sobota, 23 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Lpg - jaka prawda?

Sporo kontrowersji wywołał artykuł na temat ekonomicznej zasadności montażu instalacji gazowej. Jednak dyskusja potoczyła się trochę w innym kierunku. Mniejszy nacisk położono w niej na sprawy ekonomiczne, a większy - na wpływ instalacji LPG na silnik samochodu.
Eksperci twierdzą, że lpg to paliwo gorsze od benzyny, zasiarczone , że silniki nie przystosowane do takiego paliwa i z tego względu silnik szybciej się niszczy. Ale opinia użytkowników jest zgoła inna, jeżdżąc na lpg tyle zaoszczędzą, że nawet stać wymienić silnik po kilku latach, a niektórzy jeżdżą zarobkowo już nawet czwartym czy piątym autem i na inne paliwo by nie zamienili, są to auta raczej używane. Ale są firmy, gdzie od razu w nowych samochodach montują gaz.

http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=731302
http://auto.gazeta.pl/auto/1,48297,2894540.html
[http://auto.gazeta.pl/auto/1,71358,2257982.html

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Lpg - jaka prawda?

Trzeci samochód mam z LPG, przejechałem na tym paliwie ok. 200tys km i jak do tej pory nic. Pozdrawiam.

http://www.allegro.pl/item92851540_masz_instalacje_lpg_w_aucie_zaoszczedzisz_1000zl.html

Zrobiłem na gazie ponad 150 kkm i nic się nie dzieje z silnikiem , do nowego nabytku zakładam sekwencję i wiem , że po roku mi się zamortyzuje. Srednio trzeba liczyć 45% oszczędności. Ponadto gaz jest bardziej ekologicznym paliwem niż np. benzyna.

to ktoś pewnie taką plotke puścił z "Mafii Paliwowej" ;-))

Importer gazu, znalazł przyczynę problemów z silnikami zasilanymi LPG. Ich powodem są po prostu oszustwa, przez co jakość paliwa drastycznie spada, a to odbija się na żywotności jednostki napędowej.

Jest to po prostu chęć szybkiego zarobku importerów gazu. Polak potrafi. Jak to jest z kontrolą jakości sprowadzanego gazu, może wcale jej nie ma?

http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=731424

>>Jest to po prostu chęć szybkiego zarobku importerów gazu. Polak >>potrafi. Jak to jest z kontrolą jakości sprowadzanego gazu, może wcale
>>jej nie ma?

A jak jest z kontrolą jakości paliwa? Niby jest a co to zmienia...

Ludzie, o jakiej kontroli jakosci LPG wy mowicie??!! Przeciez nie ma nawet przepisow ani norm dotyczacych jakosci LPG!!
Sa kontrole jakosci benzyny i co to zmienia? Maksymalna kara wynosi 5000zl a przecietnie nakladana 500zl - smiech na sali (ciekawe na ile dziennie jest w stanie przekrecic ludzi sredniej wielkosci stacja?).
Kontroluja tylko stacje, a kto zapewni, ze hurtownik czy nawet taki wielki producent jak Orlen nie leci sobie w bambuko (wiadomo, kazdy Polak lubi sobie dorobic na boku)??
Pomyslcie troche, komus sie oplaca to, ze jest jak jest i dlatego nikt sie za to nie bierze na powazne.

A tak pro po , gdzie w Łomży jest gaz na którym są największe przebiegi , lub silnik ma b. dobre osiągi?

...ja tankuję w orlenie (Piątnica i Jeżewo) spalanie niższe o ok. pół litra niż w innych stacjach, na moc nie narzekam (mimo, że mam przyduszony [podobno] do granic możliwości), cena 2,03 w Piątnicy i 2,07 w Jeżewie.

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

Kefas , czytałem gdzieś na forum motoryzacyjnym, że nie wolno mocno ograniczać dozowania gazu , bo silnik długo nie pociągnie , jest to bardzo , bardzo szkodliwe. Looknij w tym temacie.

Ja tankuję gaz w Piątnicy za Zaciszem, 1,90 za litr, moc i spalanie w normie, jak na innych stacjach.

Ja tankuję w byłym WZGS bo jest najtaniej. I nie zwracam uwagi na jakość bo i tak nie jestem w stanie tego sprawdzić.
Na sekwencyjnej instalacji jezdzę już 3 rok robiąc około 60 tys km rocznie i nie miałam żadnych problemów z samochodem.
Święty spokój. Sam się przełącza na gaz czy paliwo. Nawet nie drgnie w tym momencie. Chyba na benzynę nie przesiądę się już prędko.
Pozdrawiam

gaz to jest dobry do kuchenek. Ja tam samochodu na junkersa nie przerobie

Czy skraca żywontość silnika???To chyba tak samo jak benzyna jesli jest zlej jakości to skraca a jeśli jest dobra to raczej nie, a jesli nawet to przy tych oszczędnościach co ja mam jezdzac na LPG to mnie juz stac na 3 wymiany silnika a i tak bede do przodu. Tak wiec LPG góra jak dla mnie i w każdym benzyniaku przy tych różnicach w cenie bede zakładal. A tankuje w WZGSie starym i nigdy nie bylo z gazem problemów a z gazem z Prymy czy z Petrochemi Plock mialem problemy juz, a i cenia chyba najniższa w Łomży.

ZaMi

LPG tankuje albo w Łomży na bazie PKS albo w Piatnicy za Zaciszem (ostatnio po 1,85).

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org