kierunku. Otóż plecy, plecy i jeszcze raz plecy...
Więc proszę nie pisz o takich rzeczach, bo w dzisiejszych czasach to nawet do sklepu aby się dostać to nie lada sztuka.

;Jak komuś nie pasuje system podatkowy w Polsce, życie w Polsce i to, że urzędasy dostają nagrody roczne to granice są otwarte. Asta la vista! Wielu wyjechało i teraz szwabom dupy podcierają i co płacze ktoś za nimi?;

Wyjechali po lepsze życie- widać nie mieli znajomości by siedzieć wysoko na stołku

No i czyja to wina? Moja ? Twoja? Może jakiś fundusz pomocowy na forum utworzymy? Albo zostańmy Robin Hoodami i zabierajmy bogatym, a potem dajmy biednym?
Ludzie... w każdym państwie, mieście są ludzie bogatsi i biedniejsi. Każdy zawód różni się od siebie określonymi obowiązkami, trzeba mieć inne predyspozycje fizyczne czy psychiczne.
Pracę sprzątaczki każdy wykona, a czy każda sprzątaczka wykona pracę prawnika, lekarza czy policjanta?
Jakby każdy zarabiał tyle samo to świat nie miałby sensu. Musi być tak, że jeden ma, a 10 na niego napieprza, żeby on miał. Taka kolej rzeczy. Ja również nie mam miliona na koncie, ale czy to, że będę zazdrościł lekarzowi, że bierze 150zł za wizytę coś mi pomoże? Albo to, że wyleję żale na forum, że policjanci mają wcześniejsze emerytury, a że urzędnicy dostali 13stkę?
Niech każdy robi co do niego należy i tyle. Widocznie tak już musiało być. Pamiętajcie, że nie trzeba pracować w budżetówce i mieć 13stek aby być szczęśliwym i godnie żyć.

nie chodzi mi o ZAMIANĘ Ojczyzny!chodzi o jej ZMIANĘ!
takie premie uznaniowe(niesprawiedliwie przyznawane),13-tki i tego typu bonusy,to jeden z elementów trwonienia pieniędzy wspólnych(nie znaczy NICZYICH).skoro to większość społeczeństwa("...plebs..." i "...zwykli robole..."),to dlaczego nikt nie słucha tego co mówią?przecież to oni idą na wybory,i to oni wybierają.takie argumenty typu:nikt wam nie broni,czy granice są otwarte,zaniżają tę dyskusję do poziomu,na którym to nie chce się już nic mówić.

Dodam jeszcze od siebie jedno zdanie.
Gdy coś nam się nie udaje, najwygodniej zrzucić swoje niepowodzenia na dyskryminację, znajomości czy koneksje. Nie oszukujmy się – konkretne zadania wymagają konkretnych predyspozycji, wyjątkowych cech… i nie wszyscy się nadają do ich realizacji.
Miłego dnia.

silnych chlopow do 15 potrzebuja firmy, sezon sie zaczol

Ten Mietek to jakiś robol czuję. No jakiś francja jak H. strzelił który tylko tylko prowokuje i sam by chcial miec 13stki (a udaje że je ma)
Jak bys tak głąbie myślał jak mówisz, to byś klekoczącym DIESLEM do roboty nie zapier&alał po to tylko żeby było jak najtaniej !!

Kolego nie wiesz czy mam 13stki czy nie mam i nie wiesz czym jeżdżę do pracy. Nic nie wiesz, a od gdybania to Ty nie jesteś, bo kiepski z Ciebie jasnowidz.
Dyskutujemy tutaj ogólnie, a nie na temat poszczególnych jednostek typu Pan Kowalski czy Pani Kowalska. Piszę w swoich postach prawdę, choć bolącą prawdę.

Raczej bolące klamstwo Panie Kowalski.Wstyd wstyd.I mówi to ten, który mieszka w nie swoim mieszkaniu.Pewnie też masz chrapke na tą 13stkę co .

Kolego pomyliłeś mnie z kimś. Na rozmowę prywatną zapraszam na maila. Tutaj nie będę wdawał się w osobiste potyczki, lecz dyskutuję na dany temat.

mietek12345
"...Nie oszukujmy się – konkretne zadania wymagają konkretnych predyspozycji, wyjątkowych cech… i nie wszyscy się nadają do ich realizacji..."

no chyba na tym polega działanie społeczeństwa.każdy powinien pełnić swoją rolę,bo też nie stanie do betoniarki laluś co to jest sekretarką w urzędzie i nie może jakiś "umysłowy" tyrać na rusztowaniu,bo po prostu nie ma ku temu predyspozycji.każdy jest jakimś trybem,dzięki któremu funkcjonuje społeczeństwo.
chodzi o to,że ze wspólnej kasy w jedno miejsce idą bonusy,a w drugim brakuje na jakieś podstawy.

Na tym polega system gospodarki rynkowej oraz ustrój demokratyczny.
Podziękujcie rodzicom, że chcieli oderwać się od komunizmu i parli do UE.

Trzynastka powinna być zlikwidowana i koniec!
Bo dlaczego np zlikwidowano dodatek za pracę w szkodliwych warunkach?
Bo urzędasy go nie mają!

Janie dziś założyłeś post o pracy za granicy i zarobkach w Polsce 1800zł. Jesteś kolejnym robolem, który nie ma i drugiemu z gardła by wydarł jakby miał 1801 zł. Siedź ty za granicą lepiej, zmień obywatelstwo i tam mieszkaj jako biały murzyn z Polski. Tam potrzeba roboli do zrywania truskawek czy podcierania dup szwabom, bo Niemiec czy Anglik takiej roboty nie wykona. Od tego ma tępych polaczków bez szkoły.
Nie wylewaj Janie żali na forum tylko lepiej za robotę się weź. Pa

mieciu nie tylko bez szkoły,magistrów też a ja się za granicę nie wybieram

mietek12345
a może by tak nasze państwo dało wszystkim pracującym(zarejestrowanym) Polakom 13-tą pensje?dostarczyli by zaświadczenie o zarobkach z ostatnich 3 miesięcy i średnią otrzymaliby przelewem?Wówczas jest to system sprawiedliwy,choć w dalszym ciągu chory.nie wyganiaj ludzi za granicę,bo to nie o to chodzi.z tym parciem na UE to też nie jest taka prosta sprawa,ale to nie w tym temacie.

anglik takiej roboty nie wykona bo woli dziecmi sie oblozyc i benefity brac i w funciaku zakupy robic

mietek i taki anglik co nie pracuje ma dobry samochod 5 dzieci zone dom i wakacje a ty co masz w polsce pelne rece roboty i nic pozatym

a jak jeszcze masz to robote bo jak nie to tylko lata czekasz jak zaczna w lesie rosnac maliny i na polach warzywa

anglicy nie mają żon.wolą żyć na kocia łapę,bo matka dostaje kupę kasy na każde dziecko,gdyż jest samotnie wychowującą.

Kolego, ale jakim cudem Ty chcesz, żeby Państwo dawało 13stą pensję wszystkim pracownikom w Polsce?
Owszem Państwo daje 13stą pensję, ale pracownikom, którzy pracują u Państwa czyli urzędnikom, policjantom, strażakom, agentom CBA itp. itd.
Pozostałym pracownikom, którzy zatrudnieni są u prywaciarzy niech dają prywaciarze!
To tak samo jakby pracownik sfery budżetowej żądał od Państwa np. miesięcznej premii, bo jego kolega w Browarze Łomża taką dostał. Nie uważasz, że to bez sensu?
Państwo nie jest dla obywatela dojną krową ani organizacją dobroczynną, bo jakby Państwo każdemu dawało za darmo to wtedy nikt nie chciałby pracować. To dany obywatel jest kowalem swojego losu i nie powinien oglądać się na Państwo i zasiłki czy renty tylko samemu zakasać rękawy i pracować na swój byt.

A jednak co rusz ktoś łapy wyciąga po kasę podatnika i nikt nie każe 13-nastki dać wszystkim tylko należy ja zlikwidować bo tak byłoby sprawiedliwie mietku

no tak,tylko dlaczego płacimy podatki(prywaciarze),a z tej puli tylko nieliczni mają bonusy w postaci 13-tki?przecież prywatny przedsiębiorca daje premie ze swojej kasy,którą zarobił,a taki urzędniczek dostaje z pieniędzy wspólnych(podatników),uważając,że mu się należy.

a np.na te dzieciaki,co to w sejmie koczują z pewnością by wystarczyło tych 13-tek

Kolego podatki płacisz dla PAŃSTWA, a nie dla pracowników PAŃSTWA. Za podatki Państwo powinno Ci zapewnić pewne rzeczy, np. opiekę zdrowotną, bezpieczeństwo zewnętrzne i wewnętrzne, drogi, obiekty użyteczności publicznej, w niektórych sytuacjach zasiłki czy renty itp. itd. Tak samo jak mając mieszkanie płacisz czynsz, a za to zarządca musi zapewnić Ci odśnieżenie chodników, zgrabienie liści, sprzątanie klatek, ogrzewanie itp. itd.
A więc... podkreślam jeszcze raz, że PODATKI płaci się dla PAŃSTWA, a nie dla jego pracowników. To skąd Państwo bierze pieniądze na pensje czy premie swoich pracowników to już sprawa PAŃSTWA, a nie PRACOWNIKÓW PAŃSTWA. Być może Państwo pozyskuje środki z jakichś inwestycji, prowizji, pożyczek u innych Państw?? To nie sprawa pracownika skąd Państwo weźmie pieniądze na jego pensje czy premię. Państwo ma monopol i to ono tutaj odgrywa dominującą rolę. Jeśli komuś nie podoba się to w jaki sposób Państwo wydaje "zarobione" pieniądze z podatków to może wybrać swoich przedstawicieli (w demokratycznych wyborach) , którzy będą dysponować pieniędzmi w inny sposób.
Wybierzcie Palikota, a wtedy on zmniejszy o połowę liczebność Policji czy Sądów. Wprowadzi prawo "róbta co chceta", a pieniądze będzie wydawał na reklamy uzdrawiającej mocy marihuany ;)
Jeśli któremuś obywatelowi nie pasuje to w jaki sposób jego Państwo wydaje pieniądze to może zrzec się obywatelstwa i starać się o obywatelstwo w jakimś innym kraju w którym życie jest mlekiem i miodem płynące... Nikt tutaj nikogo siłą nie trzyma.

Na te dzieciaki co w Sejmie koczują wystarczyłoby 13stek? Hmm być może, ale z drugiej strony przeciętny Kowalski, który nie ma w domu dziecka niepełnosprawnego może powiedzieć : " z jakiej paki państwo ma dawać ZA DARMO średnią krajową rodzinie X ?". Przecież to niesprawiedliwe, że jeden dostaje za darmo, a drugi musi na to cały miesiąc zapier...lać.
Państwo to nie ogranizacja typu Caritas i jak dałaby niepełnosprawnym to zaraz trzeba byłoby dać 38 milionom, żeby było sprawiedliwie. A jak Państwo dawałoby tak każdemu to nikt by nie pracował,bo po co? Lepiej całe życie żyć na zasiłku czy rencie niż iść na budowę.
Drodzy Państwo nic nie ma za darmo i proszę się nie oglądać na to, że Państwo będzie dawać darmo!

nie trzeba ZAMIENIĆ Ojczyzny!Trzeba ją ZMIENIĆ.
bardzo łatwo idzie Ci wyganianie ludzi za granicę,tylko dlatego,że coś im się nie podoba w kraju,Pomyśl,że jeżeli każdy kto widzi tu syf opuściłby Polskę,to ...sorry,skąd potem kasa na emerytury?Spróbuj zrozumieć,że to my dajemy pieniądze na państwo(taki nasz obowiązek) i mamy prawo krytykować system w jakim ono je trwoni.pozdrawiam

Jak to mówią KAŻDEMU NIGDY NIE DOGODZI , rozumiesz? Trudno, żeby jakiekolwiek Państwo na świecie dogodziło wszystkim jego mieszkańcom.
W Polsce jest 38 milionów ludzi. Jest demokracja, wybieramy swoich przedstawicieli w demokratycznych wyborach... Powinniśmy mieć pretensje tylko i wyłącznie do siebie i swoich decyzji, bo to my wybieramy Władzę.
Najlepsze jest to, że każdy dookoła narzeka na Tuska, na PO, na Kaczyńskiego i jego PIS... a sondaże mówią, że to dwie partie które mają największe poparcie WIELU MILIONÓW Polaków. To ja się pytam do cholery ludzie o co wam chodzi!? O jakiej krytyce Ty człowieku teraz mówisz i co chcesz tą krytyką na forum 4lomza zdziałać? Tylko tyle, że może ciśnienie Ci spadnie bo wylejesz nadmiar żalu i gniewu poprzez klawiaturę.

Mietek, tak nie do końca rozumiem twoje stanowisko odnośnie wydatków państwa. to tak jakbyś był za a nawet przeciw.

Raz bronisz tych co dostają trzynastki, bo to nagroda, bo takie rzeczy można dostać za pracę należycie wykonaną, a z drugiej strony twierdzisz, że skoro wszystkie wydatki państwowe pochodzą z podatków i na te państwo a nie wydatki personalne powinny być wydawane (czyli również na 13-tki), to sam sobie przeczysz.

Ja tylko powiem od siebie tyle, że w Polsce nie ma sprawiedliwości społecznej i długo jej nie będzie, póki pewne grupy społeczne będą miały przywileje. Póki politycy będą patrzeć krótkofalowo (czyli na okres swoich kadencji wyborczych), a nie długofalowo i perspektywicznie, nic się nie zmieni w Polsce. Wszelki działania póki co dotyczą tylko krótkiego okresu czasu, są niespójne i zazwyczaj kończą się fiaskiem, tak jak choćby sytuacja finansowa w zakresie emerytur w ZUS i współistnienie OFE.

Z pustego to i Salomon nie naleje.

Nie mam wpływu na to na co Państwo wydaje podatki od społeczeństwa. W każdym razie nie żałuję nikomu 13stki, premii czy dobrych zarobków... i to zarówno pracownikowi Państwa jak i pracownikowi prywaciarza.
Ja jedyne co mogę zrobić to oddać swój 1 głos spośród 38 milionów.

Mieciu na browarze dodatki do pracy w szkodliwych warunkach zostały zamienione na miesięczne premie uznaniowe i są przydzielane tylko na tych stanowiskach.

Mówisz również o pożyczkach i kredytach zaciąganych przez państwo, ale takie pożyczki to dług publicznych, który obciąża nas wszystkich.

Nie zapominaj, że budżet miasta Łomży również jest minusowy, bo miasto zaciągnęło kredyt, a od kredytu trzeba również zapłacić odsetki, które pokrywają nie tyle obywatele całej Polski, co danej gminy, czyli wszyscy mieszkańcy Łomży, co wiąże się zazwyczaj ze zwiększeniem co roku podatków lokalnych, które jakby nie było w Łomży są dość wysokie. Budżet gminy to nie tylko to co daje państwo, ale również to co pochodzi z podatków jej mieszkańców i innych wpływów, np. dzierżawy czy czynszów.

Nie mam nic przeciwko 13-tkom czy premiom, ale tylko tym za prawdziwe zasłużonym, a nie tym dla zasady, bo premie powinny motywować do pracy.

kukulka
Nie mam nic przeciwko 13-tkom czy premiom, ale tylko tym za prawdziwe zasłużonym, a nie tym dla zasady, bo premie powinny motywować do pracy.

Zgadzam się z Tobą w 100 %. Ja również nikomu niczego nie bronię, ale wszystko powinno mieć swój przykładowy limit.
A czasem to wiadomo jak człowiek jest obsłużony w urzędach przez takich co niby miałaby ta premia motywować do pracy.

W firmie prywatnej możesz mieć zły humor ale zostawiasz go w domu, a w pracy masz być uśmiechnięta i pozytywnie nastawiona do pracy- mimo że uznaniówek nie dostajesz. To teraz jest norma. Jeśli taki pracownik nie spełnia wymogów - wylatuje a na jego miejsce czeka 100 innych.

A co z pracownikiem państwowym? Podkreślam, że nie piszę o wszystkich!!!!
Czasem to aż odechciewa się wszystkiego jak trzeba coś załatwić w jakim urzędzie - tacy oni wszyscy pomocni i uczynni. I co? I nic? Tutaj miejsce pracy szybko się nie zwolni...

dla troli nie powinno byc 13 tylko 15 w lape i pojechal

pracujesz miesiąc,dostajesz kasę za miesiąc.proste!
pracujesz rok,dostajesz za rok.proste!
premia niech jest,niech motywuje,ale niech jest jakoś sprawiedliwie przydzielana.to,że jest na to fundusz,nie znaczy,że trzeba komuś ją dać.jeśli nikt nie zasługuje,niech nikt nie dostaje.proste!kasa się nie zmarnuje!

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org