Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Zagadka. |
Na półce stoi 10 książek poustawianych kolejno od pierwszego do dziesiątego tomu. Każda z książek łącznie z okładkami ma 100 kartek. Mol książkowy przegryza się przez książki zaczynając od pierwszej kartki pierwszej książki a kończy na ostatniej kartce ostatniej książki. Zagadka: Przez ile kartek przegryzie się mol? Pozdrowienia.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Zagadka. |
980 :)
|
|
Hmm.. mol przegryza się przez 1 kartke ksiązki pierwszej, 800 kartek kolejnych ośmiu książek i 1 kartkę książki ostatniej. Czyli razem <b>802</b> kartki. Dlaczego? Odpowiedz jest prosta: ustaw książki obok siebie a wtedy zobaczysz, że kartka nr 1 w pierwszym tomie znajduje się z prawej strony patrząc na grzbiet - w związku z czym zaczynając przegryzanie mol książkowy pozostawia 99 kartek znajdujących się po lewej stronie pierwszego tomu nietknięte i zgodnie z założeniem gryzie w kierunku do ostatniej kartki tomu dziesiątego. I tu następuje swoista analogia - dogryza się do ostatniej kartki ostatniej książki (znajdującej się po lewej stronie grzbietu) i kończy gryźć pozostawiając nietknięte 99 kartek ostatniej książki. A zatem : 1000 - 2 * 99 = 802 - co należało udowodnić. Może jest to zbyt skomplikowane ale napewno się rozświetli gdy zobaczysz na książki stojące na półce.
|
|
|
Nio :)
|
|
hahaha
|
|
tarczyn ale to nie dowód Twojego myślenia bo google potrafi nawet ptysiu zapuścić...
|
|
Malachit , taaaa nie może być
|
|
Zagadka!. Co znajdziemy w pustej szafie kochanej babci ?.
|
|
podpowiedź: najlepiej jak dębowa !
|
|
|
Maciek ...ja bym trochę doprecyzował jeszcze treść tej zagadki.... bo rozumiem, że książki były ustawione kolejno od 1. do 10., ale ja mógłbym ustawić w takiej kolejności od prawej do lewej strony półki... ...przy takiej treści jak jest aktualnie nie da się określić jednoznacznej odpowiedzi... ...potrzebne są dodatkowe założenia, lub przynajmniej założenie standardów zwyczajowych. _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Kefas! Czy nie ustawia się książek zgodnie ze zwyczajem jak chodzi zegar (od lewej do prawej). W wojsku odliczałeś od lewej do prawej, gorzałę też najlepiej polewać od lewej do prawej. Dlaczego książki miałbyś ustawiać od prawej do lewej. Zwróć uwagę czy u siebie lub w bibliotece masz ustawione książki od lewej do prawej czy odwrotnie. Zresztą patrząc ze strony książek jest od prawej do lewej, patrząc z naszej strony jest od lewej do prawej. Może należałoby zaznaczyć w zagadce (od lewej do prawej). Zagadka musi mieć triki. Pozdrowienia.
|
|
właśnie o tym mówię, to jest zasada zwyczajowa... ja natomiast mam taką biblioteczkę, która stoi w rogu i zawsze podchodzę od prawej i od prawej ustawiam książki.... ...poza tym arabowie czytają od prawej do lewej choć kartki przewracają, tak jak my... a ostatnio głośno w mediach o szacunku do ich kultury... :) Pozdrawiam serdecznie. _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
więc ??
|
|
...więc jeśli ustawimy książki od prawej do lewej, to wynik się "trochę" zmieni... :) _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Kefas! Zagadka była zadana dla Polaków nie dla Arabów. Ustawianie od prawej do lewej zdarza się bardzo sporadycznie. Zresztą każda zagadka ma swoje tricki i nie ma o co kopii kruszyć, zamiast polemizować zadał byś lepiej nową zagadkę. Pozdrowiienia.
|
|
Kefas, to "więc" tyczyło się mojej zagadki :)
|
|
Zadam Wam zagadkę bardzo łatwą, można powiedzieć dziecinną, nie ściągniętą z internetu: Szedł brat z siostrą i mąż z żoną, znaleźli cztery jabłka pod jabłonią, po jednym wzięli i jeszcze jedno się zostało. Jak to się stało? Może ktoś odpowie? Pozdrowienia.
|
|
jest dwóch mężczyzn i jedna kobieta - kobieta jest żoną jednego i siostrą dugiego lub dwie kobiety i mężczyzna - mężczyzna jest bratem jednej i mężem drugiej. :) ______________________ Prościutka zagadka dla Polaków: Jakie pająki sieci nie tkają, jakie baranki nigdy nie bekają? _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Baranki wielkanocne i pająki jako ozdoba wykonane ze słomy. Pozdrowienia
|
|
maćku... uznać musze.... ale poszukaj jeszcze innych baranków, które nie beczą... (te które pokazałeś przy dozie wyobraźni mogłyby zabeczeć) pozdrawiam! _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
:D _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Niektórzy małe obłoczki błąkające się po niebie w słoneczny dzień nazywają barankami, ale czy o to chodziło? Pozdrowienia.
|
|
Po pierwsze to witam wszystkich na forum. Moja zagadka: Leciały gęsi, naprzeciw nich leciał gąsior. Przywitał się z nimi: "Dzień dobry sto gęsi". Gęsi odpowiedziały: "Żeby nas było sto to musi być nas jeszcze raz tyle, pół tyle, ćwierć tyle i ty". Ile leciało gęsi ?
|
|
Po pierwsze to witam wszystkich na forum. Moja zagadka: Leciały gęsi, naprzeciw nich leciał gąsior. Przywitał się z nimi: "Dzień dobry sto gęsi". Gęsi odpowiedziały: "Żeby nas było sto to musi być nas jeszcze raz tyle, pół tyle, ćwierć tyle i ty". Ile leciało gęsi ?
|
|
Sorki za dwa posty ale jaiś bład mi wyskoczył.
|
|
Leci 36 gęsi. 36+36+18+9+1=100 Pozdrowienia.
|
|
Na wystawie obrazów pewien mężczyzna przyglądał się portretowi. Ktoś go zapytał: "Czyjemu portretowi się przyglądasz?" Ów człowiek odpowiedział: "Nie mam braci, ani sióstr, ale ojciec tego człowieka na obrazie jest synem mojego ojca". Czyjemu portretowi przyglądał się ten wielbiciel obrazów? Pozdrowienia.
|
|
Swojego syna
|
|
Żył sobie mały człowieczek ( był karłem ) i mieszkał on w wysokim wieżowcu 20 piętrowym. Mieszkanie miał na ostatnim piętrze. Pytanie brzmi: Dlaczego jak była brzydka deszczowa pogoda to dojeżdzał on na 20 piętro, a jak była piękna słoneczna żarówa to dojeżdał tylko do 12 i resztę musiał pokonać schodami?
|
|
Uwaga - trudna zagadka!! Co to jest - po wodzie plywa i kaczka sie nazywa??
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |