niedziela, 01 grudnia 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Tragi Pracy-DOBROPLAST -Urząd Pracy

właśnie wróciłam z targów pracy , które miało miejsce w PUP Łomża gdzie nabór do pracy prowadziła firma DOBROPLAST Stary Laskowiec,Zambrów. Były trzy grupy 1 grupa na 9 druga na 10:15 i na 11.30. Warunki pracz jakie bzz przedstawione na spotkaniu to takie w 1 grupie 5.30 brutto jest to 4.57 nettona godzinę,dojazdy odpłatne 200 zł,praca po 12 godzin w soboty po 8 godzin( wiem bo w 1 grupie był mój kuzyn) ja byłam w grupie 2 czekając na sali na rozpoczęcie spotkania do ludzi,którzy prowadzili rekrutacje podeszła Pani z zatrudniaka i powiedziała,że muszą podnieść stawkę bo nikt nie przyjdzie za te pieniądze do nich pracować. Rozpoczęło się spotkanie i na wstępie stawka wzrosła z 5.30 zł brutto/godzina na 11-12 brutto godzina ,ale nie zarobisz więcej niż najniższą krajową hm...a więc praca od 6 do 18 i druga zmiana od 18 do 6,praca po 12 godzin ,w soboty po 8 godzin, przerwa 30 minutowa jedna,dojazdy odpłatne 250 zł miesięcznie,dwie soboty w miesiącu wolne.
według kodeksu pracy tygodniowy czas pracy wynosić powinien 40 godzin przepracowanych,każdy miesiąc ma określoną liczbę godzin przepracowanych w miesiącu ,reszta powinna liczyć się już jako nadgodziny,ale nie w tej firmie. W firmach ,które przestrzegają kodeks pracy jeżeli pracujesz danego dnia 12 godzin na drugi dzień masz wolny lub też dwa dni po 12 godzin pracy dwa dni wolne. W tej firmie przewidywane tygodniowe godziny pracy to dwa tygodnie po 68 godzi i dwa tygodnie po 60 godzin pracy co miesięcznie daje 256 przepracowanych godzin pracy. Umowa jaką zaoferowali to umowa na 3 miesiące. Jak przebiegło spotkanie w 3 grupie nie wiem, wiem że w 1 grupie każdy odmówił ofercie w 2 grupie zostały 3 osoby co zdecydowały się na pracę,ale.... właśnie jest to ale to,że się zgodziły nie gwarantuje ze się dostały miały złożyć kwestionariusz i będą rozpatrywać.Ja jak i większość osób nie przyjęłam tej oferty co obyło się bez żadnych wyrejestrowań z Urzędu Pracy. Pozdrawiam
Ps.przy takich zarobkach mogli by chociaż za gwarantować darmowy dojazd :) powodzenia dla tych,którzy zdecydowali się na ofertę prace w tej firmie >(

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Tragi Pracy-DOBROPLAST -Urząd Pracy

według Kodeksu Pracy Art. 129. § 1. Czas pracy nie może przekraczać 8 godzin na dobę i przeciętnie 40 godzin tygodniowo.
Art. 131. § 1. Tygodniowy czas pracy, łącznie z godzinami nadliczbowymi, nie może przekraczać przeciętnie 48 godzin tygodniowo.
wymiar czasu pracy miesięczny na rok 2014
Styczeń liczba godzin 168
Luty liczba godzin 160
Marzec liczba godzin 168
Kwiecień liczba godzin 168
Maj liczba godzin 160

Czerwiec liczba godzin 160
Lipiec liczba godzin 184
Sierpień liczba godzin 160
Październik liczba godzin 184
Listopad liczba godzin 144
Grudzień liczba godzin 168 godziny ,które są poza zakresem czasu przepracowanego w normalnym wymiarze godzin są nadgodzinami

wisiekna osoba co pali i pracuje wyglada normalnie, i to dotyczy pracownkiow tam:) . Są tam głodowe stawi, nie warto tam isc.

---------------------------------------------

Cieszę się że się udało :)
Jednak nic się nie zmieniło.
No i trzeba dodać, że umowa to na zlecenie albo o dzieło.
A co do tych dwóch wolnych sobót to też nie jest tak do końca prawda, przynajmniej wcześniej było tak... "jasne, możesz nie przyjść, należy ci się dzień wolny, jednak obetniemy ci stawkę, więc wybór należy do ciebie".

Dżoana ja nie przyjęłam oferty pracy ;) firma na wstępie już nie wiarygodna w 1 grupie mówili o innych stawkach i opłatach za dojazdy w mojej grupie co innego. i jak mieć zaufanie do takiego pracodawcy. Oczywiście były osoby co zgłosiły chęć z mojej grupy trzy osoby ,a z pierwszej grupy żadna. Mydlą oczy,aby zwerbować ludzi ...wszystko wychodzi w trakcie pracy ;)
Życze powodzenia i wytrwałości tym osobom co zdecydowały się podjąć tam pracę

Heheheh ja dojezdzam do pracy 40km w jedna strone 21 razy w miesiacu i nikt mi nie oddaje ze paliwo. Srednio przerabiam okolo 180 godz a za nadgodziny czasami dostaje dzien wolny tak jak dzis(ostatnio na wolnym z nadgodzin bylem w grudniu). Mimo to nie jest zle.Mysle ze trzeba chciec pracowac i tyle a jak nie to mozna nadal siedziec w domu tylko po co narzekac. Mozna tez jechac za granice podobno tam jest raj i nie trzeba pracowac

No widzisz rajdowiec, to jeszcze nie masz tak źle, bo w Dobroplaście wychodzi miesięcznie ok 270h + dojazdy 3h dziennie.

Wisienka, mam nadzieję, że znajdziesz pracę jak najszybciej z godziwymi warunkami.

Pozdrawiam.

Zapomniałam dodać, że za te 30 min przerwy skrupulatnie odejmują połowę stawki godzinowej, bo w końcu się nie pracuje.

To powodzenia życzę osobom, które zdecydowały się na pracę tam :)

a co na to pracownicy urzedu ze po tyle godz sie pracuje?? i az dziwne ze z 5 zl przeszli na 12. ciekawe czy faktycznie tyl zaplaca?? czy to nie jest sciema dla urzedu??

a jak poszlas na gielde pr. to podpisywalas cos ze bylas?? czy na podlis chodzilas na gore??

tak sciema haha panda :)

tam kierowca po 3 dni w trasie i 1500 - 2 tys, to ile moze zarobic pracownik produkcji

jak lubisz hardcorowe wyzwania to zglos sie, w przeciagu miecha sie dostaniesz

---------------------------------------------

To już teraz wiadomo dlaczego jesteście bezrobotni :)

Bo was w Ratuszu i ZUS-ie nie chcą zatrudnić :):)

A i jeszcze ARiMAR by wam pasował :):)

no to ladnie klama.

ale ze urzad uwierzył że ze stawki 5 zl oni tak bez zadengo ale zwiększyli na 12 zl???
jak to jest mozliwe w ogóle ze ktos w tych czasach placi 5 zl???

za 260 godz.miesiacznie tam mozna zarobic ok 1200 zl netto. jak przeliczyalam.

straszny wyzysk.

kuźwa i jeszcze urząd pracy zgadza sie na takie warunki dla ludzi.

a tam sie podpisuje jakas liste w tej pracy?? i w jaki sposób wa wyplacane wynagrodzenia?? na konto???

Kodeksy pracy ciebie nie zatrudnią, to było dobre za komuny sami chcieliście kapitalizmu to teraz macie a było czytać książki i nawet lektury >> ziemia obiecana<< poza tym nikt tam nikoga na siłę nie ciągnie (na razie?) za komuny był przymus pracy kto nie pracował był >> pasożytem społecznym i niebieskim ptakiem<< zapytajcie rodziców i dziadków to wam opowiedzą. przecież nasi przotkowie walczyli z wyzyskiem przez kapitalistów a my to zrujnowaliśmy na swoje życzenie i proszę nie narzekać bo jeszcze mamy raj na ziemi, obejrzyjcie sobie życie pracowników i siły roboczej np.w Stanach ale nie tam gdzie pokazują w mediach propagandowych, nie Karingtonów i rockfelerów ALE życie od zaplecza tam gdzie są wejścia dla służby i slamsy gdzie mieszkają ludzie pracujący.

Autor: wisienka75 wez sie za prace dyrektorem nie zostaniesz ,i bazgrasz tu wypociny

Jakby nie znaleźli chętnych to jeszcze by podnieśli. Szanujcie się trochę i za drobne nie róbcie ;)

dojazd do Laskowca 3h, to czym oni woza, drezyna?

No to niezłe muszą dawać warunki pracy, jeżeli przy takim bezrobociu w regionie na siłę ciągną niewolników przez urząd pracy i dotarli już do Łomży, bo w Zambrowie i okolicach już się naiwni wyczerpali.

Urząd pracy nie ma nic do osoby, którą pracodawca zatrudnia...Mąż pracował u gościa , do którego został skierowany przez UP.Dostał od razu umowę na 2 lata, ale wypłaty nie widział przez 3 miesiące, a składki zusowskie do dziś są egzekwowane! UP dał pracę?Dał!

Ktoś kto nie pracował w Dobroplaście nie powinien się wypowiadać. Pracowałem tam 1,5 roku,dopiero po roku dostałem umowę o pracę. Zarobki zależą od kierownika,jak kierownik cie nie lubi,to przepadło,dostaniesz najmniejszą z możliwych wypłatę. Właścicielkę firmy widziałem raz,jak zastrajkowaliśmy,dowiedziałem się wtedy,że ona płaci nam straszne pieniądze,3 tys. na rękę,dopiero jak zaczęliśmy sie z tego śmiac,to się zmitygowała,że sporo przesadziła.Zrezygnowałem z pracy po 1.5 roku,uraz ręki leczę do tej pory.

jak urzad pracy nie ma nic do tego??? idzieszdo up i mowisz ze dostalas skierowanie i niech oni ci teraz poradza co masz zrobic bo masz problem z pracodawca. a jak procownica nie umie ci poradzic to do kierownika. nie mozna sie poddawac tak sybko. bo ktos cie zbywa.

prosum a oni placa na konto wyplate???

My mieliśmy miesiąc próbny,po nim kasa na rękę,a nastepne już na konto.

ale ten miesiac próbny to nie za darmo co?

W Dobroplaście podobno powstają jakieś związki zawodowe więc może i jakieś zmiany będą na lepsze. Może skończy się wyzysk i stawki po 5 zł.

młody27

Związki w zakładach pracach służą tylko i wyłącznie związkowcom. Taki związkowiec ma lżejszą pracę, lepsze zarobki i ma w ***** resztę załogi. U mnie w zakładzie właśnie wprowadzili roczny okres rozliczeniowy, oczywiście związkowcy nie pracują w weekendy więc co im zależało :)

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org