Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Dzielnice Łomży |
Witam mam pytanie Czy ktoś wie dlaczego nie ma tabliczek w Łomży od dokąd jest np.dzielnica:śródmieście a południe itp.W innych miastach 60 tys jest to niewielkie tabliczki ale są.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Dzielnice Łomży |
A po co ci to?
|
|
pewnie żeby pozbyć się kompleksów że mieszka w dziurze ;)
|
|
bo chce na przykład wiedzieć jak przechodzę lub przejeżdżam na jakiej dzielnicy jestem.Ostatnio zamawiałam pizze i poproszono mnie o podanie dzielnicy to nie wiedziałam jak jest to
|
|
system informacji mieszkańców zawodzi
|
|
No proszę w Łomży pojawiły się pierwsze słoiki :)
|
|
nie słoiki tylko. ale fajny pomysł z tą kamerką
|
|
To mi powiedz do jakiej dzielnicy należy ul.Sokołowska.Łomżyniaku:)
|
|
I co jeszcze? Może informacja z aktualną temperaturą na osiedlu i ilością wolnych miejsc parkingowych też? :P
|
|
Janusz Kos szkoda mi takich zakompleksionych, zgorzkniałych i jęczących ludzi jak ty. Łomża jest pięknym miastem, że nie dużym to fakt, ale to nie dla wszystkich jest wada. dziurę to masz w czaszce po mózgu, mózg pewnie we Warszawie :-)
|
|
A gdzie to jest? :)
|
|
dzielnice łomzy: Rybaki , Rembelin, Skowronki, Łomżyca , Stara Łomża , Zajączkowo , Przbyszewo , Hamburg. Ktos zna jeszcze inne lelumel
|
|
polelum - proszę powiedz gdzie jest zajączkowo, przybyszewo czy hmburg, jestem z rębelina
|
|
Czasem debile greźmolą "BEMOWO", ale kto tam za nimi nadąży...
|
|
W 1969 roku "dostaliśmy mieszkanie" na Rębelinie, na Feliksa B. Polecam lekturę www.historialomzy.pl
|
|
Stare miasto, Łomżyca, Południe, Kraska - 4 dzielnicie, dopasować ulicę do danej to nie problem ;)
|
|
Górka Zawadzka, Koszary, Strzelnica:):)
|
|
a Pociejewo :) Kto nie pamięta Ten nie Przypomni
|
|
no ok a odkąd dana się zaczyna do kąd
|
|
W codziennym życiu taka informacja nie jest potrzebna, a kto gdzie mieszka ten wie jaka to dzielnica.
|
|
A bawełna, albo trójkąt to nie jest dzielnica? Bo życie jest po to by latać na moto
|
|
Rybaki ADALL
|
|
Nazwy dzielnic potrzebne są chyba dla tych przybyszów z tablicami BLM i BKL. Prawdziwy łomżyniak zna dzielnice, ludzi, historie- historyjki z nimi związane. W nowych osiedlowych uliczkach to każdy się zagubi " Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"
|
|
"Łomża składa się z czterech zwyczajowych dzielnic, które dzielą się na 15 osiedli[4]. Stare Miasto – najstarsza część miasta, w której znajduje się wiele zabytków architektury oraz dwa parki miejskie. Ma również tu swoje miejsce większość łomżyńskich urzędów oraz stadion ŁKS-u. W skład Starego Miasta wchodzi Starówka, Rembelin, Os. Monte Cassino oraz nowe osiedla powstałe w miejscu wsi Pociejewo, czyli Os. Skarpa i Os. Pociejewo. Południe – dzielnica, w której znajdują się głównie bloki mieszkalne. Budynki a razem z nimi dzielnica zaczęły powstawać w latach 70., kiedy nastąpił rozwój gospodarczy miasta po nadaniu rangi województwa. Obszar leży na południe od Starego Miasta, stąd też nazwa. Znajdują się tutaj osiedla: Jantar, Górka Zawadzka, Mazowieckie, Konstytucji, Armii Krajowej, Medyk oraz Zawady Przedmieście. Na osiedlu Medyk mieści się Zespolony Szpital Wojewódzki. Dzielnica nadal się rozwija pod względem urbanistycznym. Łomżyca – niegdyś oddzielna miejscowość. Leży w zachodniej części miasta. Tworzą ją osiedla domków jednorodzinnych (Łomżyca, Nowa Łomżyca, Maria, Narew, Staszica, Słoneczne, Parkowe, Młodych i Skowronki). Dzielnica prężnie się rozwija pod względem urbanistycznym. Kraska – najmniejsza z czterech łomżyńskich dzielnic. Leży na południe od Łomżycy. Dawniej była miejscowością. Nazwy ulic pochodzą tu najczęściej od nazw ptaków np. ul. Krucza, ul. Pawia, ul. Kolibrowa itp. Znajdują się tu głównie domki jednorodzinne (Os. Kraska) oraz zakłady przemysłowe (Os. Przemysłowe). Na południe od Kraski położona jest wieś Konarzyce." Nie wymyślajcie jakichś śmiesznych dzielnic.
|
|
|
piszecie o dzielnicach czy o osiedlach? ... w W-wie dzielnica ma 300 000
|
|
Nie wiedziałem ,że koczowisko ludzi o nazwie 'Łomża' ma w ogóle jakieś dzielnice.. Pomysłowo.
|
|
Egzorcysta nie wyskakuj z Warszawa Klękajta narody bo warszawa Co powiesz na meksyk? 36 mln ludzia w jednym mieście Warszawa to pipidówa A my jesteśmy grajdołkiem i co więcej jest to grajdołek na miarę czasów i możliwości i my tym grajdołkiem mówimy nie imperialistom ze śledziowa i warsiawy bo jak my tu bylim to tam jeszcze zajęce srali
|
|
pabloz4 a ty ciulu potomku roztrząsaczy gnoju z podłomżyńskiej wsi jak zawsze masz parobku pańszczyżniany jakieś problemy z samookreśleniem, otóż parobku pańszczyżniany powiem ci, że Łomża to jest urocze miasto z tradycjami i żyją tu ludzie wartościowi i inteligentni, przedsiębiorczy a zawsze znajdzie się wśród najlepszych taka GNIDA jak ty wsiażu , której słoma z butów wystaje, ... ja osobiście jestem warszawiakiem ( udokomentowane przynajmniej pięć pokoleń -) teraz z różnych przyczyn jestem związany już o lat ...dziestu z Łomżą i TO JEST MOJE MIASTO gdzie płacę podatki , na takich klientów MOPSu jak ty dziadu, ... w duszy jestem warszawiakiem a teraz lokalnym patriotom łomżyniakiem , kibicuję ŁKSowi i każdej inicjatywie społecznej, która ma na celu rozwój tego miasta , a ty potomku roztrząsaczy gnoju z podłomżyńskiej wsi jak zawsze masz parobku pańszczyżniany problemy i w swej małomiasteczkowności będziesz zawsze stał jak te przysłowiowe widły w gnoju!
|
|
Przybyszewo to osiedle południe tuz i wzdłuż ulicy Legionów , Zajączkowo do ulice Staffa , Prusa cała ta górka. Hamburg to ulice śniadeckieko , Małachowskiego Kołłataja. A dlatego Hamburg bo ci co tam się na początku sprowadzali wioząc nowo kupione meblościanki na rorzutnikach to chamy i burki wsiowe i dlatego złośliwi nazwali to osiedle Hamburg. Nikogo nie zamierzam tym obrazac z mieszkających tam ale tak jest historia tej nazwy.
|
|
angia nie wiem skąd masz takie informacje ale nie polegają one na prawdzie. Całkowicie pominęłaś takie stare dzielnice jak Skowronki czy , Rybaki
|
|
a kraska nigdy nie była żadna dzielnica miasta tylko zwyczajną wsią pod miastem. teraz po przyłączeniu jej do miasta można ja zaliczyć jako dzielnice. Ale pomijasz istnienie starych dzielnic a wprowadzasz jakie dziwne nowe nazwy np. na osiedlu południe. nie ma dzielnicy południe bo to zawsze było osiedle a nie jakaś dzielnica. rejon tego osiedla zawsze funkcjonował wśród mieszkańców jako Przybyszewo , Zajączkowo, Hamburg.
|
|
Autor: Lulik ok. bardzo ciekawa wiadomość- nie wiedziałem, uzasadnij tylko dlaczego: Hamburg bo ci co tam się na początku sprowadzali... czyżby to była pozostałość po PRLowskich turystach tytoniowych?
|
|
mieszkałem w tej dzielnicy od samego początku jej powstania i tak ja łomżyniacy nazwali od faktu wielkiem migracji w roku 1983 dużej liczby mieszkańców okolicznych wsi do bloków w tej dzielnicy. Do dzisiaj mam obrazy wiezionych nowo wystanych w kolejkach meblościanek na rozrzutnikach. No taka była historia i niech się nikt z mieszkańców nie obraża bo to tylko dowodzi bystrości obserwacji i humoru mieszkańców miasta.
|
|
A raczej hamburk od hamow i burkow.
|
|
Skowronki i Rybaki nie są dzielnicami, to osiedla. Południe jest nazwą dzielnicy już od dobrych x lat. Zajączkowo? Hamburg? To żadne dzielnice. Te nazwy wymyślili sobie mieszkańcy jako określenia osiedli. Poza ulicą nie istnieją. Zanim coś napiszesz zaczerpnij u źródła, chociażby w Urzędzie Miasta. Prawnie w Łomży istnieją tylko 4 dzielnice. A Kraska? Kiedyś os. Zawady Przedmieście było wsią, obecnie należy do dzielnicy Południe. Łomża się powiększa i tyle.
|
|
ja piszę o dzielnica które funkcjonują w potocznym obiegu wśród meiszkańców
|
|
"Mordownia" u zbiegu Jatkowej i Mikrusa
|
|
Ja natomiast piszę o dzielnicach w świetle administracji.
|
|
Południe tak to było osiedle,jak powstawała Bema itd.potem rozciągnęło się po polach,jak ruskie na mapie i uczyniono zeń dzielnice. Lulik osiedle Południe.czyli gdzie jest osiedle Jantar?może osiedle jest na osiedlu?wszystko jasne,mnożą się osiedla... nie mogę powiedzieć,że nie wiem ale wiem,że powiedzieć nie mogę
|
|
Egzorcysta to w Warszawie takie chamstwo jest???? bo inteligencja to w Łomży jak sam napisałeś!
|
|
angie napisała urzędowe dzielnice w stanie na dzień dzisiejszy. Skowronki, Pociejewo, Rybaki, Rembelin Łomżyca itp to dzielnice dawnej Łomży Istniało jeszcze pojecie dla mieszkańców okolic dawnej Jednostki wojskowej , ze mieszkają " na koszarach" To dawne nazwy, pamiętające czasy gdy Łomża kończyła się na ulicy Sikorskiego. a mieszkaniec Zawad, to potocznie był cham z Zawad i koniec. Mordobicie na "chamskim olimpie" miał pewne jak podatki. Miasto się rozwija stąd nowe nazwy. Nie ma kłótni, kto z Łomży ten wie ;) Niekiedy warto powspominać, "targowicę " i cyrki przyjeżdżające na nią , starą cegielnie, "wąskotorówkę" Ehhhh, to były czasy ;) " Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |