Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Pies idący z Kupisk do Łomży |
Autor: margomm (---.neoplus.adsl.tpnet.pl) Data: 31-10-12 10:25 Mam ważny apel do pieszych idących z Kupisk Starych do Łomży......Zakładajcie kamizelki lub inne odblaski bo poprostu Was nie widać. Codziennie rano jeżdżę tamtędy do pracy i niemal codziennie mijam słabo widocznego pieszego. Teraz rano jest ciemno taka pogoda beznadziejna plus ciemny strój zero odblasków i do nieszczęścia bardzo blisko. Rozumiem że tamtędy chodzicie i nie ma chodników musicie po ulicy ale bądźcie widoczni!!!!!! Taka kamizelka kosztuje parę złotych a może chronić Wasze zdrowie i życie!!!! A może jeszcze apel do radnych..... zamiast wydawać kasę na byle bzdety zrobilibyście ludziom na tym odcinku chodnik i ścieżkę rowerową tu chodzi o zdrowie i życie!! Odpowiedz na tę wiadomość Re: Piesi idący z Kupisk do Łomży Autor: jantar5555 (---.dynamic.gprs.plus.pl) Data: 31-10-12 10:52 To jest to - radni, jeśli stoją na wysokości zadania a nie tylko pobierania diet, powinni tę sprawę szybko przemyśleć i podjąć działania. W trybie natychmiastowym! Odpowiedz na tę wiadomość Re: Piesi idący z Kupisk do Łomży Autor: azmolek (---.play-internet.pl) Data: 31-10-12 10:53 No ale jak taki czlowiek będzie wyglądał w tej kamizelce! no przecież to nie wypada hehe takie właśnie jest podejście naszego społeczenstwa tylko już nie myślą jak wyglądac będą w trumnie... Odpowiedz na tę wiadomość Re: Piesi idący z Kupisk do Łomży Autor: *Benia* (---.202.techtel.pl) Data: 31-10-12 12:03 Ale radni umyją ręce... w sumie to wójt, bo to droga wojewódzka :P ale podpisuje się pod apelem, na prawdę strach... Odpowiedz na tę wiadomość Re: Piesi idący z Kupisk do Łomży Autor: green (---.elomza.pl) Data: 31-10-12 12:16 Kiedyś tamtędy szła kobieta i samochód który ją mijał "urwał" jej całą rękę.. Niewiem czy ktoś z Was to pamięta ale wtedy to była dosyć głośna historia. To było właśnie na tym odcinku drogi..chyba do tej pory nic tam się nie zmieniło..piesi dalej chodzą poboczem..:( Odpowiedz na tę wiadomość Re: Piesi idący z Kupisk do Łomży Autor: mkp86 (---.xdsl.centertel.pl) Data: 31-10-12 12:58 a najgorsze jest to, ze to kierowca poniesie odpowiedzialnosc za smierc pieszego Odpowiedz na tę wiadomość Re: Piesi idący z Kupisk do Łomży Autor: jantar5555 (---.dynamic.gprs.plus.pl) Data: 31-10-12 13:17 @mkp ... Nie, durniu. Najgorsze jest to, że ktoś straci życie. Ps. Nieważne, w czyjej gestii jest ta droga. Załatwienie tego to problem urzędników. Niech wreszcie udowodnią, że po coś w końcu są. Te Głazy i inne "patrioty". Odpowiedz na tę wiadomość Re: Piesi idący z Kupisk do Łomży Autor: green (---.elomza.pl) Data: 31-10-12 13:20 o znów jantar5555 sie odzywa charakterystycznym dla siebie językiem..mnie wczoraj nazwał gnojem a dziś Ciebie mkp86 durniem...:D Odpowiedz na tę wiadomość Re: Piesi idący z Kupisk do Łomży Autor: autopokaz (---.play-internet.pl) Data: 31-10-12 14:19 podobno miał powstać chodnik po jednej stronie jezdni na tej drodze. _______________________________________________________ www.student.lomza.pl Odpowiedz na tę wiadomość Re: Piesi idący z Kupisk do Łomży Autor: Transponder (---.neoplus.adsl.tpnet.pl) Data: 31-10-12 16:57 Masakra ...
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Pies idący z Kupisk do Łomży |
Tak się składa, że jestem radnym z Kupisk Starych. Nazywam się Marian Nieciecki a korzystam z nica mojego syna. Popieram apel autora tego tematu. Spieszę jednak Państwa poinformować, że budowa chodnika na tym odcinku powoli zbliża się do szczęśliwego finału. Może trochę na wyrost napisałem słowo budowa. Raczej plany budowy. Otóż 29 października uchwaliliśmy pomoc finansową dla województwa podlaskiego w wysokości 50'000zł z przeznaczeniem na opracowanie projektu ciągu pieszo-rowerowego na odcinku od Starych Kupisk do granic miasta Łomża (droga nr 645). Niestety nie tylko ta jedna ofiara, o której pisano powyżej, została poniesiona. Trzy lata temu śmierć na tej drodze poniosła mieszkanka naszej wsi, pracująca w łomżyńskim sądzie, wracająca do domu. Wiele czasu i wysiłku poświęciłem by w końcu radzie przedstawiono ww. uchwałę. Po tym tragicznym wypadku ściągnąłem na sesję dyrektorów od dróg, policjantów, tv. Jednak musicie Państwo wiedzieć, że najwięcej pomocy otrzymałem od Męża i Córki tej Pani. Oni to nie zważając na traumę jakiej doznali, walczyli ze mną by tragedia, która ich dosięgnęła nie spotkała już nikogo innego. A było bardzo trudno. Mnie odsądzano od czci i wiary, że żeruję na ludzkim nieszczęściu. Tych Państwa, że w rozgoryczeniu rzucają fałszywe oskarżenia. Że nie brak chodnika, że nie policja, że nie stan drogi i warunki tylko kierowca jest winien i basta. Prawda jest niestety taka, że gdyby chodnik był, ta kobieta była by dziś wśród żywych. Wtedy na sesji Pan Sulina (dyrektor zarządu dróg wojewódzkich) przyrzekł, że jeśli chodnik zmieści się w pasie drogowym a gmina będzie partycypować w kosztach, zostanie zbudowany. Trochę długo musieliśmy czekać na ten dzień. Już wątpiłem, że kiedykolwiek nadejdzie. Coraz opryskliwiej odpowiadano na moje monity, coraz chętniej unikano tego tematu. Ale w końcu się stało. Teraz pozostało jedno. Pilnować by ten projekt z papieru został przeniesiony na ulicę. Bo różnie z tym bywa. I jeszcze jedno. Jeśli ta ścieżka rzeczywiście ma przynieść pożytek nam wszystkim, mieszkańcom Kupisk i Łomży musicie cisnąć swoich radnych i Pana Prezydenta by na swoim odcinku też w tym samym czasie też ta ścieżka powstała. By chodnik nie kończył się w polu, bo pożytek z tego będzie marny. Dziękuję wszystkim, którzy się przyczynili do tego i popędzam do budowy, by piesi chodząc tamtędy nie bali się o własne życie a kierowcy nie dostawali zawału kiedy nagle przed ich zderzakami wyrastają ludzie nie widoczni w słotny jesienny wieczór na nieoświetlonej jezdni. link do wiadomości tvpbiałystok ww. sprawie: http://www.youtube.com/watch?v=yEQJ4Daf_qs&list=UUSQPoKl8v6K45ENTqScYaTg&index=41&feature=plcp link do artykułu na ten temat: http://kupiski.blog.onet.pl/Z-wojtem-gminy-Lomza-Jackiem-N,2,ID382763243,DA2009-06-30,n pozdrawiam Marian Nieciecki - radny gminy Łomża
|
|
Szanowny Panie Radny! Dziękuję że zabrał Pan głos w tej ważnej sprawie. Widać, że wszystkim chodzi nam o to samo bezpieczeństwo pieszych, jak również kierowców. Dzięki temu co Pan napisał przynajmniej wiadomo na jakim etapie jest sprawa. Wiadomo że pojedyncze osoby nic nie zdziałają w tej sprawie dlatego róbmy co możemy by chodnik powstał. Do tego momentu pewnie jeszcze sporo czasu minie dlatego reagujmy teraz jak widzimy nieoświetlonego pieszego zwróćmy mu poprostu kulturalnie uwagę że go nie widać. Trzeba poruszać takie tematy to ważne!!!
|
|
Witam, Mieszkam na przeciwko po lini prostej w Janowie, mam takie pytanie w jaki sposób można normalnie spokojnie dojść do Łomży ? Przecierz od Janowa to wogóle jest "masakra". W kierunku Ostrołęka-Łomża prócz samochodów osobowych non stop jeżdżą TIR-y. Kilka lat temu była robiona tu nowa droga lecz ktoś zapomniał ,że chodnik też by się przydał nie mowa już o drodze rowerowej. Wydaje mi się że porównując sytuację w Kupiskach z dojściem do Łomży a sytuację w której z Janowa trzeba dojść do Łomży to i tak w Kupiskach jest bardziej bezpiecznie. Ponadto bardzo dużo ludzi uprawia se tu działeczki rekreacyjne tzw...Działkowicze Ci ludzie też chętnie skorzystali by z chodnika. Co do wypadków to na trasie od Łomży do Ostrołęki dochodzi praktycznie co 2 dzień. Non stop słychać sygnał karetki jadącej w kierunku Ostrołęki. Niejeden pieszy został już potrącony idąc do Łomży no nie wspomnę o tym,że jest tu sporo zakładów pracy. Jeżeli ktoś projektuję drogę lub modernizację drogi to chyba naturalnie powinien zaprojektować i chodnik..... Pozdrawiam
|
|
przydałby się chodnik, chociaż jakaś ścieżka czy coś
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |