Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
jak ogladać program TV a płacić o wiele mniej. |
mam do Was kochani pytanie. We wszystkich blokach dawniej były montowane anteny zbiorcze z których korzystano do czasu gdy telewizje kablowe nie oferowały swojego sygnału. Po pojawnieniu się telewizji kablowych spółdzielnie podpisały z nimi poruzumienia i w ten spsoób weszły one do bloków dominując w dostarczaniu sygnału telewizyjnego. Kto nie chciał mogł tylko korzystac chyba z dwoch czy trzech programów z tych zbiorczych anten telewizyjnych. Jak mnie wiadomo sieci kablowe nie miały prawa likwidować tych antnen zbiorczych i winny je zachowac do dzisiaj. Pytam bo jak wiem w sytuacji gdy ruszają publiczme ogólno dotepne kanały w ramach publicznej telewizji cyfrowej chciałbym teraz ponownie skorzystac ze zbiorczej anteny i z niej pobierać sygnał do dekodera cyfrowego telewizji puiblicznej. Jestem ciekaw co z robia z tym fantem i społdzielnie i adm oraz kablowki bo instalacje zbiorcze winny nadal byc , sprawne i dostępne. Domysłam sie ,że jest coś nie tak bo to m oiże odpedzić klientów od kablówek bo daje szanse o wiele taniej miec dostęp do dobrych i tanich programów tv i to w wersji HD. Trzeba to pilnie wyjasnić bo nie musimy wówczas płacić wysokich kosztów jakei rzadaja kablowki a miec o wiele lepszy odbiór i oferte za cene tylko zwykłego abanamentu ktory i tak kazdy z nas musi płacic oprócz opłaty za kablówke. Inaczej m ówiać bedziemy płacic tylko abonament tv a meic lepsze programy niz w kablówkach. Problem tylko w tym gdzie sa zbiorcze instalacje tv w blokach które powinny do dzisiaj być sprawne. Tak wiec prosze o informacje co wiecie w tej sprawie? Fantic
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: jak ogladać program TV a płacić o wiele mniej. |
faktycznie tak było.ja wkładając kabel antenowy do tej starej sieci łapałem tylko polsat i śnieżącą tvp2(to zawsze odbiera),a kiedyś działało normalnie.czyżby zdjęli anteny z dachów:-).po telewizji z tp.przechodzę na "NADZIEMNĄ":-))) koszt odbioru to też tylko abonament radiowo-telewizyjny;-) nie mogę powiedzieć,że nie wiem ale wiem,że powiedzieć nie mogę
|
|
przez dawna zbiorczą tv w blokach można dzisiaj odbierać kanały cyfrowej telewizji publicznej i nie trzeba kupować i instalowac żadnej dodatkowej anteny. Problem w tym ,ze anteny te zbiorcze winny działać bo telewizje kablowe wchodzać do bloków i podpisując umowy ze spółdzielniami zobowiązane były do konserwacji tych anten zbiorczych. Na dzień dzisiejszy winny one nadal być w blokach i funkcjonowac . Jak jest naprawde to trzeba sprawdzic ale jak słyszałem kablowki sobie bezpańsko pozwoliły je polikwidowac lub unieruchomić. To trzeba sprawdzić. Dla wielu emerytów i innych mieszkańców jest o szansa aby płacąc tylko abonament miec programy lepszej jakości i w tym sam ym zakresie co w kabłowkach za duża dodatkowa kasę. Fantic
|
|
AZART (Abonencki Zestaw Anten Radiowo-Telewizyjnych lub Antena Zbiorcza Radiowo-Telewizyjna), instalacja zbiorcza – system dystrybucji sygnału radia i telewizji w budynkach, gdzie używanych jest wiele odbiorników. Rozpowszechniony jest w szczególności w blokach mieszkalnych, dawniej również w szkołach. AZART zdobył dużą popularność i był silnie rozwijany pod koniec XX wieku. Na dachu budynku montowano instalację antenową do odbioru programów TVP1 i TVP2 (później regionalnych TVP i prywatnych), nadawanych w paśmie VHF lub UHF, oraz radia UKF z lokalnych nadajników. Sygnał był wzmacniany, w większości przypadków przenoszony na częstotliwości pasma VHF oraz rozprowadzany do gniazd antenowych w mieszkaniach. Po pojawieniu się telewizji kablowych, w przypadku wielu instalacji tego typu zaprzestano ich konserwacji. Obecnie są one w złym stanie technicznym lub zostały zlikwidowane. W innych przypadkach sieci AZART-u zostały podłączone do infrastruktury operatorów kablowych i udostępniono w nich pakiety zawierające kanały, które można odebrać za pomocą telewizji naziemnej. Ze względu na zastosowane przemienniki kanałowe, wiele AZART-ów wymaga obecnie modernizacji, aby umożliwić odbiór cyfrowej telewizji naziemnej, która do końca lipca 2013 w pełni zastąpi naziemną telewizję analogową Fantic
|
|
Najprawdopodobniej zbiorcza antena nie zbierałaby sygnału z Białego czy O-ki, a jedynie z ŁOMŻY gdzie w tej chwili dostępnych jest 7 kanałów w tym 2 w jakości HD. Ja zbieram sygnał z Łomży ze zwykłej anteny pokojowej ze wzmacniaczem (odległość ok. 3 km od nadajnika) ale myślę, że po wystawieniu jej na parapet zbierałaby sygnał z większej odległości.
|
|
a jaki masz dekoder cyfrowej tv? Fantic
|
|
Dekoder wbudowany w TV a antena tak jak pisałem zwykła pokojowa chociaż w moim przypadku sygnał łapie nawet jak odłączę tą antenę i jest sam kabel podłączony do wzmacniacza:p
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |