Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Poszukuję grobów niemieckich żołnierzy |
Witam Wszystkich których zainteresowałem tematem. Zaznaczam, że temat ten nie ma na celu rozpoczęcia dyskusji na temat słuszności moich poszukiwań. Proszę Wszystkich tych, którzy mogą mi pomóc o pomoc. Interesuje mnie okres sierpnia, września i października 1944 roku kiedy to w okolicach Miastkowa toczyły się krwawe boje pomiędzy dywizja niemiecka i armia radziecko. Miejscowości Sosnowiec i Kuleszka są wymieniane w niemieckich przekazach. Jeżeli znacie miejsca w których zostali pogrzebani niemieccy żołnierze, to proszę o kontakt meilowy. Dziękuję. Wojciechowski Rafał
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Poszukuję grobów niemieckich żołnierzy |
... a później wykrywacz w rączkę i fanciki na allegro.pl... Kiepski z ciebie poszukiwacz, skoro takich informacji szukasz na takim forum... z drugiej strony co tu wymagać.... p.s. Pisze się: armią radziecką a nie "radziecko". Leszek Tarnowski
|
|
za kościołem Miłosierdzia na wyszynskiego w Łomzy poszukaj tam sa tez groby radzieckich zolniezy i nie tylko , ogolnie byl tam zbiorowy cmentarz zolnierzy niemieckich i radzieckich .
|
|
Panu Leszkowi wysłałem meila, ale niestety wraca z powrotem z wiadomością, że skrzynka nieaktywna, załaczyłem również zdjęcie. Treść meila poniżej: Witam. Proszę obejżeć zdjęcie z załącznika. Ten Pan nazywa się Ranaud Zind, jest ojcem Pani Renate Lipp, która urodziła sie w 1940 roku i nigdy nie zobaczyła ojca. Pan Zind urodził sie w Alzacjii w Strasburgu i został wcielony do 232 pułku grenadierów w 102 dywizji piechoty. Zaginał jesienią 1944 roku w okolicach Scharfenwiese/Ostrołęka, Takie informacje posiada Pani Renate. Ja jestem ostrołęczaninem i mimo iż na fotografii Pana Zind jest napis Scharfenwiese, to myslę, że zginął w okolicach Miastkowa, lub został wywieziony za Ural. Pani Lipp niczego tak nie pragnie jak stanąć przy grobie swojego taty. Poszukuje go od wielu lat. Przysłała mi jeden z dokumentów z Niemieckiego Czerwonego Krzyża datowany 1986r.. Więc jeżeli może Pan pomóc Panie Leszku, to proszę, a ocenę moich motywów proszę zostawić Bogu. Pozdrawiam. Wojciechowski Rafał
|
|
Jadąc z Łomży w kierunku Miastkowa po lewej stronie w lesie na wysokości Sieszput są mogiły niemieckich żołnierzy. Widać z drogi wjeżdżając na wzniesienie.
|
|
Witam Pana.Czy nawiązał Pan już kontakt z Fundacją Pamięć,która statutowo zajmuje się poszukiwaniem grobów żołnierzy niemieckich.Życzę ,aby prowadzone poszukiwania okazały sie skuteczne.
|
|
Dziękuję za informacje dotyczące mogił w okolicach Sieszput. Pytanie, czy to są groby żołnierzy niemieckich z drugiej wojny? Do Fundacji Pamięć wysłałem już zgłoszenie o identyfikację, ale fundacja ta swoje archiwa posiada w Niemczech w Kassel. Myslę, że tam niczego nie znajdą.
|
|
z 2.
|
|
Może niech Pan spróbuje u księdza proboszcza, jeśli będzie miał dobrą wolę popyta starszych parafian, gdzieś tam w księgach parafialnych pogrzeby są notowane, może akurat sie uda :) życzę powodzenia.
|
|
To są groby z I wojny nie II te obok Spierzput i te kawałek dalek po 2 stronie też.
|
|
Nastepny ortograf. Sie''sz''put - Sierzput. ...
|
|
Witam Wszystkich. Serdecznie dziękuję Tym, którzy rzetelnie podeszli do tematu. Wszystkie te informacje dotyczące miejsc pogrzebania niemieckich żołnierzy są bardzo istotne. Przepraszam językoznawców i „gramatyków” za błędy językowe, ale przypominam, że temat ten nie jest panelem dyskusyjnym nie związanym z jego tytułem, ani też opiniotwórczym. Błądzić i popełniać błędy, to rzecz ludzka i nie mając żalu do „poprawiaczy” językowych i „gramatyków” proszę ich o zabieranie zdania w temacie jeżeli takowe posiadają, lub o poszukanie forum bliższego ich zainteresowaniom. Przypomnę, że poszukuję konkretnej osoby, żołnierz niemiecki, nazywa się Renaud Zind, starszy szeregowy, 232 Pułk Grenadierów w 102 Dywizji Piechoty. Poległ prawdopodobnie jesienią 1944 roku wzdłuż trasy Ostrołęka-Łomża. Otrzymałem bardzo ciekawego meila od Pana, który opisuje przeżycia swojego taty z września 1944 roku mające miejsce w Laskowcu. To o czym ten Pan napisał było dla mnie do tej pory niewiadome. Jeżeli ktokolwiek z Was ma jakieś informacje na temat potyczek wojsk niemieckich i sowieckich wzdłuż trasy Ostrołęka-Łomża i próby przedostania się Niemców na prawy brzeg Narwi, a być może posiadacie wiedzę na temat konkretnych jednostek niemieckich, to proszę o kontakt meilowy. Pozdrawiam raz jeszcze, a za ewentualne błędy przepraszam. Wojciechowski Rafał polplastoka@poczta.fm
|
|
witam jestem mieszkancem łomży ale byłem mieszkancem kuleszki i co do pytania o groby niemieckie to wiem gdzie jest pochowanych dwuch niemieckich żołnierzy wiem to z opowiadan i widziałem jak pszes kilka lat pewna staruszka stawiała tam znicze a temu bo to jej mąsz tych niemców tam pogżebał prawdopodobnie zabili ich partyzaci rozebrali i zostawili te miejsce to las pszy samej skrajni drogi w kierunku na łąnczyn. paweł
|
|
groby niemieckie są pomiędzy miejscowościami Chojny- Sulki, jadąc w stronę Ostrołęki, około kilometra za gospodarstwem ekologicznym, po prawej stronie. Z tyłu mogiła polskich żołnierzy.
|
|
W Sulkach jest cmentarz żołnierzy niemieckich z okresu I Wojny Światowej http://groby.radaopwim.gov.pl/lokalizacja/5663/ SamFart: "Łomża, miasto rond, kosciołów i biedronek.... ;)"
|
|
Polegli podczas drugiej wojny światowej byli z tych okolic później ekshumowani. Rosjanie zostali pochowani w Ostrołęce. Niemcy - nie wiem, prawdopodobnie też. Znane mi cmentarze to I wojna i zbiorowe groby Żydów. Tu masz bazę cmentarzy wojennych w Polsce: http://groby.radaopwim.gov.pl/
|
|
Autor: polplastoka .......... W sprawie grobów niemieckich na terenie gminy, powiatu Łomża proponuję: zadzwoń do Urzędu Gminy w Łomzy. Poproś o połączenie z panem inż Szczepanem Mierzejewskim. On zajmuje się renowacją oraz opiekuje się grobami; szczególnie na terenie, który Ciebie interesuje. Na pewno uzyskasz wiarygodne, kompetentne informacje, nawet o szczegółowej lokalizacji (ma plany!) poszukiwanej mogiły. Powodzenia!
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |