Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
zarząd dróg oraz studzienki w asfalcie |
Słuchajcie nurtuje mnie pewna bardzo denerwująca sprawa czy te nasze świetnie zamaskowane i wyjątkowo perfidnie rozmieszczone studzienki to efekt pracy świetnego projektanta dróg i ewentualnie dużej korzyści majątkowej od miejscowych mechaników albo to zbyt skomplikowane dlamnie mając tyle miejsca na rozmieszczenie tych studzienek w mniej nie sensnych miejscach niż te w asfalcie a najlepszy popis to jest na drodze gdy się zjeżdza drogą prowadząca do mostu to trzeba troszeczkę się namanewrować chcąc ominąć tą zaawansowaną technologie. Czy naprawdę nikt nie prowadzi nadzoru nad tym czy to jest lenistwo oszczędność nad drogami które i tak się sypią w krótkim czasie po ich budowie. wiem są gorsze miejsca i gorsze przypadki ale to tylko pokazuje jaką beznadziejną inicjatywą ktoś się kierował wygodą lub oszczędnością a potem płaczą że pod naciskiem i dużym ruchem studzienki się zapadają http://www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120714/REG20/120719824 i odrazu kolejny raz są trwonione pieniądze z podatku drogowego by szkodę usunąć zamiast z tych pieniędzy odpowiednio nawet posypać ten asfalt chociarz po górkach a nie potem zdziwnieni że ciężarówką nie można wjechać pod góre na ulicy zjazd i tu niema reguły a opony można mieć i nowe. a jak chodzi o te budowy drug ja nie wiem nie znam się na tym by komukolwiek wytykac błędy ale moim zdaniem skoro niemcy opowiadają sobie kawały typu że w polsce tak się szuka oszczędności i się szczyci ktoś że udało się zrobić to o wiele taniej a po zimie wraz ze śniegiem topnieje asfalt i znów ta sama śpiewka że przeciąrzenia duży ruch przenieść z asfaltu studzienki i położyć asfalt w odpowiednim składzie i podkładzie ze zbrojeniem i utwardzeniem (co kosztuje ale w porównaniu z kolejnymi kosztami remontowania ciągłych ubytków i zapadniecia studzienek itp zreszta remontowanie wygląda tak łopata piachu łopata grysiku i łyżka smoły) wracając do wątku z poza nawiasu te pieniądze które zamiast remontować i klepać te same miejsca mozna by zainwestować w poprawe innych miejsc i dróg . a takie doraźne lekowanie i mowa oby do wiosny i obawa by zbyt nie sypac sola to nie dziwota ze ludziom ta przewaga smoły w cieplejsze dni i na butach zostaje . A wiadomo prosta osoba moze jedynie zwrocic uwage moze gdyby miasto lub zarzad drug zaplacilo kilku osobom ktore co pol roku musza inwestowac w zawieszenie zaplacilo odszkodowanie moze by troszeczke zwrocono na te problemy uwage . nowy asflalt ktory aktualnie prowadzi do wenedy i tam w strone ul legionow wyglada solidnie zobaczymy czy się sprawdzi na tyle solidnie na jaki wyglada.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: zarząd dróg oraz studzienki w asfalcie |
Pomnik marnotrawstwa środków unijnych i miasta Łomży... temat jak nizej ciekawe na tej dosyc szerokiej i tak promowanej drodze ile zmiesci sie okazów studzienek
|
|
Dawno temu robiłeś prawojazdy? Jeśli obrabiasz mi dupę , to nie zapomnij mnie w nią i pocałować :)
|
|
w 2000
|
|
I do tej pory nie nauczyłeś sie omijac studzienek ? To coś kiepsko z tobą :):)) Jeśli obrabiasz mi dupę , to nie zapomnij mnie w nią i pocałować :)
|
|
trzeba liczyc sie z tym ze nie zawsze sie da gdy powiedzmy osoby skrecajace stojace skrecajac w ul prowadzonca do centrum wiadomo omija sie z prawej jezeli no samochod nie jest zbyt gabarytowy i wtedy pokaz jak wymijasz te studzienki ile ich zaliczysz
|
|
zreszta po widocznym twoim podejsciu i pytaniach widac ze musi ciebie ten problem nie dotyczyc badz jeszcze jestes na utrzymaniu rodzicow a wiec narazie tego problemu nie widzisz tez kiedys nie widzialem ale rodzice nie sa wieczni
|
|
W dużej mierze jest to spuściźna komunizmu. Kiedyś budowano kanalizacje pod drogą, a teraz jest wielki kłopot z przenisieniem jej poza pas drogowy. Raz, że jest to wielki koszt, dwa, że nie zawsze jest na to miejsce. Pod drogą biegnie już tyle różnych rur, że czasem nie jest możliwością przeniesienie kanalizacji, żeby zostały spełnione wymagane odległości między tymi różnymi rurami. W przypadku nowych dróg powinniśmy dążyć do umieszczania kanalizacji poza pasem drogowym, na jezdni powinny być tylko kratki ściekowe i najlepiej zespolone z krawężnikiem:
|
|
J. W. Popieram
|
|
Dzięki Olo za info i tak myslalem ze to kwestia $
|
|
40% ulic w naszym mieście powinna być poddana do renowacji z uwagi na nieumiejętne wypoziomowanie studzienek.tyle Pomysłowo.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |