Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Ceny paliwa |
Protest przeciwko rosnącym cenom paliwa Do wszystkich kierowców. Bardzo dobry pomysł. (koniecznie przeczytaj do końca!) Ceny paliwa poszybowały w górę. Jeszcze trochę i zobaczymy 6 PLN za litr, a potem może i więcej. Poniższa propozycja ma znacznie więcej sensu niż kampanie typu "nie kupuj paliwa w danym dniu", które było przeprowadzane kilka miesięcy temu. Producenci paliw śmiali się jedynie, bo wiedzieli, ze nie będziemy kontynuować akcji krzywdząc samych siebie rezygnując całkowicie z zakupu paliwa. Było to bardziej niekorzystne dla nas niż problem dla nich. Ale myśląc o tamtym pomyśle powstała idea, która może przynieść rzeczywiste korzyści. Przeczytaj proszę i przyłącz się! Przy cenach paliw rosnących każdego dnia my konsumenci musimy podjąć akcję. Jedynym sposobem abyśmy zobaczyli, ze ceny paliwa idą w dół jest trafienie kogoś w portfel poprzez nie kupowanie jego paliwa. I możemy zrobić to BEZ narażania się na niewygody. Oto pomysł: Do końca bieżącego roku NIE KUPUJMY ŻADNYCH PALIW od dwóch największych firm paliwowych: BP i STATOIL. Jeśli nie będą sprzedawały paliwa, będą zmuszone do obniżenia ceny. Jeśli one obniżą ceny, inne firmy będą zmuszone do uczynienia tego samego. Ale aby osiągnąć efekt musimy pozbawić te dwie firmy milionów klientów. Wbrew pozorom jest to całkiem łatwe do osiągnięcia. Czytaj dalej a dowiesz się jak dotrzemy do milionów. Wysyłam tę wiadomość do 30 osób. Jeśli każda z nich wyśle ją do kolejnych dziesięciu (30 x 10 = 300) i każda następna do kolejnych 10 i tak dalej to juz w szóstej kolejce wiadomość ta dotrze do 3 milionów ludzi. Jeśli każda z nich wyśle do kolejnych 10... Wszystko, co należy zrobić to wysłać tę wiadomość do 10 znajomych osób i nie kupować paliwa na stacjach BP i STATOIL. To jest ogólnoświatowa akcja. Ile to potrwa? Jeśli każdy, kto otrzyma tę wiadomość przęśle ją do 10 znajomych dotrzemy do 300 milionów konsumentów w ciągu 8 dni! Założę się, ze nie sądziłeś, ze masz taki potencjał, prawda? W grupie siła i nawet najgrubsza gałąź złamie się, jeśli spadnie na nią wystarczająco duża ilość niezmiernie lekkich płatków śniegu. Jeśli uważasz, ze ta akcja ma sens prześlij dalej tę wiadomość. WYTRZYMAJMY DO MOMENTU AZ CENY PALIWA WRÓCĄ DO NORMALNEGO POZIOMU (ok.4, 0 PLN /litr). Razem możemy to zrobić. Prześlij tę wiadomość nie kupuj paliwa na BP i STATOIL. TO TY MOŻESZ USTALIĆ CENĘ
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Ceny paliwa |
To jest świetny pomysł... Tylko żeby nasz naród był tak zgrany i na to poszedł :)
|
|
ja już nie pamiętam kiedy brałem na tych stacjach..
|
|
Ja tankuję tylko na BP ale teraz pojadę na WZGS podobno też dobre paliwo i kit im w oko
|
|
podobnież na wzgs e46 mojego znajomego zadyszki dostawała..
|
|
Ja mam wszystkie z silnikiem diesela a olej tankują koledzy i jest git majonez.
|
|
ja mam gaz i PB i nie tankuję na tych stacjach, ale u Pana COMPANEGO :)
|
|
jA NA ORLENIE TANKUJE
|
|
na huk piszecie kto gdzie tankuje gosc napisal wam wiadomosc a wy sie chwalicie kto gdzie tankuje, a ja wole tankowac piwa w gardlo zamiast jezdzic samochodem bo litr piwa tanszy :) do rzeczy lepsza jakas reklama w telewizjii lub wyjscie gromada na miasto. bo takie wpisy do internetu ludzie biora pol smiechem pol zartem
|
|
Zbychu - a nie przyszło do główki, że skoro tak bardzo chcesz dawać zasiłki pasożytom to skądś trzeba brać kasę?
|
|
albo jestem pesymistą albo po prostu za długo żyję w tym chorym kraju dla mnie 6 zl to nie jest kwestia czy tylko kiedy, początek wakacji 2012 i mamy 6 zl oby nie bo to masakra co się dzieję , pierwszy raz chyba w historii ON jest droższy od PB, gaz tak samo leci w górę, nie tankowanie na tych np 2 stacjach to dobry pomysł
|
|
oj dzieci dzieci znowu to samo zacznijcie troche sie interesowac tematem a dostrzezecie co sie dzieje nie tak dawno naglosniono temat ze orlen zaczal trzymac ceny ponizej 5zl i co okazuje sie ze zaczynaja sie protesty malych stacji paliwowych bo sprzedaja paliwo taniej niz jest ono w hurcie dlugo nie trzeba bylo czekac jak podniesli ceny w obawie o kare ze strony odpowiednich organow pierwsze co to nie protest w strone stacji a troche zacznijcie rozumoac podczas wyborow kogo wybieracie a nie lecicie jak stado baranow i wybieracie miedzy pis i po jakby nie bylo innych parti
|
|
taka akcja ma sens. Widzę te wpisy wszędzie np w komentarzach na onecie wp tvn24!!!
|
|
ja popieram taką akcje bo to już się w głowach nie mieści żeby tyle paliwo kosztowało .......
|
|
Oni mają kasę,to i kilka miesięcy wytrzymają, a my nie. Tankuję od lat na Orlen, a co do BP i STATOIL to i tak handlują paliwem z Orlenu, nie wiem po co przepłacacie na tych stacjach. Na Wiejskiej jest taniej i to samo paliwo.
|
|
cena ON na Statoil w Piszu przy carrefour 5.26 Pb 95 5.15 i jak to się ma do cen paliw w Łomży??? Wręcz kosmos!!!!!
|
|
Mam pytani jak jakościowo ON w stacji paliw GREEN
|
|
zbychu z tego co wiem to chciales tuska to teraz masz:) pamietam jak dzis jak donald ostrzegal ze jak wygra pis to benzyna bedzie po 5 zl haha Jestem Polakiem więc mam obowiązki polskie " Wnuk gestapowca z wnukiem UBowca krzyczą faszysta na wnuka AKowca" "Tyle, tylko tyle i aż tyle" A. Macierewicz
|
|
ryś-kurp....i to przecież to samo .bez interwencji urzędu skarbowego nic nie zrobimy ,a im nie zależy na małej cenie bo są większe podatki .tak więc koło się zamyka .taka polityka rządu.obywatela mają w d...e.w łomży w śród właścicieli stacji paliw zawiązała się taka mała organizacja -znana z nazwy na całym świecie.
|
|
BP i STATOIL to jedno. DRUGIE NATOMIAST TO RZĄD, KTÓRY MOŻE ALE NIE CHCE OBNIŻAĆ CEN PALIW: ''Stawka minimalna, określona w tej dyrektywie, wynosi 1082 zł/1000 l. Biorąc pod uwagę fakt, że stawka akcyzy na benzynę bezołowiową wynosi w Polsce obecnie 1565 zł/1000 l, minister może dokonać obniżenia stawki nawet o 483 zł/1000 l.'' cytat z 2008 http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/19968,akcyze_na_paliwa_mozna_obnizyc_natomiast_stawki_vat_nie.html ''- Od początku roku tylko z powodu likwidacji ulg w akcyzie od biokomponentów dodawanych do paliw i wyższej stawki podatku VAT ceny wzrosły już o ok. 20 groszy na litrze i to bez względu na cenę ropy naftowej i sytuację na rynkach światowych – podkreśla Halina Pupacz. - Według szacunków Izby, z tytułu likwidacji ulg w akcyzie od biokomponentów, od maja do grudnia 2011 roku kierowcy mogą zapłacić o ok. 1 mld złotych więcej w cenie litra benzyny. '' Rząd nie chce, żeby było taniej? Rząd mógłby obniżyć ceny na stacjach paliwowych. Wystarczy jedno rozporządzenie ministra finansów, aby benzyna staniała o 30 gr, a olej napędowy o 13 gr - pisze "Dziennik Gazeta Prawna". Jednak politycy nie zamierzają tego zmienić. Akcyza na paliwa w Polsce znajduje się na minimach UE dlatego nie możemy jej obniżyć - stwierdził wiceminister finansów Jacek Kapica. Dyrektywy UE zakładają, że w przypadku benzyny stawka akcyzy (wliczając podatki pośrednie, jak opłata paliwowa) musi wynosić minimum 359 euro na tysiąc litrów paliwa. Jednak jak zauważa "DGP" jej wysokość w złotych oblicza się na podstawie średniego kursu z 1 października poprzedniego roku. Wtedy euro kosztowało niecałe 3,98 zł, tymczasem akcyza z opłatą paliwową ustalone zostały na 420 euro. To o 61 euro więcej niż dopuszczalne minimum wymagane przez Brukselę. Gdyby obniżyć akcyzę do tego poziomu, dałoby to 23 gr oszczędności na każdym litrze benzyny (z VAT 30 gr.). Opodatkowany innymi stawkami olej napędowy byłby tańszy o blisko 13 gr. http://www.sfora.biz/Paliwo-tansze-o-30-groszy-Od-zaraz-a30611 ''Według stanowiska Polskiej Izby Paliw Płynnych, w tej chwili paliwo w Polsce jest po prostu za drogie w relacji do siły nabywczej pieniądza, więc kierowcy w ograniczonym zakresie akceptują podwyżki na stacjach.'' http://www.paliwa.pl/news/kampania-polskiej-izby-paliw-plynnych-sprawdzam VERGISS MICH
|
|
adamosxx piszę to dla innych mnie dzięki Bogu stać nawet jeśli paliwo będzie po 10 zł Wolę paliwo po 10 zł niż wojnę jaką chciał rozpętać PiSdzielec bo przynajmniej jak jadę ulicami to widzę całe domy a nie gruzy
|
|
Fobia - zaburzenie nerwicowe, którego objawem osiowym jest uporczywy lęk przed określonymi sytuacjami, zjawiskami lub przedmiotami, związany z unikaniem przyczyn go wywołujących i utrudniający funkcjonowanie w społeczeństwie. Fobie wywoływane są przez pewne sytuacje lub obiekty zewnętrzne wobec osoby przeżywającej lęk, które w praktyce nie są niebezpieczne. www.wikipedia.pl Bez obrazy Zbychu. VERGISS MICH
|
|
a ja widze morderstwa za PO i strach wyjsc Jestem Polakiem więc mam obowiązki polskie " Wnuk gestapowca z wnukiem UBowca krzyczą faszysta na wnuka AKowca" "Tyle, tylko tyle i aż tyle" A. Macierewicz
|
|
vorarbeiter nie mam za co się obrażać pomyśl lepiej o sobie bo z tego co piszesz jesteś tym 1% czyli chyba raczej masz problem Na zaburzenia fobiczne cierpi, w mniejszym lub większym stopniu, około 99% ludzi
|
|
no to jak ciebie zbychu stac po 10zl to nie badz PiSdzielec, zamknij buzie i nie rob akcji typu :"nie tankujemy na bp,statoil ". Ty tu wojne gospodarcza robisz!domy w gruzach beda.wiekszosc tankuje u pewnych biznesmenow.statoil to nie jest franczyza w porownaniu do np orlenu kurpia,nie wciskaj ***** kitu.w lomzy 4-5 osob rzadzi rynkiem paliw i zawyza ceny reszta nie bedzie znizac bo po co jak wiecej zarobi
|
|
Piszę to ponieważ nie jestem egoistą kocham ludzi i chce żeby każdy żył w dobrobycie. Tak więc interesują mnie też ludzie których nie stać a muszą tankować
|
|
Zbychu, wiesz przecież, że jeżeli chodzi o Łomże i ceny paliw, to są najwyższe w regionie. Czyli zmowa. Jeżeli chodzi o kraj, to ceny też są wysokie i rząd mógłby zrobić coś w tym kierunku, a nie zaglądać tylko do nieswoich portfeli. Ja w Łomży nie tankuję. W okolicach jest dużo taniej... . Z chęcią dałbym po przysłowiowym ''pysku'' tym zdziercom..
|
|
A może każdy w łomży niech kupi sobie rower, urzad miasta zamiast autobusow zakupi riksze i bedzie ekoogicznie i zdrowo i tanio :)) A tak na poważnie rząd to, rząd tamto, a my w Łomży mamy po 20 gr droższe paliwo więc może zacznijmy od dołu.czyli powalczmy o obniżenie Paliw w Łomży?Nie tankujmy u "Łomżyńskiej Mafii Paliwowej:)"
|
|
|
|
jak tak kochasz ludzi i Cię stać to tankuj im do baków i nie będzie wojny koziol0
|
|
koziol01 żeby wszyscy przekazywali kasę tak jak ja na domy dziecka , dla bezdomnych, dla rodzin zastępczych to by im było lżej kolego. Jak nie wiesz z kim piszesz to nie dowalaj
|
|
Zbychu, jesteś głupszy od kaloryfera, choć prawdopodobnie dobry z ciebie człowiek. Dobry, ale głupi.
|
|
Widzisz Zbychu jak to jest?Wykaż choć troche dobrej intencji ,a już cię zjedzą.Daj im kawałek palca ,a zajeb... ci całą ręke.Daj im zasiłki to będą pluć ,że za mało. Zobacz taki Psitek zamieści artykuł z dup... i reszta się cieszy i jedzie po ludziach. Pojeba... się tym ludziom w głowach.
|
|
... jak zwykle na tym forum dyskusja kończy się ubliżaniem i obelgami.... To co sie dzieje w Łomży na stacjach to jakaś paranoja!!! Sama duzo jeżdżę = duzo tankuję .A wystarczy przekroczyć granicę województwa a tam paliwo-diesel już po 5.14 na patronackich stacjach !!! Kiedys tankowałam tylko na Statoil teraz na Orlenie na Wiejskiej-paliwo-diesel dobrej jakości a obsługa najmilsza w całym mieście ;) ------- lepiej należeć do niektórych niż do wszystkich --------
|
|
I przy okazji najtańsze paliwo w mieście na Wiejskiej.
|
|
chcieliście wejsc do ue to mata ;)
|
|
szacun (jeżeli jest to prawda) koziol0
|
|
Benzyna 95 w Łomży po 5,45? Czy ja dobrze widzę? Dzisiaj w Warszawie tankowałem po 5,27, a na "bliskiej" w Ostrowi (przy torach) była po 5,24! Już od dawna nie wspieram lokalnego "PO-papranego" biznesu!
|
|
5,45? na jakiej stacji? obłęd :)
|
|
na wiejskiej - najlepsza obsługa, ale protest jest smieszny: orlen ma 45 % polskiego ryku w sprzedazy paliw, statoil chyba 5% a bp chyba z 10%, a jak wiadomo w regionie najgorsze paliwo jest na rodzimym orlenie. do dzis pamietam jak na pilsudskiego zatankowalem w zimie ON i *****. więc tankujmy paliwo na najlepszych stacjach a nie na *%$#@%^$&* orlenie.
|
|
Na Orlenie najgorsze? Spróbuj pojeździć na tym czymś z PKS lub zamulającym ON z BP. Ja leje na Orlenie Verve i jestem zadowolony, auto lepiej chodzi :). Chyba, że jakieś ON BIO tankujesz z Orlenu w Piątnicy :). ---------------------------------------------
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |