sobota, 23 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Okres kolęd .

Okres kolędowania . Jak to u was wyglada, co robicie i ile dajęcie ? Czekam na wpisy .

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Okres kolęd .

KOPA W DUPE I POSZŁA!!!!

Psem szczuje

nie wpuszczam od 5 lat, nie daje kasy.Bez przesady.....

Jak masz dać i potem dostarczać pożywki dla ujadaczy lub samemu ujadać to nie dawaj nic. Ks. ci nic nie powie. Zastrzegają że rodziny które na tą stać i chcą to mogą złożyć ofiarę. Ofiara nie stanowi podstawy kolędy. Takie słowa słyszę co niedziela w kilku kościołach w Łomży. Ks. po rozmowie z nami widząc leżącą kopertę na stole wstał i wychodził pożegnawszy się. Ja się zagadałem i zapomniałem o wręczeniu jej, więc złapałem i wręczyłem już w drzwiach. Tak jak widzisz wcale nie oczekiwał na żadną daninę ale ja sam widzę jak bardzo dużo robi się w naszej katedrze a chodzimy tam i z przyjemnością siedzimy w odnawianych ławkach i ogrzewanym pomieszczeniu. Kiedyś z uwagi na panujące tam zimno przez całą zimę omijaliśmy ją. Ks. Dziekan często zaprasza różnych artystów aby umilić nam życie. Dziś na przykład był zespół folklorystyczny Kurpianka z Kadzidła z bardzo pięknym występem ( śpiewy i tańce kurpiowskie) i młodzi z naszego ROK-u. Po tych nie zwykle pięknych występach nie tylko osoby występujące ale i cała publiczność została zaproszona przez Ks. Dziekana na wystawną kolację przygotowaną przez hotel Zbyszko z Nowogrodu. W najbliższą niedzielę po Mszy Św. o godz. 12-tej wystąpi z koncertem kolęd w jęz. litewskim i polskim chór z Druskiennik, a wieczorem o 19-tej będzie koncert organowy w wykonaniu artysty światowej sławy. Wiosną były prowadzone przez zespół z Otwocka 8-mio tygodniowe rekolekcje na które przybawały ludzie z całej Łomży i okolicy jak się później dowiedziałem ich koszt też pokrył Ks. Proboszcz. Widząc to jak można obszczekiwać księży i składane ofiary przy okazji kolędy, trzeba być chyba wyjątkowym draniem. Wspomniałem o ławkach i ogrzewaniu ale cała katedra została osuszona, odmalowana, naprawiono ściany (wymieniono zmurszałe stare cegły) i cały dach itp. itd..

Ja daję 20 sekund > później wypuszczam psa !!

...niedługo, żeby przyciągnąć ludzi do kościołów księża będą musieli zamawiać striptizerki...

rudy błazen z druhem

te co tu tak oczerniają to pewnie na pierwszej ławce siedzą he żal

"W środę mam kolędę, używając bardziej fachowego języka tak zwaną „wizytę duszpasterską”. Większość moich znajomych nie przyjmuje kolędy, zwłaszcza tych, którzy mieszkają w większych miastach, a nie małych mieścinach i wioskach, gdzie słowo księdza to świętość. Oni zaciskają zęby i przyjmują ” bo co inni powiedzą”, boją się własnego zdania – dziecko do komunii, potem bierzmowanie…"http://bogatego.blog.pl/2014/01/03/takiej-kontroli-wiernych-to-ja-nie-chce-i-nie-akceptuje/

rudy błazen z druhem

franio11 hahah :) Nie którzy się obrażają jak nie zapłacisz :). Kolęda a proboszcz - ludzie mało dają, ogrzewanie kosztuje, hahah.

---------------------------------------------

To jest co łaska, a z tego co się orientuję to od 20 do 50 zł i raczej żaden ksiądz nie zmusza do opłaty za kolędę, to jest tak zwana ofiara (na co cię stać), lecz z powyższych postów jak widać to sami wierzący, kolegę z flaszką owszem wpuści, ale księdza no po co, toż jemu trzeba dać na flaszkę i taka jest nasza mentalność, ale to jest każdego z nas wybór, także nie kraczcie i nie narzekajcie, bo z postów wynika, co jesteście warci.

Chcesz powiedzieć, że wartość człowieka zależy od tego, czy księdzu daje i ile daje...?

rudy błazen z druhem

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org