Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Ogrzewanie gazem |
Może ktoś doradzi jakie są koszty montażu i eksploatacji?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Ogrzewanie gazem |
koszty montazu nie wiem jakie sa. Ale eksploatacja wychodzi bardzo podobnie jak bys mial zwykly piec na opal. Tyle ze jak masz gazowe nie musisz jezdzic kupywac i przede wszystkim sprzatac. A koszt zalezy jak duzo grzejesz i jaka jest powierzchnia do ogrzania.
|
|
Zakładałem niedawno. to cena około 15 - 18 tys. jeśli nie zmieniasz grzejników i jaki jest piec. Ja mam żeliwne i jest super, a piec bez zasobnika na wodę.
|
|
dom150m2, 4000zł od października do - kwietnia, ocieplony, itp. Opalam gazem od 10lat i zastanawiam się nad zmianą, lub dodatkowym piecem na węgiel i drewno. Co roku podwyżka gazu i przesyłu o 30%.
|
|
Dom 150m2 - za cały sezon (ogrzwanie, kuchenka, ciepła woda) mieszczę się w 4500 zł. NIc przy tym nierobię, tylko siedzę w fotelu i oglądam wszystkie mecze EURO 2012 i wszystkie zawody pucharu świata w skokach narciarskich ;-)
|
|
Ogrzewanie domu, grzanie wody do mycia, gaz do kuchni w domu 140m2 przy temperaturze w zimę 20.5 stopnia w zimie kosztuje mnie około 3800zł ale to jest kwota z rachunków za cały rok. W domu jest czysto i nie ma obowiązków. Wracasz i masz ciepło. To jest luksus, ale warto.
|
|
nie wiem z własnego oświadczenia jak jest z gazem, ale sąsiad mówi że przy 22st w zimę płaci za sezon ok 6tyś... inny teraz zastanawiał się nad zmianą i kazali mu zaadaptować nowe pomieszczenie na parterze lub dobudować do domu kotłownie, nowy komin bo piec gazowy nie może stać w starej kotłowni w piwnicy. Jeśli masz możliwość podłączenia gazu ziemnego to inwestycja warta zastanowienia, jeśli z balona to lepiej rozważyć PC.
|
|
Jak kształtują się miesięczne rachunki zimą i latem i jakich pieców używacie interesuje mnie przede wszystkim awaryjność (czy się często psują?)
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |