sobota, 23 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Zdjęcia przedwojennej Łomży. Zobacz koniecznie !!!

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom sporej, mam nadzieję, grupy naszych łomżyńskich forumowiczów zainteresowanych przedwojennymi losami Łomży a także w trosce o poszerzenie wiedzy na temat naszego miasta wśród młodzieży zakładam ten temat. Łomża na przełomie stuleci zmieniała swoje oblicze wielokrotnie, w ostatnim czasie po II wojnie światowej zmieniła się praktycznie "nie do poznania". Łomża przedwojenna miała swój niepowtarzalny klimat, którego cząstkę wielu z nas czuje do dziś. Przechodząc przez ulice Starego Rynku, Dworną, Polową , Krótką, Senatorską czy Sienkiewicza odczuwam dumę z faktu, iż jestem mieszkańcem tego mazowieckiego miasta. Miasta o bogatej tradycji, kulturze, własnej tożsamości. Dlatego też pragnę podzielić się z innymi mieszkańcami przynajmniej cząstką starego, polskiego Civitas Łomża, zawartej w biało-czarnych fotografiach. Konfrontacja ówczesnej Łomży z współczesną bywa niekiedy zaskakująca...
Niech duch tamtej Łomży ponownie zagości wśród nas.

Dumny mieszkaniec Łomży

Przejdźmy do konkretów:
1. Fotki wklejamy głównie przez:
- www.imageshack.us
- www.tinypic.com

2. Nie wklejajmy całych zdjęć !!! Wystarczy sam link, ułatwi to przeglądanie zdjęć bez tzw. "rozjeżdzania się forum", skróci czas ładowania się tematu.

Sposób wklejania zdjęć:
adres zdjęcia

3. Do każdego zdjęcia prosiłbym w miarę możliwości zamieszczać krótki opis, komentarz - gdzie wykonano dane zdjęcia, co w tym miejscu się teraz znajduje itp.

4. Prostujmy nieprawdziwe informacje, pomyłki. Niestety, nikt nie jest bezbłędny.

Zaczynamy naszą podróż sentymentalną...

http://i2.tinypic.com/v8mmo8.jpg
1. Łomża. Promenada. Nowy Rynek (obecnie plac Kościuszki). Zdjęcie było robione prawdopodobnie z 1 piętra (?) kamienicy w której do niedawna mieścił się Gamvid.
http://i2.tinypic.com/v8musl.jpg
2. Ulica Rządowa. Na lewo Kościół popijarski, ewangelicki. Obecnie kilkanście metrów dalej znajduje się Hotel Polonez. Budynek po środku zdjęcia mieścił się mniej więcej w miejscu dzisiejszego kiosku Ruchu.
http://i2.tinypic.com/v8mxvr.jpg
3. Most żelazny w południowo-wschodniej stronie Łomży. Komenarz jest chyba zbędny. Solidna, przedwojenna polska konstrukcja. Zwróćcie uwagę na wygląd filarów tego mostu. Na zdjęciu widać kilka charakterystycznych budowli m.in. Kościoły "panien" i Kapucynów.
http://i2.tinypic.com/v8n310.jpg
4. Wnętrze łomżyńskiej Fary (Katedry). Nawa główna. Porównajcie to zdjęcie z obecnym wyglądem kościoła... Zwróćie uwagę na przepiękne zdobienia sklepienia Katedry.

Jeszcze raz gorąco zachęcam do prezentowania przedwojennych zdjęć naszego pięknego miasta.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Zdjęcia przedwojennej Łomży. Zobacz koniecznie !!!

To se newrati.....ale zdjęcia robią wrażenie...

łądne fotki :)

Troche Łomża się zmieniła!

Ptysiu jestem z ciebie dumny chyba twoj najlepszy temat:).Moj dziadek kiedys mowil mi o Łomży przed wojną.Było pięknie teraz jest do bani...No cóż wojna robi swoje.Ale gdyby wszyscy chcieli Łomża nadal byłaby w świetnej formie.Spujrzcie na kamienice które przetrwały.Nie wiem jak wy ale gdy ide ulica i widze kamienice które rozpadaja sie w oczach to zal mi tyłek sciska...Ale lepiej niech sie wali niz oddac to żydom którzy byli włascicielami wiekszosci pieknych budynkow w Łomży nie??Takie podejscie smieszy mnie.Dziadek mówił mi że to byli naprawde równi ludzie i że żyjac z nimi w zgodzie źle sie na tym nie wychodziło.Ale co tam..zawiśc zazdrosc zamiast starac sie miec wiecej.Lepiej niech on nie ma jak my nie mozemy miec co??Proponuje oddac bez szemrania wszystkie kamienice przedwojennym włascicielom.I tak wszystko stosunkowo ulega prywatyzacji a to krok do rozwoju.Miasto i tak nie dba o estetyke.I 1 prosba jak ktos zamierza bronic miasta.Nie zasłaniajcie sie farna....Smieszna sprawa:).Pomyślcie o tym i piszcie co sadzicie o tym

Łomża kiedyś była bardzo ładna

http://img208.imageshack.us/my.php?image=04hj8le.jpg

ja mam duzo takich fotek ale potrzebowal bym czasu zeby je wszystkie zamiescic poniewaz to sa pocztowki ktore musialbym zeskanowac :P

Gdzie to jest?
Łomża 1912r.

Według mnie to zdjecie budynku przy ul. Kopernika, obok starego cemntarza. Obecnie teren sądu.

hihihi
wg mnie to jest budynek więzienia, obecnie szkoła muzyczna. Gdybyśmy obrócili się w prawą stronę to byśmy zobaczyli obecną szkołę drzewną.

Spójrzcie jaki park jest jeszcze skromny a drzewa małe. i wrony spacerowiczom nie robią na głowy.

pozdrawiam

Bunkier, jesteś kozak !!!!
Szukałem takiego ujęcia byłego więzienia przez długie lata...

Wielkie dzięki za udostępnienie tej fotki !!!

-> Zdjęcie
7. Ulica Sienkiewicza, dawniej m.in. Soborna.
Kamienica po lewej stronie zdjęcia niestety nie zachowała się do czasów współczesnych. Kamienica na centralnym planie to jedna z najpiękniejszych budowli Łomży, obecnie wspaniale odrestaurowana kaminica z bogatą, pseudoklasycystyczną elewacją z początku XX w.

-> Zdjęcie
8. Aleja Legionów, dawniej Aleja Śniadowska.
Unikalne zdjęcie - widok na Aleję Śniadowską. Budynek z lewej strony zdjęcia zostanie później przebudowany na gmach obecnej Szkoły Drzewnej, w głębi zaczątki Parku Ludowego (wejście do tegoż parku) i szosa prowadząca do Śniadowa. Fotografia nie ujęła zabudowań mieszczących się po prawej stronie drogi. Zdjęcie z początku XX w.

fajne zdjęcia
żałuję że nie mam żadnego,jakim mógłbym sie tu pochwalić,ale zawsze miło popatrzeć
kawał historii naszego miasta...

8. Aleja Legionów, dawniej Aleja Śniadowska.
Unikalne zdjęcie - widok na Aleję Śniadowską. Budynek z lewej strony zdjęcia zostanie później przebudowany na gmach obecnej Szkoły Drzewnej, w głębi zaczątki Parku Ludowego (wejście do tegoż parku) i szosa prowadząca do Śniadowa. Fotografia nie ujęła zabudowań mieszczących się po prawej stronie drogi. Zdjęcie z początku XX w.

Jakie były zabudowania po prawej stronie drogi?
Myślę, że oprócz więzienia i koszar nie było nic więcej orzy Szosie Sniadowskiej. W zasadzie na początku XX wieku Dom Ludowy był jeszcze poza miastem, bowiem miasto kończyło się na ulic Polowej.

Więcej zdjęć przedwojennej Łomży:

http://www.bagnowka.com/index.php?m=atoz&g=1271

http://www.szukamypolski.com/galery_1b.php?cat_id=138

Gdybym miał skaner przy kompie już bym miał kilka Łomżyńskich starszych pocztówek...jeszcze pewnie je gdzieś mam:)

wow - aleja śniadowska a za nią...pustki! robi wrażenie. I ten park taki malutki :) Dawajcie więcej!

Niezły temat założyłeś Ptysiu :) Miło popatrzeć jak było jak jeszcze nas nie było :)

Maciek napisał:
Jakie były zabudowania po prawej stronie drogi?
Myślę, że oprócz więzienia i koszar nie było nic więcej orzy Szosie Sniadowskiej. W zasadzie na początku XX wieku Dom Ludowy był jeszcze poza miastem, bowiem miasto kończyło się na ulic Polowej.

A jednak coś tam stało.

Z rodzinnych opowiadań wiem, że pomiędzy obecnie odrestaurowanym przedwojennym budynkiem (stojącym naprzeciwko przystanku) a obecną ulicą Marii Skłodowskiej-Curie stały dwa jednopiętrowe murowane budynki mieszkalne (jeden z nich z dosyć szerokim podwórzem należal do państwa Kamińskich). Dalej w stronę Śniadowa, vis a vis obecnej Szkoły Drzewnej stał tzw. "drewniak" - drewniany jednopiętrowy budynek z czerwoną dachówka ulokowany blisko ulicy. Następnie mamy starą, dwupiętrową kamienicę z pierwszej połowy XX wieku (zapewne wybudowana w podobnym okresie do Domu Ludowego). Za kamienicą znajdował się jednopiętrowy budynek z cegły wraz z ogrodem (zarówno domek jak i sam ogród istnieje do dzisiaj). Idąc dalej, w stronę więzienia mijało się prawdopodobnie 2 lub 3 budynki drewniane bądź murowane (zapewne jednokondygnacyjne). Po wojnie w tym miejscu naprzeciwko parku istniały zabudowania p. Dębowskiego - dom, stodoła i murowana chlewnia. Od strony dzisiejszego "Trupka" do (mniej więcej) budynku administracyjnego więzienia prawdopodobnie przed wojna rozciagały się nieużytki bądź sad (który istniały z całą pewnością po wojnie do lat 70-tych). Część z tych budynków, które opisałem istniała w momencie wykonania powyższej fotografii.
Zaznaczam, że jest to opis pochodzący z rodzinnych przekazów, więc może być w mniejszym bądź większym stopniu nieścisły.

Pozdrawiam.

PS. Z tego co pamiętam na jednej stronie kamienicy niedaleko kiosku Ruchu bądź na tym domku z ogrodem widnieje data powstania budynku. Gdy znajdę trochę więcej czasu sprawdzę tą datę.

Ptysiu 80, chodzi mnie lata w których było zrobione to zdjęcie gdzieś w połowie lat 20-tych. Z przeczytanych wspomnień Pana Bogdana Karwasińskiego wnioskuje, że jedynymi zabudowaniami w tych właśnie latach na tej ulicy było więzienie, za wałami monopol spirytusowy i około 2 km od miasta koszary carskie.

http://www.4lomza.pl/index.php?wiad=3626

Pozdrowienia.

Ja bym jednak obstawał przynajmniej za tą kamienicą z oficyną przy kiosku "Ruchu". Zwróć uwagę na pewien fakt: patrząc na ten budynek pod kątem architektonicznym można stwierdzić, że powstał on w latach 1920-1929 lub w okresie 1900-1919 (ja stawiałbym na ten właśnie okres), na pewno nie w latach 30-tych (w tym okresie powstały dwa żółte budynki, lokowane bliżej obecnego ronda). Trzeba byłoby sobie jeszcze uzmysłowić z jakiego przedziału czasowego pochodzi zdjęcie (możliwa data powstania fotografii - od roku powstania Domu Ludowego do czasu dobudowania kondygnacji).

Może Jacek16 ma jakąś ciekawą teorię ?

Pocztówka z obiegu , nakładem : Księgarnia M . Putkowski , dawniej M. Rychter w Łomży 1916 r. Zdjęcie musiało być zrobione wcześniej.

Budynek parterowy wzniesiono w 1905 r. jako Dom Ludowy. W okresie międzywojennym, w latach 1922-1924 został rozbudowany i znalazła w nim siedzibę, powstała wcześniej w 1919 r. Szkoła Miernicza.
Park Ludowy założono w 1905 roku. Zdjęcie zrobiono prawdopodobnie około 1915 roku.
Może także Czesław dorzuciłby trochę wiadomośći o ulicy Śniadowskiej z lat 20-tych XX wieku.

Pozdrawiam.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org