sobota, 23 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Zabytki Łomży i okolic.

Proponuję Wam zagadki związane z zabytkami Łomży i okolic, ale powiązane z króciutką historią każdego zabytkowego obiektu.
Wszystkie zdjęcia pochodzą z książki wydanej w 1982 roku.

Co to za obiekt i kiedy został zbudowany?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Zabytki Łomży i okolic.

Łomżyński Ratusz.

1822 – 1823. budowniczy Groffe
rozbudowa Seyfried

Jest to drugi budynek o tym charakterze w Łomży. Pierwszy z przełomu XV-XVI w zbudowany był w centrum starego rynku. Na poczatku XIX w. w zwiazku ze złym stanem technicznym został rozebrany, zaś znaczna część gotyckiej cegły wykorzystana została przy budowie obiektu zaprezentowanego przez Macka na fotografii.

(........)

Z budynkiem tym związane jest wiele godnych przypomnienia nazwisk:
Władysław Szczęsnowicz, Adolf Chrzanowski, za którego kadencji miasto przeżyło swój złoty wiek i rozwój jakiego nigdy nie udało sie powtórzyć, Władysław Świderski - autor pierwszej w wolnej Polsce książki poświęconej Łomży. Miał tez ratusz gości złowrogich - urzedowała tu delegatura komunistycznego białostockiego tymczasowego komitety rewolucyjnego Polski (TKRP-polrewkomu). Ktoś chyba nawet twierdził, że ratusz towarzysze Marchlewski i Kon odwiedzili - tablica pamiatkowa jakaś taka tam chyba była.
A historia tego budynku, jest w znacznej mierze historią ostatnich prawie 200 lat miasta.

(........)

Bardzo dobrze.
Jak kogoś interesuje, wkleiłem troszkę dłuższy opis.

Następna zagadka na tych samych zasadach.

Chyba to dawne wiezienie.

kamienica na rogu polowej i 3 maja.

Jest to kamienica na, ale nie na rog Polowej i 3 Maja, ale trochę niżej(dawny urząd powiatowy)

Z serii domów następna zagadka:

Pozdrowienia.

Jest budynek mieszkalny przy ul. Sienkiewicza

Kamienica Śledziewskich przy ulicy Sienkiewicza, aktualnie w trakcie remontu. Niestety nie mam jak w tej chwili podać więcej szczegułód dotyczących tego budynku.

W zamierzchłych czasach mieszkała tam koleżanka szkolna mojej mamy, która opowiadała mi, że mieszkania w tej kamienicy zrobiły na niech ogromne wrażenie. Wysokie pomieszczenia - czuło się przestrzeń w przeciwieńśtwie do powojonnego budownictwa mieszkaniowego.

pozdrawiam

Króciutka wzmianka o Łomżyńskich zabytkowych domach.

Następna budowla:

ten budynek stoi na ul dwornej i jest tam bank teraz.

Maciek, przypatrz sie dobrze. Kamienica na Polowej tojednak nie jet dawny Urząd Wojewódzki (Powiatowy).
Dart76 ma rację, to budynek na rogu 3. Maja (obecnie jest tam bar "Chicken").
Pozdrawiam

Tz.
Masz rację, to jest róg 3 Maja i obecnej Polowej. Zwracam honor dla Darta76. Moja pomyłka. Wizualnie podobne.

Pozdrowienia.

P.s. T.z ostatnio mało było Ciebie widać na forum.

te pierwsze zdiecie kazdy by odgadł

Fotka wyjaśniająca. ;)
Spójrzcie na żółto-biały budynek z prawej strony (za pomarańczowym maluchem). A teraz porównajcie z wcześniejszym zdjęciem, które wkleił Maciek.

Ptysiu80 dzieki za zdjecie bo pokazałeś budynek o ktory chciałem się zapytać:

- powiedzcie mi co wiecie na temat tego budynku po lewej stronie zdjęcia zamieszczonego przez Ptysia80

pozdrawiam

ul. Polowa 22.
Budynek ten mieścił szereg instytucji publicznych.
Pierwotne jego przeznaczenie to szpital garnizonowy i funkcje tę pełnił jeszcze przed wkroczeniem Niemców w 1915 roku, co było w dwudziestoleciu międzywojennym nie pamietam i nie mam swoich źródeł aby sprawdzić, ale chyba również szpital wojskowy. Po drugiej wojnie swiatowej Urząd powiatowy, później pierwsza siedziba urzędu Wojewódzkiego, poźniej siedziba Wojewódzkiej Dyrekcji Rozbudowy Miast i Osiedli Wiejskich, później Przedsiębiorstwa Realizacji Inwestycji. Obecnie własność Skarbu Państwa w zarządzie białostockich władz wojewódzkich.
Siedziba Zarządu Głównego TPZŁ.

A tak wyglądał ten budynek kilka lat temu

(........)

Chciałbym nawiązać do fotki, którą zamieścił maciek.
Budynek na rogu ul. Polowej i 3 Maja.
Przed przebiciem odcinka Alei Legionów od elektrowni do Nowego Rynku poziom ulicy Polowej nie był tak dziwnie podniesiony. W złotym dziewiętnastym i na początku dwudziestego wieku znajdowała sie tam cukiernia, swego czasu bardzo modna. Można było zjeść ciastko z kremem i wypić prawdziwą wode sodową. Stoliki z parasolami były na modę francuską ustawione na świeżym powietrzu.

Wszak Łomża cukiernikami słynęła.
A teraz może odezwie sie ktoś , kto mógłby odpowiedzieć na pytanie, czy ten który tę cukiernie zbudował nie uczył się fachu razem z niejakim Bliklem, protoplasta znanej warszawskiej rodziny cukierników u innego łomzyńskiego cukiernika. A może to jego spadkobierca tę cukiernie na rogu Polowej i 3Maja pobudował?

(........)

Ptysiu80 budynek na zdjęciu które wkleiłem jest na rogu Polowej ale od strony Al. Legionów.
Ateraz coś na temat banku na Dwornej:

Co to za zabytek?

Pozdrowienia.

jest to kościołek Kapucynów ;) chyba

Nie chyba, ale na pewno. Klasztor i Kościół Braci Mniejszych Kapucynów.

Trochę historii klasztoru, może kogoś zainteresuje, a kogo nie niech to zignoruje:

Maćku, dzieki, że Katalog zabytków upowszechniasz, ale zwróć uwage , że w druku pojawiły sie błędy. W zamieszczonym przez Ciebie tekście napisano:
..."nad mensą umieszczony tam w 1860 krucyfiks (fig.153)(...) pochodzący według tradycji z kościoła Jezuitów w Płocku, podarowany przez Iwana Paskiewicza....",
Według znanej mi tradycji, krucyfiks ten pochodzi z koscioła Jezuitów w POŁOCKU!
niby jedna literka - ale historia Płocka i Połocka toczyły się różnymi drogami. O krucyfiksie tym możnaby długo rozprawiać, ale musiałbym zajrzec do swoich źródeł, a tez nie chce zanudzać.

(........)

Prawdopodobnie była do tej książki errata, ale jest to wydanie z 1982 roku i po takim czasie musiała się gdzieś zagubić. Jacku nie jestem historykiem i podaję to co jest w książce, nie mogę wiedzieć co jest błędem a co nie, widzę że Ty masz szerokie wiadomości w tej dziedzinie, mógłbyś poprawić zauważone błędy. Ale jak wnioskuję z Twojego postu, masz dostęp do źródeł z których wklejam wiadomości o łomżyńskich zabytkach, tylko nie chcesz tego robić by nie zanudzać.
Co mam robić? Przestać , by nie zanudzać? Czy dalej to robić? Proszę o odpowiedź.
Może robić tak jak Czesław, mimo braku zainteresowania ze strony forumowiczów, dalej propaguje przedwojenną łomżyńską historię. Wystarczy że ktoś, chociaż raz przeczyta, to już w głowie co nie co zostanie.

Książka z której korzystam to:

Pozdrowienia

Maćku, intencją mego postu nie było zniechęcenie Cię do działania. Chciałem zwrócic jedynie uwagę, aby nie podchodzić bezkrytycznie do tego co zostało wydrukowane i starać się weryfikować informacje z innych źródeł. Bardzo dobrze, że sięgnąłeś po to opracowanie. Powinien je poznać każdy, który choć trochę interesuje się historią Łomży. Jest to wprawdzie opracowanie naukowe, wymagajace niejednokrotnie w trakcie czytania sięgnięcia do słownika terminów zwiazanych z historia sztuki- nie tylko do "googli", ale warto.
Napisałem że nie chcę zanudzać nie chcę opowieściami, których byc może nikt nie przeczyta, tak jak wątpię, że ktoś przeczyta w całości tekst, który wkleiłeś na temat klasztoru kapucynów.
Jeszce raz przepraszam i chylę czoło, że sa ludzie, którzy zagladają do takich opracowań i staraja sie je upowszechniać - tacy jak Ty, no i oczywiście tacy jak Czesław, którego posty systematycznie czytam.
I w żadnym przypadku nie przestawaj !!!!! i nie gniewaj się

Pozdrawiam

(........)

W samej Łomży, bliższych i dalszych jej okolicach, jest jest trochę budowli szczególnie sakralnych i tego co się w nich znajduje, wartego upowszechnienia większemu ogólowi Polaków. 8O lat temu jeden z arcitektów powiedział, że dawni budowniczoiew doskonali wybrali miejscana świątynie, ale już projektanci ulicy zawalili całą sprawę. (artykuł poniżej) i dlatego myślę, że czy ktoś czyta lub nie warto ciągnąć ten temat. Dlatego też wkleję trochę zdjęć z tego co znajduje się w Klasztorze Braci Mniejszych Kapucynów.

W krypcie klasztory kapucynów pochowany jest biskup Beniamin Szymański. Biskup podlaski z Siedlec. O jego sarkofagu jest wzmianka na początku opisu koscioła załączonego przez Maćka.
Szkoda, że łomżanie nie pamiętaja o tym wielkim człowieku.

w klasztorze trwają przygotowania do renowacji ołtarza głównego.

informacje o dniu dzisiejszym klasztoru i o jego współsczesnym funkcjonowaniu
http://www.kapucyni.lomza.pl

(........)

Jacek, bardzo dziękuję za rady i pomoc.

Pozdrowienia.

gdzie mozna znalezc w miare aktualne zdjecia lomzy

????
http://www.4lomza.pl/index.php?k=407
http://www.lomza.pl
http://www.lsm.lomza.pl/fotogaleria.htm
http://www.lomza.friko.pl/
a z troche starszych ale za to ciekawych
http://www.lomza.org/herzog/herzoig.htm

(........)

Dalszy ciąg materiałów wartych obejrzenia znajdujących się w klasztorze Braci Mniejszych Kapucynów.

Jacek, może orientujesz się czy jest jakieś nowsze i aktualniejsze wydanie tego katalogu.

Maciek, Jacek16 - macie może jakieś informacje dotyczące łomżyńskich karawak?

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

Książek ani katalogów nie mam, ale nie dawno widziałem w Łomży taki krzyż, lecz nie kompletny, po górnej belce został tylko ślad po mocowaniu.

Pozdrowienia.

Jacek16- dzieki za linki

Kefas, przykro mi bardzo, niestety brak mi informacji. Mam również pewne wątpliwości. Nie bardzo wiem, który krzyż był karawaką, a który np. krzyżem prawosławnym. Pamiętam krzyż, który być może był karawaką ustawiony po prawj stronie grobli prowadzącej do mostu w Piątnicy w ciągu krajówki nr 61. W tym miejscy stoi teraz chyba zwykły krzyż.

(........)

Pamiętam, że ten krzyż miał dwa poziome ramiona, czyli był karawaką. A z opowieści rodziców przypominam sobie, że na moje pytanie co to jest, odpowiadali, że to krzyż który chroni przed zarazą.

tak.... te znam... :)

...szukam jakichś informacji w publikacjach. itp.

(były jeszcze z pewnością przy skrzyżowaniu Sikorskiego i Świerczewskiego, przy Wojska Polskiego, przy Nowogrodzkiej)

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

Ostatnia część zdjęć z Klasztoru Braci Mniejszych Kapucynów

Krzyż ten o którym pisałem znajduje się na ulicy Zdrojowej około 200 do 300 metrów jadąc od Sikorskiego w stronę Starej Łomży po lewej stronie.

Pozdrowienia

Gdzieś te karawaki już były na tym forum - http://4lomza.pl/forum/read.php?f=2&i=46205&t=46205#reply_46673.

Pozwolę sobie podlinkować zdjęcie które tam jest:

---
PGG

Trochę historii z dziejów Łomży i jej zabytków, których jest w Łomży wcale nie mało. Wybaczcie, że tak nie po kolei, gdyż powinienem wkleić to na początek tematu. Kogo będzie interesował temat to i tak sobie tą układankę w całość skojarzy. Wydanie katalogu z którego korzystam jest z 1982 roku, dla tego też nazwy ulic mogą się nie zgadzać z obecnymi i przedwojennymi.

Pozdrowienia.

Przedstawię teraz historię najstarszego zabytku w Łomży Katedrę p. w. śś Michała Archanioła i Jana Chrzciciela.

Pozdrowienia.

Katedra w nawie głównej ma piękne sklepienia gwiaździste i sieciowe, natomiast w nawach bocznych, kryształowe, spotykane na Mazowszu dość rzadko. Wewnątrz wiele cennych dzieł sztuki, gotyckich i późniejszych.

Katedra 2

Pozdrowienia.

Mieszkańcy Łomży znają doskonale to co ja tu pokazuję, ale liczę, że na forum wchodzą nie tylko Łomżyniacy, ale też z innych miast w Polsce, a nawet i z poza Polski. Szkoda, że nie są to zdjęcia w kolorze (mam opracowanie z 1982 roku) , kto chce zobaczyć w oryginalnych barwach najlepiej przyjechać do Łomży i na własne oczy zobaczyć. Jest co podziwiać.
Zdjęcia 3, 9, 10 wyżej.

III

Pozdrowienia.

file:///e:/Moje%20dokumenty/lomza.jpg

heh cos mi nie wyszlo. niech ktos mi powie jak wkleic fotke. Mam bardzo ciekawą :) Pomocy !!!

Jeżeli masz fotkę w internecie, musisz kliknąć prawym przyciskiem myszki na fotkę, potem lewym na właściwości. Potem zaznacz adres url i przenieś go na forum. Przed adresem (na początku) wstaw [ img ] na końcu adresu [ /img ], tylko nawiasy kwadratowe bez odstępów z img.

Pozdrowienia.

Dzieki. A jesli foto mam na kompie to tez moge ją tu dodac??

Coolboy, jeżeli masz program link poniżej to otwórz jego, kliknij na Przeglądaj. Otworzy się folder, w którym wyszukasz plik ze swoją fotką klikasz na nią, potem klikasz na Otwórz. W miejscu Przeglądaj, pokaże się adres fotki, następnie klikasz na host it, po krótkim czasie otworzy się adres pod [Direct link to image, kopiujesz jego przenosisz na forum i dalej postępujesz jak z poprzednim obrazkiem.
Sprawdź, może się uda.

http://www.imageshack.us/

Równie ciekawe, jak architektura katedry jest jej wnętrze, w którym zachowało się wiele elementów XVII-wiecznego wyposażenia.
Zdjęcia 2 i 4 wyżej.

IV

Pozdrowienia
P.s. Może ktoś z Was wie jak poprawić jakość zeskanowanych obrazków.

Ale ja ciemny jestem, wybaczcie ;-) Niewiem czy bedzie dobrze ....

Jesli nei to sorki,bede probowal do skutku, az sie uda

Pozdrawiam

[ img ]http://img528.imageshack.us/img528/3913/lomza0mw.jpg[ /img ]

No i sie nieudalo.....a mam kilka fotek fajnych....

Niewkurzajcie sie ze mi niewychodzi. Kiedys napewno sie uda :)

http://img528.imageshack.us/img528/3913/lomza0mw.jpg

Zobacz swoje zdjęcia

[ img ]http://img528.imageshack.us/img528/3913/lomza0mw.jpg[ /img ]

Cały adres ma być bez spacji (odstępów) łącznie z nawiasami kwadratowymi.

Witam. Jeśli macie jakieś informacje na temat Starej Łomży i okolic, wrzućcie je tutaj:) albo ew. na mejla. Pisze o tym terenie licencjata.. pozdro

Coolboy, za każdym razem gdy piszesz posta masz opcję "podgląd". Nie śmieć, tylko sprawdź najpierw co się pokaże czytającym. Czekam na zdjęcia od ciebie i pozdrawiam.

Z elementów XVII-wiecznego wyposażenia zachowały się w katedrze: ołtarze 48, 49, 50 oraz obrazy 73 część w XVII, i część w pierwszej połowie XIX wieku i 110 początek wieku XX.

Pozdrowienia

Pozdrowienia

A ja mam pytanie.

Czy masz zgodę autora książek, wydawcy, autorów fotografii na publikację ich w tym miejscu?

Bo jeśli nie, to wg mnie trochę przesadzasz!!!!
To jest nielegalne kopiowanie i rozpowszechnianie.

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

Kefas, powiedz gdzie mam szukać autorów tego katalogu?

Zamiast straszyć, napisz gdzie mogę znaleźć odpowiednie przepisy, czy robię to zgodnie z prawem?

Pozdrowienia.

jesli w katalogu nie pisze, ze kopiowanie i upowszechnianie jego tresci jest niezgodne z prawem, to mozna to robic
wiem, bo jak korzystalam z czytelni Biblioteki Narodowej, to, gdy chcialam skopiowac cos, bibliotekarka zawsze sprawdzala, czy nie ma tego zapisu- jak nie bylo, to kserowala

Oto z jakiego katalogu wklejam, nigdzie nie widać żadnego zakazu.

Dla pewności wysłałem maila do PAN Instytut Sztuki z zapytaniem.

Pozdrowienia.

Jedna sprawa treść książki - druga fotografie, których autorzy mogą sobien ie życzyć ich wykorzystywania. A pani bibliotekarka nie jest dla mnie autorytetem w dziedzinie prawa. :) Nawet z Biblioteki Narodowej! :D

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

pani biblotekarka nie musi byc dla ciebie autorytetem w dziedzinie prawa, natomiast na pewno ma wytyczne dotyczace jej pracy, ktore zgodne sa z prawem i na pewno je zna/w tym i prawa autorskie/
poza tym tego typu publikacje, w tym rowniez i zdjecia,powinny sluzyc do celow edukacyjnych i sluza, a to, ze nie ogladamy ich w zaciszu mackowego domu-no coz, to 'wina' komputerow
jesli podwazasz kompetencje pani z BN, to chyba musisz miec podstawy-dlaczego sie przyczepiles do tych praw autorskich, temat istnieje dosc dlugo i z tego, co wiem, wczesniej byly podobne
zreszta, maciek zapytal juz o to, to mu odpowiedza i sie zobaczy
kefas, patrze, ze ty tez poslugujesz sie cudzymi slowami, a pytales...

Spokojnie.
Prawa autorskie wygasają po 25 latach.
Maćku, robisz dobrą robotę.

Mi tak naprawdę to nie przeszkadza, ale może przeszkadzać autorom.

Głupio by tylko było jakby okazało się, że prokuratura szuka nie tylko tych młodzieńców z liceum, ale także Maćka. :)

Wyjątki z prawa autorskiego

hooltay - chyba po 70 :)
bella - a o cytatach też tam jest i o bibliotekach :) (4lomza chyba nie jest biblioteką, maciek bibliotekarką, a internet papierową kopią do własnego użytku)

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

A tak jeszcze niedawno wygladala ulica Farna ...

Wiecej fotek juz niebawem

Pozdrawiam

Autor: Kefas (---.elpos.net)
Data: 13-03-06 08:56

Głupio by tylko było jakby okazało się, że prokuratura szuka nie tylko tych młodzieńców z liceum, ale także Maćka

Kefas, chyba ja tu nie rozpowszechniam treści seksualnych, że ma mnie poszukiwać prokurator, bo tak wynika z Twojego postu. Jeżeli będzie potrzeba sam podam swoje dane.

Katalog którego wydano 3300 egzemplarzy poszedł pewnie już w zapomnienie, a dzięki temu może trzeba jeszcze będzie zwiększyć nakład. Dzisiaj obszedłem wszystkie punkty sprzedaży książek i nigdzie nie poświecisz jakiegoś wydania o zabytkach łomżyńskich. Jak tu nie pokazywać w internecie, może ktoś opracuje nowy katalog łomżyńskich zabytków. Uważam, żepowinno się potraktować to jako promocję Łomży i jej okolic, jako region wart odwiedzenia. Były ostatnio w Łodzi Międzynarodowe Targi Turystyczne i Łomża wypadła tam więcej niż skromnie.
Wysłałem zapytanie do PAN i dopoki nie dostanę odpowiedzi będę kontynuował to co rozpocząłem

Pozdrowienia.

jeżeli Maciej nie ma z tego jakiejś korzyści majątkowej etc to nie widze problemu , na dodatek pomaga ! Brać z takich przykład nie gmerać ! :-))

Katedra posiada dwie kaplice. Jedna pod wezwaniem Matki Boskiej Różańcowej przylega do muru południowego. Pierwotnie oświetlało ją okno podłużne zwieńczone półkolem i okna okrągłe. Podłużne zamurowano w XVI wieku z powodu umieszczenia w kaplicy nagrobków rodziny Modliszewskich. Po przeniesieniu ich do wnętrza katedry okno to zrekonstruowano w postaci wnęki od zewnątrz. Kaplica posiada sklepienie kryształowe. Właśnie w tej kaplicy znajduje się ołtarz drewniany polichromowany z połowy XVII wieku z Obrazem Matki Boskiej Pięknej Miłości zdjęcie 50 wyżej.
Ambona znajduje się w tej chwili na swoim miejscu, chociaż jakiś czas temu została usunięta.
Fragmenty manierystycznej ambony:

Chrzcielnica (zdjęcie nr 67) znajduje się w kaplicy pod Wezwaniem Matki Boskiej Różańcowej.
Druga kaplica to kaplica pod wezwaniem św. Kazimierza znajduje się pod dzwonnicą. W 1986 roku ołtarz z tej kaplicy postawiono przy trzecim filarze nawy północnej patrząc od wejścia, a kaplicę przystosowano do ciągłego wystawiania Najświętszego Sakramentu.
Więcej szczegółów:

Pozdrowienia.

P.s. Miałem trochę przerwy z powodu pogrzebu w rodzinie. Czekam na odpowiedź, ale nadal będę ciągnął ten temat.

Maćku napisałeś:

"Czekam na odpowiedź, ale nadal będę ciągnął ten temat"...

Jak brzmi pytanie? Czy chodzi Ci o prawa autorskie?????
Przy okazji Koscioła Kapucynów starałm sie wykazać, że nie można bezkrytycznie podchodzić do informacji. Może dzięki portalowi 4Lomża znalazłbyś sposób na inna formę przekazywania tych informacji. Każdy z tych przedmiotów, których fotografie wklejasz ma swoja indywidualną historię. Może warto byłoby z okazji 500lecia faru w Łomzy zająć się tym tematem szerzej?
??

(........)

Jacek wysłałem maila do PAN i do Pani Kałamajskiej - Saeed, o pozwolenie i dlatego czekam na odpowiedź. Co do Twojej sugestii o 500-leciu fary, to na pewno warto by było. Ale co proponujesz?

Pozdrowienia.

Maćku - (sugestia) zwróć się jeszcze do fotografików, których zdjęcia były wykorzystane w książkach, mogły być udostęnione na szczególnych warunkach tylko do publikacji.

Pozdrawiam!

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

Kefas, nie sądzisz że fotograie to były też w archiwum, bo nigdzie nie widzę nazwiska żadnego z fotografików. Zresztą wszystkie te zdjęcia można znaleźć na 4lomza i to w kolorze. Popatrz na literaturę przedmiotu gdzie mam kogo szukać?

Pozdrowienia.

Widzę, że muzełum na 4lomza robimy :)
Może ktoś mogłby oddzielną stronę na ten temat zrobić...

Poczekaj to i na elomza zrobimy muzeum (muzełum), tam też się zalogowałem.
Antidog, czy jest to zabronione?

Równie ciekawe, jak architektura jest wnętrze świątyni, w którym zachowało się kilka elementów XVII-wiecznego wyposażenia: ołtarze, ambona i chrzcielnica, szczególnie ambona jest perełką, ale nie ustępują im również nagrobki.
W każdej z naw bocznych znajdują się po trzy zabytkowe nagrobki. Na obecnym miejscu znajdują się od 1932 roku. Przedtem trzy nagrobki Modliszewskich mieściły się w kaplicy Matki Boskiej: dwa duże w ścianach i mały w filarze. Przy wielkim ołtarzu w prezbiterium znajdowały się nagrobki Nikodema Kossakowskiego i Mikołaja Troszyńskiego. Nagrobek Jana Wojsławskiego pierwotnie umieszczony był w posadzce prezbiterium, teraz jest w mieszczony na pierwszym filarze od chóru muzycznego (nawa południowa).

Więcej szczegółów:

Pozdrowienia.

Jeden z nagrobków poświęcony jest czteroletniemu Janowi Modliszewskiemu i przedstawia nagie dziecko, owinięte draperią i wsparte na czaszce- symbolu śmierci i marności życia - vanitas. Dziecięce nagrobki, nie znane w tym okresie poza Polską, rozpowszechniły się w sarmackiej kulturze XVII wieku. (Zdjęcie 183 wyżej)
Jest więc łomżyńska katedra, podobnie jak kościoły w Wąsoszu i Szczepankowie, świadkiem najdawniejszych dziejów ziemi łomżyńskiej i jednocześnie skarbnicą rzadko spotykanej na naszych terenach XVI-wiecznej rzeźby sepulkralnej (twórczość artyst. związana z kultem zmarłych, gł. z budownictwem oraz dekoracją cmentarzy i grobów; datuje się od najdawniejszych czasów; przejawiała się w różnych formach) ...

Więcej szczegółów:
Zdjęcie 194 wyżej.

Pozdrowienia

Miałem napisać i pokazać jakie są epitafia w katedrze, ale nie zdąrzyłem zebrać wszystkich materiałów. W katalogu z którego biorę to wszystko jest na ten temat trochę za mało materiału

Dzisiaj pokażę monstrancje, kielichy i puszki,ze zbiorów katedralnych.

Pozdrowienia.

Pokażę dzisiaj ze zbiorów katedralnych:
relikwiarze ( rodzaj pojemnika do przechowywania relikwii; w kształcie skrzynki, sarkofagu, krzyża, ampułki, monstrancji i in.; wykonany z metalu (najczęściej szlachetnego), kości ...),
ampułki (szklany lub metalowy dzbanuszek na wodę lub wino używany przy mszy.)
ornaty (w Kościele katolickim wierzchnia szata liturgiczna używana przy odprawianiu mszy; od wczesnego średniowiecza na wzór rzymskiej peleryny, paenuli; od XII w. w 5 kolorach, zależnie od okresu roku liturgicznego; zazwyczaj bogato zdobiony, z kosztownej tkaniny)
dalmatyka ( rzym. szata wierzchnia, rodzaj tuniki, z podkrojonymi rękawami, zdobiona 2 pionowymi pasami purpury; d. liturgiczna — szata noszona przez diakona i biskupa podczas czynności pontyfikalnych.)

]

Dalmatyki: 1-2. czerwone z tkanin broszowanychpocz.w XIXz wzorm sieciowym o motywach liści akacji, broszowanych blaszką srebrną (fig. 291).

Pozdrowienia.

zapraszam tu, jakbyś nie trafił: http://4lomza.pl/forum/read.php?f=2&i=54730&t=54730#reply_55237

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

http://4lomza.pl/forum/read.php?f=2&i=54730&t=54730 - dzisiejszy post...
...pozdrawiam!...

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

Po krótkiej przerwie i wyjaśnieniu kilku okoliczności dzisiaj przenosimy się z katedry na inny obiekt gdzie jest trochę ciekawych rzeczy wartych obejrzenia.
Więcej w opisie poniżej:

Na podstawie
Polska Akademia Nauk Instytut Sztuki
Katalog Zabytków i Sztuki
Łomża i Okolice
Opracowanie autorskie dr Maria Helena Kałamajska Saeed

Pozdrowienia.

Dzisiaj dalszy ciąg zabytków sztuki na naszych ziemiach znajdujące się w zasobach Pałacu Biskupiego. Sam Pałac pobudowany został w 1925 roku w stylu neoklasycystycznym z chwilą powstania Diecezji Łomżyńskiej. Opis szczegółowy poniżej:

Pozdrowienia

Pałac Biskupi został zbudowany w/g projektu architekta Zdzisława Świątkowskiego. Usytuowany jestna południe od katedry, fasadą zwróconą na zachód.
Dalszy ciąg zbiorów w tymże pałacu. Opisy zbiorów poniżej. Zdjęcie 123 wyżej.

Na podstawie:
Polska Akademia Nauk Instytut Sztuki
Katalog Zabytków i Sztuki
Łomża i Okolice
Opracowanie autorskie dr Maria Helena Kałamajska Saeed

Pozdrowienia.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org