Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Zabytki Łomży i okolic. |
Proponuję Wam zagadki związane z zabytkami Łomży i okolic, ale powiązane z króciutką historią każdego zabytkowego obiektu. Wszystkie zdjęcia pochodzą z książki wydanej w 1982 roku. Co to za obiekt i kiedy został zbudowany?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Zabytki Łomży i okolic. |
Łomżyński Ratusz. 1822 – 1823. budowniczy Groffe rozbudowa Seyfried Jest to drugi budynek o tym charakterze w Łomży. Pierwszy z przełomu XV-XVI w zbudowany był w centrum starego rynku. Na poczatku XIX w. w zwiazku ze złym stanem technicznym został rozebrany, zaś znaczna część gotyckiej cegły wykorzystana została przy budowie obiektu zaprezentowanego przez Macka na fotografii. (........)
|
|
Z budynkiem tym związane jest wiele godnych przypomnienia nazwisk: Władysław Szczęsnowicz, Adolf Chrzanowski, za którego kadencji miasto przeżyło swój złoty wiek i rozwój jakiego nigdy nie udało sie powtórzyć, Władysław Świderski - autor pierwszej w wolnej Polsce książki poświęconej Łomży. Miał tez ratusz gości złowrogich - urzedowała tu delegatura komunistycznego białostockiego tymczasowego komitety rewolucyjnego Polski (TKRP-polrewkomu). Ktoś chyba nawet twierdził, że ratusz towarzysze Marchlewski i Kon odwiedzili - tablica pamiatkowa jakaś taka tam chyba była. A historia tego budynku, jest w znacznej mierze historią ostatnich prawie 200 lat miasta. (........)
|
|
Bardzo dobrze. Jak kogoś interesuje, wkleiłem troszkę dłuższy opis. Następna zagadka na tych samych zasadach.
|
|
Chyba to dawne wiezienie.
|
|
kamienica na rogu polowej i 3 maja.
|
|
Jest to kamienica na, ale nie na rog Polowej i 3 Maja, ale trochę niżej(dawny urząd powiatowy) Z serii domów następna zagadka: Pozdrowienia.
|
|
Jest budynek mieszkalny przy ul. Sienkiewicza
|
|
Kamienica Śledziewskich przy ulicy Sienkiewicza, aktualnie w trakcie remontu. Niestety nie mam jak w tej chwili podać więcej szczegułód dotyczących tego budynku. W zamierzchłych czasach mieszkała tam koleżanka szkolna mojej mamy, która opowiadała mi, że mieszkania w tej kamienicy zrobiły na niech ogromne wrażenie. Wysokie pomieszczenia - czuło się przestrzeń w przeciwieńśtwie do powojonnego budownictwa mieszkaniowego. pozdrawiam
|
|
Króciutka wzmianka o Łomżyńskich zabytkowych domach. Następna budowla:
|
|
ten budynek stoi na ul dwornej i jest tam bank teraz.
|
|
Maciek, przypatrz sie dobrze. Kamienica na Polowej tojednak nie jet dawny Urząd Wojewódzki (Powiatowy). Dart76 ma rację, to budynek na rogu 3. Maja (obecnie jest tam bar "Chicken"). Pozdrawiam
|
|
Tz. Masz rację, to jest róg 3 Maja i obecnej Polowej. Zwracam honor dla Darta76. Moja pomyłka. Wizualnie podobne. Pozdrowienia. P.s. T.z ostatnio mało było Ciebie widać na forum.
|
|
te pierwsze zdiecie kazdy by odgadł
|
|
Fotka wyjaśniająca. ;) Spójrzcie na żółto-biały budynek z prawej strony (za pomarańczowym maluchem). A teraz porównajcie z wcześniejszym zdjęciem, które wkleił Maciek.
|
|
Ptysiu80 dzieki za zdjecie bo pokazałeś budynek o ktory chciałem się zapytać: - powiedzcie mi co wiecie na temat tego budynku po lewej stronie zdjęcia zamieszczonego przez Ptysia80 pozdrawiam
|
|
ul. Polowa 22. Budynek ten mieścił szereg instytucji publicznych. Pierwotne jego przeznaczenie to szpital garnizonowy i funkcje tę pełnił jeszcze przed wkroczeniem Niemców w 1915 roku, co było w dwudziestoleciu międzywojennym nie pamietam i nie mam swoich źródeł aby sprawdzić, ale chyba również szpital wojskowy. Po drugiej wojnie swiatowej Urząd powiatowy, później pierwsza siedziba urzędu Wojewódzkiego, poźniej siedziba Wojewódzkiej Dyrekcji Rozbudowy Miast i Osiedli Wiejskich, później Przedsiębiorstwa Realizacji Inwestycji. Obecnie własność Skarbu Państwa w zarządzie białostockich władz wojewódzkich. Siedziba Zarządu Głównego TPZŁ. A tak wyglądał ten budynek kilka lat temu (........)
|
|
Chciałbym nawiązać do fotki, którą zamieścił maciek. Budynek na rogu ul. Polowej i 3 Maja. Przed przebiciem odcinka Alei Legionów od elektrowni do Nowego Rynku poziom ulicy Polowej nie był tak dziwnie podniesiony. W złotym dziewiętnastym i na początku dwudziestego wieku znajdowała sie tam cukiernia, swego czasu bardzo modna. Można było zjeść ciastko z kremem i wypić prawdziwą wode sodową. Stoliki z parasolami były na modę francuską ustawione na świeżym powietrzu. Wszak Łomża cukiernikami słynęła. A teraz może odezwie sie ktoś , kto mógłby odpowiedzieć na pytanie, czy ten który tę cukiernie zbudował nie uczył się fachu razem z niejakim Bliklem, protoplasta znanej warszawskiej rodziny cukierników u innego łomzyńskiego cukiernika. A może to jego spadkobierca tę cukiernie na rogu Polowej i 3Maja pobudował? (........)
|
|
Ptysiu80 budynek na zdjęciu które wkleiłem jest na rogu Polowej ale od strony Al. Legionów. Ateraz coś na temat banku na Dwornej: Co to za zabytek? Pozdrowienia.
|
|
jest to kościołek Kapucynów ;) chyba
|
|
Nie chyba, ale na pewno. Klasztor i Kościół Braci Mniejszych Kapucynów. Trochę historii klasztoru, może kogoś zainteresuje, a kogo nie niech to zignoruje:
|
|
Maćku, dzieki, że Katalog zabytków upowszechniasz, ale zwróć uwage , że w druku pojawiły sie błędy. W zamieszczonym przez Ciebie tekście napisano: ..."nad mensą umieszczony tam w 1860 krucyfiks (fig.153)(...) pochodzący według tradycji z kościoła Jezuitów w Płocku, podarowany przez Iwana Paskiewicza....", Według znanej mi tradycji, krucyfiks ten pochodzi z koscioła Jezuitów w POŁOCKU! niby jedna literka - ale historia Płocka i Połocka toczyły się różnymi drogami. O krucyfiksie tym możnaby długo rozprawiać, ale musiałbym zajrzec do swoich źródeł, a tez nie chce zanudzać. (........)
|
|
Prawdopodobnie była do tej książki errata, ale jest to wydanie z 1982 roku i po takim czasie musiała się gdzieś zagubić. Jacku nie jestem historykiem i podaję to co jest w książce, nie mogę wiedzieć co jest błędem a co nie, widzę że Ty masz szerokie wiadomości w tej dziedzinie, mógłbyś poprawić zauważone błędy. Ale jak wnioskuję z Twojego postu, masz dostęp do źródeł z których wklejam wiadomości o łomżyńskich zabytkach, tylko nie chcesz tego robić by nie zanudzać. Co mam robić? Przestać , by nie zanudzać? Czy dalej to robić? Proszę o odpowiedź. Może robić tak jak Czesław, mimo braku zainteresowania ze strony forumowiczów, dalej propaguje przedwojenną łomżyńską historię. Wystarczy że ktoś, chociaż raz przeczyta, to już w głowie co nie co zostanie. Książka z której korzystam to: Pozdrowienia
|
|
Maćku, intencją mego postu nie było zniechęcenie Cię do działania. Chciałem zwrócic jedynie uwagę, aby nie podchodzić bezkrytycznie do tego co zostało wydrukowane i starać się weryfikować informacje z innych źródeł. Bardzo dobrze, że sięgnąłeś po to opracowanie. Powinien je poznać każdy, który choć trochę interesuje się historią Łomży. Jest to wprawdzie opracowanie naukowe, wymagajace niejednokrotnie w trakcie czytania sięgnięcia do słownika terminów zwiazanych z historia sztuki- nie tylko do "googli", ale warto. Napisałem że nie chcę zanudzać nie chcę opowieściami, których byc może nikt nie przeczyta, tak jak wątpię, że ktoś przeczyta w całości tekst, który wkleiłeś na temat klasztoru kapucynów. Jeszce raz przepraszam i chylę czoło, że sa ludzie, którzy zagladają do takich opracowań i staraja sie je upowszechniać - tacy jak Ty, no i oczywiście tacy jak Czesław, którego posty systematycznie czytam. I w żadnym przypadku nie przestawaj !!!!! i nie gniewaj się Pozdrawiam (........)
|
|
W samej Łomży, bliższych i dalszych jej okolicach, jest jest trochę budowli szczególnie sakralnych i tego co się w nich znajduje, wartego upowszechnienia większemu ogólowi Polaków. 8O lat temu jeden z arcitektów powiedział, że dawni budowniczoiew doskonali wybrali miejscana świątynie, ale już projektanci ulicy zawalili całą sprawę. (artykuł poniżej) i dlatego myślę, że czy ktoś czyta lub nie warto ciągnąć ten temat. Dlatego też wkleję trochę zdjęć z tego co znajduje się w Klasztorze Braci Mniejszych Kapucynów.
|
|
W krypcie klasztory kapucynów pochowany jest biskup Beniamin Szymański. Biskup podlaski z Siedlec. O jego sarkofagu jest wzmianka na początku opisu koscioła załączonego przez Maćka. Szkoda, że łomżanie nie pamiętaja o tym wielkim człowieku. w klasztorze trwają przygotowania do renowacji ołtarza głównego. informacje o dniu dzisiejszym klasztoru i o jego współsczesnym funkcjonowaniu http://www.kapucyni.lomza.pl (........)
|
|
Jacek, bardzo dziękuję za rady i pomoc. Pozdrowienia.
|
|
gdzie mozna znalezc w miare aktualne zdjecia lomzy
|
|
???? http://www.4lomza.pl/index.php?k=407 http://www.lomza.pl http://www.lsm.lomza.pl/fotogaleria.htm http://www.lomza.friko.pl/ a z troche starszych ale za to ciekawych http://www.lomza.org/herzog/herzoig.htm (........)
|
|
Dalszy ciąg materiałów wartych obejrzenia znajdujących się w klasztorze Braci Mniejszych Kapucynów. Jacek, może orientujesz się czy jest jakieś nowsze i aktualniejsze wydanie tego katalogu.
|
|
Maciek, Jacek16 - macie może jakieś informacje dotyczące łomżyńskich karawak? _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Książek ani katalogów nie mam, ale nie dawno widziałem w Łomży taki krzyż, lecz nie kompletny, po górnej belce został tylko ślad po mocowaniu. Pozdrowienia.
|
|
Jacek16- dzieki za linki
|
|
Kefas, przykro mi bardzo, niestety brak mi informacji. Mam również pewne wątpliwości. Nie bardzo wiem, który krzyż był karawaką, a który np. krzyżem prawosławnym. Pamiętam krzyż, który być może był karawaką ustawiony po prawj stronie grobli prowadzącej do mostu w Piątnicy w ciągu krajówki nr 61. W tym miejscy stoi teraz chyba zwykły krzyż. (........)
|
|
Pamiętam, że ten krzyż miał dwa poziome ramiona, czyli był karawaką. A z opowieści rodziców przypominam sobie, że na moje pytanie co to jest, odpowiadali, że to krzyż który chroni przed zarazą.
|
|
tak.... te znam... :) ...szukam jakichś informacji w publikacjach. itp. (były jeszcze z pewnością przy skrzyżowaniu Sikorskiego i Świerczewskiego, przy Wojska Polskiego, przy Nowogrodzkiej) _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Ostatnia część zdjęć z Klasztoru Braci Mniejszych Kapucynów Krzyż ten o którym pisałem znajduje się na ulicy Zdrojowej około 200 do 300 metrów jadąc od Sikorskiego w stronę Starej Łomży po lewej stronie. Pozdrowienia
|
|
Gdzieś te karawaki już były na tym forum - http://4lomza.pl/forum/read.php?f=2&i=46205&t=46205#reply_46673. Pozwolę sobie podlinkować zdjęcie które tam jest: --- PGG
|
|
Trochę historii z dziejów Łomży i jej zabytków, których jest w Łomży wcale nie mało. Wybaczcie, że tak nie po kolei, gdyż powinienem wkleić to na początek tematu. Kogo będzie interesował temat to i tak sobie tą układankę w całość skojarzy. Wydanie katalogu z którego korzystam jest z 1982 roku, dla tego też nazwy ulic mogą się nie zgadzać z obecnymi i przedwojennymi. Pozdrowienia.
|
|
Przedstawię teraz historię najstarszego zabytku w Łomży Katedrę p. w. śś Michała Archanioła i Jana Chrzciciela. Pozdrowienia.
|
|
Katedra w nawie głównej ma piękne sklepienia gwiaździste i sieciowe, natomiast w nawach bocznych, kryształowe, spotykane na Mazowszu dość rzadko. Wewnątrz wiele cennych dzieł sztuki, gotyckich i późniejszych. Katedra 2 Pozdrowienia.
|
|
Mieszkańcy Łomży znają doskonale to co ja tu pokazuję, ale liczę, że na forum wchodzą nie tylko Łomżyniacy, ale też z innych miast w Polsce, a nawet i z poza Polski. Szkoda, że nie są to zdjęcia w kolorze (mam opracowanie z 1982 roku) , kto chce zobaczyć w oryginalnych barwach najlepiej przyjechać do Łomży i na własne oczy zobaczyć. Jest co podziwiać. Zdjęcia 3, 9, 10 wyżej. III Pozdrowienia.
|
|
file:///e:/Moje%20dokumenty/lomza.jpg
|
|
heh cos mi nie wyszlo. niech ktos mi powie jak wkleic fotke. Mam bardzo ciekawą :) Pomocy !!!
|
|
Jeżeli masz fotkę w internecie, musisz kliknąć prawym przyciskiem myszki na fotkę, potem lewym na właściwości. Potem zaznacz adres url i przenieś go na forum. Przed adresem (na początku) wstaw [ img ] na końcu adresu [ /img ], tylko nawiasy kwadratowe bez odstępów z img. Pozdrowienia.
|
|
Dzieki. A jesli foto mam na kompie to tez moge ją tu dodac??
|
|
Coolboy, jeżeli masz program link poniżej to otwórz jego, kliknij na Przeglądaj. Otworzy się folder, w którym wyszukasz plik ze swoją fotką klikasz na nią, potem klikasz na Otwórz. W miejscu Przeglądaj, pokaże się adres fotki, następnie klikasz na host it, po krótkim czasie otworzy się adres pod [Direct link to image, kopiujesz jego przenosisz na forum i dalej postępujesz jak z poprzednim obrazkiem. Sprawdź, może się uda. http://www.imageshack.us/ Równie ciekawe, jak architektura katedry jest jej wnętrze, w którym zachowało się wiele elementów XVII-wiecznego wyposażenia. Zdjęcia 2 i 4 wyżej. IV Pozdrowienia P.s. Może ktoś z Was wie jak poprawić jakość zeskanowanych obrazków.
|
|
Ale ja ciemny jestem, wybaczcie ;-) Niewiem czy bedzie dobrze .... Jesli nei to sorki,bede probowal do skutku, az sie uda Pozdrawiam [ img ]http://img528.imageshack.us/img528/3913/lomza0mw.jpg[ /img ]
|
|
No i sie nieudalo.....a mam kilka fotek fajnych.... Niewkurzajcie sie ze mi niewychodzi. Kiedys napewno sie uda :)
|
|
http://img528.imageshack.us/img528/3913/lomza0mw.jpg
|
|
Zobacz swoje zdjęcia [ img ]http://img528.imageshack.us/img528/3913/lomza0mw.jpg[ /img ] Cały adres ma być bez spacji (odstępów) łącznie z nawiasami kwadratowymi.
|
|
Witam. Jeśli macie jakieś informacje na temat Starej Łomży i okolic, wrzućcie je tutaj:) albo ew. na mejla. Pisze o tym terenie licencjata.. pozdro
|
|
Coolboy, za każdym razem gdy piszesz posta masz opcję "podgląd". Nie śmieć, tylko sprawdź najpierw co się pokaże czytającym. Czekam na zdjęcia od ciebie i pozdrawiam.
|
|
Z elementów XVII-wiecznego wyposażenia zachowały się w katedrze: ołtarze 48, 49, 50 oraz obrazy 73 część w XVII, i część w pierwszej połowie XIX wieku i 110 początek wieku XX. Pozdrowienia Pozdrowienia
|
|
A ja mam pytanie. Czy masz zgodę autora książek, wydawcy, autorów fotografii na publikację ich w tym miejscu? Bo jeśli nie, to wg mnie trochę przesadzasz!!!! To jest nielegalne kopiowanie i rozpowszechnianie. _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Kefas, powiedz gdzie mam szukać autorów tego katalogu? Zamiast straszyć, napisz gdzie mogę znaleźć odpowiednie przepisy, czy robię to zgodnie z prawem? Pozdrowienia.
|
|
jesli w katalogu nie pisze, ze kopiowanie i upowszechnianie jego tresci jest niezgodne z prawem, to mozna to robic wiem, bo jak korzystalam z czytelni Biblioteki Narodowej, to, gdy chcialam skopiowac cos, bibliotekarka zawsze sprawdzala, czy nie ma tego zapisu- jak nie bylo, to kserowala
|
|
Oto z jakiego katalogu wklejam, nigdzie nie widać żadnego zakazu. Dla pewności wysłałem maila do PAN Instytut Sztuki z zapytaniem. Pozdrowienia.
|
|
Jedna sprawa treść książki - druga fotografie, których autorzy mogą sobien ie życzyć ich wykorzystywania. A pani bibliotekarka nie jest dla mnie autorytetem w dziedzinie prawa. :) Nawet z Biblioteki Narodowej! :D _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
pani biblotekarka nie musi byc dla ciebie autorytetem w dziedzinie prawa, natomiast na pewno ma wytyczne dotyczace jej pracy, ktore zgodne sa z prawem i na pewno je zna/w tym i prawa autorskie/ poza tym tego typu publikacje, w tym rowniez i zdjecia,powinny sluzyc do celow edukacyjnych i sluza, a to, ze nie ogladamy ich w zaciszu mackowego domu-no coz, to 'wina' komputerow jesli podwazasz kompetencje pani z BN, to chyba musisz miec podstawy-dlaczego sie przyczepiles do tych praw autorskich, temat istnieje dosc dlugo i z tego, co wiem, wczesniej byly podobne zreszta, maciek zapytal juz o to, to mu odpowiedza i sie zobaczy kefas, patrze, ze ty tez poslugujesz sie cudzymi slowami, a pytales...
|
|
Spokojnie. Prawa autorskie wygasają po 25 latach. Maćku, robisz dobrą robotę.
|
|
Mi tak naprawdę to nie przeszkadza, ale może przeszkadzać autorom. Głupio by tylko było jakby okazało się, że prokuratura szuka nie tylko tych młodzieńców z liceum, ale także Maćka. :) Wyjątki z prawa autorskiego hooltay - chyba po 70 :) bella - a o cytatach też tam jest i o bibliotekach :) (4lomza chyba nie jest biblioteką, maciek bibliotekarką, a internet papierową kopią do własnego użytku) _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
A tak jeszcze niedawno wygladala ulica Farna ... Wiecej fotek juz niebawem Pozdrawiam
|
|
Autor: Kefas (---.elpos.net) Data: 13-03-06 08:56 Głupio by tylko było jakby okazało się, że prokuratura szuka nie tylko tych młodzieńców z liceum, ale także Maćka Kefas, chyba ja tu nie rozpowszechniam treści seksualnych, że ma mnie poszukiwać prokurator, bo tak wynika z Twojego postu. Jeżeli będzie potrzeba sam podam swoje dane. Katalog którego wydano 3300 egzemplarzy poszedł pewnie już w zapomnienie, a dzięki temu może trzeba jeszcze będzie zwiększyć nakład. Dzisiaj obszedłem wszystkie punkty sprzedaży książek i nigdzie nie poświecisz jakiegoś wydania o zabytkach łomżyńskich. Jak tu nie pokazywać w internecie, może ktoś opracuje nowy katalog łomżyńskich zabytków. Uważam, żepowinno się potraktować to jako promocję Łomży i jej okolic, jako region wart odwiedzenia. Były ostatnio w Łodzi Międzynarodowe Targi Turystyczne i Łomża wypadła tam więcej niż skromnie. Wysłałem zapytanie do PAN i dopoki nie dostanę odpowiedzi będę kontynuował to co rozpocząłem Pozdrowienia.
|
|
jeżeli Maciej nie ma z tego jakiejś korzyści majątkowej etc to nie widze problemu , na dodatek pomaga ! Brać z takich przykład nie gmerać ! :-))
|
|
Katedra posiada dwie kaplice. Jedna pod wezwaniem Matki Boskiej Różańcowej przylega do muru południowego. Pierwotnie oświetlało ją okno podłużne zwieńczone półkolem i okna okrągłe. Podłużne zamurowano w XVI wieku z powodu umieszczenia w kaplicy nagrobków rodziny Modliszewskich. Po przeniesieniu ich do wnętrza katedry okno to zrekonstruowano w postaci wnęki od zewnątrz. Kaplica posiada sklepienie kryształowe. Właśnie w tej kaplicy znajduje się ołtarz drewniany polichromowany z połowy XVII wieku z Obrazem Matki Boskiej Pięknej Miłości zdjęcie 50 wyżej. Ambona znajduje się w tej chwili na swoim miejscu, chociaż jakiś czas temu została usunięta. Fragmenty manierystycznej ambony: Chrzcielnica (zdjęcie nr 67) znajduje się w kaplicy pod Wezwaniem Matki Boskiej Różańcowej. Druga kaplica to kaplica pod wezwaniem św. Kazimierza znajduje się pod dzwonnicą. W 1986 roku ołtarz z tej kaplicy postawiono przy trzecim filarze nawy północnej patrząc od wejścia, a kaplicę przystosowano do ciągłego wystawiania Najświętszego Sakramentu. Więcej szczegółów: Pozdrowienia. P.s. Miałem trochę przerwy z powodu pogrzebu w rodzinie. Czekam na odpowiedź, ale nadal będę ciągnął ten temat.
|
|
Maćku napisałeś: "Czekam na odpowiedź, ale nadal będę ciągnął ten temat"... Jak brzmi pytanie? Czy chodzi Ci o prawa autorskie????? Przy okazji Koscioła Kapucynów starałm sie wykazać, że nie można bezkrytycznie podchodzić do informacji. Może dzięki portalowi 4Lomża znalazłbyś sposób na inna formę przekazywania tych informacji. Każdy z tych przedmiotów, których fotografie wklejasz ma swoja indywidualną historię. Może warto byłoby z okazji 500lecia faru w Łomzy zająć się tym tematem szerzej? ?? (........)
|
|
Jacek wysłałem maila do PAN i do Pani Kałamajskiej - Saeed, o pozwolenie i dlatego czekam na odpowiedź. Co do Twojej sugestii o 500-leciu fary, to na pewno warto by było. Ale co proponujesz? Pozdrowienia.
|
|
Maćku - (sugestia) zwróć się jeszcze do fotografików, których zdjęcia były wykorzystane w książkach, mogły być udostęnione na szczególnych warunkach tylko do publikacji. Pozdrawiam! _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Kefas, nie sądzisz że fotograie to były też w archiwum, bo nigdzie nie widzę nazwiska żadnego z fotografików. Zresztą wszystkie te zdjęcia można znaleźć na 4lomza i to w kolorze. Popatrz na literaturę przedmiotu gdzie mam kogo szukać? Pozdrowienia.
|
|
Widzę, że muzełum na 4lomza robimy :) Może ktoś mogłby oddzielną stronę na ten temat zrobić...
|
|
Poczekaj to i na elomza zrobimy muzeum (muzełum), tam też się zalogowałem. Antidog, czy jest to zabronione?
|
|
Równie ciekawe, jak architektura jest wnętrze świątyni, w którym zachowało się kilka elementów XVII-wiecznego wyposażenia: ołtarze, ambona i chrzcielnica, szczególnie ambona jest perełką, ale nie ustępują im również nagrobki. W każdej z naw bocznych znajdują się po trzy zabytkowe nagrobki. Na obecnym miejscu znajdują się od 1932 roku. Przedtem trzy nagrobki Modliszewskich mieściły się w kaplicy Matki Boskiej: dwa duże w ścianach i mały w filarze. Przy wielkim ołtarzu w prezbiterium znajdowały się nagrobki Nikodema Kossakowskiego i Mikołaja Troszyńskiego. Nagrobek Jana Wojsławskiego pierwotnie umieszczony był w posadzce prezbiterium, teraz jest w mieszczony na pierwszym filarze od chóru muzycznego (nawa południowa). Więcej szczegółów: Pozdrowienia.
|
|
Jeden z nagrobków poświęcony jest czteroletniemu Janowi Modliszewskiemu i przedstawia nagie dziecko, owinięte draperią i wsparte na czaszce- symbolu śmierci i marności życia - vanitas. Dziecięce nagrobki, nie znane w tym okresie poza Polską, rozpowszechniły się w sarmackiej kulturze XVII wieku. (Zdjęcie 183 wyżej) Jest więc łomżyńska katedra, podobnie jak kościoły w Wąsoszu i Szczepankowie, świadkiem najdawniejszych dziejów ziemi łomżyńskiej i jednocześnie skarbnicą rzadko spotykanej na naszych terenach XVI-wiecznej rzeźby sepulkralnej (twórczość artyst. związana z kultem zmarłych, gł. z budownictwem oraz dekoracją cmentarzy i grobów; datuje się od najdawniejszych czasów; przejawiała się w różnych formach) ... Więcej szczegółów: Zdjęcie 194 wyżej. Pozdrowienia
|
|
Miałem napisać i pokazać jakie są epitafia w katedrze, ale nie zdąrzyłem zebrać wszystkich materiałów. W katalogu z którego biorę to wszystko jest na ten temat trochę za mało materiału Dzisiaj pokażę monstrancje, kielichy i puszki,ze zbiorów katedralnych. Pozdrowienia.
|
|
Pokażę dzisiaj ze zbiorów katedralnych: relikwiarze ( rodzaj pojemnika do przechowywania relikwii; w kształcie skrzynki, sarkofagu, krzyża, ampułki, monstrancji i in.; wykonany z metalu (najczęściej szlachetnego), kości ...), ampułki (szklany lub metalowy dzbanuszek na wodę lub wino używany przy mszy.) ornaty (w Kościele katolickim wierzchnia szata liturgiczna używana przy odprawianiu mszy; od wczesnego średniowiecza na wzór rzymskiej peleryny, paenuli; od XII w. w 5 kolorach, zależnie od okresu roku liturgicznego; zazwyczaj bogato zdobiony, z kosztownej tkaniny) dalmatyka ( rzym. szata wierzchnia, rodzaj tuniki, z podkrojonymi rękawami, zdobiona 2 pionowymi pasami purpury; d. liturgiczna — szata noszona przez diakona i biskupa podczas czynności pontyfikalnych.) ] Dalmatyki: 1-2. czerwone z tkanin broszowanychpocz.w XIXz wzorm sieciowym o motywach liści akacji, broszowanych blaszką srebrną (fig. 291). Pozdrowienia.
|
|
zapraszam tu, jakbyś nie trafił: http://4lomza.pl/forum/read.php?f=2&i=54730&t=54730#reply_55237 _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
http://4lomza.pl/forum/read.php?f=2&i=54730&t=54730 - dzisiejszy post... ...pozdrawiam!... _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Po krótkiej przerwie i wyjaśnieniu kilku okoliczności dzisiaj przenosimy się z katedry na inny obiekt gdzie jest trochę ciekawych rzeczy wartych obejrzenia. Więcej w opisie poniżej: Na podstawie Polska Akademia Nauk Instytut Sztuki Katalog Zabytków i Sztuki Łomża i Okolice Opracowanie autorskie dr Maria Helena Kałamajska Saeed Pozdrowienia.
|
|
Dzisiaj dalszy ciąg zabytków sztuki na naszych ziemiach znajdujące się w zasobach Pałacu Biskupiego. Sam Pałac pobudowany został w 1925 roku w stylu neoklasycystycznym z chwilą powstania Diecezji Łomżyńskiej. Opis szczegółowy poniżej: Pozdrowienia
|
|
Pałac Biskupi został zbudowany w/g projektu architekta Zdzisława Świątkowskiego. Usytuowany jestna południe od katedry, fasadą zwróconą na zachód. Dalszy ciąg zbiorów w tymże pałacu. Opisy zbiorów poniżej. Zdjęcie 123 wyżej. Na podstawie: Polska Akademia Nauk Instytut Sztuki Katalog Zabytków i Sztuki Łomża i Okolice Opracowanie autorskie dr Maria Helena Kałamajska Saeed Pozdrowienia.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |