sobota, 23 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
PRECZ Z WIATRAKAMI !!!

W ostatnim czasie, pod naszymi oknami powstała siłownia wiatrowa, która zagraża naszemu zdrowiu!!!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=-5Qgeg3AWlA

W okolicach Łomży mają powstawać kolejne wiatraki, które uczynią z naszego życia piekło!!! Musimy zablokować te inwestycję aby chronić nas i nasze rodziny przed szkodliwym oddziaływaniem infradźwięków pochodzących od łopat wirnika.

Budowa wiatraków nie ma najmniejszego sensu ekonomicznego!!! Jedynym celem ich budowy jest wyciągnięcie przez inwestora dotacji z UE na "zieloną energię".

Musimy zablokować te inwestycje, w przeciwnym wypadku wszyscy tego głęboko pożałujemy!!!!!!!!!!

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: PRECZ Z WIATRAKAMI !!!

Inwestor czaruje lokalnych tubylców korzyściami ekonomicznymi. To bezczelne mydlenie oczu!!! Jedyny "zysk" to choroby układu nerwowego i oszpecenie krajobrazu.

jebnij sie w czolo matole....jakos wszedzie wiatraki spelniaja swoja role a tu wam nie pasi...cwoku wyjedz trochedalej niz do lomzy lub bialego lub warszawy i uzyj zycia

Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi Obcych.Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Marze o swiecie bez granic. Musze... ja nic nie musze.

popieram jebnij sie

.

do martuchnam :

Powiedz baranie jaka jest rola wiatraków? Każdy energetyk, który nie jest na żołdzie "lobby wiatrowego" powie ci, że wiatrak przez cały cykl swojego życia nie odda tej energii, która została włożona w jego budowę(od wytopu stali do gotowej konstrukcji).
Typowe podejście łomżyńskiego głupka, prostaka i ignoranta. Chłopie doucz się trochę i wtedy zabieraj głos!!! Co to za usprawiedliwienie, że wszyscy budują...? Argumenty nie stają się prawdziwsze od tego, że mają więcej wyznawców!! To tak jak ja bym powiedział :wszyscy ludzie na świecie uczą się a w Łomży ciągle same barany - jak TY!!

Zaraz tutejsi pieniacze powiedzą, że jestem z PiS...

pojebało cię

marysialomp

Pojebało Cię siostro Jarosława?

ej u powiedzialam wyjedz poza granice lomzy bialego lub warszawy cwoku...wiatraki wszedzie funkcjonuja nikomu to nie przeszkadza tylko takim cofnietym fraglesom jak ty...jebnij barana w sciane moze cos do ciebie dojdzie...powaga jestes idiota...ja bede se wiatrak tez jako alternatywe stawiac na dzialce..

Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi Obcych.Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Marze o swiecie bez granic. Musze... ja nic nie musze.

Jednak nie myliłem się... w Łomży same barany. Chyba metan z gazowych opiekaczy kebabów padł wam na mózgi.

Oj coś czuje że autor tematu ma pole obok tego gdzie stoi wiatrak i kuje go w oczy że ktoś kasuje 28tysi zł rocznie za dzierżawe terenu,a on bidak siedzi bezrobotny .... no i co ma robić? Tylko narzekać :D hehe

"..ja bede se wiatrak tez jako alternatywe stawiac na dzialce.." Jeżeli podjąłeś taką decyzje to sam wystawiłeś sobie tytuł "niedorozwiniętego fraglesa". Podaj swój adres a z przyjemnością przyjadę zobaczyć jak to kręci się.... 2 razy w roku ;D

o co chodzi z tymi wiatrakami?

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Chodzi o infradźwięki!

To się nazywa głupota!! Na tej "zielonej energii" wszyscy jesteśmy w plecy. Inwestycja opłaca się tylko wtedy, gdy jest dotowana. Zakład energetyczny ma obowiązek zakupu energii z niekonkurencyjnego źródła jakim jest wiatrak. Wszystkie zabawy w eko energię finansuje ten, kto opłaca rachunek za energię elektryczną plus choroby układu nerwowego i oszpecony krajobraz w gratisie.

Gdzie ty deklu mieszkasz, że ci ten wiatrak pod oknem stoi? :D Wygląd kwestia gustu, moim zdaniem bardziej szpecą krajobraz kominy, brzydkie słupy energetyczne i niektóre kościoły.
Ty pewnie popierasz geotermię tatki Rydzyka, i dlatego każda inna alternatywa jest zła. I co ty pieprzysz, że się kręci 2 razy w roku?

Faktem jest, że koszt produkcji i instalacji wiatraka jest wyższy w przeliczeniu na MWh niż większości innych źródeł energii, ale późniejsze koszty eksploatacji są dużo niższe, bo paliwo jest za darmo.

Jak będziesz tak się podniecał to choroba układu nerwowego dopadnie cię szybciej niż myślisz.

do algeroth:

Mieszkam w Łomży. Odległość oddziaływania wiatraka o mocy 2 MW i wysokości 150 m jest do 10 km.

Co to za postęp gdzie każdemu zbudowanemu wiatrakowi musi towarzyszyć inwestycja w konwencjonalne moce wytwórcze(u nas opalane węglem) aby zbilansować deficyty mocy w bezwietrzne dni? Dla energetyki farmy wiatrowe to zło konieczne, wydumane przez ekologów i skorumpowanych polityków(przez wiatrowe lobby).

Polecam zrobić analizę ekonomiczną budowy farmy wiatrowej. W Polsce taki wiatrak 2/3 roku stoi w miejscu. Czas zwrotu inwestycji to 35 lat i tylko wtedy, gdy jest dotowana przez UE plus korzyści z tytułu posiadania zielonych certyfikatów. Bez tego taki "biznes" nie ma racji bytu!!

Zgadza się. Taka farma wiatrowa ma sens jeżeli jest budowana na terenie nie zamieszkanym i w odpowiedniej odległości od terenów zurbanizowanych tj min 15 km.
Niestety nie wygląda to tak różowo, że wiaterek sobie wieje i mamy cacy prąd za free...

Prawda nie ma żadnych bogów ponad sobą. Wiara w prawdę zaczyna się od zwątpienia we wszystkie prawdy, w które się uprzednio wierzyło.

Najbardziej śmieszą mnie ludzie którzy piszą "przecież gdzie indziej stoją i nikomu nie przeszkadzają". A może jednak przeszkadzają? Nawet ministerstwo zdrowia opracowało raport w którym czarno na białym piszą że wiatraki pogłębiają ale i rozwijają wiele chorób. Na terenie gdzie są fermy wiatrowe przestają żyć zwierzęta. Ciekawe dlaczego co nie? Ale na osobę która odważyła się w tym mieście ...smutnym mieście nazwać rzeczy po imieniu wyzywa się od.... może nie będę cytowała. Zastanówcie się nad sobą i swoimi mądrościami a nim to zrobicie odsyłam do lektury której w necie pełno oto przykład " potrzeby" wiatraków

http://wielkopolska.naszemiasto.pl/artykul/1342407,wiatraki-w-poblizu-siedzib-ludzkich-sa-zagrozeniem-wynika-z,id,t.html

Lady Isztar

a i jeszcze jedno... kto wie jaką żywotność mają wiatraki? i gdzie potem zostaną zutylizowane...bo w europie nie ma punktu utylizacji...niech się rolnik zastanowi nim odda grunt.. Lady Isztar napisał(a):

Lady Isztar

Może wyjaśnijmy o jakie zwierzęta chodzi? Coś mi się wydaje, że oprócz dżdżownic to na zaoranym polu nic żyje.

Prosty przykład. W Ostrołęce rusza budowa bloku 1000 MW, opalanego węglem kamiennym. Aby zastąpić taką elektrownie (tylko wtedy, gdy wieje) potrzeba 500 szt. takich wiatraków. W ten sposób trzeba by chyba pokryć całe województwo wiatrakami. Nie tędy droga!

Mnie też śmieszą tacy ludkowie co cieszą się z wiatraków. Baran jeden z drugim raduje się, że "biznesmeni" wiatrowi kroją go na gruby szmal, bo jak już pisałem, wszelkie zabawy w eko energię sponsoruje odbiorca końcowy. Koszt 1 MWh z elektrowni węglowej to 200 zł, a z wiatrowej 700 zł.

cytat z http://wielkopolska.naszemiasto.pl/artykul/1342407,wiatraki-w-poblizu-siedzib-ludzkich-sa-zagrozeniem-wynika-z,id,t.html

"Wiatrakowy biznes ekonomii się nie kłania, bo dzięki politykom nie musi. Zyskowność tych inwestycji opiera się wyłącznie na dotacjach (czyli naszych podatkach). Rachunek ekonomiczny całego przedsięwzięcia jest bowiem UJEMNY (fachowo: nieopłacalne). Za parę lat dotacje się skończą, bo widmo kryzysu każe ciąć niepotrzebne wydatki ( a ten taki właśnie jest). I zostaniemy z blisko 200-metrowymi kikutami nieczynnych wiatraków wkoło. Ciekawe, gdzie wtedy będzie wójt, wicewójt i część radnych? Bo my zostaliśmy przez naszą władzę skazani na zagładę."

pojeb***y ciemnogrod...szkoda pisac cokolwiek bo co niektorzy sa madrzejsi...

martuchnam:

Przedstaw się kim ty jesteś, że wyzywasz innych od ciemnogrodów? Jaka jest twoja wiedza o energetyce? Skończyłaś pewnie tech gastronomiczne i zabierasz głos w temacie, o którym masz zielone pojęcie ale twoja prostacka natura karzę ci ujadać wszędzie tam, gdzie odzywa się głos rozsądku.

A więc tak uciekają wszystkie zwierzaki które mieszkają w ziemi jezeli nie wiesz jakie to odsyłam do szkoły podstawowej.. szkodliwe oddziaływanie na środowisko, w szczególności na tereny objęte ochroną na podstawie przepisów o ochronie przyrody jak obszary Natura 2000 czy obszary chronionego krajobrazu, przy lokalizacji wiatraków w niewielkiej odległości od tych terenów skutkuje ich zniszczeniem i utratą. Giną i uciekają ptaki i nietoperze, przerywa się naturalne szlaki wędrowne ptaków, oddziałuje niekorzystnie na owady, co może powodować poważne zakłócenia w rolnictwie, sadownictwie i warzywnictwie, wpływa się niekorzystnie na migrację zwierząt...

Jeszcze jakieś pytania ? Chętnie odpowiem :)

Lady Isztar

Nie jestem wrogiem ekologii, ale w tym przypadku to jest zwykły rabunkowy szwindel ze szkodliwym oddziaływaniem na ludzi i środowisko. Energetyka węglowa też nie pozostaje bez wpływu na środowisko tylko, że ona broni się ekonomicznie. Gdyby rozwalić wszystkie centrale związkowe i pijawki, które oblazły górnictwo węglowe to koszt produkcji energii z węgla zmalałby.

o polecam stary ale dobry artykuł

http://pracownia.org.pl/dzikie-zycie-numery-archiwalne,2253,article,5032

Ja też nie jestem wrogiem ekologii wręcz przeciwnie wszystko można zrobić dobrze ...

Lady Isztar

Lokalne społeczności powinny blokować te inwestycje. Co to za mentalność żeby za parę tyś. odstępnego i piknik dla wójta gotować sprowadzać na siebie wszystkie plagi energetyki wiatrowej???

Trzeba wspomnieć, że na zaoranym polu żadne ptaki nie mają stanowisk lęgowych. Drogi też wpływają niekorzystnie na migrację zwierząt a samochody rozstrajają układ nerwowy mieszkającym w pobliżu ludziom. A infradźwięki są emitowane przez telewizory, lodówki, telefony komórkowe, silniki samochodów i w sposób naturalny przez wiatr.

uu niestety rozczaruje cie...nie skonczylam zadnej gastronomii ale kucharka ze mnie super..poza tym zeby to bylo az tak szkodliwe to raczej nikt by tego nie montowal....

Przeczytaj artykuł wymieniony wyżej.. jak nie zrozumiesz trudno..nie chodzi o stanowiska lęgowe tylko o ich gps... który zostaje zaburzony... tak samo np. jeże albo zwierzęta które migrują na pola np. zimą w celu szukania pokarmu (sarny jelenie losie) nie wyjdą z lasu bo się będą bały.. nikt u nas nie zwraca uwagi na to w jakiej odległościach powinny stać wiatraki....

Zaburzenia neurologiczne pogłębianie choroby parkinsona i Stwardnienie rozsiane.. rozumiem że lodówka czy tel. kom też wytwarza takie fale które pogłębiają takie schorzenia ?

Lady Isztar

Jak jesteś świetną kucharką to pewnie wiesz co to jest benzoensensodu? Powszechnie wiadomo, że jest szkodliwe, a pakują to do żarcia. Skąd masz tyle zaufania "zeby to bylo az tak szkodliwe to raczej nikt by tego nie montowal" ?? Dla zysku człowiek drugiego człowieka do gazu wpędzał!

U nas Wiatraki od zabudowań stoją 500 metrów a powinny 3 km...
Śmigła potrafią rzucać lodem który na tej wysokości często występuje na odległość 900 metrów tak samo w momencie urwanego skrzydła np. przez piorun...

Nie pamiętam w tej chwili kto robił badania ale ktoś w USA gdzie udowodnił że rocznie ginie 1100 tyś . ptaków.

wysuszają ,jałowią ziemię na której stoją wpływają na zmianę klimatu ... itp itd.

Lady Isztar

"wysuszają ,jałowią ziemię na której stoją wpływają na zmianę klimatu ... itp "itd. To, to już trochę grubymi nićmi szyte. Najgroźniejszy jest wpływ na układ nerwowy człowiek i nasze portfele.

Twoja lodówka jest większym zagrożeniem dla zdrowia niż ten wiatrak. Rozumiem, że masz paskudny widok z okna :)

Chyba naprawdę czas pakować manatki z tego miasta... Poraża mnie wszechobecna głupota!!! Jeden gość wyjeżdża z tekstem, że zazdroszczę pieniędzy za dzierżawę, drugi przedstawia tezy o szkodliwości lodówki. Typowe polactwo!! Cieszą się, że będą mieszkać w gnoju i gdy ktoś robi ich w wała. Na niczym się nie znają, nic nie mają w tym temacie do powiedzenie, ale muszą wtrącić 3 grosze i dowalić temu co przedstawia rozsądny argument poparty badaniami naukowymi. Jeszcze niedawno czytałem na forum jak jakiś tutejszy pigmej opiewał z zachwytem jaka to wspaniała inwestycja i jak nam wszystkim będzie się lepiej żyło, bo wiatrak zacznie się kręcić....i prund będzie tani... Jak wybetonujemy w lesie klepisko 500m x 500m to będzie nam się żyło lepiej? Jedno jest prawdą... CHAM musi triumfować !!! CHAMSTWO zawsze pochłonie i stłamsi rozsądek..!!!

Energetyka węglowa broni się ekonomicznie? Bo górnictwo węglowe pewnie wcale nie jest dotowane z budżetu państwa, prawda?

Skoro już was to środowisko tak boli, to porównywanie wpływu na środowisko elektrowni węglowej i wiatrowej to jakaś kpina. Bo przy węglowej pewnie rosną fiołki a ptaszki wiją gniazda na kominach i gdzie popadnie, prawda? :D

Jeżeli wiatrak wpływa na środowisko w promieniu 10km (skąd takie bzdurne dane macie? z Radia Maryja?) to jaki promień działania ma tradycyjna elektrownia? Do tego trzeba dołożyć wpływ samych kopalni węgla. Na pewno wam tudzież waszym ptaszkom i zwierzątkom lepiej będzie się żyło na śmierdzącym Śląsku, także skoro chcecie wyjeżdżać - droga wolna.

Na jaki obszar będzie oddziaływać farma wiatrowa równoważna największej polskiej elektrowni Bełchatów (5000MW=2500szt. wiatraków takich jak pod Łomża)? Aluzja odnośnie Radia Maryja pierwszorzędna - godna tutejszego chamstwa.

Oczywiście kolega algeroth zapomniał dodać, że jak odpala elektryczny bojler, aby umyć się w sobotę na milano, to chcę mieć cieplutką wodę niezależnie od prędkości wiatru.... a tutaj flaut..... panienki z jeziorka na pewno wybaczą "ekologiczny" zapach.

Skoro masz wiatrak za oknem to nie jesteś z miasta, a z wioski. Tak pakuj się bo dopłaty się kończą.

Mi się podoba jak w oddali kręci śmigiełkiem ten wiatrak.

To żeś dowalił - już widać skąd dojeżdżasz :D
Właśnie twoja argumentacja jest godna chama ze wsi - paliłbyś w piecu starymi oponami i własnym gównem, aby tanio.

Kolego belfer, czy Kraska nie leży w granicach administracyjnych miasta Łomża? Kolejny towarzysz zazdrosny o dopłaty :D

Kolego algeroth. Proszę przedstaw argumenty za budową wiatraków w pobliżu miejsc zamieszkałych przez ludzi. Czy usłyszymy coś innego niż "BO TAK"?

To już nie chodzi o ptaszki czy robaki w ziemi, które i tak wszyscy mają gdzieś. Poczytajcie o wpływie infradzwięków na człowieka, bo o to myślę autorowi chodziło zakładając temat.

Prawda nie ma żadnych bogów ponad sobą. Wiara w prawdę zaczyna się od zwątpienia we wszystkie prawdy, w które się uprzednio wierzyło.

Nigdzie nie napisałem, że wiatraki mają stać ludziom pod oknami, jest całe mnóstwo miejsc w kraju gdzie mogą stać w odpowiedniej odległości (np. 1km, a nie wzięte z sufitu 10-15) i spełniać swoje zadanie. Nie twierdzę też, że mogą one być jedynym źródłem energii dla kraju bo nie mogą, ale w obecnych czasach, czy się to komuś podoba czy nie, musimy ograniczać emisję tzw. gazów cieplarnianych i dlatego każda alternatywa powinna być brana pod uwagę. Ty natomiast od razu w czambuł potępiasz wiatraki, wszystko co z nimi związane i ludzi którzy mają inne zdanie.

Prawda jest taka, że każda działalność człowieka wpływa na zwierzęta, więc podnoszenie akurat tego argumentu jest bez sensu, bo więcej ptaków ginie w zderzeniach z samochodami czy samolotami.

A wracając do naszego wiatraczka, to zauważcie, że stoi on całkiem niedaleko miejskiej ciepłowni, i myślę, że jego wpływ na okoliczne środowisko można przyrównać do pierdnięcia w trakcie huraganu.

To policzmy.... elektrownia 5000MW równa jest 2500szt. hipotetycznym wiatrakom o mocy 2MW(to moc maksymalna, przy tutejszej wietrzności pewnie przeważnie "kręci się" z mocą na poziomie 30% znamionowej. Niech każdy wiatrak(z powodu warunków aerodynamicznych) potrzebuje około 1 km oddalenia od kolejnego wiatraka. W linii prostej wiatraki zajęły by 2500 km, to chyba aż za Ural? Czy w imię partykularnych interesów obstawimy całą Polskę tymi śmigiełkami?

algeroth
Poczytaj jaką długość ma fala z przedziału 1 do 20 HZ częstotliwości. Min bezpieczna odległość to 10 km.

Poproszę o źródło tych danych.

Uważasz, że wiatraki są jedynymi źródłami infradźwięków na świecie?

Oczywiście, że nie są jedynymi...ale po co nam kolejne?

Oczywiście, że nie. Jest ich masa. Jednak czym innym jest oddziaływanie nieregularnych fal w różnych odstępach czasowych a czym innym (prawie) stałe ich działanie.

Gdy poziom ciśnienia akustycznego przekracza wartość 140 - 150 dB, infradźwięki mogą powodować trwałe, szkodliwe zmiany w organizmie. Możliwe jest występowanie zjawiska rezonansu struktur i narządów wewnętrznych organizmu, subiektywnie odczuwane już od 100 dB jako nieprzyjemne uczucie wewnętrznego wibrowania. Jest to obok ucisku w uszach jeden z najbardziej typowych objawów stwierdzonych przez osoby narażone na infradźwięki. Jednak dominującym efektem wpływu infradźwięków na organizm w ekspozycji zawodowej, jest ich działanie uciążliwe, występujące już przy niewielkich przekroczeniach progu słyszenia.
http://www.ciop.pl/6541.html

Dlatego nikt nie wyda pozwolenia na budowę tak wielkich wiatraków zbyt blisko siedzib ludzkich, a w takiej odległości w jakiej znajduje się ten pod Łomżą nikt nie może doznać żadnego uszczerbku na zdrowiu.

rudy błazen z druhem

Ciekawe co mają powiedzieć ludzie mający tramwaje 20m za oknem - pewnie protestują całe dnie bo w nocy piszą elaboraty na temat zagrożeń związanych z hałasem i prądem.
Poza tym - czy komin MPC-u zatruwający wszystko w okolicy jest lepszy? Ktoś to badał?
Odnoszę wrażenie, że nam zawsze jest źle, nic się nie podoba. Jesteśmy Anty... Takie za! a nawet przeciw. Szczególnie źle jest wtedy, jak sąsiad ma lepiej ( albo ma więcej pieniędzy). Polecam modlitwę prawdziwego Polaka wg. Adasia Miałczyńskiego z pewnej komedii.

Jeszcze 15 lat temu śmieliśmy oglądając filmy USA, w których pokazywano klimatyzatory w oknach. Dziś każdy latem docenia klimę. Chcemy tego i nas już nie śmieszy.
Telefony komórkowe są potrzebne, ratują życie, pozwalają na szybszy rozwój. Pamiętacie pierwsze protesty przeciw telefonii komórkowej? Kury nie będą niosły, krowy nie dadzą mleka, dzieci będą niepełnosprawne. Teraz każdy ma przekaźnik WIFI w domu (na własne życzenie) telefon z WIFI i bluetoothem (na własne życzenie) i czasami CB radio w samochodzie (również na własne życzenie).

Taka jest kolej rzeczy. Natomiast argument, że to jakieś złe firmy zarabiają? Niech zarabiają. Po co im zazdrościć. Dzięki ich zarobkom wszyscy mamy lepsze komputery, samochody, lodówki, internet i komfort życia. Niedługo będą jeszcze inne inwestycje "groźne" dla człowieka np. elektrownie słoneczne. Prąd jest niezbędny w każdym aspekcie życia - sprawdźcie na ile czasu starczy nam jeszcze zasobów ropy na świecie. Króciutko. Węgiel niestety nie jest rozwiązaniem - podobnie jak przedwojenna nafta. Pozdrawiam.

to jest własnie małostkowość żeby nie powiedzieć Polskie piekiełko,
Zazdrość nienawiść i wszystko w z tym związane.
Wiatraków powinno być więcej, więcej i jeszcze raz więcej, ale nie koniecznie pod oknami domów.

Czy musimy uczyć sie na własnych błędach, przecież cała europa stoi wiatrakami i świat sie nie zawalił.

Acha. Wiatrak super, żeby tylko się kręcił. A ten "nasz" od kilku dni jak zamurowany. Daje ekologiczny prąd że aż iskry lecą.....

„ Kto nie szanuje i nie ceni swej przeszłości,
Nie jest godzien szacunku teraźniejszości,
Ani prawa do przyszłości.”

Józef Piłsudski

wiatraki krecą się nie od dzisiaj nie tylko w cąłej europie ale i tez można ich spotkac duża na terenie naszego kraju. Problem negatywnego wpływu na środowisko i zdrowie ludzi był nie od dzisiaj podnoszony w większości do rangi zbiorowej histeri. Przperowadzone a tej sprawie badania stwierdziły jednoznacznie iz nie ma żadnego zagrożenia dla zdrowia ludzi ze strony pracujacych wiatraków. Czestokroć histeria skarżących pwodowała u nich paranoiczne objawy które nie miały zadnego uzasadnienia w rzeczywistości. Owszem wiatraki emitują infradżwięki ale w takim natezeniu ,że nie ma to wpływu na zdrowie ludzi i zwierząt. W tej chwili jest to jedno z nzajczystszych odnawialnych zroel energi i w tym keirunku energetyka winna zmierzac

Na naszym lokalnym podwórku potomków ortrzasaczy gonoju takie inicjatywy przeciw wiatrakowm mają swoje podłoże tylko we wszechobecnym zacofaniu opartym na przeogromenj zazdrości , że sasiad ma lepiej.Te iles tam tysięcy złotych za dzierzawę dla większości potomków lokalnych roztrzasaczy gnoju jest powodem strasznej bezsenności i przemyślen jak tu upierniczyć innym intratny interes. No i tak rozpoczna sie takie wredne pierdzenie węża typu precz_z_wiatrakami któremu moge tylko powiedziec na drzwo głabie z tymi złotymi myślami kozy dymać.

Santreo

precz_z_wiatrakami chorobe nerową to juz ma czyli paranoje wiatraczna na pdołozu zawisći materialnej która spwodowała u niego powazny rozrost gula który mu na przednie płaty mózgowe naciska blokują normalne myślenie.

Santreo

A jak się dzierżawa skończy albo wiatrak się zużyje, to przysłowiowy chłop będzie mógł dalej sobie pole orać. Pod warunkiem, że wydłubie z ziemi, chyba palcem, tych kilkaset ton betonu. Ale to pryszcz...

zanim sie dzierżawa skończy to większośc zawistników zdechnie z powodu zwyczajnej zazdrości.

Santreo

Ha! Infradźwięki nie dzielą ludzi na zwolenników i zawistników. To tak w skrócie odnośnie zdychania.

Ludzie podli!!! Dla czego mierzycie wszystkich swoją miarą? Wasze argumenty są porażające.... Łomża to naprawdę intelektualna pustynia. Jedynie tutejszy kościół ratuję sytuację.

Nie uważam się za osobę podłą, wybaczam jednak te inwektywy. Zazwyczaj świadczą o bezsilności.
Generalnie ludzie ze wsi mają inne podejście do tego typu inwestycji i są mniej zaciekli w poglądach od "miastowych".
Żeby uporać się z problemem przedmówcy : w Łomży (mieście) nie ma żadnych wiatraków. Z tego co się orientuję w granicach adm. miasta nie pracuje się nad planem miejscowym dla farm wiatrowych. Nie ma więc niepokoju - można spać spokojnie.
Pozdrawiam.

masz rację to ontelektualna pustynia czego wybitnym dowodem sa twoje posty

Santreo

Niech każdy wiatrak(z powodu warunków aerodynamicznych) potrzebuje około 1 km oddalenia od kolejnego wiatraka. W linii prostej wiatraki zajęły by 2500 km, to chyba aż za Ural? Czy w imię partykularnych interesów obstawimy całą Polskę tymi śmigiełkami?

Minimalna odległość między wiatrakami to 5 średnic śmigła. Owszem, wiatraki muszą być odpowiednio rozproszone, ale przecież pojedyncza sztuka zajmuje bardzo małą powierzchnię a cały teren między wiatrakami można bez problemu wykorzystywać rolniczo.

Skoro już wspomniałeś Bełchatów, warto dodać, że nie produkuje ona energii z powietrza, obok elektrowni jest tam również odkrywkowa kopalnia węgla brunatnego o powierzchni ok. 3200ha. O wpływie takiej kopalni na środowisko oraz walorach estetycznych chyba nie ma potrzeby się rozpisywać. Taka ciekawostka na koniec, ostatnio najczęstszym sposobem wykorzystania terenów zniszczonych odkrywkami jest właśnie stawianie wiatraków.

Wyobrażacie sobie, takie widoczki ktoś chce zeszpecić tymi cholernymi wiatrakami!

Ale Bełchatów produkuję energię 24h X 365 dni z pełną mocą.

A. Jeszcze raz spróbuję przemówić do wyobraźni.
Pod każdym wiatrakiem, w ziemi "leży" kilkaset ton betonu.

Ależ argument. Pod każdą fabryką, elektrownią, kominem też coś leży. Pod słupami energetycznymi, wyobraź sobie, również leży! To co leży pod wiatrakiem to nie jest twoja ani moja sprawa, tylko właściciela ziemi.

Dla tego najlepszym rozwiązaniem dla Łomży była by elektrownia atomowa ale skąd wody do chłodzenia :( a tak to by była wielka atrakcja tego miasta i by bardziej przyciągnęło "inwestorów" niż pochlej party na starówce

Amen :p

czekaj czekaj @precz_z_wiatrakami - wszystkich, którzy nie są za tobą wyzywasz, a ciebie wyzwac nie można bo wtedy wszyscy z Łomży są głupsi niż ty? Masz racje, zbieraj manatki i wyjazd stąd. Mówisz, że to typowe polactwo... to co ty robisz to jest właśnie typowe polactwo! Przeczytales coś i dziwnych teoriach związanych z wiatrakami i buba. Noooo tak, przecież narzekanie na wszystko i wszystkich to nie domena typowego polaka. Ogarnij się człowieku, każdy ma prawo do swojego zdania, a ja w to co piszesz po prostu nie wierze, bo nie masz na to żadnych dowodów, ani żadnych faktów potwierdzających twoją tezę. Tego typu wiatraki potrafią wyprodukowac o wiele więcej energii elektrycznej niż ci się zdaje, no ale przecież ty jesteś fachowcem w tej dziecinie i wiesz lepiej :D aahahaha

@precz_z_wiatrakami ogarnij się i jak najprędzej wyjedz z miasta. Znalazł się kretyn któremu nic nie pasuje. Najlepiej zamieszkaj w jakimś ciemnogrodzie gdzie ludzie ludzie na zakupy jeżdżą na jakimś wozie. Będziesz miał spokój ja cholera. Pozdrawaim

@precz_z_wiatrakami ogarnij się i jak najprędzej wyjedz z miasta. Znalazł się kretyn któremu nic nie pasuje. Najlepiej zamieszkaj w jakimś ciemnogrodzie gdzie ludzie ludzie na zakupy jeżdżą na jakimś wozie. Będziesz miał spokój ja cholera. Pozdrawiam

Jak tam lokalni tubylcy? Wiatrak stoi jak wryty.... :)

mowilam ci ty wiatraku zebys jebnal sie w czolo nie posluchales..jaka szkoda..czytajac twoje wypociny mozna wyczuc twoja glupote oraz napewno zazdrosc...no tak nie tobie placa za dzierzawe....jej zalosny jestes i tyle...wyjedz z lomzy i dalej nizbialystok czy warszawa moze wtedy otworzysz oczy cwoku i zobaczysz ze takich jak ty nieszczesliwych pokemonow juz na szczescie jest coraz mniej w tym kraju...jak wszyscy wygina wtedy bedzie super..skoncza sie narzekania zazdrosc zawisc jeszcze tylko nienawisc i kosciol trzeba stad wyplenic

Kościół jest fundamentem istnienia tego kraju!

Zaczynam również myśleć, że chodzi o kasę za dzierżawę;)

Autor: precz_z_wiatrakami (---.elomza.pl)

MASZ TY CZŁOWIEKU COŚ POD DEKLEM NIE TAK .. :)
CZYTAM CIEBIE I JAK BYM MOHERA CZYTAŁ HA HA HA HAAAA

JAK MASZ JAKIŚ PROBLEM TO WSADŹ ŁEB DO MUSZLI KLOZETOWEJ I PIER..LNJ SIĘ DEKLEM , DEKLU ::):):))))
przykra sprawa mieć taki tok myślenia ... hmmmmm

Autor: precz_z_wiatrakami (---.elomza.pl)
Data: 14-04-12 15:48

Kościół jest fundamentem istnienia tego kraju!

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

A to niby kto żałował purpuratom z Sadowej postawic takie wiatraki ???

Maja bezprawnie zagrabione tysiące hektarów które leżą jako nieużytki niech stawiaja :):):)

Ale po co mają stawiać ?
Oni wola od panstwa DOSTAĆ GOTOWE W PREZENCIE , KOŃCZA SIĘ POWOLI TE CZASY i to jest dla nich ból nie do zniesienia bo zaczyna Państwowe źródełko wysychać :):):):)

Ja jestem za atomem

tez dobre wyjscie...

A wiatrak stoi jak wryty........... :D

Zaopatrzył pałac na Sadowej w prąd na jakis okres to stoi i odpoczywa:):)
Pobiera z ziemi energię na nowe ruszenie i dobijanie psychomatołków:):)

Skąd u was tyle zazdrości wobec kościelnych dóbr? Boli, że wam nikt na tace nie rzuca?

Tylko czekać jak w Łomży będzie identycznie

http://www.wykop.pl/ramka/1108323/14-tys-opuszczonych-turbin-iatrowych-w-usa/

:D:D:D::D

Infradźwięki, hałas i drgania emituje każda droga... nie mówiąc o drogach szybkiego ruchu. Więc ogarnijcie faze

Precz z autostradami! W ogóle precz z drogami asfaltowymi, po gruntowych też da się jakoś jeździć, więc po co budować inne.

Precz z kościołami i parafialnymi pałacami :):)

Pod drzewem też można się modlic a mieszkać w ziemiance:):):)

Taki z tego fundament jak z koziej życi trąba

Tak dla ścisłości to państwo jest fundamentem dla kościoła, w takim sensie jak człowiek jest fundamentem istnienia pijawki czy innego pasożyta.

Skończ już z tym jebaniem bo ile można o jebaniu?- porozmawiaj o faktach- nie powtarzaj bzdur że kilkadziesiąt ton betonu plastyku i metalu to sama natura- od kiedy pod Łomżą tak się wietrznie zrobiło???

Najpierw Cię zignorują, potem wyśmieją, a na końcu zwyciężysz

To poproś kogoś z tych kasiarzy o pokazanie umowy i przeczytaj jak się ludzi wrabia- przestaniesz zazdrościć kasiarzom z elektrownią za stodołą

Poczytaj coś o ekosystemie- zwierzęta potrzebują do życia więcej przestrzeni niż stolik na komputer-

wiecie z czego się robi ciemnogród? z tego, że blizniemu swemu się szkoduje, jest się wrednym i chytrym. Bo sąsiad będzie miał kase, a ja nie.... a byles ty mlonie jeden w Niemczech chociaż z raz? albo w Holandii? Polacy sami się wytłuką między sobą, bo są po prostu głupi.

Łał- ale nas wymiotłeś! kolo normalnie szacun siema nara i w porzo!!! Łżesz jak AWS tylko po co? Droga sama w sobie nic nie emituje- chyba że sie po niej przejedzie kolumna ruskich czołgów- wtedy drga! Jedna łopata wiatraka to pięćdziesiąt metrów giętkiego tworzywa- kiedy wiruje na turbinie drgania są nieuniknione

Ty pewnie byłeś Bystrzacho- i co? Nie zauważyłeś po drodze do tego raju kapitalizmu że u nas na składowiskach leżą stare niemieckie turbiny?

i to jest właśnie ciemnogród, chamstwo, prostactwo, przygłupie morały.

o ortografii już nie wspomnę ''raju kapitalizmu że u nas na składowiskach''

To interpunkcja, Słoneczko- też nie jesteś jej mistrzem:) A co temacie?

Ciocia Wikipedia się kłania- ale z wyzwiskami masz rację- Autor powinien przeprosić

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org