Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
problemy z chrztem |
Witam. Mam takie pytanie. Potrzebuje ochrzcic dziecko a w mojej parafii robia problemy, bo z ojcem dziecka nie mamy slubu koscielnego. Slyszalam, ze w Kosciele "u Kapucynkow" takich problemow nie robia. Czy ktos wie cos na ten temat i moze podzielic sie swoim doswiadczeniem?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: problemy z chrztem |
był tu ksiadz ostatnio moze by ci poradził Jestem Polakiem więc mam obowiązki polskie " Wnuk gestapowca z wnukiem UBowca krzyczą faszysta na wnuka AKowca" "Tyle, tylko tyle i aż tyle" A. Macierewicz
|
|
Myślę że tam na pewno nie będzie problemu,przejdź się i porozmawiaj;)
|
|
u Kapucynków jest ok ! nie robią ludziom problemów , tylko tam
|
|
Do jechowych sie zgłoś,podobno w tym roku dobrze płacą.
|
|
Dziekuje za odpowiedzi. Aktualnie jestem za granica i tymi sprawami zajmuje sie moja mama, wiec na jej barki to wszystko spada, chociaz wolalabym jej nie obarczac sluchaniem przykrych slow na moj temat od ksiedza proboszcza. Doszlo do tego, ze zastanawiam sie czy tutaj nie ochrzcic dziecka, tu tez nie robia problemow, ale wolalabym w gronie rodzinnym. W takim razie podpowiem mamie zeby sprobowala u Kapucynkow, moze sie uda :)
|
|
U Ojców Kapucynów jest naprawdę super.Nie są przynajmniej "złodziejami".To sę kapłani z prawdziwego powołania.Chrzest,komunia,ślub tylko i wyłącznie TAM.Polecam.
|
|
abyscie sie nie zdziwili tylko... Znajoma miala cywilniak i chciala ochrzcic dziecko, nigdzie nie chcieli, wiec jak gadaja poszli do Kapucynow i tam, zonk. Stwierdzili, ze skoro zyja razem i chca ochrzcic dziecko to nic nie stoi na przeszkodzie do koscielnego.. Wiec nie zakladaj z gory, ze wszystko pojdzie z gorki.
|
|
Przecież możesz zapytać w e-mailu do nich.
|
|
U Jehowych to przechlapane bo za dużo wody używają do tego a dzieci tego nie lubią.
|
|
O meilu nie pomyslalam, dzieki za podpowiedz, a gdzie moge go znalezc?
|
|
chrzczą bekarty ? koniec świata . Pewnie życiowy partner ma kościelną małżonkę ?
|
|
Nie wygłupiaj się z emailami bo to będzie żle odebrane , takich spraw w ten sposób się nie załatwia
|
|
Zyciowy partner nie ma koscielnej partnerki, nic z tych rzeczy. Jak zwykle musiala odezwac sie jakas forumowa hiena... Jesli nie masz do powiedzenia nic konstruktownego to sie nie wypowiadaj i nie zasmiecaj forum.
|
|
"zezowate szczęscie" masz racje, tez wlasnie o tym pomyslalam.
|
|
Spróbuj może przemilczeć temat ślubu cywilnego , jeżeli takowy macie , powiedz że jesteś panną , będzie mniej problemów
|
|
Moim zdaniem jesli przebywasz za granicą to powinnas zglosic sie do kosciola gdzie jest odprawiana polska msza i tam porozmawiac z ksiedzem,i z tego co ja wiem to polscy księża nie robią zadnych problemów czy masz cywilniak czy slub koscielny to dziecko ochrzczą:)powodzenia
|
|
Nie mamy zadnego slubu, tylko odpowiednik polskiego konkubinatu, co tutaj jest traktowane na rowni ze slubem panstwowym. Groszekkkk myslalam o tym, ale jak juz wspomnialam chcialabym ten dzien spedzic z rodzina ktora zostala w kraju, a wiem ze raczej nikt by do mnie nie przyjechal ze wzgledow finansowych, wiec lepiej zebym do ja udala sie do Pl.
|
|
tym lepiej nie będziesz kłamać , ale raczej nie wspominaj o konkubinacie !
|
|
Islandzkie chrzy sa nieważne ! dziewczyno przemyśl to 2 razy !
|
|
nie wspominaj o konkubinacie !
|
|
Bulwers daj se na luz :) Wiekszej glupoty nie slyszalam :) Za wszelkie inne rady serdecznie dziekuje :)
|
|
OnaNieznajoma nie przejmuj się niektórymi wpisami. A co do Kapucynków kiedyś slyszałam że Kuria czy cos tam sprzeciwiła im się bo nie brali tyle pieniędzy za śluby czy chrzciny i przez jakis czas był problem z tymi "usługami". Nie wiem jak to teraz wygląda. A twoja sytuację rozumiem bo sama mieszkam w Szwecji i taki związek jak wasz tutaj też jest traktowany tak samo jak małżeństwo u nas nazywa się Sambo. A za granica też nie jest łatwo załatwić chrzest podobno kupe zaświadczeń trzeba donosić z PL.
|
|
emi@88 tutaj to sie nawet podobnie nazywa: Sambud :) "te" wpisy wcale mnie nie denerwuja, raczej smiesza :) Tutejszy ksiadz niestety tez lubi robic problemy, ale niedlugo odchodzi, wiec byc moze nadzieja w przyszlym :)
|
|
Przecierz w czasie tego sakramentu rodzice zapewniają że po katolicku wychowają dziecko a chrzestni że im w razie potrzeby to im pomogą. Jak ty je wychowasz po katolicku skoro sama tak nie żyjesz? Z ironią piszesz że nie chcesz słuchać od księdza przykrych słów. To zapewne nie jest twoja wina że masz dziecko bez małżeństwa tylko księdza że ci o tym by powiedział. Dlaczego nie chcesz wziąć ślubu w kościele?
|
|
Janina , jak ci coś nie pasi , to poluzuj wstążeczkę przy moherowym bereciku ,
|
|
Tak mnie zainteresował ten temat, to jak Księża chrzczą swoje dzieci? Nie zastanawialiście się nad tym? Wszyscy ludzie mówią do nich Ojcze a ich własne dzieci wujku. Paranoja! Jeszcze kilka lat i ludziska oleją tych Służków$$ Mi jakby odmówili takiej posługi bym ich olał serdecznie i kolędy też im bym odmówił.Więcej już nie będę komentował...
|
|
January, nie kazdego stac na slub koscielny, a kredytu brac nie bede. Owszem, mozna wziasc slub i nie robic wesela, nie mam nic przeciwko. Taki slub wezme, jak bede zarabiac za godzine tyle ile ksiadz. Decyzje o dziecku podjelismy swiadomie i dlugo sie o nie staralismy. Cale diagnozowanie i leczenie kosztuje niemalze fortune i wierz mi, ale wydac kupe kasy za godzine klepania formulek komus, kto o zyciu szarego czlowieka wie niewiele, to naprawde przesada. Bardzo latwo jest oceniac innych. Ja na wszystko ciezko pracuje i place podatki, z ktorych ksieza sa utrzymywani. Nie mam nic przeciwko placeniu za poslugi, ale SYMBOLICZNIE!!! Przykrych slow od ksiedza sluchac nie bede, bo jak do niego zamierzam zwracac sie grzecznie i oczekuje tego samego. Nie mam zamiaru kulic ogona pod siebie jak potulny baranek, to nie te czasy kiedy instytucja Kosciola dyktowala ludziom jak maja zyc. Darek1638 mnie tez zastanawia kwestia chrztow dzieci ksiezy, moze zadam takie pytanie ksiedzu w mojej prafii, ktory robi problemy z chrztem mojego dziecka? :)
|
|
Ksiądz żaden nie ma prawa odmówić chrztu jeśli jest taka wola rodziców. Myśle że u kapucynków nie będzie problemu. Napewną będzie potrzebne zaświadczenie dla chrzestnych z ich parafi. Muszą to być osoby mające bierzmowanie, nie mogą żyć w konkubinacie. Co do rodziców to nie ma znaczenia jacy są i jak żyją, ważna jest intencja że chcą ochrzcić dziecko. Bardzo nie mądry i nieodpowiedzialny kapłan. W każdym kościele ksiądz ma prawo ochrzcić. Jeśli nie ma u was przeciwwskazań do zawarcia związku małżeńskiego to zróbcie to, niech Pan Bóg pobłogosławi wasz związek. Nie wiem z kąd jesteście, jeśli macie blisko, to w Śniadowie jest dobry proboszcz i napewną nie odmówi. Może być chrzest zwykłego dnia, lub na mszy świętej. W Śniadowie chrzty mają być w poniedziałek wielkanocny. To wspaniale że zależy wam na chrzcie dziecka, chrzest zmywa grzech pierworodny, daje specjalne znamię Boże jest oną na całe życie daje wiele łask i błogosławieństw. Pozdrawiam serdecznie.
|
|
Pani Mario Wysocka, serdecznie dziekuje za mile slowa :)
|
|
OnaNieznajoma a jaka to parafia???
|
|
Jak to, twoja mama ma się zająć chrztem. Opuściłaś dziecko wyjeżdzając za granice. Najbardziej kochana babcia to nie to samą co mama. Przeczytaj w internecie o eurosierotach. TAK TWOJE DZIECKO JEST EUROSIEROTO. Zastanów się. Już wiem co powiesz że robisz to dla dziecka, na jego lepszą przyszłość, że będziesz kupywała wszystko co zechcę itd... Rozmawiałam z takimi dziećmi, były one w różnym wieku ale mówiły to samo. Żadna zabawka je nie cieszy i inne tak zwane łakocie. Te dzieci pragną miłości, uwagi, zainteresowania mamy, chcą się do niej przytulić. Mówią że nie chcą zabawek, fajnych ciuchów itd. Zazdroszczą rówieśnikom normalnego domu gdzie jest mama. Wracaj do dziecka twoje miejsce jest przy dziecku, nawet gdy ono jest malutkie to już czuje brak ciebie. WRACAJ, NAJWAŻNIEJSZE JEST TWOJE DZIECKO. Nie pozwól by było EUROSIEROTO.
|
|
u kapucynkow tez jest problem z tym...ja po prostu chcac ochrzcic dziecko powiedzialam ze jestesmy z mezem w trakcie rozwodu(miuelismy tylko slub cywilny)..a juz potem przy dwojce pozostalych dzieci sie nie pytali Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi Obcych.Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Marze o swiecie bez granic. Musze... ja nic nie musze.
|
|
Maria Wysocka ... przeczytaj jeszcze raz bo chyba niezrozumiałaś tematu... dziecko jest z matką ... ------- lepiej należeć do niektórych niż do wszystkich --------
|
|
Czegos tu nie rozumiem .Chcesz ochrzcic dziecko i wychowac w wierze katolickiej a sama ? Po co to robic . Daj dziecku wybor ,jak dorosnie samo zdecyduje jak chce zyc .Po co potem dylemat , ze zostalo doprowadzone do wiary wbrew sobie, dla tradycji itp.A slub tak duzo nie kosztuje u Kapucynkow , o wiele wiecej zaplacisz za imprezke , fotografa, itp. Jako matka samotna dostaniesz tam wiekszy zasilek , pomoc to moze kiedys bedziesz mogla wyprawic ta uczte.A na razie zyj jak zyjesz .
|
|
Czesc bylam w takiej samej sytuacji jak Ty i poszlam do Katedry i owszem nagadali sie troche natlumaczyli, ale zgodzili sie na chrzest. Spróbuj może w Katedrze nam sie udało :)
|
|
wiecie co ?? nie ochrzcilabym swojej wnuczki ,gdyby synowa pracujaca w szkole nie znala ksiezy!!!! nawet jeśli będziemy krzyczeć, głupiec nic nie zrozumie Katon
|
|
Takie głupie gadanie, że się nie ma pieniędzy na ślub to go nie wezmę, tak jak już ktoś wcześniej pisał wzięcie ślubu to nie wyprawienie wesela (na które jak pisałaś musiałabyś wziąć kredyt). Jak ktoś nie chce brać ślubu to zawsze znajduje powód, żeby go nie brać. Co do księdza ze Śniadowa to on nie robi problemów w takich sprawach bo sam doskonale wie jak to jest mieć taki problem :D Jabadabaduu
|
|
ilu tu idiotow i gowniarzy az zal
|
|
Darek1638 parafia w Jedwabnem. Maria Wysocka, czytanie ze zrozumieniem sie klania, przeczytaj, zrozum i dopiero sie wypowiadaj. Bzdura jest ze zostawilam dziecko, synek jest caly czas ze mna. A poprosilam mame zeby zajela sie chrztem, bo sama jestem za granica. Zreszta wszystko juz opisalam wczesniej ale jak jak sie rozumie tekst pisany tak jak Ty, to niestety pozniej takie bzdury sie wypisuje. Venge, fotograf, wynajecie sali itp to jest fizyczna praca kilku-kilkunastu ludzi, ktorzy maja na utrzymaniu swoje rodziny, aczkolwiek to wcale nie jest konieczna. Zdjecia mozna zrobic samemu, skromny poczestunek w domu albo w ogole bez tego sie obejsc. Ksiedzu za posluge zaplacic trzeba.
|
|
Hej! moja znajoma też miała podobny problem i udzielili chrztu w kościele Krzyża Świętego,owszem coś pogadał,bo jak wiadomo musi,żeby nie dawać ogólnego przyzwolenia,ale sam powiedział,że nie ma prawa odmówić chrztu dziecku. Powodzenia!
|
|
Tygrys600 dziekuje za rade :) Milo przeczytac cos pozytywnego :)
|
|
Jejku to i na ksiedza nie masz ? W Boboli chrzest kosztuje 100. No tyle to chyba wyskrobiesz.
|
|
By ochrzcić dziecko u Kpucynków wasz proboszcz musi i tak dać na to zgodę. Lepiej zgłosić to do kurii i tyle
|
|
Venge, nie zrozumiales tematu. Pisalam o kosztach slubu, ze sa wygorowane. Prymulka tez tak wlasnie myslalam. Ale nie wiem czy mam sile i ochote wywolywac mala wojne. Rece opadaja. Najwyzej zostawie to tak jak jest a ksiedzu bedzie wstyd, ze ma w parafii nieochrzczone dziecko, o czym oczywiscie go poinformuje.
|
|
Nam jak nie chciał ochrzcić chodziliśmy do kurii-wprawdzie z innego powodu niż tobie. Ale on nie powinien robić z tego problemu,powinien być zadowolony że chce się dziecko ochrzcić i wychować w wierze katolickiej. Jak nie to ochrzcij tam i tyle
|
|
Prymulka a jesli moge zapytac, co to byl za powod?
|
|
Po prostu do koscioła nie chodzimy
|
|
...tez mi powod... Bog jest wszedzie i wszedzie mozna sie modlic :)
|
|
Masakra ...
|
|
W Krzyżu Świętym udzielą bez problemu chrztu. Proboszcz chwilę pogada, bo lubi, ale raczej na wesoło. Potrafi zrozumieć różne sytuacje i pomocy nigdy nie odmawia. Sprzedam akwarium, sprzęt akw. https://picasaweb.google.com/OmiyuO/NaSprzedazAkwarystyka Oraz rzeczy dla kobiet, dzieciaczków: https://picasaweb.google.com/OmiyuO/12Sierpnia2013
|
|
MiYu dziekuje, wezme pod uwage :)
|
|
**** nie szklanka.... jak mawia mój teść
|
|
O tak zgadzam sie ze dziecku nie wystarcza słodycze fajne ciuszki itp,ale dziecko powinno byc przy mamie czy to w kraju czy tez za granica,znam osoby ktore przebywaja za granica jest im ciezko,czasami bardzo ale dziecko mają przy sobie:)
|
|
Sory OnaNieznajoma dokładnie nie przeczy twego postu z godz.11.42 dziecko jest przy tobie a mama tylko ma zalatwic chrzest w Polsce to tylko u o.Kapucynów polecam nie bedzie problemów:)powodzenia
|
|
ja to wogule księży nie rozumiem, co mają dzieci do tego czy rodzice są po kościelnym, ktoś ma na to jakaś wiarygodną odpowiedz.. bo w piśmie św... itd? bo nie wiem co to za bzdety ludziom wciskają, jak można odmówić człowiekowi chrztu? to takie swoiste wykluczanie z kościoła, nie tolerancja
|
|
OnaNieznajoma. Też jestem z parafii z Jedwabnego i wiem, że proboszcz robi problemy w związku z tym. Znam sytuacje, że chrzty dzieci osób bez ślubu kościelnego odbywały się, ale nie na oficjalnej mszy w niedziele. Nie będę pisać tutaj publicznie szczegółów. Jak chcesz to odezwij sie na maila. chilipepper05@wp.pl
|
|
Księża nie kierują się tylko swoim widzi mi się. Obowiązuje ich prawo kościelne. A prawo to mówi że: - Chrzcić należy dzieci, którym rodzice gwarantują katolickie wychowanie religijne. - Jeżeli rodzice żyją w konkubinacie bez przeszkód do sakramentu małżeństwa, powinni najpierw zawrzeć sakrament małżeństwa. -Jeśli nie ma nadziei na wychowanie dziecka w wierze katolickiej nie odmawia się chrztu, ale należy odłożyć aż do momentu, gdy będą mogły być spełnione warunki stawiane przez Kościół. Jeśli rodzice nie mogą zapewnić katolickiego wychowania dziecka proponuje się zapisanie dziecka do odbycia katechumenatu (czyli specjalnego przygotowania do przyjęcia chrztu św.) w wieku szkolnym.
|
|
Pytanko: Kto (u "Ambroziaka') zapala świecę,ojciec czy chrzestny?
|
|
sam "Ambroziak" PL
|
|
To żeś odpowiedział. Można na Ciebie liczyć.
|
|
Człowiek chcący być uczciwym przynajmniej wobec siebie powinien być konsekwentny: jeżeli uważasz, że nie robisz nic złego żyjąc bez sakramentalnego ślubu, to tak samo powinnaś dać sobie spokój z tzw. ochrzczeniem dziecka, tym bardziej, że jest ono nieświadome i bezwolne. Wybór religii powinien być dokonywany przez człowieka dorosłego, świadomego i nie wolno nikomu, tym bardziej niemowlakowi takiej narzucać. Jeżeli swemu dziecku chcesz narzucić religię, to może i małżonka od razu mu wybierz...? Bo chyba nie bierzesz poważnie mitologicznego dogmatu o chrzcie koniecznym do uwolnienia człowieka od grzechu pierworodnego skoro olewasz kościelny wymóg zawarcia małżeństwa? Nie można być trochę katolikiem, ale w większości jednak nim nie być. U "Jehowych" nie chrzci się małych dzieci, bo oni ten obrzęd robią po osiągnięciu dorosłości i pełnej świadomości religijnej. Olej zatem ten chrzest, a dziecko gdy dorośnie podziękuje ci za to i będzie z ciebie dumne, że postąpiłaś w jego wychowaniu nowocześnie respektując jego prawa jako autonomicznej jednostki ludzkiej. rudy błazen z druhem
|
|
" ale wydac kupe kasy za godzine klepania formulek komus, kto o zyciu szarego czlowieka wie niewiele, to naprawde przesada" To po co chcesz ochrzcić dziecko? co Ci to da? Przecież to klepanie formułek. Jeżeli słowa przysiegi małżeńskiej to dla ciebie formułki, jeżeli Msza Św. to klepanie formułek, to nie osmieszaj się i nie rób przedstawienia dla rodziny. I potem tacy ludzie jak ty, którzy nie mają świadomości czym to i tamto jest szczekają bo ksiądz nie dobry itp. Żal.
|
|
OnaNieznajoma jest sprzecznośc w Twoim mysleniu i postępowaniu, jeżeli zycie na kocią łapę Ci nie przeszkadza to po co chcesz ochrzcić dziecko. Smutne,że wciągasz w to swoją mamę a jeszcze smutniejsze,ze ona daje się wciągnąć.To na niej spoczywał obowiązek wychowania Cię tak,zebys tego typu problemów nie miała. Teraz jej rolę widzę nie w ganianiu od księdza do księdza tylko na powaznej rozmowie z Tobą. Zamiast skarżyć się rozżalona tu na forum wybierz sie do kościoła tam gdzie mieszkasz i pomódl się, zawierz tą sprawę Panu Bogu a On znajdzie Ci najlepsze rozwiazanie. Powodzenia DiDi
|
|
Łukasz1984 i panidomu, prosze nie zabierac glosu w temacie, ktorego nie zrozumieliscie. To co piszecie, odbieglo dosyc daleko od pytania, ktore zadalam. Jedynym moim komentarzem do tego bedzie cytat, ktory wiekszosc powinna znac: "Nie sadzcie byscie sami sadzeni nie byli".
|
|
panidomu: Większej głupoty dawno nie spotkałem: "...zawierz tą sprawę Panu Bogu a On znajdzie Ci najlepsze rozwiazanie." Już widzę i słyszę jak bóg podaje owo najlepsze rozwiązanie.... rudy błazen z druhem
|
|
ojejejejej panidomu a Ty jak żyjesz? i uważaj na to jak Ty wychowasz swoje dzieci (jeśli je masz) bo znając życie nigdy przyszłości nie przewidzisz i słowa typu ,,moje dziecko nigdy tak nie postąpi'' itp. nie dadzą Ci żadnej gwarancji, tak jak żadnej gwarancji nie dadzą Ci gorące modły w tej intencji.
|
|
Najlepiej jest oceniać innych, nie patrząc na siebie. Szkoda, że ludzie tak rzadko ruszają głowami. Ile jest przypadków, gdy ludzie będący w drugim małżeństwie (w pierwszym wzięli ślub kościelny) chcą ochrzcić dziecko, a ksiądz robi problemy? Czy to wina takich ludzi, że życie im się tak potoczyło? Ilu księży nie chce udzielić ślubu/chrztu ludziom biednym, bo nie stać ich na "co łaskę"? Ilu księży odmawia chrztu dziecku, którego jeden rodzic jest innej wiary, pomimo, że chcą dziecko wychować w wierze katolickiej (tak, takie coś jest możliwe)? Polacy są znani z tego, że gadają na innych. Obgadują, narzekają, nie myślą. Ktoś ładnie to kiedyś napisał na forum, niestety nie mogę tego znaleźć. Śmiejecie się i wytykacie palcami ludzi grubych, nie myśląc, że tusza tej osoby może być spowodowana straszną chorobą. Pokazujecie palcem ludzi łysych nie zdając sobie sprawy, że może właśnie walczą z rakiem. Osoba utykająca to powód do żartów, a może klika lat temu brała udział w wypadku? Sprzedam akwarium, sprzęt akw. https://picasaweb.google.com/OmiyuO/NaSprzedazAkwarystyka Oraz rzeczy dla kobiet, dzieciaczków: https://picasaweb.google.com/OmiyuO/12Sierpnia2013
|
|
I Wy się nazywacie chrześcijanami? Co z tego, że chodzicie do kościołów, rzucacie na tacę jak w sercach macie pustkę, zazdrość i czerń. Wiele osób krzyczy na forum jacy są wierzący, a na ulicy kopią psa, kopią dołki pod innymi itp itd. Sprzedam akwarium, sprzęt akw. https://picasaweb.google.com/OmiyuO/NaSprzedazAkwarystyka Oraz rzeczy dla kobiet, dzieciaczków: https://picasaweb.google.com/OmiyuO/12Sierpnia2013
|
|
witam ja ochrzciłam dziecko u kapucynków i problemu żadnego nie miałam:) pozdrawiam:)
|
|
Czy ksiądz, płodząc w grzechu bękarta, sam chrzci własne dziecię, czy też musi szukać wyrozumienia u "kapucynków"...? rudy błazen z druhem
|
|
Madziara a tez mialas "oryginalna" sytuacje? Podobna do mojej :)
|
|
Było ich troje: on, ona i skutek. — Tadeusz Kotarbiński rudy błazen z druhem
|
|
a po co chrzcić?
|
|
se wodą ochrzcij w domu, najlepiej smakową, bo bóg jest wszędzie i będzie widział.
|
|
podziwiam idiotkę co założyła ten wątek: Chce ochrzci dziecko ale sama kościół ma w dupie Moze do tego kościoła i kiedyś chodziła ale nie rozumie niczego co w nim jest Pisze że nie ma pieniędzy a decyduje się świadomie na dziecko a nie stac jej na 100 zł na co łaska Zostawiła to dziecko swojej matce a sama buszuje po swiecie A gdzie szczęśliwy konkubent , friend, bolec czy tam jak to się jeszcze po europejsku nazywa ? Jest takim idiotą że nie wie jak takie sprawy się załatwia ? Może mu klejnoty ucięło żeby jego baba szukała rady wśród forumowych dyżurnych idiotów tego forum w stylu paplika ? Moze jego najpierw spytaj? sorki ale lepiej dla tego kościoła aby takich ludzi w nim nie było
|
|
pabloz4 przeczytaj, zrozum i dopireo komentuj, nie mow o rzeczach, ktorych w ogole nie rozumiesz. Zal mi Cie... dziecinada...
|
|
Pabloz4, ssaczek świętojebliwych pał, zawsze się wścieka kiedy przekonuje się jak jego kościółek okazuje się cyrkiem pełnym przebranych klownów i frywolnej publiki zeń się nabijającej. Pabloz4, umysłowa pokrako, zanim doczepiłeś się do OnaNieznajoma, której przypadek kościelny jest coraz bardziej powszechny i systematycznie się powiększa, odpowiedz sobie na pytanie: Czy ksiądz, płodząc w grzechu bękarta, sam chrzci własne dziecię, czy też musi szukać wyrozumienia u "kapucynków"...? Skoro księdzu bezkarnie wolno płodzić dzieci bez sakramentalnego ślubu to dlaczego potępiasz za to samo szeregowych parafian? Czy ksiądz sam wychowuje swe dzieci, mieszka z nimi, zmienia mu pieluchy, pielęgnuje...? Nie słyszałem o przypadku, żeby księdzu biskup zerwał sutannę za to, że spłodził bękarta niegodnego chrztu i nakazał dziecku nosić piętno grzesznego ojca. Kato-miernota zawsze okaże się kretynem. OnaNieznajoma: Daj sobie spokój z tym chrztem skoro klechy robią taką łaskę chcąc przymusić ludzi do kosztownej ceremonii kościelnego ślubu. Moje dzieci są nieochrzczone, znam więcej takich ludzi i nic się nikomu z tego powodu nie dzieje. Twoje dziecko jak dorośnie podziękuje ci za to, że w sprawach tak osobistych jak religia, dałaś mu wolny wybór. Nie poddawaj się anachronicznym obrzędom i zwyczajom, idż ku nowoczesności, a nie z ciemnogrodem. rudy błazen z druhem
|
|
Zakladajac ten watek, nie sadzilam ze stanie sie on tak popularny... :) Paplik, dzieki za mile slowa i szacun za odwage w dazeniu do nowych kierunkow :)
|
|
Nie masz się co martwić,ostatnio księża robią same problemy, u kapucynów to co innego,mi nie chcieli w mojej parafi ślubu u dzielić bo stwierdzili że do kościoła nie chodze. Zapytałam się to ile mam dać żeby mi udzielili ślubu to powiedział że mnie nie stać na jego warunki. lena
|
|
ty paplancu może spotkaj się z ononoeznajomo. taka sama debilka jak ty hohohoho
|
|
OnaNieznajoma: Nie za maco.... grudniowy91 kato-miernoto: od razu czuć od ciebie zatęchłym ciemnogrodem, chyba za dużo wody przy chrzcie wylał ci na łeb klecha trzęsącą się ręką..., szok termiczny trzyma cię do dziś.... rudy błazen z druhem
|
|
widzę palik jakieś kompleksy i co fotka pomogła . Stary zapierdziały dziadu. Żeby nie internet nie miał byś do kogo się odezwa żona i dzieci cię olały więc tu wylewasz swoje chore poglądy Zanim zaczniesz uczyc innych sam uporządkuj swoje życie bo jakoś ci ta mądrość bokiem wyszła ona nieznajoma tak palik dąży do nowych kierunków - stary komuch siedzący w domu bo nikt nie wytrzyma z takim debilem. Skończysz tak samo jak on .Tylko dzieciaka szkoda .,
|
|
Pabloz idioto i kościelna mendo: Ta fotka to zbyt uprzejmy gest w kierunku twojej persony, który lepiej by ci smakował od świętojebliwej pały. Gdyby mnie żona i dzieci "olały" byłbym chyba najszczęśliwszym człowiekiem obok naszego biskupa w Łomży. rudy błazen z druhem
|
|
cytat z pabloz4: "sorki ale lepiej dla tego kościoła aby takich ludzi w nim nie było" Masz rację, będzie w nim więcej miejsca dla takich dobrych chrześcijan jak Ty, z których miłość do bliźniego wylewa się jak 2 posty wyżej. Dlatego coraz więcej ludzi ma twój kościół w dupie, lubicie wpieprzać się w życie innych bo wasze jest po prostu smutne.
|
|
paplik możesz mi co najwyzej poszczekac. ps nie wiedziałem ze z ciebie taki qtas. twarzowa fota bejbeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
|
|
A MODERATORZY FORUM MUSZĄ BYĆ ************ ZEBY TAKIE OBRAZY ORAZ KOMENTARZE POZWOLIĆ TU PISAĆ PRZECIEŻ I MALOLETNI CO POTRAFIĄ CZYTAĆ TU WCHODZĄ !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!
|
|
zgadzam się z przedmówcą
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |