Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
konkretne wyliczenie ciepla w LSM |
mialam ciekawa rozmowe. pytanie pierwsze - dlaczego wyparki zostaly zamienione na radiowe? odp. na prosby mieszkancow, wiec moje pytanie czy ma takie pismo? cisza!Pytam o koszty jednostkowe -wiec smedzi mi liczbami ktore nic mi nie mowia ---wiec skad te koszty sie wziely?Zaczelam drazyc temat---skonczylo sie na tym , ze ublizam! Wiec te liczby na rozliczeniu skads sie wziely??? pytam skad? cisza.Moje pytanie dlaczego nie patrzac na koszty (pomimo zalozonych podzielnikow) tak szybka decyzja na wymiane na radiowe? nawet jeśli będziemy krzyczeć, głupiec nic nie zrozumie Katon
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: konkretne wyliczenie ciepla w LSM |
uuuppppppp nawet jeśli będziemy krzyczeć, głupiec nic nie zrozumie Katon
|
|
To, że wymienili podzielniki ciepła na radiowe to tylko duży plus, ponieważ stare - rtęciowe naliczały nawet jak grzenijk nie był włączony, mogłaś całą zimę nie urzywać grzejnika a i tak zeszły dwie, trzy kreski. Ten ma być dokładniejszy. Na resztę pyt. nie znam odpowiedzi. :p
|
|
Biernaczento ( ja widze co innego nawet jeśli będziemy krzyczeć, głupiec nic nie zrozumie Katon
|
|
Pytanie tylko jaki współczynnik przyjmują i z czego on wynika.
|
|
Rzepicha co widzisz konkretnie ? OCB ?
|
|
Zakładam, że przyszło Ci dopłacić sporo do ogrzewania i jesteś zbulwersowana tym, nie tylko ty. Podobno jest dużo nieprawidłowości w przy rozliczaniu kosztów ogrzewania w spółdzielniach. A tak apropo jest to zajebiście rozległy temat i można o nim gadać i gadać.
|
|
" o, że wymienili podzielniki ciepła na radiowe to tylko duży plus, ponieważ stare - rtęciowe naliczały nawet jak grzenijk nie był włączony, mogłaś całą zimę nie urzywać grzejnika a i tak zeszły dwie, trzy kreski. Ten ma być dokładniejszy." DOKŁADNIEJSZY ??? DOBRE SOBIE . u mnie podzielnik naliczył 42 jednostki chociaż grzejnik był zakręcony całą zimę .Więc gdzie tu dokładność ?????
|
|
bodek to ,ze był zakręcony całą zimę ok a jesień i wiosna ? pewnie krasnoludy wpisały ci 42 jednostki
|
|
Bodek napisałem "Ten ma być dokładniejszy"(a nie jest dokładniejszy) - napisałem tak bo u mnie dopiero w tym roku wymienili podzielniki na radiowe, i zobaczę jak się sprawa ma. Jeżeli Ci naliczył aż 42 jednostki to chyba powinieneś to zgłosić, nie sądzisz? Po drugię sprawdź swój zawór termo. Bo pomimo to, że zakręcasz zawór na zero to może on przepuszczać ciepło a grzejnik nie musi być wcale gorący. Swoją drogą baaardzo ciekawy temat. Z tymi podzielnikami wyjdą jaja, już wychodzą powoli :)
|
|
ludzie to jest podzielnik kosztów ! a nie licznik ! ...klatki , łazienki ,piony
|
|
kawosz nie zabłysłeś w tym momencie. Nikt nie napisał, że jest to licznik.
|
|
Kawoszu Jak zimą był zakręcony to wiosną i jesienią chyba tym bardziej nie uważasz?
|
|
U mnie w tym roku koszty użytkownika wzrosły raptem 40zł ale z to koszty stałe prawie 200zł. Co składa się na te koszt stałe i właśnie jakimi kryteriami kierują ustalając ten współczynnik bo to już czarna magia skąd oni to biorą.
|
|
Mieszkanie o tym takim samym metrażu w innej spółdzielni niż LSM i o połowę jednostek więcej. Tam zwrot 180zł natomiast w LSM 150 zł dopłaty. I gdzie tu sprawiedliwość. Pozdrowienia dla P LIpskiego bo nie okrada swoich lokatorów.
|
|
A może czas potrząsnąć tym towarzystwem wzajemnej adoracji w Łsm.
|
|
|
U nas w domu w jednym pokoju też ponad 40 jednostek mimo zakręconego grzejnika! Pozostałe pomieszczenia ok. Czyżby błąd pomiaru????
|
|
Uważacie że jak już przykręciliście kurek to już jest ok a sprawdziliście pomimo to czy kaloryfer nie jest ciepły, może termostaty wam nie trzymają i dalej woda dostaje się do kaloryfera i stąd te parę jednostek.
|
|
Czyli albo powinno być ciepło, albo rzeczywiście parę jednostek. A tu o! 43
|
|
Ja juz się gubię. Ktoś pisał, że porównując rozliczenie z Perspektywy z rozliczeniem z ŁSM, w mieszkaniu o takim samym metrażu, ŁSM jest tańsza znacznie, teraz ktoś krzyczy, że Perspektywa nie okrada. Ja nie twierdzę, że okrada, ale u mnie co roku są dopłaty właśnie w Perspektywie, pomimo maksymalnego oszczędzania. Marznę w chałupie a dopłaty dalej wysokie. ___________________________________________________________ Nie ma miłości, są ciężarówki ;)
|
|
Tak czy owak to i tak wyrąbią nas lokatorów w .upe każde mieszkanie jeszt rozliczane wg. innych kryteri. a sprawa jak bumerang powraca kazdego roku przy rozliczaniu podzielników. Przecież muszą mieć skądś na premię, nieprawdaż?
|
|
jakby nie patrzyl **** z tylu/ nawet jeśli będziemy krzyczeć, głupiec nic nie zrozumie Katon
|
|
A ja , jak co roku mam nadpłatę :):):)
|
|
Nadpłatę miałem zawszę a w tym roku z nowymi podzielnikami 960 plnów Dolłacić trzeba , a upałów w domu nie było :-)
|
|
Bodek jakim cudem jak ty na Perspektywie mieszkasz a tam juz dawno sa elektroniczne podzielniki :) w lsm nie ma multimedii :P
|
|
Co roku mialem nadplate w kwocie 450zl z racji ze wiecej przebywałem za granica,po wymianie na jakies zryte mierniki mam 80zl nadplaty,najwyrazniej jakis prezesik ma z tego dole i ma wy....ne na ludzi. BACA
|
|
Baca a napisz z łaski swojej kwotę przeplaty jaką uiszczales dwa lata temu jaka rok temu... Zanim zaczniecie wyklinac to może zauwazycie ze zaliczki na c.o. sa indywidualnie dobierane w LSM w każdym mieszkaniu Właśnie w takich przypadkach jak u Bacy zaliczka na c.o. była specjalnie zmniejszona w oparciu o jego duże, coroczne zwroty, by płacił co miesiąc mniej, skoro rokrocznie praktycznie nie korzystał z ciepła. Jeszcze raz reasumujac: Niech każdy sprawdzi wysokość przedplaty na rozliczeniu jaka przez cały rok uiscil na poczet rozliczenia c.o. bo każde mieszkanie w łomżyńskiej spółdzielni mieszkaniowej ma te zaliczki inne i dopasowane w zależności jak korzysta z ciepla . Nie zapominajcie tez o trzech podwyzkach energii cieplnej zafumdowanych przez MPEC ! W ubiegłym roku o dwóch i w tym roku jednej
|
|
Ja na Księcia Janusz w zeszłym roku oszczedzałam na ogrzewaniu i miałam 250 dopłaty a w tym wogóle nie oszczędzałam i mam 230 dopłaty? Więc nie mam pojęcia jak oni to liczą!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
Ludzie nie gadajcie głupot. Sprawdziłem na własnym przykładzie. Jak grzejnik jest zakręcony cały rok to podzielnik elektroniczny wskazuje "0" słownie: zero, w odróżnieniu od wyparkowego który wskazywał 2 do 3 kresek. Jeśli ktoś twierdzi, że miał zakręcony a ma tyle a tyle jednostek to znaczy, że ma najzwyczajniej w świecie zwalony zawór grzejnikowy z termostatem. W pewnych warunkach pewnie zawór delikatnie się otwiera i kilka, kilkanaście kresek mogą sobie co niektórzy ponabijać. Nie wierzę, że w trakcie sezonu siedzicie całą dobę z ręką na grzejniku także jego leciutkie grzanie w pewnych okresach może przejść dla Was niezauważone.
|
|
1972 -- a ty czytales instrukcje obslugi podzielnikow radiowych??/ chyba nie!!!! bo tam jak BYK pisze ze nawet rejestruje cieplo gdy gotujesz posilek!!! nawet jeśli będziemy krzyczeć, głupiec nic nie zrozumie Katon
|
|
No właśnie, największy przekręt to podzielnik w kuchni. Nabija przy gotowaniu, czyli ogrzewam pomieszczenie gazem, a jeszcze za to dopłacam... Vlad piszesz o zaliczkach, ok. Ale porównując rozliczenia za poprzedni rok i obecne, koszt ogrzewania ok. 1200zł, a teraz ponad 2000zł. I to ani grzejniki na maxa nie odkręcane, ani nawet nie odkręcane w całym mieszkaniu, bo nie było potrzeby. Więc skoro grzane było podobnie, jak poprzedni rok, to skąd taka różnica?
|
|
Dran, ja i moi znajomi zdają sobie to samo pytanie. Skąd ta różnica? Moja mama np. w ubiegłym sezonie grzewczym zapłaciła za ogrzewanie ok. 1300 zł, a w bieżącym ok. 1900 zł przy takim samym sposobie ogrzewania i nieużywaniu dwóch pokoi, w których odczyt podzielników wyniósł 0. Dlaczego? Tylko niech nikt nie pisze, że zima była cięższa. Jeśli pamiętacie zimę 2011/12 to była ona także bardzo ciężka i długa, więc grzanie było porównywalne. A i podwyżki MPEC nie były aż tak znaczne, żeby rachunek wzrósł aż o 46%. Inna ciekawostka- sąsiadka mamy piętro niżej grzała we wszystkich pomieszczeniach i bez ograniczeń i zapłaciła też około 1900 zł. O co tu chodzi? Czyżby te podzielniki to był tzw. pic na wodę?
|
|
Rzepicha i inni nie pierdzielcie, że Wam nabija w kuchni. Przy zakręconym i sprawnym zaworze grzejnikowym podzielnik firmy ista [nie wiem jak inne] wykazał po sezonie 0, słownie "zero". Gotuję średnio, nie za dużo nie za mało. Kuchnia jest zdecydowanie najzimniejszym pomieszczeniem w mieszkaniu ale nie panuje też tam arktyczny mróz. Zatem macie dwie opcje: - macie niesprawny zawór który nie odcina całkowicie przepływu wody przy nastawie na * - wietrzycie w kuchni doprowadzając czasami do spadku temperatury bodajże poniżej temperatury 16 stopni [ w pobliżu grzejnika który zazwyczaj jest pod oknem] i wtedy grzejnik zacznie Wam grzać samodzielnie.
|
|
1972 - wroc do instrukcji , nie wyssalam tego z brudnego palca! nawet jeśli będziemy krzyczeć, głupiec nic nie zrozumie Katon
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |