sobota, 23 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Staż z PUP

Orientuje się ktoś ile trwa procedura zakwalifikowania na staż z PUP, od czasu złożenia wniosku?

Dziękuję za odpowiedz.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Staż z PUP

Mam na myśli wniosek, w którym pracodawca wskazuje imiennie osobę bezrobotną, którą planuje przyjąć na staż.

milion

to zależy od tego czy UP ma kasę jeżeli tak to może trwać 1-2 dni lub 8-10 miesięcy

Rozpatruję sytuację w której PUP deklaruje posiadanie środków na organizację stażu.

Podobno PUP ma 30 dni na udzielenie pisemnej informacji o wyniku rozpatrzenia wniosku, a interesuje mnie ile przebiega to w praktyce.

do 14 dni i kwota jaka otrzymujesz za staz to 890 zl na reke

(JP=JEZUS PANEM)

Ciężka to sprawa. Składałem już kilkakrotnie wniosek ze wskazaniem imiennym na osobę bezrobotną i niestety nic z tego nie wyszło,osoba bezrobotna może kwalifikować się na staż ale zależy na jakie osoby bezrobotne U.P. ma pieniądze itd.

jak to na jakie osoby???
nie rozumiem?? osoba kwalifikuje sie na staz pracodawca ja wpisuje we wniosku. jakie przeszkody jeszcze moga byc??? ze im sie jej twarz nie podoba???

jesli ktos sie kwalifikuje to sie kwalifikuje a jesli nie to nie!!!! nie rozumiem co ty piszesz??

Czy jestes osoba przed 25 r.z., czy po 50 r.z. Zalezy tez, czy jestes swiezo po studiach, czy nie i ile czasu jestes zarejestrowany/a w UP, a takze inne czynniki, ktore sa opisane kto musi jakie warunki spelniac, czy zakwalifkowany mogl byc do stazu z UP. Chociaz teraz UP stawia jeden konkretny warunek m.in. 3miesieczne zatrudnie po odbyciu stazu, a malo ktory pracodawca sie na to pisze :) Powodzenia!!

Przy takich warunkach stawianych przez PUP o których piszesz xxxAngelxxx to raczej nic nie wskazuje żeby środki zostały rozdysponowane w całości, a powinny. Wnioskuję więc, że pierwszeństwo będą miały wnioski z zadeklarowanym w nich zatrudnieniem po odbyciu stażu, a inne będą rozpatrywane w kolejności dalszej, co według mnie nie oznacza, że nie zostaną rozpatrzone pozytywnie.

Takim sposobem PUP czekałby cały rok na wnioski opatrzone priorytetem i mógłby się na nie nie doczekać.

Troche nie jasno sie wyslowilam, bo fakt instytucje publiczne, czyli UM, UG, Policja, Sady, Prokuratura, czy Szkoly nie musza zatrudniac po stazu, ale wtedy idzie sie na staz ze srodkow krajowych, czyli dostaje sie okolo 800 zl, a jak ze srodkow EFS (unijnych) to jest prawie 1000 zl, ale wtedy jest stawiany wymog zatrudnienia po stazu na m.in. 3miesiace. Zas odnosnie instytucji panstwowych, czesto jest tak, ze oni maja okreslona liczbe miejsc na rok i sa juz miejsca zaklepane, ale warto pytac i probowac :)

AHA to jest tak ze jak ty masz kandydata na staz a jest on w dalszej kolejnosci do odbycia stazu to znaczy ze moze sie ni zalapac???

nie znam sie na tym dokladnie bo nie zaglebialam w ten temat. ale zawsze wydawalo mi sie ze jesli ktos sie kwalifikuje na staz a pracodawca go wskaże to po prostu dostanie sie na staż.

no chyba wynagrodzisz jakos pierwszeństwo???

ja robotę za 960 bym wyśmiał :)

---------------------------------------------

Warto wspomniec, ze teraz UP dostaje wiecej pieniedzy, dla osob po 50 r.z. i to ich kieruje w I kolejnosci.

Do panda19833 - tak do konca niewyglada, bo w instytucjach panstwowych, np. na dana instytucje jest 10 miejsc i pracodawca Ciebie moze juz nie chciec, bo ma 10 osob wybranych, a ze inny pracodawca zlozyl dokumenty, to pytanie, czy jeszcze sa pieniazki i inne takie tam... Zas z takich wazniejszych rzeczy to:

Na staż można skierować osoby bezrobotne:
a) do 25 roku życia,
b) które nie ukończyły 27 roku życia, w okresie 12 miesięcy od dnia określonego w dyplomie, świadectwie lub innym dokumencie poświadczającym ukończenie szkoły wyższej,
c) długotrwale bezrobotne albo po zakończeniu realizacji kontraktu socjalnego, albo kobiety, które nie podjęły zatrudnienia po urodzeniu dziecka,
d) powyżej 50 roku życia,
e) bez kwalifikacji zawodowych, bez doświadczenia zawodowego lub bez wykształcenia średniego,
f) samotnie wychowujące co najmniej jedno dziecko do 18 roku życia,
g) które po odbyciu kary pozbawienia wolności nie podjęły zatrudnienia,
h) niepełnosprawne.

Okres organizacji stażu:
- Od 3 do 12 miesięcy (dla osób wymienionych w punktach a-b)
- Od 3 do 6miesięcy (dla osób wymienionych w punktach c -h)

Bezrobotny nie może odbywać ponownie stażu u tego samego organizatora na tym samym stanowisku pracy, na którym wcześniej odbywał staż, przygotowanie zawodowe w miejscu pracy lub przygotowanie zawodowe dorosłych.

A moje g......o siedzi w PUP-ie na stazu za free.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org