sobota, 23 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Poszukuję grobów niemieckich żołnierzy

Witam Wszystkich których zainteresowałem tematem.
Zaznaczam, że temat ten nie ma na celu rozpoczęcia dyskusji na temat słuszności moich poszukiwań. Proszę Wszystkich tych, którzy mogą mi pomóc o pomoc. Interesuje mnie okres sierpnia, września i października 1944 roku kiedy to w okolicach Miastkowa toczyły się krwawe boje pomiędzy dywizja niemiecka i armia radziecko. Miejscowości Sosnowiec i Kuleszka są wymieniane w niemieckich przekazach. Jeżeli znacie miejsca w których zostali pogrzebani niemieccy żołnierze, to proszę o kontakt meilowy.
Dziękuję.
Wojciechowski Rafał

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Poszukuję grobów niemieckich żołnierzy

... a później wykrywacz w rączkę i fanciki na allegro.pl... Kiepski z ciebie poszukiwacz, skoro takich informacji szukasz na takim forum... z drugiej strony co tu wymagać....
p.s.
Pisze się: armią radziecką a nie "radziecko".

Leszek Tarnowski

za kościołem Miłosierdzia na wyszynskiego w Łomzy poszukaj tam sa tez groby radzieckich zolniezy i nie tylko , ogolnie byl tam zbiorowy cmentarz zolnierzy niemieckich i radzieckich .

Panu Leszkowi wysłałem meila, ale niestety wraca z powrotem z wiadomością, że skrzynka nieaktywna, załaczyłem również zdjęcie. Treść meila poniżej:
Witam.
Proszę obejżeć zdjęcie z załącznika. Ten Pan nazywa się Ranaud Zind,
jest ojcem Pani Renate Lipp, która urodziła sie w 1940 roku i nigdy nie
zobaczyła ojca. Pan Zind urodził sie w Alzacjii w Strasburgu i został
wcielony do 232 pułku grenadierów w 102 dywizji piechoty. Zaginał
jesienią 1944 roku w okolicach Scharfenwiese/Ostrołęka, Takie informacje
posiada Pani Renate. Ja jestem ostrołęczaninem i mimo iż na fotografii
Pana Zind jest napis Scharfenwiese, to myslę, że zginął w okolicach
Miastkowa, lub został wywieziony za Ural. Pani Lipp niczego tak nie
pragnie jak stanąć przy grobie swojego taty. Poszukuje go od wielu lat.
Przysłała mi jeden z dokumentów z Niemieckiego Czerwonego Krzyża
datowany 1986r..
Więc jeżeli może Pan pomóc Panie Leszku, to proszę, a ocenę moich
motywów proszę zostawić Bogu.
Pozdrawiam.
Wojciechowski Rafał

Jadąc z Łomży w kierunku Miastkowa po lewej stronie w lesie na wysokości Sieszput są mogiły niemieckich żołnierzy. Widać z drogi wjeżdżając na wzniesienie.

Witam Pana.Czy nawiązał Pan już kontakt z Fundacją Pamięć,która statutowo zajmuje się poszukiwaniem grobów żołnierzy niemieckich.Życzę ,aby prowadzone poszukiwania okazały sie skuteczne.

Dziękuję za informacje dotyczące mogił w okolicach Sieszput. Pytanie, czy to są groby żołnierzy niemieckich z drugiej wojny?
Do Fundacji Pamięć wysłałem już zgłoszenie o identyfikację, ale fundacja ta swoje archiwa posiada w Niemczech w Kassel. Myslę, że tam niczego nie znajdą.

z 2.

Może niech Pan spróbuje u księdza proboszcza, jeśli będzie miał dobrą wolę popyta starszych parafian, gdzieś tam w księgach parafialnych pogrzeby są notowane, może akurat sie uda :) życzę powodzenia.

To są groby z I wojny nie II te obok Spierzput i te kawałek dalek po 2 stronie też.

Nastepny ortograf. Sie''sz''put - Sierzput.

...

Witam Wszystkich.
Serdecznie dziękuję Tym, którzy rzetelnie podeszli do tematu. Wszystkie te informacje dotyczące miejsc pogrzebania niemieckich żołnierzy są bardzo istotne. Przepraszam językoznawców i „gramatyków” za błędy językowe, ale przypominam, że temat ten nie jest panelem dyskusyjnym nie związanym z jego tytułem, ani też opiniotwórczym. Błądzić i popełniać błędy, to rzecz ludzka i nie mając żalu do „poprawiaczy” językowych i „gramatyków” proszę ich o zabieranie zdania w temacie jeżeli takowe posiadają, lub o poszukanie forum bliższego ich zainteresowaniom.
Przypomnę, że poszukuję konkretnej osoby, żołnierz niemiecki, nazywa się Renaud Zind, starszy szeregowy, 232 Pułk Grenadierów w 102 Dywizji Piechoty. Poległ prawdopodobnie jesienią 1944 roku wzdłuż trasy Ostrołęka-Łomża.
Otrzymałem bardzo ciekawego meila od Pana, który opisuje przeżycia swojego taty z września 1944 roku mające miejsce w Laskowcu. To o czym ten Pan napisał było dla mnie do tej pory niewiadome.
Jeżeli ktokolwiek z Was ma jakieś informacje na temat potyczek wojsk niemieckich i sowieckich wzdłuż trasy Ostrołęka-Łomża i próby przedostania się Niemców na prawy brzeg Narwi, a być może posiadacie wiedzę na temat konkretnych jednostek niemieckich, to proszę o kontakt meilowy.
Pozdrawiam raz jeszcze, a za ewentualne błędy przepraszam.
Wojciechowski Rafał
polplastoka@poczta.fm

witam jestem mieszkancem łomży ale byłem mieszkancem kuleszki i co do pytania o groby niemieckie to wiem gdzie jest pochowanych dwuch niemieckich żołnierzy wiem to z opowiadan i widziałem jak pszes kilka lat pewna staruszka stawiała tam znicze a temu bo to jej mąsz tych niemców tam pogżebał prawdopodobnie zabili ich partyzaci rozebrali i zostawili te miejsce to las pszy samej skrajni drogi w kierunku na łąnczyn.

paweł

groby niemieckie są pomiędzy miejscowościami Chojny- Sulki, jadąc w stronę Ostrołęki, około kilometra za gospodarstwem ekologicznym, po prawej stronie.
Z tyłu mogiła polskich żołnierzy.

W Sulkach jest cmentarz żołnierzy niemieckich z okresu I Wojny Światowej

http://groby.radaopwim.gov.pl/lokalizacja/5663/

SamFart: "Łomża, miasto rond, kosciołów i biedronek.... ;)"

Polegli podczas drugiej wojny światowej byli z tych okolic później ekshumowani. Rosjanie zostali pochowani w Ostrołęce. Niemcy - nie wiem, prawdopodobnie też.
Znane mi cmentarze to I wojna i zbiorowe groby Żydów.

Tu masz bazę cmentarzy wojennych w Polsce:
http://groby.radaopwim.gov.pl/

Autor: polplastoka
..........
W sprawie grobów niemieckich na terenie gminy, powiatu Łomża proponuję: zadzwoń do Urzędu Gminy w Łomzy. Poproś o połączenie z panem inż Szczepanem Mierzejewskim. On zajmuje się renowacją oraz opiekuje się grobami; szczególnie na terenie, który Ciebie interesuje. Na pewno uzyskasz wiarygodne, kompetentne informacje, nawet o szczegółowej lokalizacji (ma plany!) poszukiwanej mogiły. Powodzenia!

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org