Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
WOŚP - ZNAK RÓWNOŚCI. |
Z gasnącą radością oglądałem od lat finały Wielkiej Orkiestry Jerzego Owsiaka. Pamiętam, gdy impreza startowała. Było to 19 lat temu. Ja wtedy byłem, kolokwialnie mówiąc, "mały". Miałem 10 lat. W tych czasach nie było komputerów (znaczy się istniały, ale... sami wiecie). Osobowość dziecka kształtowała się "na podwórku", wśród równieśników, w głębokich relacjach z rodzicami oraz rodzeństwem. Rzeczy nie miały wymiaru wirtualnego. Rzeczy miały charakter fizyczny i namacalny. Przyjaźnie zawiązywały się w sposób naturalny. Nie było tej cyfrowej strefy buforowej, w której dziś można zawieśić emocje oczekując przed lapotopem na post kumpla lub sympatii. Ale do rzeczy. Jak bardzo zmieniło się nasze życie przez te 20 lat widać wszędzie: w domach, w firmach, w sklepach, w rozmowach. Zmieniła się też Orkiestra. Zryw emocjonalny, zmaterializowanie się empatii, jakim kiedyś była, nie wróci już tak, jak nigdy nie wróci do nas fontanna na Starym Rynku. Zamiast zielonych drzewek mamy latarnie. Zamiast betonowych deptaków jest bezpłciowa kostka brukowa. Tam, gdzie kiedyś siedzieli zakochani, dzisiaj parkują samochody dostawcze z towarem dla spragnionych konsumetnów... I właśnie w tym rzecz. Kiedyś, byliśmy darczyńcami z wielkim sercem. Teraz - Owsiak traktuje nas jak pospolitych konsumentów. Zachęca nas z telewizora reklamując przy tym operatora telefonii komórkowej. Zezwala na umieszczanie swojego logo w gazetkach reklamowych supermarketów. Telewizje, znając wartość niedzielnych reklam, walczą o możliwość transmisji live z Orkiestry. Kiedy chodziło o kasę, dzisiaj chodzi o Wielką Kasę (i nie mówię tu o Waszych datkach). IMO i nie tylko (bo fundacji nie da się nigdy do końca sprawdzić) najwięcej na orkiestrze zarabia transmitująca telewizja. Drudzy są ogólnopolscy sponsorzy, typu pewien operator komórkowy. Następni w kolejce są ludzie celebrujący imprezy - mniej lub bardziej znane zespoły, kasujące grube tysiące za występy w tysiącach polskich miast. Później jest sam Owsiak z rodziną, którą zatrudnia za Wasze "datki". Pod koniec są "wybrańcy orkiestry", w tym roku młode matki z cukrzycą. ALe to nie koniec listy. Mamy z tych pieniędzy również sponsoring zaćpanego i podpitego Przystanku Woodstock. Ja się do tego dokładać nie będę. Tych parę milionów złotych, zebranych raz w roku, w skali kraju, wbrew temu, co się Wam wydaje, nie jest dużo. Przypomnijcie sobie, ile kosztował tomograf dla łomżyńskiego szpitala? Co roku na sprzęt szpital wydaje kilka milionów złotych z naszych łomżyńskich pieniędzy. I ja dokładam się do tego: jako mieszkaniec, płatnik podatków, płatnik składek zdrowotnych. Trzydzieści-kilka milionów zebranych przez WOŚP to jest dużo i mało. Jest wystarczającą kwotą, aby mamić społeczeństwo charytatywnym aspektem imprezy, kamuflować rzeczywiste cele istnienia fundacji. Ale jest też kwotą zbyt małą, aby cokolwiek zmienić w Polsce. Wiem, że zdajecie sobie sprawę z rzeczy, które napisałem, ale nie chcecie się do nich przyznać. Kazik śpiewał w jednej z piosenek: "Zaczepia mnie pijanych meneli wielu Jutro spotkają się w kościele" Spotkają się w kościele, i dadzą na tacę. Na tacę, z której tak wielu dających "na Owsiaka" szydzi. Sam daję na tacę, ale też brzydzę się dawaniem klerowi z pobudek egoistycznych. Daję, bo wiem, że moja obecność w Kościele kosztuje. Kosztuje przecież remont, kosztuje hostia, w końcu kosztuje prąd, którym oświetla się salę. A i ksiądz jeść coś musi. Ludzie jednak tam sypią (na tacę), bo podświadomie czują, że to ich zbliży do Boga, że rozgrzeszy, otworzy wrota Niebios... Tak samo Wy, wspierający fundację Owsiaka, dajecie, aby poczuć się lepiej. Myślicie, że 5zł rzuconych do puszki uczyni Was lepszymi ludźmi. Jesteście jak gówniarze, wrzucający z apelem na swoje facbookowe profile zdjęcia głodnych dzieci w Afryce w poczuciu, że coś dla nich robią (nie ruszając się oczywiście przy tym z d...py). Stawiam między Wami, "owsiakowcy", a tymi "menelami spotykającymi się w kościele" ZNAK RÓWNOŚCI. Niczym się wszyscy nie różnicie. Tacy sami ludzie, tylko hipokryzja inaczej wyrażona. Brzydzę się tym i nie chcę w tym cyrku uczestniczyć. Mam nawet wyrzuty sumienia, że przez WOŚP te dwadzieścia parę minut na napisanie posta zmarnowałem. Bądźcie dobrzy zawsze, a nie tylko raz w roku (lub tylko co niedzielę). Peace V
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: WOŚP - ZNAK RÓWNOŚCI. |
,,kamuflować rzeczywiste cele istnienia fundacji.,, a jakie one są? Rozwiń swoją myśl. ,,Daję, bo wiem, że moja obecność w Kościele kosztuje. Kosztuje przecież remont, kosztuje hostia, w końcu kosztuje prąd, którym oświetla się salę. A i ksiądz jeść coś musi." A Orkiestra nie kosztuje? A Owsiak jeść nie musi? Reprezentujesz specyficzny sposób rozumowania. ..i król i pionek po skończonej partii wracają do tego samego pudełka.
|
|
Słusznie masz poczucie zmarnowanych dwudziestu minut.
|
|
bardzo ładnie to wszystko ujęte ziaam, i mądrze, nie ma co... w większości się z tobą zgadzam..:) kim jesteś ziaam, to twój I post na 4lomza...
|
|
Twój tekst swiadczy o tym,że także jesteś hipokrytą z wyrazną tendencją do krótkotrwałych zniekształceń rzeczywistości dzięki którym próbujesz osiągnąć zamierzone cele.A to już wypisz wymaluj manipulacja. tfffu
|
|
ziaam tak się składa że ksiądz pasożyt dostaje pieniądze od państwa, z podatków więc od ciebie też na ogrzewanie itp. o czym ty piszesz człowieku!!! Do wszystkich przeciwników WOŚP - oby nigdy nie był wam ani waszym bliskim potrzebny sprzęt kupiony przez Owsiaka i nie żałujcie innym nie chcecie to nie dawajcie kasy i tyle. Ja nie rozpisuję się bezużytecznie na forum o tym jaką jestem przeciwniczką złodziejskiego np caritasu - nie chcę to nie wspomagam i to tyle w temacie
|
|
Autor: green (---.elomza.pl) Data: 08-01-12 19:55 bardzo ładnie to wszystko ujęte ziaam, i mądrze, nie ma co... w większości się z tobą zgadzam..:) kim jesteś ziaam, to twój I post na 4lomza... No nie bardzo. Mieliśmy już przyjemność w jednym niesławnym temacie. Po prostu hasło do konta "ziaaam" mi się zagubiło... Autor: stefanek1 (---.play-internet.pl) Data: 08-01-12 19:51 A Orkiestra nie kosztuje? A Owsiak jeść nie musi? W kościele nie widuję reklam i logotypów sponsorów. Nie wspieram sprzedaży telefonów komórkowych i nie napędzam klienteli do supermarketów pod płaszczykiem dobroci serca.
|
|
Autor: chick (---.lomza.mm.pl) Data: 08-01-12 20:09 ziaam tak się składa że ksiądz pasożyt dostaje pieniądze od państwa, z podatków więc od ciebie też na ogrzewanie itp. o czym ty piszesz człowieku!! Obecnie Kościół w Polsce nosi znamiona pasożytnictwa - nie przeczę. Ale nie skreślam go ani nie jestem w niego ślepo zapatrzony. Rzadko tam bywam, ale gdy bywam - coś rzucę, by nie czuć się dłużnym. To tyle. Nie przesadzajcie w zarzucaniu mi klerykalnej psychopatii.
|
|
o ile się nie myle, a na pewno to zespoły nie grają z a kasę, bo już było to dementowane. Ci, którzy chcieli kasę nie grają. Gdy zbierali przed świętami pieniądze i żywność nie ominęłam, żadnego wolontariusza. Od 20 lat byłam z orkiestrą i będę. Żaden oszołom mnie od tego nie odwiedzie.
|
|
Wykażcie się i podajcie namiary na imprezy, które odbywają się bez udziału sponsorów :) http://www.youtube.com/watch?v=s8hSBU7qz6g
|
|
Autor: zewka (---.lomza.vectranet.pl) Data: 08-01-12 20:17 o ile się nie myle, a na pewno to zespoły nie grają z a kasę, bo już było to dementowane. Ci, którzy chcieli kasę nie grają. Gdy zbierali przed świętami pieniądze i żywność nie ominęłam, żadnego wolontariusza. Od 20 lat byłam z orkiestrą i będę. Żaden oszołom mnie od tego nie odwiedzie. Odpowiem ci linkiem, bo na więcej nie zasługujesz: http://wiadomosci.wp.pl/title,Ile-kosztuje-Wielka-Orkiestra-Zobacz-zarobki-gwiazd,wid,14145250,wiadomosc.html "Charytatywne występy artystów podczas finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej to fikcja. Zespół Rezerwat za koncert w Jeleniej Górze dostanie 12 tysięcy złotych, występ Lady Pank we Wrocławiu będzie kosztował 7-8 tysięcy. L.U.C. zainkasuje w Oławie 6 tysięcy złotych - informuje "Gazeta Wrocławska". "
|
|
odpowiadaj sobie czym chcesz. Nikt nikogo nie zmusza do tego żeby uczestniczył. No cóż ściana wschodnia i jej myślenie.
|
|
madrze to opisane wszystko, nawet bardzo ,ale wezcie pod uwage ze nikt nikogo nie zmusza do dawania pieniedzy na WOŚP jak rownież do kościoła ja myślałem że kosćiół utrzymuje się z państwowej kasy czyli z naszej i dodatkowo dostaje datki od pseudo wiernych chcacych odkupic swoje grzechy w tutejszej sforze. na moje rozumowanie dostaja dwa razy kase czemu nikt ich nie miesza z blotem jak Owsiaka ? nie chcesz nie dawaj ale nie neguj kogos kto chce pomoc, juz to widze jak nie kazesz pomoc swojemu dziecku uzywajac sprzetu z serduszkiem porownujesz przystanek do zacpanej imprezy ale nie nadmieniles ile zostalo przez ksiezy pedofili zgwalconych dziec,i rozumiem ze zapomniales tego dopisac z braku czasu pozdrawiam zdrowiej myślących Andrzej W.
|
|
Autor: zewka (---.lomza.vectranet.pl) Data: 08-01-12 20:31 odpowiadaj sobie czym chcesz. Nikt nikogo nie zmusza do tego żeby uczestniczył. No cóż ściana wschodnia i jej myślenie. Oho. Wielki Świat się odezwał. :D Masz tu na przyszłość kilka, widać nieznanych w Warszawce, kresowych znaków interpunkcyjnych (zwanych u nas przecinkami): ,, , , , .
|
|
ale upust jadu
|
|
Autor: a.n.d.y. (---.cdma.centertel.pl) Data: 08-01-12 20:32 porownujesz przystanek do zacpanej imprezy ale nie nadmieniles ile zostalo przez ksiezy pedofili zgwalconych dziec,i rozumiem ze zapomniales tego dopisac z braku czasu Ćpanie, chlanie, seks i Hare Krishna to kluczowe elementy charakteryzujące tę imprezę. Zgwałcone dzieci nie charakteryzują KK w Polsce. To pojedyncze, mierzone w procentach promili przypadki, które media rozdmuchują, aby zdeprecjonować Kościół. Podobna ilość (mierzona w odsetkach) gwałtów na dzieciach występuje w wyznaniu muzułmańskim, u Żydów i u ateistów. Sprawę uważam za nadużywaną w dyskusjach o Polskim kościele.
|
|
za pisownie sorki ,myśle że jej brak nie ma wpływu na treść Andrzej W.
|
|
Oj andy andy duzo to nie znaczy mądrze.W tym co pisze założyciel tematu jest mnóstwo sprzeczności.Jego sentymentalny powrót do przeszłości jest pierwszą próbą manipulowania czytelnikami.Dość jednak nieudolną.Autor z rozrzewnieniem wspomnina jak zmieniała się Łomza i w jakiś sposób my sami przez te ostatnie lata.Dostrzega więc( co dostyć oczywiste),że rzeczywistość nie jest konstans. Wszystko się zmienia,zmienia się i sposób funkcjonowania orkiestry.Na wszystkie zmiany autor tematu daje przyzwolenie,ale orkiestra,jego zdaniem, powinna zostac taka jak była 20 lat temu.Z obrzydzeniem zauważa,że funkcjonowanie orkiestry komercjalizuje się.Milczy jednak o tym,że idea pozostała taka sama.Tą jednak manipulację mozna by autorowi darować.Ale nie można zmilczeć jego sposobu odnoszenia sie do ludzi.Nazywa ich,,menelami spotykającymi się w kościele,, ,owsiakowcami,,.Ile w tych słowach pogardy i poczucia wyższości.Próbuje także przedziwnie polaryzować społeczeństwo.Popierającym orkiestrę przeciwstawia wierzących,czy tez chodzących do kościoła tak jakby jedno drugie wykluczało.
|
|
ziaam a czy jest coś w twoim życiu co cię zadowala bądź coś z czego jesteś dumny i do czego się dołożysz? oprócz stwarzania na forum wrażenia posiadania filozoficznych zdolności i popisywania się wypowiedziami w formie wypracowania z języka polskiego oczywiście? co wnosisz dobrego do tego szarego świata? nie musisz naprawdę zarażać nikogo twoją gasnącą radością bowiem każdy ma swój rozum, swoją wrażliwość i swoje sumienie.
|
|
Ziaam jeśli dobrze zrozumiałem twój tekst orkiestra jest pewnego rodzaju "wentylem bezpieczenstwa" sumienia i myslę że masz rację ja akurat nie jestem przeciwnikiem orkiestry wręcz przeciwnie jedynie wydaję mi się iż z biegiem lat idea i sposób jej wyrażania zmienił się. Stąd moje gorzkie słowa. Mam wrażenie że tak jak zmieniło się otoczenie wokół nas tak zmienił się charakter niesienia pomocy, a może to nasz spojrzenie na pewne sprawy się zmieniło? Ja już na tak postawione pytanie nie potrafię w pełni odpowiedzieć. Dziwi mnie osobiści i dogłębnie zastanawia jakie z biegiem lat są koszty organizacji przedsięwzięcia w każdym mieście w Polsce. Jak duże sumy pieniędzy są przeznaczane na samą organizację. Nie wiem jak jest w innych miastach ale patrząc po Łomży światełko do nieba było okazałe mimo to były koszty czy może nie było by "zapalić znicz '( jak to określił druh Paweł Dąbrowski) lub symbolicznie wysłać to JEDNO światełko do nieba a zaoszczędzone pieniądze przekazać?Druh Paweł napisał że inne miasta mają to my tez powinniśmy mieć. Czy to nie jest swego rodzaju megalomania organizatora czy to nie jest odejście od szlachetnej idei zbierania funduszy ?Spójrzmy na przykład słynnego odkurzacza, dla mnie to był wstyd czyżby organizator poświęcający się nie chciał użyczyć własnego? Nie możemy tutaj stwierdzać że zebrane pieniążki komuś nie pomogły nie zgodzę się tutaj z przedmówcami. Pomogły i to znacząco, spójrzmy na to obiektywnie. Nasza służba zdrowia jest jaka jest i raczej pomoc z strony WOŚP czy mniejsza czy większa to jednak była. Jeśli zakupiony sprzęt przez fundację pomógł chociaż kilku osobom (a pomógł na pewno) w skali kraju to wiem że warto. QAWQAZ
|
|
Menele, chrupko, nie są menelami jako takimi. Jest to w moim tekście raczej określeniem pewnego wzorca postępowania - hipokryzji w szerszym kontekście opisanej słowami tego utworu: http://www.youtube.com/watch?v=180Mgpr8CfU&feature=results_main&playnext=1&list=PL5171E04E5FA18EF5. Nuta pogardy, jaką dzięki temu tam przemyciłem, nie jest tak wielka, jak Ci się von chrupko wydaje (ale jednak jest...). Prawdopodobnie do Ciebie również się to wytknięcie odnosi, skoro obelgą uznałaś określenie "owsiakowcy"... "Popierającym orkiestrę przeciwstawiam wierzących", ale nie mówię, że to się wyklucza. Miałem na myśli fakt, że to ci pierwsi często stawiają po przeciwnej stronie tych drugich. Nie widzą przy tym, że wszyscy razem są tacy sami. Nie uważam też, że te dwa zbiory ludzi nie mają części wspólnej.
|
|
Re: ziaam Pieniądze dane Owsiakowi czynią realne dobro i ludzie to wiedzą czyniąc dar od serca. Kasa rzucona na tacę sprawia, że utrzymywana jest instytucja, która mami ludzi iluzją zbawienia, tkwi w obłudzie i zakłamaniu i działa na szkodę ludzi i państwa. Owsiak nikogo nie oszukuje, jego fundacja poddana jest w pełni prawnym rygorom. Działalność wszelkich instytucji kościelnych poddana jest tylko kontroli bożej, a ich uczciwość trzeba przyjmować na wiarę..., często naiwną. Kuriewni wściekają się bardzo, że choć obiecują ludziom najwięcej, czyli życie wieczne w raju, to i tak ludziska nie wierzą w ich uczciwość, bo widzą potężny rozdżwięk pomiędzy ideą a praktyką. Gdyby księża i biskupi żyli normalnie, choć w przybliżeniu do tego co głoszą, a nie pławili się w luksusach i rozpuście, Owsiak nie miałby czego szukać w bogobojnym kraju. rudy błazen z druhem
|
|
,,Wszyscy razem są tacy sami,,.Czyli jacy? miłosniku oceniania,etykietowania i osądzania innych.
|
|
Prostym słowem wyrażę nie po raz pierwszy swoją opinię, mam wrażenie, że krytykującymi WOŚP są osoby nieświadome, że korzystały lub też z uporem maniaka sądzą iż nigdy nie będą musieli korzystać ze sprzętu zakupionego przez orkiestrę, lub też korzystają i mają gdzieś przez kogo został sfinansowany. Być może wiara iż dziecko urodzi się zdrowe, myśl że mnie to nie dotyczy, wystarcza by stać się pierwszoplanowym krytykantem. Baśka i jej podobni nic bardziej mylnego, sprzęt orkiestry to nie tylko sprzęt ratujący życie, ale też sprzęt stosowany w profilaktyce, już parę godzin po porodzie. UWAGA! Silnie rażąca nalepka z serduchem. http://www.youtube.com/watch?v=s8hSBU7qz6g
|
|
Z kolei w Krakowie policjanci zatrzymali 14- i 15-latkę, które otworzyły dwie puszki WOŚP. Dziewczyny tłumaczyły, że chciały sprawdzić ile uzbierały i czy muszą dalej kwestować - poinformowała Anna Zbroja z zespołu prasowego małopolskiej policji zródło:wp.pl Jak widać OWSIAK pilnuje swojego interesu, na imprezę dla narkomanów pieniądze muszą być :) ---------------------------------------------
|
|
Autor: LoJack (---.neoplus.adsl.tpnet.pl) Data: 08-01-12 20:55 ziaam a czy jest coś w twoim życiu co cię zadowala bądź coś z czego jesteś dumny i do czego się dołożysz? Owszem. I nie jest to strona "pajacyk.pl" ustawiona na startową. Nie będę się zgłębiał w szczegóły. Wszystko na szczeblu lokalnym - raczej skromnym (na miarę możliwości), ale stałym i konsekwentnym. @qawqaz Mam podobne odczucia. Orkiestra kiedyś pomagała ludziom - przy okazji grając. Teraz jednak samo pomaganie jest przy okazji. Uważam, że obecnie w WOŚP jest zbyt mało altruizmu, którego Owsiak wymaga od nas wobec siebie.
|
|
Proponuję udać się na tę "imprezę dla narkomanów" a będziesz znacznie lepszym/lepszą człowiekiem.
|
|
@paplik "rozdźwięk między ideą a praktyką" jest określeniem, które łączy KK i Owsiaka.
|
|
Twoja opinia, ziaam, to czysta demagogia. Porównaj choćby podstawy idei chrześcijańskiej do wielowiekowej praktyki kościoła instytucjonalnego co ma się tak jak ogień do wody. Idea Owsiaka to mobilizacja ludzkiego odruchu pomagania poprzez zabawę, radość życia.... rudy błazen z druhem
|
|
zewka: byłam dwa razy i to co widziałam przeszło moje oczekiwania, dzieci pijane, ludzie naćpani i w koło sekta - Kriszna. Straszne. Czemu byłam 2 razy? Bo nie mogłam uwierzyć, że tak demoralizują ludzi za pieniądze, które powinny iść na inny cel. Rydzyk i inni to w porównaniu z tym to pikuś! Impreza Dla Narkomanów - to za mało powiedziane...
|
|
...a w czym sekta-Kriszna jest demoralizująca?, czy inna, niż katolicka, religia jest gorsza? rudy błazen z druhem
|
|
byłaś ale na wycieczce do Torunia
|
|
barbara w takim razie w d* bylas g* widzialas :) oszukali Cie i pojechalas nie tym pociagiem. Jezeli cale rodziny z dziecmi, ktore tez jezdza na przystanek, nazywamy narkomanami itd to wspaniale mamy spoleczenstwo.
|
|
6. Nauka: Ruch Hare Kryszna wywodzi się z religii hinduskiej. Oparty jest przede wszystkim na poemacie epickim „Bhagawad-gita”( „Pieśni Pana” ), traktującym o Krysznie jako osobowej inkarnacji Wisznu i najwyższym z bogów. Ruch postuluje wiarę w reinkarnację. Kiedy człowiek ma dobrą karmę, czyli w ciągu swojego życia odznaczał się dobrymi uczynkami, ma szanse na wyższy poziom reinkarnacji w następnym życiu. Jednak jeśli realizuje „bhakti joga” rozumiane jako oddana służba bogu, nie doświadcza kolejnego wcielenia, lecz wchodzi do świata duchowego. Sposobem czczenia Kryszny jest śpiewanie jego imienia, a także powtarzanie go w formie mantry. Głównym zagrożeniem dla ludzi według wyznawców Kryszny jest Maja, bogini świata materialnego, która dokłada wszelkich starań, aby zatrzymać ludzi w świecie materialnym, gdzie okryci niewiedzą silnie opierają się wszelkiej prawdzie. 7. Praktyka: Praktyka członków ruchu Hare Kryszna oparta jest na czterech podstawowych zasadach: nie spożywać mięsa, ryb ani jajek nie toksykować się ( dotyczy to wszelkich używek i nałogów wliczajac kawę i herbatę) nie uprawiać hazardu życie seksualne jest dozwolone tylko w zwiazkach małżeńskich w celu prokreacji. Każdy czciciel Kryszny w ruchu wstaje o godzinie 3.30 rano, żeby wziąć zimny prysznic i nałożyć świętą glinkę z Gangesu na 12 miejsc na ciele. Potem rozpoczyna się poranny program obejmujący mantrowanie, modlitwy i wykłady, trwający do 10.00. Następnie spożywane jest śniadanie i każdy z wyznawców udaje się do swojej służby. Członkowie ruchu spotykają się potem o 19.00 na program wieczorny, po którym ok. 22.00 kładą się spać. Wiecej:http://www.eioba.pl/a/1ja7/hare-kriszna-podstawowe-informacje rudy błazen z druhem
|
|
Chcesz wspomóc WOŚP zrób zakupy lub kup fanta specjalnie przeznaczonego na ten cel do 11 stycznia 2012 na londonay! Link poniżej: http://londonay.com/LM4949 -zarabiaj,kupuj.sprzedawaj http://www.20dollars2surf.com/?ref=480529 -surfuj i łap kasę-:: http://kasiorka.eu/ref-andreo http://MixReq.com?ref=1247262 -ankiety 4$ jedna www.abantonino.blog.onet.pl- zobacz wszystko http://www.AWSurveys.com?R=andreo -ankiety dobrze płatne
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |