piątek, 29 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Czy ktoś zmieniał dostawcę energii elektr.?

Jak w temacie.
Jakie są procedury, czy warto?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Czy ktoś zmieniał dostawcę energii elektr.?

coś tam mnie się obiło o ucho,że trzeba uważać,bo można się wpieprz.i płacić 2 razy za ten sam prąd.dla elektrowni i nowego dostawcy.ale nie wiem o co kaman dokładnie.

nie mogę powiedzieć,że nie wiem
ale wiem,że powiedzieć nie mogę

Dla mnie to podejrzane. Chociaż prąd jest drogi i przydałoby się trochę wrzucić do skarbonki. Do mnie dziś dzwonili. Kobieta cały czas powtarzała, że obniżają rachunki za energię o kilkanaście procent. Ale nie potrafiła wytłumaczyć nic więcej. A reprezentowała firmę Tauron czy coś podobnego. Lepiej uważać z takim "oszczędztwem ;)"

a gdzie by tu zasięgnąć dokładne info o tym? Pani z Tauron może nie była akurat kompetentna, ale może są jakieś inne firmy, ktoś coś wie?

----------------------
Wszyscy są w stanie sprawić, żeby w pomieszczeniu stało się jaśniej - jedni jak wchodzą inni jak wychodzą.

Tauron jest firmą dość popularną na śląsku
Z tego co słyszałam to u nas nie ma innego dostawy niż PGE i Tauron musi i tak z linii PGE korzystać i im odpalić dolę więc z tymi niższymi opłatami ja bym uważała

CTW ENERGY. Firma wykupująca energię elektryczną hurtem od elektrowni. wyliczana ilosc energii na podstawie faktury. Gwarancja stałej ceny na okres 5 lat. Chyba że podatki wzrosną.

VAT póki co nie wzrośnie jak to zakładali sceptycy. co do reszty to nie słyszałem.
Ja chętnie bym zmienił, tylko konkretną ofertę muszę dostać:)

----------------------
Wszyscy są w stanie sprawić, żeby w pomieszczeniu stało się jaśniej - jedni jak wchodzą inni jak wychodzą.

alternatywny odbiorca zawsze będzie miał niższą cenę niż monopolista mimo , że musi sporo płacić dla PGE. PGE to tak Jak byle TP( mimo, że już nie istnieje) nie musi schodzić z cen, bo ludzie się boją zmian i mimo, że drożej to się upierają przy swoim

alterantywny dostawca*

Masakra ...

Ja mam zamiar brać prąd z tego wiatraka co na Janowie stoi.

Nie lepiej zmienić taryfę:)
http://www.enea.pl/3/energia-dla-domu/kalkulator-taryfowy-119.html

http://www.twojprad.pl/

http://www.calculla.pl/pl/home

http://www.totalmoney.pl/energia_firma

mały:)
A ja to sobie będę w wiaderku nosił od sasiada :)

Haha pewnie w tym dziurawym co Zezowatemu piwo nosiłes?

no coś ty maluszku:)
W tym które zabrał z sobą kiedy z kolna uciekał :):)

PGE w naszym regionie jest dystrybutorem sieci, a sprzedawce energii mozna wybrac pomiedzy pge, tauron, energa itp.

w moim przypadku dostaje dwie faktury, jedną za dystrybucję od PGE, a drugą od innej firmy.

jest to sytuacja skomplikowana i na swoim przykładzie uważam, że lepiej mieć PGE rownież jako sprzedawcę energii.

ze sprzedawcami typu TAURON (wcześniej Vattenfall) radzę uważać, bo OBIECUJĄ niższe rachunki, a po rozwiązaniu umowy przysyłają rozliczenie, we wszystkich przypadkach, które znam były to bardzo duże dopłaty, ponieważ wystawiają rachunki prognozowane, zaniżone żeby klient myślał, że oszczędził. W moim przypadku trwało to 3 lata, dopiero po rozwiązaniu umowy przyszła bardzooo duża dopłata (za 3 lata)!!!!

Dodam tylko, że PGE jak dystrybutor sieci robi dokładne odczyty liczników co 4 tygodnie i przekazyuje je do sprzedawcy, ale Tauron to ignorował i wystawiał faktury z fikcyjnym odczytem liczników. Także BARDZO ODRADZAM ww firmę :)

p.s sorry, że tak się rozpisałam, ale chciałam Wam przybliżyć sytuację :)

To jest na zasadzie jak kiedyś z tele 2, płacisz za udostępnienie lini i za zużyty prąd, trzeba przeczytać umowę na pewno przed podpisaniem i trzeba pamiętać, że warunki umowy przedstawiciel będzie interpretował oczywiście na korzyć abonenta

Firmy sprzedające prąd.

EnGaz ma bardzo ciekawą ofertę.

Firma z koncesją do 2030 roku, od 2010 roku na rynku.

Rozlicza energię miesięcznie, gwarantuję w umowie ZAWSZE niższą cenę niż u konkurencji jednocześnie gwarantując, możliwość odstąpienia od umowy jeśli ten warunek nie zostałby spełniony.

O Tauronie się nie wypowiadam, bo nie mam z nimi doświadczeń, aczkolwiek słyszałem o podobnych problemach jakie opisała MissO.

Rynek energetyczny.

Jak napisała MissO, faktycznie są dwie faktury, ale wynika to z regulacji prawnych. Dwa różne podmioty gosp. nie mogą wystawiać jednej zbiorczej faktury tym bardziej nie rozdzielając co do kogo idzie. UE już od dawna kwestionuje sposób wystawiania w/w przez PGE i innych sprzedawców. Wydaje mi się, że to już tylko kwestia czasu(rok może dwa, być może nawet początek 2013), gdy PGE także zacznie wysyłać po dwie.

Umowa

Benia co do umowy masz rację. Z warunkami ZAWSZE trzeba się zapoznać i je zrozumieć. Samo przeczytanie to często za mało. Ważne, żeby wiedzieć jakie są warunki przystąpienia, jakie są warunki odstąpienia od umowy. W jakich przypadkach mogą zostać zmienione cenniki za EL, jakie są terminy płatności czy i jakie są opłaty aktywacyjne/dodatkowe. To wszystko powinno znaleźć się w umowie.

Benia jeśli chodzi o sposób przesyłu to nie do końca jest tak jak piszesz. W tej chwili PGE Dystrybucja to inna firma, a PGE Obrót to inna firma. Dystrybucja zajmuje się dostarczaniem prądu, a Obrót kupuje prąd na giełdzie na takich samych zasadach jak wszyscy inni sprzedawcy. I tak, oni też używają łączy Dystrybucji. W błąd często ludzi wprowadza zbiorcza faktura sugerująca, że obrót i dystrybucja to jedno i to samo.

----------------------------------------------------------------------------
Many people are alive only because it's illegal to shoot them.

jos: dzięki za wypowiedź, mało takich na tym forum...

to gdzie można znaleźć listę wszystkich firm sprzedających prąd w naszym mieście?

----------------------

Jos: dzięki za solidną wypowiedź :)

Witam
Reprezentuje jednego ze sprzedawcow energi elektrycznej. Jesli jest ktos obnizeniem rachunkow za energie elektryczna to zapraszam zadawac pytania na meila lub w tym temacie. Odpowiem na kazde pytanie. Pozdrawiam;

To odpowiedz proszę na początek dlaczego mi się opłaca zmienić dostawcę energii el.? Jakie są szansę, że nie spotka mnie sytuacja opisana w powyższych postach? Jakie są procedury? Ile kosztuje przejście? No i czy ogólnie warto?
Ją w tym roku zmieniłem trzech kluczowych dostawców różnych usług i powiem szczerze, że różnice są póki co mało zauważalne.

----------------------

Powoli w energetyce robi się "tłok jak w PKP ? Niby takie działania antymonopolowe :-))). Ja kupie tą tania energię tylko Tauron niech ją wyprodukuję i po sprawie.

Tu tylko chodzi o przepływ gotówki (taki sobie malutki finansowy oscylator) :-)
Czytać dokładnie umowy, żeby nie było "a nie mówiłem"

slyszalem ze jest juz tak ze jak ktos nie placi rachunkow to odcinaja i daja na karte licznik jak na zachodzie wedlug mnie to super sprawa a jak ceny dostawcow malo sie roznia to tym bardziej

zgrzyt hehe

EnGaz ma bardzo ciekawą ofertę

Je­den po­całunek mężczyz­ny może złamać całe życie kobiety.

ten caly engaz to gówno warta firma

Zmieniłem sprzedawcę energii na swoje nieszczęście.Co miesiąc płacę więcej ok 18zł.Energia niby nie jest droższa ale dochodzi obowiązkowe ubezpieczenie
Obecnie mam taką sytuację że,ubezpieczyciel powinien pokryć rachunek za energię ale dochodzenie tego nie jest takie proste. Także radzę bardzo to przemyśleć

W żaden sposób nie obniżysz sobie tak stawek - to pic na wodę, bo dochodzą inne opłaty. Ale coś tam ogólnie się zmienia. Na http://inzynieria.com piszą o wprowadzeniu nowych stawek, jakiegoś zróżnicowania, ale jeszcze nie wiadomo na czym konkretnie ma to polegać.

Jeśli coś ci obiecali to nie na długo z 3 mies. za mniejszą stawkę a potem opłacanie podwójne w zależności od długości umowy. Nie warto zmieniać z PGE bo tylko u nas ich linie energetyczne idą . Inne firmy korzystają z tych samych linii więc nie będzie taniej. Jeśli umowa została podpisana na dole umowy małym druczkiem jest napisane ze można z niej się wycofać w ciągu 14 dni od dnia podpisania..... nie polecam zmian choć mi bliska osoba podpisała ale to już z powodu mącenia w głowie starszym ludziom.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org