piątek, 29 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Karta pojazdu

Karta pojazdu

Wyrok WSA w Gorzowie Wlkp. Z dnia 20 lutego 2011 r. sygn. II SA/Go 2/11

Orzecznictwo sądów administracyjnych, w tym przede wszystkim Naczelnego Sądu Administracyjnego rozpoznaje przedmiotowe zagadnienie jednolicie przyjmując, iż czynność polegająca na odmowie zwrotu części opłaty za kartę pojazdu narusza prawo jako wydana bez podstawy prawnej (por. wyroki z dnia 18 czerwca 2008 r., l OSK 52/07; z dnia 17 września 2008 r., I OSK 1340/07, z dnia 24 lutego 2009 r., l OSK 418/08; z dnia 30 czerwca 2009 r., I OSK 939/08; z dnia 25 sierpnia 2009 r., I OSK 1238/08; z dnia 9 grudnia 2009 r., I OSK 773/09; z dnia 15 lutego 2010 r., I OSK 842/09; z dnia 17 lutego 2010 r., I OSK 590/09 oraz I OSK 591/09, publikowane w bazie orzecznictwa na stronie internetowej NSA). Prowadzi to, w oparciu o art. 146 § 1 p.p.s.a., do stwierdzenia bezskuteczność zaskarżonej czynności.

Źródło: Orzecznictwo NSA / fot. sxc.hu

Dziekan

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Karta pojazdu

czyli co bada te zwroty? ja dzis dostalem odmowe.... co z tym teraz robic??? odwolywac sie czy od razy do sadu??

Ja złożyłam wniosek do sądu i nic z tego. Sąd jest po stronie starostwa. Mają odgórne nakazy żeby nie zwracać i kropka. Nic tu wyrok trybunału konstytucyjnego nie zmieni. Można próbować najwyżej tylko stracisz 30 zł

Zambrów mądrzejszy?
http://zambrow.org/aktualnosci/strona.php?strona=artykuly_pokaz&id=8215

Problem ten nie dotyczy tylko naszego Starostwa Powiatowego, ale wszystkich powiatów w Polsce. W okresie od 23 sierpnia 2003 do 15 kwietnia 2006 wydziały komunikacji na podstawie wówczas obowiązujących przepisów i interpretacji tych przepisów, za wydanie karty pojazdu sprowadzanego zza granicy pobierały opłatę w wysokości 500 zł. Tak samo było w Zambrowie. W tym czasie, opłata za wydanie karty pojazdu krajowego wynosiła tylko 75 zł.

Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że Trybunał Konstytucyjny w pewnym momencie orzekł, że starostwa powiatowe, odkąd Polska należy do Unii Europejskiej, nie powinny traktować samochodów z innych krajów UE, jako sprowadzanych zza granicy, a tym samym nie powinny pobierać w przypadku takich samochodów kwoty 500 zł za wydanie karty pojazdu, tylko 75 zł.

Po orzeczeniu Trybunału Konstytucyjnego w kraju wiele osób zaczęło domagać się zwrotu nadpłaconej różnicy 425 zł (500 zł – 75 zł). Również do Starostwa Powiatowego w Zambrowie wpłynęły pierwsze wnioski o zwrot niesłusznie pobranej nadpłaty. Początkowo zambrowskie Starostwo, podobnie jaki inne urzędy w kraju, traktowały podania odmownie. Wiele osób kierowało więc sprawy do sądów i ... wygrywało. Każda decyzja sądu nakazywała starostwu powiatowemu zwrot nadpłaty z odsetkami i dodatkowo generowała koszty sądowe.

- „Uznaliśmy więc, że trzeba te kwoty ludziom wypłacać. I tak to czynimy.” – powiedział nam w piątek nowo wybrany Starosta Zambrowski Stanisław Krajewski.

Kwoty te nie są jednak przelewane automatycznie. Zwrot nadpłaty otrzymają tylko te osoby, które się o to upomną. W tym celu należy złożyć krótkie podanie w sekretariacie Starostwa Powiatowego w Zambrowie z podaniem danych osobowych właściciela pojazdu oraz danych pojazdu. O zwrot różnicy ubiegać się mogą tylko właściciele pojazdów sprowadzanych zza granicy, którzy rejestracji dokonali w okresie od 23 sierpnia 2003 do 15 kwietnia 2006.

Ale w Łomży nie oddają. Ja złożyłam wniosek najpierw do starostwa odp odmowna a później pozew do sądu chyba jako 4 z Łomży. W uzasadnieniu mówią że kasa uzyskana za kartę pojazdu została już rozdysponowana i koniec kropka. Złodziejstwo w imię prawa. to było prawie rok temu nie wiem jak teraz.

basienka_0312 - Ty czytasz czasem co piszesz???

Co Cię może obchodzić fakt, że środki zostały rozdysponowane...
Udało im się skutecznie Cię spławić, ale żeby w XXI wieku, zdawałoby się ludzi świadomych, można było spotkać jeszcze takie "dinozaury intelektualne"?
Uważasz, że Trybunał Konstytucyjny w swoim orzeczeniu nakazującym zwrot nadpłaty, dotyczącym całego kraju, z odpowiedzialności wyłączył jedynie Łomżę???
Swoją drogą Gmina musi być szczęśliwa, że ma takich „łatwych” petentów.

OK. Myślę, że jeżeli nie jest jeszcze za późno na apelację, to Ci pomogę.
Problem w Twoim przypadku mógł polegać na tym, iż jak sama piszesz zwróciłaś się do Starostwa, a Łomża jest miastem na prawach powiatu i opłatę pobierał Prezydent Miasta, a dochód był dochodem Gminy. Do niej więc należy zwracać się o zwrot nadpłaty.
Kolejna sprawa, to Sąd. Ze względu na procedury, o wiele łatwiejsze i szybsze, pozew o zapłatę w postępowaniu upominawczym należy złożyć do Wydziału Cywilnego. Administracyjny, oddala sprawę przy nawet najmniejszym błędzie formalnym, a cywilny prosi o korektę lub uzupełnienie dokumentacji.
Jeżeli posiadasz wszystkie wymagane dokumenty, czyli masz prawo ubiegania się o zwrot, poprawnie i celowo złożysz pozew do Sądu, wyrok może być tylko jeden. Nakaz zapłaty. Pozostaje jeszcze odwołanie Starostwa, Gminy od tegoż wyroku, a Tobie apelacja. Czasem, żeby bardziej zniechęcić Starostwa/Gminy się odwołują. Ma to na celu również odwlekanie terminu zapłaty.
Pozdrawiam i życzę wytrwałości w „walce” o swoje.

PS
basienka_0312 - teraz doczytałem, sprawę zakładałaś rok temu, czyli "już po ptakach".
Chyba, że możesz po takim czasie ponownie ubiegać się o zwrot, w sprawie cywilnej, tego nie wiem.

witam

czy w lomzy udalo sie komus uzyskac zwrot? w jakiej kwocie? 425 czy 500 zl? czy komus udalo sie uzyskac odsetki? od kiedy? dnia zaplaty, czy dnia zlozenia zadania zwrotu oplaty?

wczoraj znalazlem kwitek oplaty za karte pojazdu i postanowilem odzyskac kase:)

w czerwcu wymienialam dowod rejestracyjny ------urzedniczka byla bardzo zaskoczona ,ze mam karte pojazdu!!!! jestem bardzo ciekawa jaka bedzie reakcja gdy pokaze kwit na zdanie samochodu na szrot?:)))

nawet jeśli będziemy krzyczeć, głupiec nic nie zrozumie
Katon

podobno bardzo dużo odmów jest

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org