piątek, 29 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Nie zapłacenie za aukcje allegro- konsekwencje?

Witam. Mam pytanie, otóż: Co mi moga zrobic jak nie zapłacę za wylicytowany produkt na allegro? ; > produkt za złotówkę, a konkretniej za dwie, bo dwa produkty, ale ostro przesadzil sprzedający z przesyłka. Za list polecony ekonomiczny do każdego produktu liczy sobie +24 zl! :O czyli kupilam dwie rzeczy za 2 zl, a za przesyłkę musiałabym niby zapłacić 48 zl ;o przeciez taki list kosztuje nie wiecej niz 12 zl i mozna te dwie rzeczy w niego zapakować, a nie płacić dwa razy za przesyłkę i oddzielnie pakować produkty.. wiadomo że sprzedający dodatkowo zarabia tez na przesyłce..

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Nie zapłacenie za aukcje allegro- konsekwencje?

chyba nic dostaniesz negatywa i tyle

Hans Kloss to wszystkich szpiegów boss.....

nic ci nie zrobia co najwyzej dostaniesz negatywa ale napisz do tego sprzedajacego ze nie wiedziales o tak duzym koszcie przesylki i rezygnujesz z kupna. tyle .

Pewnie jakieś gówno z chin ?

wylicytowałam raz aukcje i zrezygnowałem,konsekwencja była taka ze dostałem upomnienia od allegro ponoc trzy takie upomnienia i blokuja konto i dostalem negatywa . takze nic strasznego :)

Podrobka perfum Hugo Bossa, ok dzieki :-)

oficjalnie zakup na aukcji jest równoznaczny z zawarciem umowy sprzedaży i sprzedawca będzie mógł żądać (jeżeli o tym wiem:) ) zapłaty za zakupiony towar. jeżeli natomiast chodzi o koszt przesyłki i cena była podana na aukcji to nie będziesz mógł podnosić tego że o tym nie wiedziałeś

Jak licytowalas to widzialas ile kosztuje wysylka. Sprzedawca pewnie zglosi sprawe do allegro, o zwrot prowizji. Trzy takie wnioski w sprawie nie dotrzymania warunkow umowy - blokada konta.

Jesli bardzo nie chcesz otrzymac negatywa możesz rozpoczac spór przez allegro. Czy towar jest wysylany z PL? Bo jesli tak to przesylka jest rzeczywiscie bardzo droga. Napisz w sporze ze nie podobaja Ci sie koszty wysylki, sa bardzo zawyzone, ponadto sprzedawca powinien za taki wygorowany koszt wyslac wszystko jedna paczka, tymbardziej jak sa to probki perfum!

Dobry cwaniaczek, za 2 probki poleconym priorytetowym zaplacil by max 5.50

h0jowe forum

masz 10 dni na rezygnacje zgodnie prawem - oczywiscie od dnia zakupu

nawet jeśli będziemy krzyczeć, głupiec nic nie zrozumie
Katon

piszecie dobry cwaniaczek bo 48 za wysylke ale z was jeszcze lepsze cwaniaczki bo ze perfumy po 1 zl to ok ... proste ze gosciu oszczedza na prowizjach wiec wlozyl kwote w koszt przesylki . Ludzie to sa ludzie perfumy po 1 zl by kupowali ;)

O kosztach wysyłki wiedziałeś licytując aukcję. Niektórzy podwyższają koszt przesyłki a tym samym obniżają cenę towaru lub odwrotnie. Natomiast jeśli nie zapłacisz za wygraną aukcję zapewne sprzedający będzie wnioskował o zwrot prowizji do allegro. Jak się nie mylę zwrot prowizji jest chyba od ceny towaru( ale może się mylę!!) coś ok. 10% ceny. Więc jeśli kupiłeś 2 próbki za 2 zł to będziesz musiał zwrócić ok. 0,40 gr. To chyba lepsze rozwiązanie:)

Poza tym możesz dostać dodatkowo negatywną opinię od sprzedającego. Ja bym napisała do niego, żeby sobie 2 strony odpuściły w opiniach i na tym koniec. Natomiast sprzedający może się na to nie zgodzić i jednak wystawić negatywa. Jeśli tak by było to odpisz w opinii jak naprawdę było.

Na przyszłość: lepiej 2 razy się zastanowić nad zakupem czegoś a potem nie żałować.
Powodzenia!!!

O tym, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem już wiesz.
Natomiast na pytanie co zrobić w tej sytuacji, odpowiem że zgłoś naruszenie zasad do Allegro. Na stronie przedmiotu masz taką możliwość po prawej stronie. Allegro zablokuje aukcje perfumek. To taki bat Allegro na cwaniaczków którzy chcą zmniejszyć prowizję od sprzedaży. Po zablokowaniu aukcji sprzedający nie będzie miał możliwości wystawić negatywa.

To bylo tak ze przypadkowo trafilam na konczaca sie aukcje tych perfum, nikt ich nie licytowal wiec kliknelam na 1 zl i zalicytowalam, za chwile jak sprawdzilam to juz aukcja była zakończona i jedyna ją licytowalam. Pozniej niestety dopiero zaczelam czytac, ze w przesyłce może być tylko jedna sztuka, próba kontaktu ze sprzedajacym bez powodzenia, nie odbiera ani nie odpisuje na maile..

Daj linka do aukcji

h0jowe forum

http://allegro.pl/hogo-boos-black-dla-prawdziwego-faceta-100ml-bcm-i3605884383.html

To nie pRÓbki, a pODRóbki :-)

Jeśli to była licytacja to oczywiście "zgłoszenie naruszenia zasad" odpada.
Możesz do sprzedającego napisać maila z prośbą o podanie realnych kosztów wysyłki Pocztą Polską w 1 paczce, lub zaproponuj odbiór osobisty (nawet jak to drugi koniec Polski) I tak się nie zgodzi na odbiór osobisty, a Ty będziesz miała kwit w ewentualnym sporze że wykazałaś dobrą wolę w dogadaniu się.

nie sluchaj. ja mam 2 konta na allegro. od paru lat. mialam rozne przejscia. ja mialam upomnienia innio ode mnie mieli upomnienia. itp.

nikt ci nie bedzie kazal zwracac za zadne koszty prowizji. za to zwraca allegro.

a ty dostaniesz upomnienie od ALLEGRO. 3 upomnienia i konto blokuja.

no i pewnie od sprzedawcy dostaniesz negatywa.?? !!

koszty prowizji to koszty jakie poniosl sprzedajacy wystawiajac przedmiot.

koszty sa rozne. ja jestem na allegro i kupujacym i sprzedajacym takze wiem co pisze. pozdrawiam

ps. ale nieladnie tak zamawiac i potem w chu....ja kogos robic.

Ja bym to chcetnie odebrała, ale skoro osoba sprzedająca nie wykazuje dobrej chęci, żeby wysłać mi to w jednym liście ekonomicznym, a na dodatek oszukuje mnie na kosztach przesyłki, bo ta przesyłka kosztowała by max 10 zl, a nie 24 zl, to dlaczego ja mam sie dać komuś oszukać? Nigdy nie było że jak coś kupiłam to tego nie odebrałam. A poza tym to nie wysłałam jeszcze tej osobie pieniedzy za te kupione perfumy i nie wyślę, więc przesyłka nie zostanie wysłana. Kontaktowałam się z prośbą o wysłanie w jednej przesyłce, ale Pani stwierdziła, że "przesyłki się nie łączą".. No wiadomo, bo więcej na mnie zarobi jak zapakuje w dwa oddzielne listy.. Więc dlaczego mam sie dac komuś kantować?

To co on zrobił to wprowadzenie w błąd i oszustwo. Na negatywa ty piszesz odpowiedz a podróbkami i oszukiwać w ten sposób nie wolno i raczej on poniesie konsekwencje negatywne bo spory są rozpatrywane i opiniowane przez allegro. Negatywa ci nie wystawi bo on by odniósł większą szkodę w tym wypadku.

W takim razie powinnam już rozpocząć spór na allegro? Bo dziś rano wygrałam licytację.

nie sluchaj.. twoja wina jest. on se moze zyczyc tyle poniewaz np poczte ma 20 km od domu i musi tam dojechac :) ty sie godzisz placic albo nie i nie swiruj bo to nic nie da

nawet kurier tyle nie kasuje...

Wg mnie należałoby to zgłosić do Allegro jako próbę oszustwa na kosztach przesyłki. Nie wiem, czy jest taki zapis w regulaminie Allegro, ale zdaje mi się, że kiedyś był zapis, że koszty przesyłki muszą być realne, a nie zawyżone, zwłaszcza, że te ewidentnie zawyżone są kilkukrotnie, tylko po to, aby sprzedający zaoszczędził na prowizji Allegro. Sprzeda za 1 zł, prowizję zapłaci od 1 zł, a resztę kasy zgarnie w postaci kosztów przesyłki. Wg mnie jest to jawne oszustwo na szkodę Allegro. Także zgłoś to do Allegro, może dostaniesz jakiś odzew od nich.

A swoją drogą to ja też na pewno nie zapłaciłabym tyle za przesyłkę. Wolałabym negatywa dostać. Wg mnie tacy sprzedający to oszuści i omijam takich szerokim łukiem. Kiedy widzę w aukcji zawyżone koszty przesyłki to nie licytuję, choćby nawet rzecz bardzo mi się podobała. Od oszustów nie kupuję.
Wg mnie dopuszczalne koszty przesyłki to realny koszt znaczków + max 3 zł na koszty pakowania.

Te perfumy, nawet dwie sztuki, to koszt znaczków 6,95 zł (list pol. ekon. do 1 kg).

Grozi Ci negatyw, upomnienie, zwrot prowizji .

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org