Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Likwidacja NKJO ŁOMŻA |
Witam, słyszeliście może o likwidacji naszego koledżu? Szkoda jednym słowem. Wielka szkoda. Zamykają coś, co jest naprawdę dobre i nie jest ściemą.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Likwidacja NKJO ŁOMŻA |
Angielski bedzie w PWSIP a inne nie wiem.
|
|
i bardzo dobrze niech wszytsko zamkna w szpitalu zwolnienia fabryk zero kolegia likwiduja lokale puste i bardzo dobrze tepym hu.om trzeba rewolucji zeby przebudzili sie z letargu
|
|
PWSIP spoko ale czy ta szkoła daje możliwość praktyki w szkole państwowej, czy po niej STUDENCI otrzymują dyplom nauczyciela? swego czasu to był prestiż uczyć się w collegu teraz owszem pracy brak to i chętnych mniej, a szkoda. Klamka zapadła niestety:( tu kształcą się ambitni młodzi ludzie z powołaniem... nie dziwię się że coraz mniej osób decyduje się na studia i słusznie jak się takie cyrki ogląda. jeszcze trochę a i politechniki znikną z map uczelni.....brak mi słów tak jak IM szkoda kasy na prawdziwą edukację.
|
|
Jak widać kierują młodych do nauki języków przy zmywaku za granicą. A miało być tak dobrze?
|
|
co do NKJO to pewnie, że szkoda. Sam kończyłem i bardzo dobrze wspominam - poziom świetny, późniejsze egzaminy na UW na uzupełniające to był pikuś, fajna atmosfera, szczególnie literatura :) Ale ministerstwo wymyśliło swoje i mamy co mamy, dura lex sed lex :( A co do PWSIiP to tak, są zajęcia z pedagogiki, psychologii i praktyki w szkołach, więc ten, kto skończy ma uprawnienia do nauczania. Plus, mam nadzieję, od przyszłego roku specjalizacje, np. tłumaczeniowa czy business eng, więc warto zerknąć co i jak. Cheers
|
|
Na pewne sprawy nie mamy wpływu. Dla tych, którzy już zaczęli naukę w NKJO to nie problem, bo będziemy mogli spokojnie skończyć kolegium aczkolwiek na pewno to strata dla miasta. Świetny koledż ze świetnymi wykładowcami.
|
|
Oczywiście, ewidentna strata dla miasta. College miał świetny poziom, przynajmniej parę lat temu, bo po nowej maturze przyszły trochę matołki, aczkolwiek nie chcę ulegać generalizacji, z pewnością byli zarówno świetni studenci jak i słabsi, jednak faktem jest, że NOWA matura to przysłowiowa bzdura i bardzo obniżyła poziom publicznego kolegium jak i zresztą wszędzie indziej. College zawsze będzie miał przewagę na PWSIP z racji takiej iż po skończeniu college'u jechało się na Uniwersytet Warszawski i tam zdawało wszelkie egzaminy (takie same jak kierunki dzienne). Jak zdałeś miałeś dyplom UW i prestiż, a co po tej łomżyńskiej szkółce? Czy to jest jakaś renoma na polskim rynku edukacyjnym? Szczerze wątpię. Aczkolwiek dobrze, bardzo dobrze, że jest w ogóle anglistyka w Łomży, nie mniej jednak lepiej by istniało Kolegium NKJO pod patronatem UW i z jego egzaminami niż kierunek w łomżyńskiej szkole wyższej. Niestety, jest jak jest i trzeba się z tym pogodzić. Podsumowując - smutna wiadomość.
|
|
Nadzieja jest taka, że NKJO przekształci się w jednostkę bezpośrednio podległą UW, czyli w zamiejscowy: ośrodek dydaktyczny Uniwersytetu Warszawskiego w Łomży. Dużo liczących się uczelni prowadzi takie ośrodki, więc jeżeli Warszawa będzie miała pieniądze, to może się zgodzi na takie porozumienie.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |