Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Tradycje Wielkanocne. |
Niedziela Wielkanocna, msza rezurekcyjna i śniadanie. Zajączek wielkanocny przynosił prezenty i chował w kapuście, dzieci biegały po ogródku i szukały ich. Od chrzestnych dostawały prezenty - jak to się nazywało? Włóczebno? Poniedziałkowy dyngus i ganianie z wodą po domach w poszukiwaniu suchych panien. ....jakie pamiętacie tradycje z dawnych lat? Kościelne i pozakościelne... _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Tradycje Wielkanocne. |
calowanie taty przy jajku :)
|
|
bicie sie jajkami :P
|
|
jezdzilismy do babci, tam mieszka tez moja siostra cioteczna i mieszkala ciocia-chodzilo sie w kolko od jednych do drugich i panowalo ogolne pijanstwo/dorosli/ zajaczka u mnie sie nie praktykowalo, rezulekcji tez nie- jakas niereligijna ta moja rodzina salatka jarzynowa zawsze bedzie mi sie kojarzyla z wielkanoca czy u was sie jada/jadalo/ bialy barszcz na wielkanoc
|
|
Przypominam sobie,ze za moich starych dobrych czasow nie szukalo sie prezentow w kapuscie,chodzilo sie do rodzicow chrzestnych po tak zwany wykup.wtedy wykup zawieral jajka,kielbaske,czasem pomaranczke,co wtedy bylo rarytasem,no i hihi "pare groszy" Zdrowych ,wesolych i pogodnych Swiat wszystkim Forumowiczom,mokrego dyngusa:-)
|
|
może to też należy do tradycji ale ciężko jest znaleźć trzeźwego Polaka w świeta:P:P:P bigi2004
|
|
u mnie babcia gotowała jajka w wywarze z cebuli a potem kozikiem albo scyzorykiem wydrapywaliśmy wzory wielkanocne (mi sie nie udawały) elutkafajna
|
|
a co do trzeźwości to u mnie w rodzinie wszyscy są w święta trzeźwi a jesteśmy Polakami, więc bigi2004 nie rób z nas kraju alkoholików elutkafajna
|
|
Nie musi robić, już nim jesteśmy ;-) Pozdrawiam
|
|
To teraz współczuję Twojemu mężowi.
|
|
Nie wyobrażam sobie tych Świąt bez nabożeństwa Drogi Krzyżwej W Wielki Piątek, Adoracji Krzyża, a w Wielką Sobotę tzw. Mszy Światła. Poza tym śniadanko,odwiedziny u rodziny, bazie, bukszpan,kurczaki i babka wielkanocna.
|
|
a co z tym bialym barszczem byl/jest u was, czy nie, bo mnie to wyjatkowo interesuje
|
|
Biały barszcz koniecznie! Z surową kiełbaską lub pulpecikami. Można dodać jajeczko. Pychota...:))) G a z e l a
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |