Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
USG 3D/4D |
Czy w Łomży w którymś gabinecie wykonywane jest USG 3D/4D? Jaka jest odpłatność? Czy najbliższy kierunek to klinika Arciszewskich w Białymstoku?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: USG 3D/4D |
Z tego co się orientuję to w Łomży nie ma. Polecam Klinikę Dr. Arciszewskiego :) dRacUla // dobry wybór to połowa sukcesu //
|
|
no to żeś pomógł
|
|
u Arciszewskich z wizytą 150 zł. dRacUla // dobry wybór to połowa sukcesu //
|
|
A jak to jest z tym badaniem czy w 3D widać tylko zewnątrz wygląd dziecka czy takrz organy wewnętrzne są mierzone i pokazywane w 3D? Czy do pomiaru organów przełączany jest widok na 2d?
|
|
Wszystko jest w stereo i kolorze nawet jak wieje i zimno na dworze. angella
|
|
usg szczególnie genetyczne (połówkowe ok 22tc) polecam u dobrego specjalisty, spotkałam się jednak z opinią lekarzy, że 3d/4d jest bardziej bajerem dla rodziców niż stosowanym w diagnostyce, i do stwierdzenia prawidłowości rozwoju dziecka przełączają na 2D, grunt żeby to był jakiś dobry sprzęt a nie przedpotopowy jak w niektórych gabinetach. z tego co słyszałam to ponoć Zaremba w nowym gabinecie ma jakiś wypasiony sprzęt, najprościej byłoby zadzwonić i zapytać
|
|
a jest w łomży??
|
|
wredek33 napisał(a): > a jest w łomży?? Właśnie nikt na to pyt. nie odpowiedział.
|
|
Podnoszę. Czy nadal tylko dr. Zaremba przeprowadza USG 3D?
|
|
podobno Dr Sokół też posiada takowe USG w swoim gabinecie
|
|
Ja od ginekologa wiem, że jeśli ktoś chce poznać płeć dziecka na podstawie 3d/4d to może go spotkać taka sama niespodzianka jak przy zwykłym usg. Poza tym ten obraz jest poprawiany komputerowo i nie wyłapuje pewnych nieprawidłowości, tak jak zwykłe (płaskie) usg. Ciekawy bajer, ale nie w pełni funkcjonalny.
|
|
Tylko, że płaskie usg nie jest w stanie wykryć wielu wad w przeciwieństwie do usg 3d.
|
|
Zaletą badania 3D jest też to, że obraz przestrzenny całego płodu zostaje zapisany w pamięci aparatu i później można do niego wrócić i obserwować dowolny przekrój – nawet taki, którego nie oglądano podczas pierwotnego badania – dokonując nowych pomiarów i analiz. Obrazowanie 4D stosuje się od niedawna, dlatego niewiele jeszcze wiadomo o jego przydatności w diagnostyce. Zauważono jednak, że jest ono bardziej miarodajne przy ocenie takich wad jak rozszczep wargi i podniebienia, zniekształcenia dłoni i stóp, niewielki rozszczep kręgosłupa. Medycyna wiąże też z obrazowaniem 4D nadzieje na przyszłość, trwają np. badania nad związkiem między aktywnością ruchową płodu a funkcjonowaniem jego mózgu. Mimo tych zalet, obrazowanie klasyczne 2D wciąż pozostaje podstawową metodą diagnostyczną, bo najważniejszy jest nie sprzęt, a doświadczenie i wiedza lekarza. http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/usg-podgladanie-dziecka-na-ekranie_35484.html
|
|
Witam w Łomzy w zadnym z gabinetów nikt nie posiada isg 3D/4D jedynie w Białymstoku u Arciszewskich posiadają takowy sprzęt i to najnowszy. Najlepiej wykonac takie usg połowkowe od 20-25 tyg ciazy wtedy lekarz najbardziej moze ocenic co dzieje sie z malenstwem. Sama bylam u nich i rewelacja, lekarz zbadal mi doslownie wszystko- mozg dziecka pólkule mozgu, przekroje i przeplywy, brzuszek pluca nerki zoładek moczowody serduszko, aorty w serduszku, kregoslup, policzyl paluszki u rak i stopek, no doslownie wszystko juz nie pamitam dokladnie co jeszcze ale bardzo dlugo trwalo to badanie i bylo bardzo precyzyjne. A przechodzil tez na obraz 4D w kolorze bylo widac mojego maluszka i oczywiscie zgadzam sie ze to bardziej bajer, ale super jest zobaczyc swojego maluszka, otrzymalam tez zdjecie z tego 4D :-) Wizyta tam na takim polowkowym usg kosztuje 200 zl, chyba ze chcesz nagrane miec na plytce to dodatkowo 50 zl. Takze tanio nie jest ale warto i polecam.
|
|
Kriss jak nie posiadają, skoro posiadają. Dodatkowo takie usg powinno sie robic 3 razy w ciąży, a nie tylko raz.
|
|
Nie tylko u Arciszewskich, bo jest dużo bliżej, mianowicie w Zambrowie w Medico. Co do Łomży to nie wiem, ale skoro ludzie piszą, że jest, to chyba wiedzą coś na ten temat.
|
|
bliżej jest do ostrołęki niż do białego. i mają dobrych specjalistów. odpłatność jeśli dobrze pamietam jest około 200zł
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |