sobota, 23 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Transport MPK

Witam,

Dawno nie jeździłem autobusami ale o co chodzi z tymi ekranami - fakt dobry pomysł może i kiepsko widoczne ale dobrze, że jest - ale O CO CHODZI z komunikatami wydobywającymi się z tych ekranów? Rozumiem, że mówią one jaka stacja jest... ja siedząc przy ekranie ledwo go słyszałem a co ludzie starsi, dla których pewnie głównie to jest zrobione?

Dlaczego tak jest, pytam się dlaczego?

Latam, Skaczę i jeżdżę

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Transport MPK

tez nie rozumiem po co to jest

ruszcie du[psko poza lomze to się dowiedziecie.

(nośnik reklamowy, przynajmniej tym powinien być, zamiast plakatów)

żebyś wiedział na jakim przystanku jesteś

Kurczak1980

Kurczak co ty wiesz o rozkładzie jazdy?Twoja praca polega na opuszczaniu i podnoszeniu łańcucha.
Myślałeś że się to nie wyda,niestety wydało się.

br1

Komunikaty o przystankach są dla turystów i zamiejscowych byznesmenów. Straszne tłumy ich w naszych MPKach.

Jak słusznie zauważyliście monitory są nośnikiem reklam ale przede wszystkim służą nam do przekazywania informacji.
Dodatkowo zsynchronizowane są z lokalizacją GPS i w powiązaniu z linią wskazują przystanek na którym autobus się zatrzymał ( wyświetla nazwę przystanku w kolorze czerwonym - domyślnie kolor "stopu" a w kolorach zielonych następne na tej trasie przystanki).
Powiązane z monitorami komunikaty głosowe mogą być ustawione w rożnych poziomach głośności, ale ze względu na sygnały, że wielu pasażerom codziennie dojeżdżającym autobusami komunikaty te przeszkadzały - zostały ustawione na takim poziomie by pogodzić wszystkie interesy. Obecnie, w opinii niektorych są nadal za głośne lub jak w opini "Tommeknet" za ciche. Mamy jednak nadzieję, że pasażerowie z Łomży okażą wyrozumiałość i uwzględnią potrzeby osób przyjezdnych korzystających z naszych autobusów. Monitory i komunikaty ułatwiają orientację i pozwalają wysiąść w miejscu podruży bez niepotrzebnego stresu. Sam zresztą korzystając w innych miastach z komunikacji stwierdzałem jak wielką wygodą były dla mnie takie informacje.

Owszem, czasami zdarzają się awarie tych systemów ( jak każdego sprzętu) ale docelowo jest on przygotowany na współpracę z dynamicznymi informacjami na przystankach, ktore w przyszłości mam nadzieję pojawią się w naszym mieście.

Kurcze no ja rozumiem, że dla kogoś może być to za głośne czy coś, ale w innych miastach komunikaty są głośne i wyraźne i jakoś każdy wie gdzie jest, nawet przy zatłoczonym autobusie. Czy to na pewno tak ciche są komunikaty przez skargi pasażerów? ;)

Latam, Skaczę i jeżdżę

Właśnie, w innych miastach jakoś nie narzekają na komunikaty głosowe, tylko w tej Łomży... Fakt, znam Łomżę, ale chyba nie po to montowali ten głosowy system informowania pasażera, by był ściszony tak, że go nie słychać... Niech włodarze MPK przejadą się do Wa-wy, Białegostoku to będą wiedzieć na jakim poziomie głośności ustawić, by było dobrze... To jest chore, kupować system za miliony i ściszać go, bo jeden starszej pani w czymś przeszkadza...

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org