sobota, 30 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Tradycje Wielkanocne.

Niedziela Wielkanocna, msza rezurekcyjna i śniadanie.

Zajączek wielkanocny przynosił prezenty i chował w kapuście, dzieci biegały po ogródku i szukały ich. Od chrzestnych dostawały prezenty - jak to się nazywało? Włóczebno?

Poniedziałkowy dyngus i ganianie z wodą po domach w poszukiwaniu suchych panien.

....jakie pamiętacie tradycje z dawnych lat? Kościelne i pozakościelne...

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Tradycje Wielkanocne.

calowanie taty przy jajku :)

bicie sie jajkami :P

jezdzilismy do babci, tam mieszka tez moja siostra cioteczna i mieszkala ciocia-chodzilo sie w kolko od jednych do drugich i panowalo ogolne pijanstwo/dorosli/
zajaczka u mnie sie nie praktykowalo, rezulekcji tez nie- jakas niereligijna ta moja rodzina
salatka jarzynowa zawsze bedzie mi sie kojarzyla z wielkanoca

czy u was sie jada/jadalo/ bialy barszcz na wielkanoc

Przypominam sobie,ze za moich starych dobrych czasow nie szukalo sie prezentow w kapuscie,chodzilo sie do rodzicow chrzestnych po tak zwany wykup.wtedy wykup zawieral jajka,kielbaske,czasem pomaranczke,co wtedy bylo rarytasem,no i hihi "pare groszy"
Zdrowych ,wesolych i pogodnych Swiat wszystkim Forumowiczom,mokrego dyngusa:-)

może to też należy do tradycji ale ciężko jest znaleźć trzeźwego Polaka w świeta:P:P:P

bigi2004

u mnie babcia gotowała jajka w wywarze z cebuli a potem kozikiem albo scyzorykiem wydrapywaliśmy wzory wielkanocne (mi sie nie udawały)

elutkafajna

a co do trzeźwości to u mnie w rodzinie wszyscy są w święta trzeźwi a jesteśmy Polakami, więc bigi2004 nie rób z nas kraju alkoholików

elutkafajna

Nie musi robić, już nim jesteśmy ;-)

Pozdrawiam

To teraz współczuję Twojemu mężowi.

Nie wyobrażam sobie tych Świąt bez nabożeństwa Drogi Krzyżwej W Wielki Piątek, Adoracji Krzyża, a w Wielką Sobotę tzw. Mszy Światła. Poza tym śniadanko,odwiedziny u rodziny, bazie, bukszpan,kurczaki i babka wielkanocna.

a co z tym bialym barszczem byl/jest u was, czy nie, bo mnie to wyjatkowo interesuje

Biały barszcz koniecznie! Z surową kiełbaską lub pulpecikami. Można dodać jajeczko. Pychota...:)))

G a z e l a

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org