sobota, 23 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
ŁKS

Mam prośbe. Czy ktoś posiada może jakies zdjęcia, artykuły o meczu z Jagiellonią z 96. Jakieś linki co kolwiek. Z góry dzięki

michał

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: ŁKS

1. Księga gości na stronie www.lks.lomza.tk, przeszukaj całość, były tam wklejane artykuły na temat tego meczu.
2. Henryk Pestka "Łomżyński Klub Sportowy" - strona 245.
3. Popytaj starszych kibiców na meczu, na pewno wiedzą coś na ten temat.
4. Przejdź się do siedziby Radia Białystok na Sadową, może mają tam jeszcze tą relację z wydarzeń, kiedyś miałem całą kasetę nagraną.

Dawać ich, dawać !!! hehe

A co chcesz konkretnie wiedzieć? Jeśli koniecznie szukasz jakichś materiałów, to niestety nie mogę Tobie pomóc, ale chętnie służę swoją pamięcią. Byłem na tym meczu i jeszcze co nieco pamiętam.

-----------------------------------------------------------
Hańba więc klechom, wszystkim oszczercom,
co lud tumanią i z niego drwią

JATKA NA STADIONIE, KILKUDZIESIĘCIU KIBICÓW POSZKODOWANYCH PODCZAS MECZU ŁKS ŁOMŻA : JAGIELLONIA (rel. Gazeta Współczesna)
Dwie osoby poważnie ranne kilkadziesišt z lekkimi obrażeniami ciała to finał zaplanowanego na niedzielę spotkania pomiędzy ŁKS Łomża : Jagiellonia. Mimo, że oba zespoły występujš w III lidze kibice z Łomży mieli przedsmak pierwszoligowych ,,emocji". Wszystko za sprawš białostockich szalikowców i opieszałoœć łomżyńskiej policji. Już kilkanaœcie minut przed zaplanowanym czasem rozpoczęcia meczu wiadomo było, że atrakcji nie zabraknie. Na dotychczas spokojnym stadionie w Łomży pojawił się dwa autokary z kibicami Jagiellonii. Szalikowcy zamiast usišœć na trybunach demonstracyjnie kršżyli po bieżni i boisku skandujšc pod adresem Łomży i ŁKS hasła powszechnie uważane za obelżywe. Następnie zajęli sektor stadionu przy budce z piwem i rozpoczęli utarczki z miejscowymi kibicami.
Kibice ŁKS długo dawali się prowokować. Dopiero przerwa meczu, kilkanaœcie minut po gwizdku spowodowana kontuzjš sędziego bocznego doprowadziła do poważniejszych konfrontacji. Łomżynianie poczštkowo zaatakowani przez goœci nie wdawali się w bijatykę. Rozpoczęła się ona w momencie kiedy pseudokibice z Białegostoku pobili starszych mężczyzn stojšcych przy głównej trybunie. Rozpoczęła się jatka. Walka na butelki kije pojemniki na œmieci trwała krótko. Szalikowcy z Białegostoku uciekli poza ogrodzenie stadionu . Jeden z nich miał pecha. Dostał się w tłum łomżan. Pobity leżał na bocznym boisku, a obok niego płonęła flaga Jagiellonii. Z ciężkimi obrażeniami głowy, klatki piersiowej i brzucha został następnie odwieziony do miejskiego szpitala.
Białostoczanie po kilkunastu minutach powrócili na stadion i ,,przebili się" do autokarów, na które natychmiast posypał się grad kamieni. Na ich szczęœcie w tym momencie na stadion dotarła policja. Dlaczego tak póŸno? Niewiadomo.
- Cztery razy dzwoniłem na policję. Informowałem oficjalnie dyżurnego jeszcze przed meczem o możliwoœci incydentów. Na próżno żali się prezes ŁKS.
W wyniku interwencji policji większoœć białostockich kiboli została zatrzymana. Częœć pozbywszy się znaków identyfikacyjnych, kurtek czy flag wymknęła się ze stadionu w kierunku miasta. Sędzia zawodów z OKS Warszawa przyznał że jeszcze nigdy nie był œwiadkiem podobnych zajœć na trybunach. O tym czy stadion zostanie zamknięty zadecydujš władze zwišzku.
Po zakończeniu bijatyki najwięcej pracy mieli lekarze z łomżyńskiego pogotowia, którzy musieli udzielać pomocy wielu lekko rannym kibicom. Jeden z nich został pchnięty nożem

O KROK OD TRAGEDII
Podczas bijatyki na łomżyńskim stadionie będšcej przyczynš przerwania niedzielnego meczu, obrażenia doznało kilkadziesišt osób, w tym 4 funkcjonariuszy policji. Poza tym uszkodzono kilka pojazdów najpoważniej autokar z Białegostoku i policyjnš nysę. Do wyjaœnienia zatrzymano 64 kibiców Jagiellonii.
- Dobrze , że nie skończyło się na ofiarach.
Zarzuty opieszałoœci odpierali policjanci: - W mojej ocenie działania przebiegały bardzo sprawnie w warunkach, które istniejš w Łomży - stwierdził A. Choromański komendant rejonowy policji w Łomży. - Po uzyskaniu informacji ze stadionu wysłane zostały dwa radiowozy. Funkcjonariusze stwierdzili jednak, że nie będš w stanie zapanować nad agresywnš grupš kibiców z Białegostoku. Ogłosiłem alarm. Po 30 min w trakcie których œcišgano policjantów z domów (w Łomży nie ma jednostki prewencji) 33 policjantów była już na stadionie.
Pod. Choromański zaprzeczał jakoby łomżyńska policja brutalnie traktowała ,,goœci" z Białegostoku. Najbardziej agresywni zostali zatrzymani. Wœród nich 15 to nieletni. Ponad 30 szalikowców było pijanych - rekordzista miał we krwi 3 promile. W trakcie przeszukania autokaru policjanci znaleŸli kilka butelek spirytusu. Jak dotychczas nie ma żadnych dowodów na to, że przyjezdni byli uzbrojeni w pałki bšdŸ inne niebezpieczne narzędzia.
Po północy 62 białostoczan zostało zwolnionych. Autokar pod eskortš policji dojechał poza granice Łomży. Dwóch chuliganów pozostało w areszcie. Okazało się, że jeden z nich poszukiwany jest listem gończym przez Sšd Rejonowy w Białymstoku, a drugi to uciekinier z białostockiego zakładu poprawczego.
Pozostali uczestnicy zadymy też powinni liczyć się z sankcjami. Zostanie wszczęte postępowanie z art. 275 Kodeksu Karnego, który mówi o ,,braniu udziału w zbiorowisku publicznym którego uczestnicy wspólnie dopuszczajš się gwałtów zamachu na osobę lub mienie".
Niewykluczone też że kłopoty będzie miał prezes Jagiellonii (Szelšg).
- Jak dotychczas dwie z przesłuchiwanych osób zeznały, że prezes Jagi kopał chłopca. To jednak nie oznacza, że tak było w rzeczywistoœci. Musimy przesłuchać wszystkich œwiadków.

oj to działo się działo tam

Oj pamietam pamietam....jak dostalem kawalkiem szkla z rozbitej butelki po nodze.... mialem 14 lat i szybko zwinalem sie ze za brame i z tamtad patrzylem co sie dzieje....potem jednak musialem troszke dalej uciec hehehe no coz, czasem trzeba.

Jezeli kogos to interesuje mam nagranie na tasmie magnetofonowej z tego meczu, zrzuce ja na kompa sobie i moge sie z wami podzielic

Jesli ktos chce niech da znac.

Pozdrowienia

Coolboy ja chętnie obejze :)

Coolboy jak masz taką możliwosc to podziel sie z nami :)

Dzięki za informacje. A czy ktoś może posiada fotografie nagrania video czy cos w tym stylu? Z góry dzięki

michał

Coolboy, jak bys mogl to podeslij mi na maila te materialy.

wukas@gazeta.pl

Z gory thx :)

AVIVA AVIVA AVIVA ŁKS!

Sytuacje jakie przytoczyłes k.kibicŁKS to poprostu przejaw ludziego debizlizmu!!! I znowu jak zwykle pretensje do Policji!! A po co tamci szukali zaczepki?? dlaczego prowadzicie z nimi wojnę,zamiast kulturalnie dopingowac swoje drużyny bez przemocy?? Powiem jeszcze raz DEBILIZM!!!!!

mieczkos patrzysz na to oczami przyszłego psa

Nie chodzi tu o zadne psy tylko o normalne ludzkie i logiczne rozumowanie!! Po cholere prowokować albo dopuszczac do takich idiotycznych sytuacji....

Coolboy : jeżeli masz to o czym piszesz odezwij sie jak bedziesz mogl na meila: sasiedzi88@vp.pl

...Kiedy stałeś z nami, walczyłeś ramie w ramię - idea Wielkiej Polski Twym celem stała się...!

To jest jedyny mecz który pamietam z dziecinstwa :)

...ludzie rozmineli się z wartościami...

No to mieczkoś997 to jest jużchyba tradycja. Ale nikt nie posiada zdjęć?

michał

Do meczu z Jagą , na stadionie , w kiosku po prawej stronie trybuny głównej sprzedawane było piwo. Nie stwarzało to żadnych problemów , bo było sielsko i rodzinnie. Po tym meczu sprzedaż zlikwidowano. Niektórzy kibole gości , którzy byli w Łomży , zapamiętają ten mecz do końca życia. Póżniej mecze oglądało się zza ogrodzenia od strony rzeki , bo boisko było zamknięte.

Witam.

Troszke mnie w Łomży nie bylo, dopiero wrocilem do domku. Postaram sie przesla to nagranie na podane adresy.

TO JEST NAGRANIE AUDIO WIEC TRUDNO BEDZIE OBEJRZEC hehhehe

Teraz spac ide a jutro bede dzialal.

Pozdrowienia :)

jak bys mógł to jeszcze ja poprosze lkslomza60@o2.pl

ja też chce
ptysiu91@interia.pl lub ptyysiu@wp.pl

a ja was zapraszam na czat łomżyńskich kibiców:
http://lks.4lomza.pl/czat.php

a tu taki o zarcik:
http://img527.imageshack.us/img527/8503/pisyes5ci.gif hehe

...Kiedy stałeś z nami, walczyłeś ramie w ramię - idea Wielkiej Polski Twym celem stała się...!

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org