Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Krótka ankieta - dla CIekawej odpowiedzi nagroda! |
Dla najciekawszej odpowiedzi zostanie przekazana nagroda w postaci HUB USB 2.0 Pytanie brzmi "Czy wiesz co to jest Cydr i jak opisałbyś/opisałabyś jego smak, czy jest to piwo, czy wino czy może porównasz to do czego innego?" Latam, Skaczę i jeżdżę
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Krótka ankieta - dla CIekawej odpowiedzi nagroda! |
Cydr - napój alkoholowy, przefermentowany sok z dojrzałych jabłek (niedoprawiany cukrem), o wyglądzie od mętnego po klarowny, o zawartości alkoholu 2-7%. Cydr odznacza się świeżym aromatem i lekko słodkawym, kwaskowo-orzeźwiającym smakiem jabłek, dobrze gasi pragnienie. Wytwarzany przez fermentację moszczu jabłecznego w sposób zbliżony do produkcji piwa techniką górnej fermentacji. Jest on szczególnie popularny w Wielkiej Brytanii, północnej Francji, Belgii, Irlandii i Litwie.
|
|
Dobra rzecz, piwko jabłkowe wchodzi jak soczek i wspaniale orzeźwia :D W IRL lubiłem to pić, szczególnie Druids Celtic Cider albo Bulmers ;]
|
|
Cydr kojarzy mi się zawsze z dobrą imprezą :) szczególnie w Druskiennikach po zakupie tego cudeńka w Maximie
|
|
choć pozyskiwany w procesie psucia się owoców o niewygrówanym smaku i wątłych wartościach odrzywczych,spożywany jest jako suplement popołudniowej diety.skutkiem konsumkcji tego dziwnego trunku może być otępienie,zaburzenia mowy itp.jak równierz chwilowe orzeżwienie,nadpobudliwość itp.ze skrajności w skrajność. po co komu google? nie mogę powiedzieć,że nie wiem ale wiem,że powiedzieć nie mogę
|
|
....cider.... rudy błazen z druhem
|
|
kwas jabcokowo cynamonowo słabo alkoholowo procentowo musujący
|